• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Καρότο, το “φίλτρο” του οργανισμού

    Το καρότο και οι ευεργετικές του ιδιότητες - Carrot and its beneficial properties

    Οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν “φίλτρο” του οργανισμού. Οι πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες  ξαφνιάζουν εκείνους που το θεωρούν ένα “ταπεινό” λαχανικό.

    Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Και τέλος το χλώριο και το θείο, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ήπατος (συκώτι) και του πεπτικού συστήματος αντίστοιχα.

    Περιέχει καροτίνη, προβιταμίνη Α ( η ουσία που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α). Μάλιστα συνιστάται στις εγκύους και στις μητέρες που θηλάζουν, γιατί όταν ο χυμός καρότου καταναλώνεται μαζί με το γάλα, αυξάνεται σημαντικά η αφομοίωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό του βρέφους.  Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και στην καλή λειτουργία της όρασης.

     

    Το καρότο και οι ευεργετικές του ιδιότητες - Carrot and its beneficial properties

    Επιπλέον, το καρότο ενισχύει το ανοσοποιητικό,  προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  αποτρέπει τα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζει τον καρκίνο (ιδιαίτερα αυτόν του στήθους, του παχέως εντέρου και του πνεύμονα), είναι ευεργετικό για την ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνει την όραση, και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

    Οι αντιγηραντικές του ιδιότητες είναι και αυτές σημαντικές: η βήτα καροτίνη, ως αντιοξειδωτικό,  επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων και αποτοξινώνει το ήπαρ.  Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά του καρότου εμποδίζουν την ψωρίαση, την ξηροδερμία και άλλα δερματικά προβλήματα. Αντιοξειδωτική είναι και η βιταμίνη C που περιέχει. Ενδεικτικά, τα 250 ml χυμού καρότου προσφέρουν το 35% της συνιστώμενης  ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, που χρειάζεται ο οργανισμός. Η ίδια ποσότητα χυμού προσφέρει στον οργανισμό το 10% της ποσότητας του καλίου που χρειάζεται ημερησίως και το 6% του ασβεστίου.

    Να προτιμάτε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, μια και αυτά είναι καλύτερα από διατροφικής άποψης. Είναι καλύτερα να τα τρώτε ωμά, διαφορετικά προσπαθήστε να τα μαγειρεύετε λίγο.  Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να  οδηγήσει στην απώλεια των θρεπτικών συστατικών. O χυμός τους πρέπει να καταναλωθεί  αμέσως.

    Και όλα αυτά χωρίς να παχαίνει! Τα 200 γρ. καρότου περιέχουν μόνο 50 θερμίδες. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα, μια και προσφέρει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, με ελάχιστες θερμίδες.

    Όπως και σε κάθε περίπτωση, έτσι και με τα καρότα,εάν πάσχετε από κάποια πάθηση  θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας  πριν τα εντάξετε συστηματικά στην διατροφή σας.

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/1924

    http://e-diatrofi.org/to-karoto-ofeli-ke-evergetikes-epidrasis-stin-igia/

    http://lindawagner.net/blog/2011/08/my-twist-on-the-lemonade-diet-for-weight-loss

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    2 Comments

  • Απάντηση
    Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο
    4 Αυγούστου, 2020 at 10:31 πμ

    […] σούπα μας, λοιπόν, περιέχει κρεμμύδια, πράσα, καρότα, σέλερι, σελινόριζα και μήλο. Τα πράσα είναι πλούσια σε […]

  • Απάντηση
    Carrot Oatmeal Muffins – Muffins Καρότου με Βρώμη
    24 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:46 πμ

    […] πολλά υλικά, που το παιδί δεν τρώει. Αυτά τα muffins καρότου με βρώμη και στραγγιστό γιαούρτι είναι νοστιμότατα […]

  • Αφήστε το σχόλιό σας