Οι κρύες σούπες είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Δεν είναι απλώς δροσιστικές, αλλά απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου μαγείρεμα (πράγμα πολύ σημαντικό όταν έχει καύσωνα) και είναι πολύ δυναμωτικές. Η σημερινή συνταγή είναι ένα λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, μια κρύα σούπα δηλαδή, με αγγούρι, αμύγδαλα και αυγοτάραχο. Μην σας ξενίζει ο συνδυασμός των υλικών, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει!
Πρόκειται για την δική μου εκδοχή μιας κλασσικής ισπανικής συνταγής, του λευκού γκασπάτσο, ή αλλιώς, “Ajo Blanco”, που σημαίνει λευκό σκόρδο. Και, όπως καταλάβατε, ναι έχει σκόρδο, ένα μικρό κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λίγο μπαγιάτικο ψωμί το οποίο μαζί με τα αμύγδαλα δίνει «όγκο» στη σούπα, ενώ το αγγούρι της δίνει την απαραίτητη δροσιά. Σε κάποιες από τις παραλλαγές της συνταγής θα συναντήσετε την χρήση σταφυλιού αντί για αγγούρι. Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Για λίγο παραπάνω ένταση στην γεύση, πρόσθεσα και 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες και τρίμμα αυγοτάραχο και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!
Η διατροφική αξία του αυγοτάραχου
Το αυγοτάραχο τρίμμα της εταιρείας Τρικαλινός είναι αφυδατωμένο και τριμμένο αυγοτάραχο που παράγεται αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.
Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία της Εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. και του Εργαστηρίου Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αναφέρεται πως το αυγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσά πρωτεϊνών και ενέργειας, υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων. Επίσης, τα λιποειδή του αυγοτάραχου εμφάνισαν ανασταλτική δράση στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η κατανάλωση 10 γρ. αυγοτάραχου τρίμματος παρέχει στον οργανισμό 0,43γρ. Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και στην διατήρηση της όρασης.
Το αυγοτάραχο τρίμμα είναι η πιο οικονομική λύση για να απολαύσετε αυτή την καταπληκτική λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε το σαν «αλατοπίπερο» (μόνο μια πρέζα δηλαδή). Συνοδεύει υπέροχα βραστό ή ψητό ψάρι, ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά, ζυμαρικά, σαλάτες βραστά αυγά και ομελέτες, βραστά λαχανικά κ.α. Η εταιρεία Τρικαλινός θεωρείται κορυφή στην παραγωγή του αυγοτάραχου και έχει αναγνωριστεί, εντός και εκτός συνόρων, από τους καλύτερους σεφ και έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία. Επισκεφτείτε το site της εταιρείας και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.
Διατροφική αξία αμυγδάλων
Τα αμύγδαλα, από την άλλη μεριά, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο θρεπτική και δυναμωτική είναι αυτό το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα. Ας δούμε την συνταγή:
Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα
Ingredients
- 1 ¼ φλυτζανιού (170 γρ.) αμύγδαλα, κατά προτίμηση ασπρισμένα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
- την ψίχα από ½ μπαγκέτα της προηγούμενης ημέρα (περίπου 70 γρ.)
- 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κομμάτια
- ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
- 1 εσαλότ
- 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
- περίπου 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
- 1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
- αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos, για το γαρνίρισμα
Instructions
1
Μουλιάστε τη ψίχα του ψωμιού σε νερό για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το.
2
Ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα αν δεν έχετε αγοράσει ασπρισμένα.
3
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε τα. Ξεκινήστε με ½ φλυτζάνι ζωμό λαχανικών και προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει η σούπα στην επιθυμητή πυκνότητα.
4
Δοκιμάστε την σούπα και νοστιμίστε τη με αλατοπίπερο. Για πιο φίνο αποτέλεσμα περάστε την σούπα από σήτα και πολτοποιήστε ξανά τα στερεά υλικά που έμεινα μέσα στη σήτα.
