• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Πίτες/ Στο χέρι/ Υγιεινά Γεύματα

    Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες

    Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες – Zucchini Rolls

    Κολοκυθόπιτες my way για σήμερα! ? Κρατσανιστό φύλλο κρούστας, με βιολογικά κολοκύθια και διάφορα ιδιαίτερα υλικά που δίνουν έξτρα γεύση. Χωρίς τυρί, γιατί ήθελα να τις δοκιμάσω έτσι, αν και νηστίσιμες δεν είναι έτσι όπως σας τις παρουσιάζω. Όμως, με μια μικρή αλλαγή, μπορούν να γίνουν.

    Παρ’ όλα αυτά, εάν είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να διανοηθούν πίτα χωρίς τυρί,  άνετα μπορείς να προσθέσεις. Δεν θα έβαζα φέτα όμως, αλλά μια ωραία γραβιέρα. Θα είναι και πάλι πολύ νόστιμες. Εάν τις δοκιμάσεις, στείλε μήνυμα. ?

    Έφτιαξα, που λες, αυτές τις κολοκυθόπιτες όταν ξαφνικά βρέθηκα με ένα σωρό κολοκύθια από το μποστάνι φίλων, βιολογικά. Δεν ήθελα την κλασική και λατρεμένη κολοκυθόπιτα, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Έχουν πολύ πλούσια και γεμάτη γεύση, που την προσφέρουν οι ξηροί καρποί, τα μυρωδικά, το κύμινο και ο τραχανάς (χρησιμοποίησα ολικής).

    Ο τραχανάς είναι και το μόνο υλικό ζωικής προέλευσης στην συνταγή. Η νηστίσιμη (ή vegan) εκδοχή της, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει με αλεσμένο μπαγιάτικο ψωμί, ή, νιφάδες βρώμης, ή, φαγόπυρου, κ.α. Επίσης, ο νηστίσιμος τραχανάς λαχανικών είναι μια πολύ ωραία ιδέα! Σκέφτεσαι κάτι άλλο?

    Όπως καταλαβαίνεις, είναι  μια συνταγή που εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά σου γούστα, όπως άλλωστε όλες οι πίτες.

    Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 8
    Prep Time: 45 λεπτά Cooking Time: 40-45 λεπτά

    Ingredients

    • 4 μεγάλα κολοκύθια (τα μεγάλα που βάζουμε στις πίτες), περίπου 2300γρ., κομμένα σε μέτριες φέτες
    • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
    • 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
    • 130γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
    • 130γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
    • 1 κουταλάκι κύμινο
    • 1 φλυτζάνι τραχανά, κατά προτίμηση ολικής*
    • 5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
    • αλάτι, πιπέρι
    • 16 φύλλα κρούστας
    • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
    • σουσάμι, για το πασπάλισμα

    Instructions

    1

    Τοποθετούμε τα κομμένα σε φέτες κολοκύθια σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C αέρα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.

    2

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε και αυτά σε μπωλ.

    3

    Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το σκόρδο, το κύμινο, το θυμάρι, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

    4

    Αλείφουμε ένα φύλλο με ελαιόλαδο και πάνω του τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο και το λαδώνουμε και αυτό. Τα διπλώνουμε στα δύο (διπλώνουμε δηλαδή την μακριά του πλευρά), και απλώνουμε στο μάκρος (στην μακριά πλευρά και πάλι) 3-4 κουταλιές γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και διπλώνουμε σε μακρόστενο ρολό. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

    5

    Αλείφουμε τις κολοκυθόπιτες με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

    6

    Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 40-45 λεπτά.

    Notes

    *Για την νηστίσιμη εκδοχή δείτε την εισαγωγή.

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    5 Comments

  • Reply
    Ελισσάβετ
    29 Αυγούστου, 2020 at 6:56 μμ

    Πολύ ωραία!
    Την έφτιαξα σήμερα με μικρές τροποποιήσεις:
    Επειδή ήθελα να αποφύγω τη γλουτένη, έψησα το μίγμα κολοκυθιών και ξηρών καρπών σε λαδωμένο ταψί, όπως ακριβώς περιγράφεται στη συνταγή. Πρόσθεσα λίγο μπούκοβο και δυόσμο στις φέτες κολοκυθιών και για επικάλυψη προτίμησα λιναρόσπορο.
    Νοστιμότατη και υγιεινή συνταγή!
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Reply
      Evi Skoura
      29 Αυγούστου, 2020 at 7:48 μμ

      Καλησπέρα Ελισσάβετ!
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Πολύ δημιουργικές οι αλλαγές σας!;)

  • Reply
    Νηστίσιμα Μανιταροπιτάκια με Μαύρες Φακές - The Healthy Cook
    8 Ιουνίου, 2021 at 12:49 μμ

    […] εντυπώσεις όταν τα δοκιμάσετε, Δείτε και τις νηστίσιμες κολοκυθόπιτες που σας είχα φτιάξει πέρυσι. Είναι φανταστικές. Αλλά […]

  • Reply
    Σμαραγδα
    20 Οκτωβρίου, 2022 at 9:39 πμ

    Καλησπέρα.
    Χωρίς υγρό στοιχείο ο τραχανάς μαγειρεύεται καλά στο ψήσιμο;
    Φαίνονται πολύ ωραίες!

    • Reply
      Evi Skoura
      2 Νοεμβρίου, 2022 at 2:08 μμ

      Ναι μαγειρεύεται μια χαρά με αυτά τα υλικά.
      Σας ευχαριστώ!

    Leave a Reply