Όσοι από εσάς διαβάσατε την προηγούμενη ανάρτηση, σίγουρα θα περιμένετε ανυπόμονα την συνταγή για τις υγιεινές μελόπιτες. Εμπνευσμένες από την μελόπιτα Σίφνου, αυτές οι μελόπιτες-μελόταρτες είναι πολύ γευστικές και εύκολες, με γέμιση από μυζήθρα, μέλι και κανέλα. Τις γαρνίρισα με επιπλέον μέλι και ένα κομμάτι κηρήθρα.
Ένα brunch με ελληνικές συνταγές
Οι υγιεινές μελόπιτες ήταν η μία εκ των δύο συνταγών που έφτιαξα στο «Ελληνικό Brunch» που διοργανώσαμε παρέα με την Καλλιόπη aka Madame Gâteaux και την Αθηνά aka Blissbuzz, στον κήπο του πανέμορφου tearoom της Madame Gâteaux. Σε αυτό τον καταπράσινο κήπο, στρώσαμε τα τραπέζια μας, στολίσαμε τα πιάτα μας και απολαύσαμε ένα «Ελληνικό Brunch» με τα όλα του! Και όλα αυτά σε vintage διάθεση, γιατί αυτό είναι το στοιχείο την Καλλιόπης.
Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, οι δικές μου προτάσεις για ένα brunch με ελληνικές συνταγές είναι οι μαραθόπιτες ολικής στον φούρνο και αυτές οι υγιεινές μελόπιτες.
Η Καλλιόπη μας ετοίμασε σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, χαλβά σιμιγδαλένιο με γκανάς σοκολάτας γάλατος και ένα brunch board με ποικιλία γιαουρτιών, φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα σύκο και χειροποίητη granola.
Και η Αθηνά έφτιαξε cheesecake με ανθότυρο και μουστοκούλουρα, σαντουιτσάκια με ψωμί ζέας, ψητά κολοκυθάκια και μανούρι και πολύχρωμα smoothies με γάλα αμυγδάλου.
Οι φωτογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Τζέμη. Δημοσιεύω πολλές από αυτές, ώστε να μπείτε στο κλίμα και στην παρέα μας 😉 Ελπίζω να τις απολαύσετε!
Υγιεινές Μελόπιτες
Υγιεινές μελόπιτες, εμπνευσμένες από την μελόπιτα Σίφνου. Είναι πολύ γευστικές και εύκολες, με γέμιση από μυζήθρα, μέλι, κανέλα και αυγά. Τις γαρνίρισα με επιπλέον μέλι και ένα κομμάτι κηρήθρα.
Ingredients
- βάση:
- 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- 70γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουταλιές κονιάκ
- 2 κρόκους
- 70γρ. καστανή ζάχαρη
- γέμιση:
- 230γρ. νωπή μυζήθρα
- 100γρ. μέλι
- 2 μεγάλα αυγά
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 1 ¾ κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- επιπλέον μέλι και κανέλα, για το γαρνίρισμα
Instructions
Βάζουμε στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων τα 2 αλεύρια, το αλάτι και την ζάχαρη και να αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο και όσο αναμειγνύονται τα υλικά, προσθέτουμε το κονιάκ (ή το νερό) και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις γίνει μια μπάλα η ζύμη είναι έτοιμη. Θα είναι μαλακή και εύπλαστη.
Την μοιράζουμε σε 6 ατομικά φορμάκια για τάρτες,* την στρώνουμε ομοιόμορφα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 12-13 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση, αναμειγνύοντας με το μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά σε μέτρια ταχύτητα, για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αναμειγνύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Μοιράζουμε την γέμιση στις τάρτες και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά περίπου.
Ξεφορμάρουμε με προσοχή αφού κρυώσουν οι τάρτες και γαρνίρουμε με έξτρα μέλι και κανέλα. Αν θέλουμε στολίζουμε με ένα κομμάτι κηρήθρα.
Nutrition
-
549 Calories
-
74g Carbohydrates
-
233mg Cholesterol
-
22g Fat
-
3g Fiber
-
16g Protein
-
11.7g Saturated fat
-
39g Sugar
-
10.3g Unsaturated fat
2 Comments
Πολύχρωμα Smoothies σε ελληνικό brunch – part 2! | Blissbuzz
2 Οκτωβρίου, 2020 at 11:10 πμ[…] Η Εύη από την άλλη μας γλύκανε με αυτές τις υγιεινές μελόπιτες που βλέπετε και μαντέψτε…πήρα και από αυτές στο σπίτι!! Δοκιμάστε τη συνταγή της εδώ και θα καταλάβετε! -> The Healthy Cook […]
Σαντουιτσάκια με κολοκύθι, μανούρι και μαρμελάδα ντομάτα – Ελληνικό brunch Part 3! | Blissbuzz
12 Οκτωβρίου, 2020 at 11:10 πμ[…] Σκέφτομαι πόσο ωραία φάγαμε εκείνη τη μέρα και θα ήθελα έστω και λίγο να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες για το δικό σας brunch! Θα βρείτε εδώ τον υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά της Madame Gâteaux με twist τη γκανάς σοκολάτας γάλακτος! Σας θυμίζω και τις υπόλοιπες συνταγές: Υγιεινή και εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο και χειροποίητη γκρανόλα για όλα τα πρωινά σας! Από τη The Healthy Cook θα βρείτε λαχταριστές μαραθόπιτες ολικής στο φούρνο και υγιεινές μελόπιτες! […]