Η σημερινή πρόταση είναι μια συνταγή που απευθύνετε κυρίως σε όσους αποφεύγουν το αλεύρι στην διατροφή τους, είτε λόγω υγείας , ή, δυσανεξίας, είτε γιατί απλά δεν το θέλουν. Απευθύνεται, όμως και σε αυτούς που θέλουν να προσθέσουν τον κουρκουμά (ή κιτρινόριζα) στην διατροφή τους και να ωφεληθούν από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα υπόλοιπα βασικά συστατικά της συνταγής για τα μπισκότα με κουρκουμά είναι το αλεύρι αμυγδάλου που αντικαθιστά το κοινό αλεύρι και τα διάφορα μπαχαρικά που δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση και αρώματα. Το αποτέλεσμα είναι κίτρινα, λεπτά και τραγανά μπισκότα, αρωματισμένα με καρδάμωμο, μαραθόσπορο, παπαρουνόσπορο και μαύρο πιπέρι το οποίο τα απογειώνει.
Πιθανόν να γνωρίζετε για τα οφέλη του κουρκουμά. Είναι φυτό που ευδοκιμεί στην Ινδία, η οποία παράγει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια σοδειά του και καταναλώνει το 80% του. Είναι φυτό ανθοφόρο, ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, χρησιμοποιείται ευρέως ως χρωστικός παράγοντας και είναι ένα από τα κύρια συστατικά του curry. Ο κουρκουμάς προέρχεται από την ρίζα του φυτού, η οποία έχει σφιχτή καφετιά φλούδα και έντονα πορτοκαλί σάρκα. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τον κουρκουμά έχει αυξηθεί μια και δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην κινεζική και στην ινδική ιατρική αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, καθώς και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα , ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, εμποδίζοντας στην οξείδωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως ο κουρκουμάς συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως αυτόν του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέως εντέρου. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.
Την συνταγή την είδα στο A Βrown Τable και ομολογώ πως μου κίνησε το ενδιαφέρον να την δοκιμάσω. Ας την δούμε:
Μπισκότα με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά
Ingredients
- 1 ½ φλυτζάνια αλεύρι αμυγδάλου
- ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 ½ κουτ. γλυκού baking powder
- ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
- 2 κουτ. γλυκού λιναρόσπορο κοπανισμένο
- 2 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο
- ¼ κουτ. γλυκού σπόρους πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένους
- ¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 μεγάλο αυγό
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύετε όλα τα υλικά, εκτός από το αυγό.
Σε ένα άλλο μπωλάκι χτυπήστε ελαφρά το αυγό και ρίξτε το μέσα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Φτιάξτε με την ζύμη μια μπάλα, τυλίξτε τη με μια μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Καλύψτε τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσετε με αντικολλητικό χαρτί.
Πάρτε ένα κομμάτι από την ζύμη ίσο με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού, κάντε το ένα μπαλάκι με τα χέρια σας και τοποθετήστε το πάνω στο ταψί. Να έχετε υπόψη σας πως αυτά θα ανοίξουν πολύ, γι αυτό ψήστε 9 μπισκότα σε κάθε ταψί καλύτερα. Προαιρετικά, τα πασπαλίζετε με λίγο παπαρουνόσπορο.
Ψήστε τα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν οι άκρες τους.
Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο και μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Φυλάξτε τα σε ένα δοχείο που κλείνει.
Nutrition
-
61.6 Calories
-
10.2g Carbohydrates
-
3.1g Fat
-
0.8g Fiber
-
1.5g Protein
-
0.3g Saturated fat
-
8.9g Sugar
Ελπίζω να σας άρεσε αυτή η ιδιαίτερη πρόταση των μπισκότων με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά και να την δοκιμάσετε. Και αν το κάνετε πείτε το και σε μένα!
Πηγές:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78
http://www.dromostherapeia.gr/votanotherapeia-fitotherapeia/to-magiko-turmeric.html
14 Comments
ΚΔΒΜ Δήμου Δάφνης
6 Ιουνίου, 2014 at 4:35 μμΕύη μου δύσκολα μας έβαλες σήμερα !!!
