• Ελληνικά
  • English
  • Λαχανικά/ Σούπες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

    Οι κρύες σούπες είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Δεν είναι απλώς δροσιστικές, αλλά απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου μαγείρεμα (πράγμα πολύ σημαντικό όταν έχει καύσωνα) και είναι πολύ δυναμωτικές. Η σημερινή συνταγή είναι ένα λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, μια κρύα σούπα δηλαδή, με αγγούρι, αμύγδαλα και αυγοτάραχο. Μην σας ξενίζει ο συνδυασμός των υλικών, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει!

    Πρόκειται για την δική μου εκδοχή μιας κλασσικής ισπανικής συνταγής, του λευκού γκασπάτσο, ή αλλιώς, “Ajo Blanco”, που σημαίνει λευκό σκόρδο. Και, όπως καταλάβατε, ναι έχει σκόρδο, ένα μικρό κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λίγο μπαγιάτικο ψωμί το οποίο μαζί με τα αμύγδαλα δίνει «όγκο» στη σούπα, ενώ το αγγούρι της δίνει την απαραίτητη δροσιά. Σε κάποιες από τις παραλλαγές της συνταγής θα συναντήσετε την χρήση σταφυλιού αντί για αγγούρι. Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Για λίγο παραπάνω ένταση στην γεύση, πρόσθεσα και 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες και τρίμμα αυγοτάραχο και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

    White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

    Η διατροφική αξία του αυγοτάραχου

    Το αυγοτάραχο τρίμμα της εταιρείας Τρικαλινός είναι αφυδατωμένο και τριμμένο αυγοτάραχο που παράγεται αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

    Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία της Εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. και του Εργαστηρίου Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αναφέρεται πως το αυγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσά πρωτεϊνών και ενέργειας, υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων. Επίσης, τα λιποειδή του αυγοτάραχου εμφάνισαν ανασταλτική δράση στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η κατανάλωση 10 γρ. αυγοτάραχου τρίμματος παρέχει στον οργανισμό 0,43γρ. Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και στην διατήρηση της όρασης.

    Το αυγοτάραχο τρίμμα είναι η πιο οικονομική λύση για να απολαύσετε αυτή την καταπληκτική λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε το σαν «αλατοπίπερο» (μόνο μια πρέζα δηλαδή). Συνοδεύει υπέροχα βραστό ή ψητό ψάρι, ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά, ζυμαρικά, σαλάτες βραστά αυγά και ομελέτες, βραστά λαχανικά κ.α. Η εταιρεία Τρικαλινός θεωρείται κορυφή στην παραγωγή του αυγοτάραχου και έχει αναγνωριστεί, εντός και εκτός συνόρων, από τους καλύτερους σεφ και έχει αποσπάσει  διεθνή βραβεία. Επισκεφτείτε το site της εταιρείας και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

    White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

    Διατροφική αξία αμυγδάλων

    Τα αμύγδαλα, από την άλλη μεριά, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

    Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο θρεπτική και δυναμωτική είναι αυτό το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα. Ας δούμε την συνταγή:

    Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 4
    Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

    Υλικά

    • 1 ¼ φλυτζανιού (170 γρ.) αμύγδαλα, κατά προτίμηση ασπρισμένα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
    • την ψίχα από ½ μπαγκέτα της προηγούμενης ημέρα (περίπου 70 γρ.)
    • 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κομμάτια
    • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
    • 1 εσαλότ
    • 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
    • περίπου 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
    • 1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
    • αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos, για το γαρνίρισμα

    Εκτέλεση

    1

    Μουλιάστε τη ψίχα του ψωμιού σε νερό για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το.

    2

    Ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα αν δεν έχετε αγοράσει ασπρισμένα.

    3

    Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε τα. Ξεκινήστε με ½ φλυτζάνι ζωμό λαχανικών και προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει η σούπα στην επιθυμητή πυκνότητα.

    4

    Δοκιμάστε την σούπα και νοστιμίστε τη με αλατοπίπερο. Για πιο φίνο αποτέλεσμα περάστε την σούπα από σήτα και πολτοποιήστε ξανά τα στερεά υλικά που έμεινα μέσα στη σήτα.

    5

    Βάλτε την σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.

    6

    Σερβίρετε το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα παγωμένο, γαρνιρισμένο με τις πολύ λεπτές φέτες από αγγουράκι τουρσί και αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos.

    Διατροφικός πίνακας

    • 474 Ενέργεια
    • 29g Υδατάνθρακες
    • 37g Λίπος
    • 7g Φυτικές ίνες
    • 13g Πρωτεΐνες
    • 4g Κορεσμένα λίπη
    • 309mg Νάτριο
    • 9g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (472g)

     

    White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

     

    White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

     

    White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

    Πηγές:

    http://trikalinos.gr/el/results-of-the-pasteur-institute-research-regarding-the-antithrombotic-potential-of-trikalinos-bottarga/

    http://trikalinos.gr/el/research-in-trikalinos-bottarga-from-the-harokopio-university/

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    10 Comments

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    28 Ιουλίου, 2016 at 7:34 πμ

    Εξαιρετική!!
    Δεν είχα ξαναδεί λευκό γκασπάτσο. Θα την δοκιμάσω σίγουρα και φυσικά με το αυγοτάραχο τρίμμα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Αυγούστου, 2016 at 11:58 μμ

      Θα σου αρέσει πολύ! Είμαι σίγουρη! ?

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    30 Ιουλίου, 2016 at 6:37 μμ

    Όσο μου αρεσουν οι σουπες τον Χειμώνα, αλλο τόσο τις αγαπω και το καλοκαίρι… τελειες για ελαφρυ μεσημεριανο ή και για πρωτο πιατο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Αυγούστου, 2016 at 11:59 μμ

      Ακριβώς! ?

  • Απάντηση
    Αγγελική
    31 Ιουλίου, 2016 at 4:48 μμ

    Πόσο μου αρέσουν και μένα οι σούπες το καλοκαίρι! Και τι νόστιμη τσαχπινιά έκανες με το αυγοτάραχο!! Φιλάκια πολλά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Αυγούστου, 2016 at 12:00 πμ

      Ευχαριστώ! Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    2 Αυγούστου, 2016 at 11:49 πμ

    Πολύ νόστιμη μου ακούγεται αυτή η σούπα και όντας κρύα πάει τέλεια με την εποχή! Πολλά φιλιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμ

      Ευχαριστώ Κατερινάκι!

  • Απάντηση
    spoon-stories
    22 Αυγούστου, 2016 at 12:04 μμ

    Αυτό μου αρέσει σε σένα. Πέρα από καταπληκτικές και υγιεινές συνταγές μας δίνεις και πληροφορίες για το κάθε τι!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      23 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμ

      έτσι να σας αφήσω? απληροφόρητους? 😀

    Αφήστε το σχόλιό σας