• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή/ Κέικ & Μάφινς/ Συμβουλές

    Tip#4: Πως αντικαθιστώ την Ζάχαρη σε Κέικ, κλπ.

    Πολλοί από εμάς που αποφεύγουμε, ή έχουμε αποκλείσει την ζάχαρη από την διατροφή μας, αντιμετωπίζουμε, πολύ συχνά, ένα πρακτικό πρόβλημα: βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες και λαχταριστές συνταγές για κέικ, μπισκότα, κλπ., αλλά οι περισσότερες περιέχουν ζάχαρη. Το να αντικαταστήσεις έτσι απλά την ζάχαρη με ένα άλλο γλυκαντικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, αγαύη), πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε αποτυχία. Πρόσφατα βρέθηκα για μια ακόμα φορά σε αυτή την θέση, το έψαξα πολύ, έκανα έρευνα και δοκιμές και τελικά βρήκα κάποια κολπάκια που απαντούν στο ερώτημα: πως αντικαθιστώ την ζάχαρη σε κέικ, κλπ.?

     

    Το-ελληνικό-μέλι-τα-είδη-του-τα-χαρακτηριστικά-και-οι-ιδιότητές-τους

    Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μέλι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μας έχει δώσει η φύση! Μπορεί με το μαγείρεμα να χάνει κάποιες από τις πολύτιμες ιδιότητές του, αλλά τουλάχιστον δεν σου κάνει κακό όπως η ζάχαρη. Και επιπλέον, είναι υπέροχο να μαγειρεύεις με μέλι, γιατί ανάλογα με το τι είδος μελιού χρησιμοποιείς (ανθέων, θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου, κλπ.), έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα στο άρωμα και στην γεύση της παρασκευής σου. Πιστεύω, όμως, πως τα κολπάκια αυτά θα ισχύουν και για το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το μέλι, όσον αφορά την γλυκύτητα και την ρευστότητα.  

    μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar

    photo: Unsplash

    Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη σε κέικ, κλπ.?

    1. Χρησιμοποιώ λιγότερο μέλι απ’ ότι ζάχαρη

    Το μέλι είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη. Όμως, το κάθε είδος μελιού, θα σου δώσει και διαφορετική γλυκύτητα. Για παράδειγμα το μέλι πεύκου δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, όσο είναι της ακακίας ή του ηλίανθου, ενώ το μέλι καστανιάς δεν είναι σχεδόν καθόλου γλυκό. Περισσότερα θα δείτε εδώ.

       Tip:  Για κάθε 1 φλυτζάνι κρυσταλλικής ζάχαρης, χρησιμοποιώ ½ με 2/3 φλυτζανιού μέλι.

    1. Μειώνω τα υγρά υλικά της συνταγής

    Το μέλι αποτελείται κατά 20% από νερό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσεις τα υγρά που θα χρησιμοποιήσεις στην συνταγή σου για να ισορροπήσεις την υγρασία του μελιού.

       Tip: Για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι, αφαιρώ ¼ φλυτζανιού από τα υγρά της συνταγής. (Κατά συνέπεια, για κάθε ¼ φλυτζανιού μέλι αφαιρώ 2 κουταλιές από τα υγρά της συνταγής.)

    1. Προσθέτω μαγειρική σόδα

    Η οξύτητα του μελιού ενεργεί σε συνδυασμό με την μαγειρική σόδα ώστε η παρασκευή μας να φουσκώσει περισσότερο.

       Tip: Ακόμα κι αν η συνταγή δεν ζητάει μαγειρική σόδα, προσθέτω ¼- ½  κουταλάκι για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι που χρησιμοποιώ.

    1. Χαμηλώνω την θερμοκρασία του φούρνου

    Το μέλι καίγεται πιο γρήγορα από την ζάχαρη, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Γι’ αυτό μειώνεις την θερμοκρασία ώστε να αποφύγεις να σου αρπάξει το γλυκό και το παρακολουθείς. 

       Tip: Χαμηλώνω την θερμοκρασία κατά 5ο C/25o F.

     

    Σημειώσεις:

    1 φλυτζάνι μέλι = 350 γρ.

    ¾ φλυτζανιού μέλι = 260 γρ.

    ½ φλυτζάνι μέλι = 180 γρ.

    ¼ φλυτζανιού μέλι = 90 γρ.