5
Βάλτε την σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.
6
Σερβίρετε το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα παγωμένο, γαρνιρισμένο με τις πολύ λεπτές φέτες από αγγουράκι τουρσί και αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos.
Nutrition
-
474
Calories
-
29g
Carbohydrates
-
37g
Fat
-
7g
Fiber
-
13g
Protein
-
4g
Saturated fat
-
309mg
Sodium
-
9g
Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (472g)
Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα
Ingredients
- 1 ¼ φλυτζανιού (170 γρ.) αμύγδαλα, κατά προτίμηση ασπρισμένα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
- την ψίχα από ½ μπαγκέτα της προηγούμενης ημέρα (περίπου 70 γρ.)
- 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κομμάτια
- ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
- 1 εσαλότ
- 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
- περίπου 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
- 1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
- αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos, για το γαρνίρισμα
Instructions
Μουλιάστε τη ψίχα του ψωμιού σε νερό για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το.
Ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα αν δεν έχετε αγοράσει ασπρισμένα.
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε τα. Ξεκινήστε με ½ φλυτζάνι ζωμό λαχανικών και προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει η σούπα στην επιθυμητή πυκνότητα.
Δοκιμάστε την σούπα και νοστιμίστε τη με αλατοπίπερο. Για πιο φίνο αποτέλεσμα περάστε την σούπα από σήτα και πολτοποιήστε ξανά τα στερεά υλικά που έμεινα μέσα στη σήτα.
Βάλτε την σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.
Σερβίρετε το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα παγωμένο, γαρνιρισμένο με τις πολύ λεπτές φέτες από αγγουράκι τουρσί και αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos.
Nutrition
-
474 Calories
-
29g Carbohydrates
-
37g Fat
-
7g Fiber
-
13g Protein
-
4g Saturated fat
-
309mg Sodium
-
9g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (472g)
Πηγές:
http://trikalinos.gr/el/research-in-trikalinos-bottarga-from-the-harokopio-university/
10 Comments
peps@pepi's kitchen
28 Ιουλίου, 2016 at 7:34 πμΕξαιρετική!!
Δεν είχα ξαναδεί λευκό γκασπάτσο. Θα την δοκιμάσω σίγουρα και φυσικά με το αυγοτάραχο τρίμμα!
The Healthy Cook
12 Αυγούστου, 2016 at 11:58 μμΘα σου αρέσει πολύ! Είμαι σίγουρη! ?
Beauty Follower
30 Ιουλίου, 2016 at 6:37 μμΌσο μου αρεσουν οι σουπες τον Χειμώνα, αλλο τόσο τις αγαπω και το καλοκαίρι… τελειες για ελαφρυ μεσημεριανο ή και για πρωτο πιατο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
12 Αυγούστου, 2016 at 11:59 μμΑκριβώς! ?
Αγγελική
31 Ιουλίου, 2016 at 4:48 μμΠόσο μου αρέσουν και μένα οι σούπες το καλοκαίρι! Και τι νόστιμη τσαχπινιά έκανες με το αυγοτάραχο!! Φιλάκια πολλά!
The Healthy Cook
13 Αυγούστου, 2016 at 12:00 πμΕυχαριστώ! Φιλιά πολλά!
Culinary Flavors
2 Αυγούστου, 2016 at 11:49 πμΠολύ νόστιμη μου ακούγεται αυτή η σούπα και όντας κρύα πάει τέλεια με την εποχή! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
13 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμΕυχαριστώ Κατερινάκι!
spoon-stories
22 Αυγούστου, 2016 at 12:04 μμΑυτό μου αρέσει σε σένα. Πέρα από καταπληκτικές και υγιεινές συνταγές μας δίνεις και πληροφορίες για το κάθε τι!
The Healthy Cook
23 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμέτσι να σας αφήσω? απληροφόρητους? 😀