Ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα πιάτα της Κρητικής διατροφής είναι οι μαραθόπιτες. Σήμερα σας παρουσιάζω μια παραλλαγή τους, φτιαγμένη με αλεύρι ολικής και ψημένη στον φούρνο.
Πριν μερικές ημέρες μου πρότεινε η Καλλιόπη, aka Madame Gâteaux , να μαγειρέψουμε και να μαζευτούμε στον πανέμορφο κήπο της ώστε να σας παρουσιάσουμε 1-2 συνταγές μας. Δέχτηκα αμέσως, πρώτον γιατί εκτιμώ πολύ την Καλλιόπη σαν άνθρωπο, αλλά και γιατί μου αρέσει πολύ η δουλειά της. Προσεγμένη, με ιδιαίτερο στυλ και πολύ μεράκι.
Στην παρέα ήταν και η Αθηνά, aka Blissbuzz, οπότε καταλαβαίνετε πως δεν θα το έχανα με τίποτα. Με την Αθηνά έχουμε πολλά κοινά, όσον αφορά κυρίως στο πως βλέπουμε την διατροφή και την μαγειρική.
Συνταγές για «Ελληνικό Brunch»
Σκεφτήκαμε το θέμα των συνταγών που θα παρουσιάσουμε να είναι «Ελληνικό Brunch». Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, γιατί έχουμε μάθει πια το brunch με πιο ξενόφερτες συνταγές, που ναι μεν είναι πολύ νόστιμες και λαχταριστές, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας πως και οι δικές μας παραδοσιακές συνταγές ( ή κάποιες παραλλαγές τους) μπορούν παντού να ταιριάξουν!
Για τον χώρο της Madame Gâteaux πρέπει να σας μιλήσω οπωσδήποτε! Άλλωστε μπορείτε να τον επισκεφτείτε. Πρόκειται για έναν χώρο-tearoom, με vintage διακόσμηση της εποχής των μέσων του 20ου αι. Κάνοντας εκεί μια κράτηση για απογευματινό τσάι, θα ζήσετε μια ολοκληρωμένη vintage εμπειρία. Όσο για το κατάφυτο κήπο, είναι μια ομορφιά! Άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Ας μιλήσουμε όμως για συνταγές 🙂 Οι δικές μου προτάσεις για το «Ελληνικό Brunch» είναι αυτές οι μαραθόπιτες ολικής στον φούρνο και ατομικές τάρτες εμπνευσμένες από την μελόπιτα Σίφνου, που θα δούμε στη επόμενη ανάρτηση.
Η Καλλιόπη μας ετοίμασε σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, χαλβά σιμιγδαλένιο με γκανάς σοκολάτας γάλατος και ένα brunch board με ποικιλία γιαουρτιών, φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα σύκο και χειροποίητη granola.
Η Αθηνά έφτιαξε cheesecake με ανθότυρο και μουστοκούλουρα, σαντουιτσάκια με ψωμί ζέας, ψητά κολοκυθάκια και μανούρι και πολύχρωμα smoothies με γάλα αμυγδάλου.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τζέμης είναι τόσο ωραίες που δεν ήξερα ποια να πρωτοδιαλέξω. Όμως, πως να σας βάλω στο κλίμα αν δεν σας δείξω όλα τα καλούδια και το πόσο ωραία περάσαμε? 🙂
Μαραθόπιτες Ολικής στον Φούρνο
Οι αγαπημένες κρητικές μαραθόπιτες σε μία παραλλαγή: με αλεύρι ολικής και ψημένες στον φούρνο.
Ingredients
- ζύμη:
- 6γρ. ξηρή μαγιά
- 260γρ. χλιαρό νερό
- μια πρέζα αλάτι
- ¾ κουταλιάς μέλι
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- γέμιση:
- 100γρ. φύλλα μάραθου, χοντροκομμένα (όχι τα κοτσάνια)
- 120γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, ή σπανάκι baby, χοντροκομμένα
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα*
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ακόμα ελαιόλαδο
Instructions
Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά και το μέλι. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει.
Αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια σε ένα μπωλ με το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Την κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστούν και σχεδόν να διπλασιαστούν.
Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε πάνω του λίγα φύλλα μάραθου, λίγο σπανάκι, λίγα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε άλλο ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό στρογγυλό δίσκο και το τοποθετούμε πάνω στην πίτα. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης με νερό για να σφραγίσουμε την πίτα, φροντίζοντας να βγει ο αέρας. Εάν θέλουμε δημιουργούμε έναν λεπτό κόθρο, διαφορετικά απλά σφραγίζουμε το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφουμε τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20-25 λεπτά.
Notes
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 πράσο αντί για κρεμμυδάκια.
Εάν θέλεις να δεις κι άλλες υγιεινές πίτες, κάνε κλικ εδώ.
3 Comments
Cheesecake με ανθότυρο και μουστοκούλουρα και ελληνικό brunch στον κήπο της Madame Gateaux | Blissbuzz
23 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:00 πμ[…] φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα σύκο και χειροποίητη Granola! Η The Healthy Cook ετοίμασε μαραθόπιτες ολικής στον φούρνο και ατομικές […]
Υγιεινές Μελόπιτες - The Healthy Cook
2 Οκτωβρίου, 2020 at 11:05 πμ[…] από εσάς διαβάσατε την προηγούμενη ανάρτηση, σίγουρα θα περιμένετε ανυπόμονα την συνταγή για τις […]
Σαντουιτσάκια με κολοκύθι, μανούρι και μαρμελάδα ντομάτα – Ελληνικό brunch Part 3! | Blissbuzz
12 Οκτωβρίου, 2020 at 11:10 πμ[…] τα πρωινά σας! Από τη The Healthy Cook θα βρείτε λαχταριστές μαραθόπιτες ολικής στο φούρνο και υγιεινές […]