Home » Πανακότα με Matcha και Λάιμ – Matcha & Lime Panna Cotta (VΕG, GF, LF)

Πανακότα με Matcha και Λάιμ – Matcha & Lime Panna Cotta (VΕG, GF, LF)

 

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

for english scroll down

Έχουμε καιρό να μιλήσουμε για Matcha. Καταπιάστηκα με άλλες υποχρεώσεις και, ενώ έχω τόσες πολλές ιδέες να σας προτείνω, τις άφησα στην άκρη. Η σημερινή πρόταση είναι μια εύκολη, υγιεινή και ελαφριά πανακότα με matcha και λάιμ, αρωματικό και άκρως καλοκαιρινό γλυκό, αν και η πανακότα είναι για όλες τις εποχές. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω πως είναι νηστίσιμη και vegan.

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

Το λέω άκρως καλοκαιρινό γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από 5 λεπτά πάνω από μια κατσαρόλα και μετά ψυγείο, και καθάρισες. Ιδανικό για να το φτιάξεις νωρίτερα ώστε να μην έχεις ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής. Απλά έχε στο νου σου πως όσο πιο πολύ μένει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ πήζει, οπότε μην την αφήσεις εκεί για μέρες… ναι? 😉

Για το μάτσα έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και έχω τονίσει πως διαλέγω πάντα το Matcha Ninja. Είναι 100% ceremonial grade (δηλαδή ανώτερης ποιότητας), είναι 100% πιστοποιημένο βιολογικό, με τριπλή βιολογική πιστοποίηση και single-origin που σημαίνει πως ελέγχεται πλήρως ως προς την ποιότητά του. Περισσότερες πληροφορίες για το Matcha Ninja μπορείς να δεις εδώ.

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

Όσο για συνταγές που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έχουμε δει διάφορες στο παρελθόν, όπως το Παγωμένο τσάι με matcha και δυόσμο, το σπιτικό ταχίνι, τα μπισκότα καρύδας (πολύ αγαπημένα 🙂 ), καθώς και τις τάρτες σοκολάτες.

Η σημερινή πανακότα με matcha και λάιμ είναι μια συνταγή που ήθελα πολύ να φτιάξω. Την είχα δοκιμάσει μια-δυο φορές στο παρελθόν, από συνταγές που έβρισκα στο διαδίκυτο και δεν είχα ευχαριστηθεί καμία. Πότε το matcha ήταν πολύ έντονο και σκέπαζε όλα τα υπόλοιπα, πότε ήταν εντελώς άνοστη.. Κι έτσι γεννήθηκε αυτή η πανακότα και δεν χρειάζεται να ψάχνω άλλο!  Την δική μου την γαρνίρισα με κουμ κουάτ που είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω λικέρ, το σιρόπι τους και λίγη τριμμένη καρύδα. Με λίγα φρέσκα φρούτα του δάσους, που είναι και της εποχής, θα ταιριάζει υπέροχα πάντως.

 

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

Χρησιμοποίησα να αγαπημένα μου φορμάκια για την φωτογράφηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τέτοια φορμάκια είναι απαραίτητα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε έχεις στο σπίτι, ακόμα και να μην την ξεφορμάρεις και να την φας από το ποτήρι. Πάμε να δούμε την συνταγή?

Πανακότα με Matcha και Λάιμ

Μερίδες:   6-8

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   15 λεπτά

Υλικά:

  • 1 κονσέρβα (400γρ.) κρέμα καρύδας
  • 1 κονσέρβα (400γρ.) γάλα καρύδας
  • 2 ½ κουταλάκια αγάρ-αγάρ*
  • 150γρ. σιρόπι αγαύης (ή σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι)
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • το ξύσμα από 2 λάιμς
  • 1 ½ – 1 ¾  κουταλάκι matcha ninja, κοσκινισμένο

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα την κρέμα καρύδας, το γάλα καρύδας και το αγάρ-αγάρ και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα από τα λάιμς και την βανίλια και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης (ή όποιο άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιήσουμε). Χαμηλώνουμε την φωτιά.
  4. Πέρνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα μικρό μπωλ στο οποίο προσθέτουμε το matcha. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί το αγάρ-αγάρ, για περίπου 10 λεπτά.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα σε φορμάκια, περνώντας το μέσα από ψιλή σίτα ή τουλπάνι (για να αφαιρέσουμε το ξύσμα). Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε την πανακότα φροντίζουμε να λαδώσουμε καλά τα φορμάκια μας με λάδι καρύδας. Εάν δεν θέλουμε να ξεφορμάρουμε αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  7. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο μέχρι να πήξουν.
  8. Τα βγάζουμε για λίγο από το ψυγείο πριν σερβίρουμε, και τα διακοσμούμε με φρούτα εποχής ή ότι άλλο μας αρέσει.

