• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Πανακότα με Matcha και Λάιμ

    Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

    Έχουμε καιρό να μιλήσουμε για Matcha. Καταπιάστηκα με άλλες υποχρεώσεις και, ενώ έχω τόσες πολλές ιδέες να σας προτείνω, τις άφησα στην άκρη. Η σημερινή πρόταση είναι μια εύκολη, υγιεινή και ελαφριά πανακότα με matcha και λάιμ, αρωματικό και άκρως καλοκαιρινό γλυκό, αν και η πανακότα είναι για όλες τις εποχές. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω πως είναι νηστίσιμη και vegan.

    Το λέω άκρως καλοκαιρινό γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από 5 λεπτά πάνω από μια κατσαρόλα και μετά ψυγείο, και καθάρισες. Ιδανικό για να το φτιάξεις νωρίτερα ώστε να μην έχεις ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής. Απλά έχε στο νου σου πως όσο πιο πολύ μένει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ πήζει, οπότε μην την αφήσεις εκεί για μέρες… ναι? ?

    Για το μάτσα έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και έχω τονίσει πως διαλέγω πάντα το Matcha Ninja. Είναι 100% ceremonial grade (δηλαδή ανώτερης ποιότητας), είναι 100% πιστοποιημένο βιολογικό, με τριπλή βιολογική πιστοποίηση και single-origin που σημαίνει πως ελέγχεται πλήρως ως προς την ποιότητά του. Περισσότερες πληροφορίες για το Matcha Ninja μπορείς να δεις εδώ.

    Όσο για συνταγές που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έχουμε δει διάφορες στο παρελθόν, όπως το Παγωμένο τσάι με matcha και δυόσμο, το σπιτικό ταχίνι, τα μπισκότα καρύδας (πολύ αγαπημένα ? ), καθώς και τις τάρτες σοκολάτες.

    Η σημερινή πανακότα με matcha και λάιμ είναι μια συνταγή που ήθελα πολύ να φτιάξω. Την είχα δοκιμάσει μια-δυο φορές στο παρελθόν, από συνταγές που έβρισκα στο διαδίκυτο και δεν είχα ευχαριστηθεί καμία. Πότε το matcha ήταν πολύ έντονο και σκέπαζε όλα τα υπόλοιπα, πότε ήταν εντελώς άνοστη.. Κι έτσι γεννήθηκε αυτή η πανακότα και δεν χρειάζεται να ψάχνω άλλο!  Την δική μου την γαρνίρισα με κουμ κουάτ που είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω λικέρ, το σιρόπι τους και λίγη τριμμένη καρύδα. Με λίγα φρέσκα φρούτα του δάσους, που είναι και της εποχής, θα ταιριάζει υπέροχα πάντως.

     

    Χρησιμοποίησα να αγαπημένα μου φορμάκια για την φωτογράφηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τέτοια φορμάκια είναι απαραίτητα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε έχεις στο σπίτι, ακόμα και να μην την ξεφορμάρεις και να την φας από το ποτήρι. Πάμε να δούμε την συνταγή?

    Πανακότα με Matcha και Λάιμ

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
    Serves: 6-8
    Prep Time: 5 λεπτά Cooking Time: 15 λεπτά Total Time: 20 λεπτά

    Ingredients

    • 1 κονσέρβα (400γρ.) κρέμα καρύδας
    • 1 κονσέρβα (400γρ.) γάλα καρύδας
    • 2 ½ κουταλάκια αγάρ-αγάρ*
    • 150γρ. σιρόπι αγαύης (ή σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι)
    • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • το ξύσμα από 2 λάιμς
    • 1 ½ – 1 ¾ κουταλάκι matcha ninja, κοσκινισμένο

    Instructions

    1

    Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα την κρέμα καρύδας, το γάλα καρύδας και το αγάρ-αγάρ και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά.

    2

    Προσθέτουμε το ξύσμα από τα λάιμς και την βανίλια και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας.

    3

    Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης (ή όποιο άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιήσουμε). Χαμηλώνουμε την φωτιά.

    4

    Πέρνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα μικρό μπωλ στο οποίο προσθέτουμε το matcha. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    5

    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί το αγάρ-αγάρ, για περίπου 10 λεπτά.

    6

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε φορμάκια, περνώντας το μέσα από ψιλή σίτα ή τουλπάνι (για να αφαιρέσουμε το ξύσμα). Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε την πανακότα φροντίζουμε να λαδώσουμε καλά τα φορμάκια μας με λάδι καρύδας. Εάν δεν θέλουμε να ξεφορμάρουμε αυτό δεν είναι απαραίτητο.

    7

    Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο μέχρι να πήξουν.

    8

    Τα βγάζουμε για λίγο από το ψυγείο πριν σερβίρουμε, και τα διακοσμούμε με φρούτα εποχής ή ότι άλλο μας αρέσει.

    Notes

    *Ελέγξτε την συσκευασία μήπως η μάρκα που εσείς έχετε δίνει άλλες αναλογίες. Το δικό μου έδινε 3 κουταλάκια για 1 λίτρο υγρό. Εάν δεν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη, ακολουθώντας τις οδηγίες στην συσκευασία.

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    No Comments

    Leave a Reply