    Καλή επιτυχία! Εάν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο κοινοποιήστε το για να το δουν και οι φίλοι σας . 🙂

    μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar

    photo: Unsplash

     

    μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar

    photo: Unsplash

     

    Πηγές:

    https://wholenewmom.com/whole-new-budget/baking-with-honey-sugar-for-baking/

    http://www.thekitchn.com/4-rules-for-successfully-swapping-honey-for-sugar-in-any-baked-goods-230156

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    10 Comments

  • Reply
    dolmadaki
    26 Οκτωβρίου, 2017 at 1:04 μμ

    τελειος οδηγος!! και γω θα ηθελα καποιες φορες να αποφυγω τη ζαχαρη κ να βαλω μελι

  • Reply
    Dora
    2 Ιανουαρίου, 2019 at 1:04 πμ

    Υπέροχο άρθρο, καλογραμμένο, τεκμηριωμένο και πολύ διαφωτιστικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι ίδιες αναλογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ινβερτοποιημένη ζάχαρη αφού και αυτή παρουσιάζει τις ίδιες περίπου ιδιότητες κ συμπεριφορά με αυτές του μελιού (εκτός βεβαίως των πολύτιμων αντιοξειδωτικών που το μέλι περιέχει).
    Επίσης, η προσθήκη σόδας (βέβαια χωρίς αλουμίνιο), δεν καταστρέφει την βιταμίνη Β?.
    Προσωπικά σας ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση.

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιανουαρίου, 2019 at 6:26 μμ

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
      Όσον αφορά την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, φαντάζομαι πως θα ισχύουν οι ίδιες αναλογίες. Είναι κάτι που δεν έχω δοκιμάσει.
      Η μαγειρική σόδα μας βοηθάει στο να φουσκώσει καλύτερα το παρασκεύασμα μας, γιατί το μέλι το “βαραίνει”. Η σόδα χρειάζεται οξύτητα για να λειτουργήσει και στην ουσία “τρέφεται” από την οξύτητα του μελιού. Μετά από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως η μαγειρική σόδα όντως καταστρέφει την θειαμίνη (Β1), όμως, άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, είναι πιο ανθεκτικές και δεν καταστρέφονται.
      Ελπίζω να σας κατατόπισα.
      Σας εύχομαι καλή χρονιά!

  • Reply
    Maria Demetriou
    4 Απριλίου, 2020 at 12:37 μμ

    Πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις γλυκατζούδες που δεν μπορούν να φάνε ζάχαρη. Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστούμε πολύ.

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2020 at 11:09 μμ

      Κι εγώ σας ευχαριστώ!
      Καλό Πάσχα!

  • Reply
    Vassiliki
    10 Νοεμβρίου, 2020 at 5:08 μμ

    Πολύ ωραίο άρθρο και σας ευχαριστώ!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε σε κάποιες συνταγές να παραλείψεουμε τελείως κάθε είδους γλυκαντικό. Δλδ χωρίς ζάχαρη, χωρίς μέλι, χωρίς τίποτα. Ρωτώ γιατί έχω μια μικρούλα που δεν θέλω να δώσω ακόμα γλυκαντικό αλλά και γενικά.
    Τι προσδίδει πέρα από τη γλυκύτατα? Πχ είναι απαραίτητο για διόγκωση? Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    • Reply
      Evi Skoura
      12 Νοεμβρίου, 2020 at 12:10 μμ

      Καλησπέρα!
      Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
      Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή δίνουν καλύτερη γεύση, είναι απαραίτητα και για την διόγκωση όπως λέτε, αλλά και για ένα σωρό άλλες λειτουργίες.
      Μπορείτε να δείτε εδώ:
      https://bakerbettie.com/function-of-sugar-in-baking/
      και εδώ:
      https://bakerpedia.com/ingredients/sweeteners/

  • Reply
    Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι - The Healthy Cook
    12 Απριλίου, 2021 at 12:20 μμ

    […] φτιάξω θα χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής και μέλι (δες εδώ πως θα αντικαταστήσεις την ζάχαρη με μέλι). Δεν […]

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    26 Ιουλίου, 2021 at 2:48 μμ

    Βρήκα το άρθρο σας πάρα πολύ χρήσιμο. Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Reply
      Evi Skoura
      31 Ιουλίου, 2021 at 1:00 μμ

      Χαίρομαι πολύ! Σας ευχαριστώ! 🙂

    Leave a Reply