 

Σημειώσεις:

*Ελέγξτε την συσκευασία μήπως η μάρκα που εσείς έχετε δίνει άλλες αναλογίες. Το δικό μου έδινε 3 κουταλάκια για 1 λίτρο υγρό. Εάν δεν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη, ακολουθώντας τις οδηγίες στην συσκευασία.

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

We haven’t  talked about Matcha for a long time. I got engaged with other obligations and, while I have so many ideas to suggest, I had to put them aside. Today’s proposal is an easy, healthy and light matcha & lime panna cotta, fragrant and ideal for summer; although panna cotta is for all seasons. And I shouldn’t neglect to mention that it is vegan.

I say it’s ideal for the summer because you it doesn’t need more than 5 minutes over a pot and you’re done. Ideal for making it ahead of time, so you don’t have last minute preparations. Just keep in mind that the longer it stays in the fridge, the more dense it becomes, so don’t leave it there for days … right? 😉

 

Πανακότα με μάτσα και λάιμ, ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για το καλοκαίρι - Vegan matcha and lime panna cotta, an easy & light dessert

We have talked about matcha many times in the past and I have emphasized that I always choose Matcha Ninja. It is 100% ceremonial grade (ie superior quality), is 100% certified organic, with triple organic certification and is single-origin, which means full control over its quality. More information about Matcha Ninja can be found here.

As for recipes that you can use, we have seen several, such as iced tea with matcha and mint, homemade tahini, coconut cookies (a great favorite :)), as well as chocolate tarts.

Today’s matcha and lime panna cotta is a recipe I really wanted to make. I had tried it a couple of times before, from recipes I found online and I hadn’t enjoyed any. Sometimes the matcha was very intense and covered all other ingredients, another one was dull .. And so this panna cotta was born and I don’t have to look for others anymore! I garnished my own with kumquat that I had used to make liqueur, their syrup and some grated coconut. But, a few fresh berries, which are actually in season now, will fit perfectly.

I used my favorite molds for this recipe shooting, but that doesn’t mean that such molds are necessary. You can use whatever you have at home, even if you don’t unmold it and eat it straight from the glass. Let’s go see the recipe 🙂

Matcha & Lime Panna Cotta (VΕG, GF, LF)
Prep Time
5 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
20 mins
 

A vegan, light panna cotta, flavored with lime zest and matcha tea

Course: Dessert
Keyword: healthy, Matcha, matcha dessert, matcha tea, panna cotta, vegan
Author: Evi
Ingredients
  • 1 can 400g. coconut cream
  • 1 can 400g. coconut milk
  • 2 ½ teaspoons agar-agar *
  • 150 gr. agave syrup or maple syrup, or honey
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • the zest of 2 limes
  • 1 ½ - 1 ¾ teaspoon matcha ninja sifted
Instructions
  1. Put the coconut cream, coconut milk and agar-agar in a medium saucepan and leave for 2-3 minutes.
  2. Add the grated lime and vanilla and heat over medium - high heat, stirring.
  3. Add the agave syrup (or any other sweetener you use). Lower the heat.
  4. Spoon 2-3 tablespoons of the mixture and pour it into a small bowl to which you add the matcha. Stir to dissolve and pour back into the pot.
  5. Continue to stir until the mixture boils and agar-agar is dissolved, for about 10 minutes.
  6. Transfer the mixture to molds by pouring it through a fine sieve (to remove the zest). If you want to unmold the panna cotta, make sure to oil your molds well with coconut oil. This is not necessary if you do not want to unmold it.
  7. Put the molds in the refrigerator until the mixture thickens.
  8. Take them out of the fridge for a while before serving, and decorate them with seasonal fruits or whatever your heart desire.
Recipe Notes

* Check the packaging to see if the brand you have gives other proportions. Mine asked for 3 teaspoons for 1 liter of liquid. If you are not a vegan, you can also use gelatin, following the instructions on the package.

Disclosure: This post is sponsored by Matcha Ninja. All opinions expressed are my own.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.