The Healthy Cook
6 Ιουνίου, 2014 at 4:36 μμε όχι και δύσκολα! είναι από τα πιο απλά μπισκότα!!
μπορείς!! 🙂
ΚΔΒΜ Δήμου Δάφνης
6 Ιουνίου, 2014 at 4:35 μμΕύη μου δύσκολα μας έβαλες σήμερα !!!
The Healthy Cook
6 Ιουνίου, 2014 at 4:36 μμε όχι και δύσκολα! είναι από τα πιο απλά μπισκότα!!
μπορείς!! 🙂
createwithheart
6 Ιουνίου, 2014 at 9:50 μμΠολύ ωραία και πρωτότυπη συνταγή για μπισκότα! Θα την φτιάξω σύντομα, γιατί πρέπει ν’αγοράσω και τα υλικά που δεν έχω!! Φιλιάααα… 😉
The Healthy Cook
7 Ιουνίου, 2014 at 12:59 πμΦιλιά!!’
createwithheart
6 Ιουνίου, 2014 at 9:50 μμΠολύ ωραία και πρωτότυπη συνταγή για μπισκότα! Θα την φτιάξω σύντομα, γιατί πρέπει ν’αγοράσω και τα υλικά που δεν έχω!! Φιλιάααα… 😉
The Healthy Cook
7 Ιουνίου, 2014 at 12:59 πμΦιλιά!!’
Πως να Χρησιμοποιησετε το Αλευρι Αμυγδαλου + Ρολα Κανελας - Stavroula's Healthy Cooking
1 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:01 πμ[…] Μπισκότα με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά από The Healthy Cook […]
Πρωτεϊνική Τηγανίτα με Κουρκουμά | Τhe Healthy Cook – Πάστα Φλώρα
16 Απριλίου, 2019 at 6:33 μμ[…] Και ποιο είναι το σωστό πρωινό? Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα πρωινό πλήρες είναι να περιλαμβάνει ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλών λιπαρών. Η σημερινή συνταγή για πρωτεϊνική τηγανίτα με κουρκουμά, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό με λίγα λιπαρά και θερμίδες, το οποίο θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες και θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό. Παράλληλα, θα ευεργετηθείτε από τα, κυριολεκτικά, αμέτρητα οφέλη που σας προσφέρει ο κουρκουμάς, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]
Πρωτεϊνική Τηγανίτα με Κουρκουμά | Τhe Healthy Cook - Pasta flora Magazine
24 Ιουνίου, 2019 at 9:18 μμ[…] Και ποιο είναι το σωστό πρωινό? Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα πρωινό πλήρες είναι να περιλαμβάνει ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλών λιπαρών. Η σημερινή συνταγή για πρωτεϊνική τηγανίτα με κουρκουμά, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό με λίγα λιπαρά και θερμίδες, το οποίο θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες και θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό. Παράλληλα, θα ευεργετηθείτε από τα, κυριολεκτικά, αμέτρητα οφέλη που σας προσφέρει ο κουρκουμάς, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]
Πρωτεϊνική Τηγανίτα με Κουρκουμά - The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:31 πμ[…] Και ποιο είναι το σωστό πρωινό? Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα πρωινό πλήρες είναι να περιλαμβάνει ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλών λιπαρών. Η σημερινή συνταγή για πρωτεϊνική τηγανίτα με κουρκουμά, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό με λίγα λιπαρά και θερμίδες, το οποίο θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες και θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό. Παράλληλα, θα ευεργετηθείτε από τα, κυριολεκτικά, αμέτρητα οφέλη που σας προσφέρει ο κουρκουμάς, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]
Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia
22 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:35 πμ[…] τον κουρκουμά και τους σπόρους Chia έχουμε μιλήσει πολλές φορές. […]
Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia
22 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:38 πμ[…] far as turmeric and Chia seeds, we have spoken many times about their nutritional value. Read related articles if […]