Η απόλυτη χειμωνιάτικη granola! Με μήλο, λιναρόσπορο και πολλά μυρωδάτα μπαχαρικά για να κάνετε το πρωινό σας σκέτη απόλαυση. Και όχι μόνο το πρωινό σας, εδώ που τα λέμε….
Έχω δει ότι οι συνταγές για granola σας αρέσουν πολύ! Γιατί όχι, άλλωστε, αφού είναι ότι πιο βολικό για ένα γρήγορο πρωινό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ενέργεια, βιταμίνες και πλούσια φρουτένια γεύση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο γάλα, ή γιαούρτι και έχετε το πρωινό σας έτοιμο. Αφήστε που και σκέτη είναι ένα ωραιότατο σνακ.
Η σημερινή granola περιέχει βρώμη, λιναρόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα από τα δύο, φτάνει να τηρήσετε τις αναλογίες), μήλο, αποξηραμένα cranberries, την υπέροχη σάλτσα μήλου που σας πρότεινα λίγο καιρό πριν και τα “χειμωνιάτικα” μυρωδικά κανέλλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο.
Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Έχουν σχεδόν τόσο ασβέστιο όσο και το γάλα. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Τα καρύδια, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ω-3 λιπαρά, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σελήνιο. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και φυλλικό οξύ.
Το σησαμέλαιο που χρησιμοποίησα για να καβουρδίσω τα συστατικά της granola, είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Για το σουσάμι και τα παράγωγά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τα cranberries είναι ένα φυσικό φάρμακο ενάντια στις ουρολοιμώξεις.
Το σιρόπι σφενδάμου διαθέτει πολλά θεραπευτικά συστατικά, παρόμοια με αυτά του μύρτιλου και του πράσινου τσαγιού. Έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων. Επιπλέον είναι πολύ πλούσια πηγή μαγγανίου.
Μη σας κάνει εντύπωση που εκτός από το σιρόπι σφενδάμου, χρησιμοποιούμε και ζάχαρη. Είναι απαραίτητη για να δώσει μια ελαφριά γλυκύτητα στη granola μας. Άλλωστε η ποσότητα της ζάχαρης είναι λίγη σε σχέση με την τελική ποσότητα της granola.
Απαραίτητος χρόνος: 50 λεπτά
Μερίδες: 14-16 (4 φλυτζάνια περίπου)
Υλικά:
- 3 φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
- ½ φλυτζάνι λιναρόσπορο (κατά προτίμηση κοπανισμένο)
- ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
- ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντοκομμένα
- ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
- ½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- 1 μεγάλο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1/3 φλυτζάνι σησαμέλαιο
- ½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- ½ φλυτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη
- 1/3 φλυτζάνι σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι
- ¼ φλυτζάνι σκούρα καστανή ζάχαρη
- ¾ φλυτζάνι αποξηραμένα cranberries
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά έως και το αλάτι. Προσθέστε και τα κυβάκια μήλου.
- Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατέψτε τα υπόλοιπα μέχρι και τη ζάχαρη. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπωλ με τα στερεά και ανακατέψτε καλά.
- Απλώστε το μείγμα σε δύο ταψιά τα οποία, έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και ψήστε τα για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάθε 10- 15 λεπτά για να μην καεί.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει τελείως και ρίξτε τα cranberries.
H granola μπορεί να διατηρηθεί για δύο εβδομάδες περίπου, σε αεροστεγές δοχείο. Έχετε στο νου σας ότι, λόγω του φρέσκου μήλου, πιθανόν να χάσει με το καιρό την τραγανή υφή της.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι σφενδάμου με μέλι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πιο γλυκό.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
214.2 | 26.2 | 11.9 | 11.6 | 1.2 | 4.2 | 4.3 |
0.0 |
16 Comments
peps
27 Νοεμβρίου, 2014 at 4:52 μμΑααααααα
πρέπει ν’ αρχίσω να φτιάχνω τις γκρανόλες σου!!
τέλεια είναι!!!
The Healthy Cook
29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:00 πμπως σου ξέφυγαν αυτές????? 😀
Χρύσα
28 Νοεμβρίου, 2014 at 12:02 πμΧειμωνιάτικη γκρανόλα με τα όλα της! Πάρα πολύ ωραία πρόταση, και όπως πάντα, υπέροχα παρουσιασμένη! Εντυπωσιάστηκα με την πληροφορία για τα cranberries, τα οποία τρώω φανατικά…
The Healthy Cook
29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:02 πμευχαριστώ Χρύσα μου!
ο χυμός των κράνμπερις δίνεται για την θεραπεία της ουρολοίμωξης, αλλά και προληπτικά.
σε φιλώ!
Eleanna (foodaki.gr)
28 Νοεμβρίου, 2014 at 12:58 μμΕξαιρετικό για την εποχή! Δεν έχω ακόμη επιχειρήσει να φτιάξω granola αλλά επιφυλάσσομαι γιατί μου αρέσει στο πρωϊνό! 🙂
The Healthy Cook
29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:03 πμεεεε, δεν γίνεται! πρέπει να φτιάξεις, για να δεις την ευκολία της! 🙂
jasmincookbook
28 Νοεμβρίου, 2014 at 1:22 μμI love granola in all variations, and your is great – perfect for these cloudy days… Beautiful photos!
The Healthy Cook
29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:03 πμthank you dear Jasmin!
lenia
28 Νοεμβρίου, 2014 at 10:21 μμΥπέροχη χειμωνιάτικη γκρανόλα με τα όλα της!Like εις τη νιοστή!
Καλό Σ/Κ. Εύη μου!
The Healthy Cook
29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:04 πμευχαριστώ γλυκό κορίτσι!!
χρυσαυγη
30 Νοεμβρίου, 2014 at 8:59 πμΕυη μου καλημερα!!!!
Λοιπον κοιτα. Τα κοριτσια μου τρωνε πολυ τετοιου ειδους πρωινο με γαλα. Πρεπει να φτιαξω καποια στιγμη γκρανολα γιατι τα κορν φλειξ, ακομα και τα διαιτης που αγοραζω, εχουν πολυ ζαχαρη. Νομιζω θα ξετρελαινονταν με κατι τετοιο γιατι τους αρεσουν πολυ και τα αμυγδαλα.
Απλα δεν το εχω επιχειρησει ακομα γιατι στο μυαλο μου ειναι καταχωρημενο ως κατι χρονοβορο και ασυμφορο. Πρεπει ομως καποια στιγμη (συντομα) να φτιαξω μια απο τις τελειες δικες σου!
Οι φωτογραφιες σου οπως παντα απιθανες!!!!!
Καλη Κυριακη!
Φιλιααααα
The Healthy Cook
1 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:17 μμούτε χρονοβόρο είναι ούτε ασύμφορο. υπολόγισε πόσο έχει ένα κουτί και πόσο διαρκεί.
άσε που τα έτοιμα είναι τρελά επεξεργασμένα. δεν νομίζω να παίρνεις και πολλές θρεπτικές ουσίες από αυτά…
ενώ στα δικά σου ξέρεις τι βάζεις και μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς!!
φιλιάαααα!!!
Ariadni
30 Νοεμβρίου, 2014 at 11:29 μμΈνας καλός λόγος να δοκιμάσω σπιτικά δημητριακά!
The Healthy Cook
1 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:14 μμναι, να δοκιμάσεις! μετά δεν θα τα αλλάζεις!
TheoDORA's Kitchen Diaries
6 Νοεμβρίου, 2015 at 9:41 μμΛοιπόν, λοιπόν…την έφτιαξα. Εκπληκτική συνταγή! Το σησαμέλαιο δίνει τρομερό άρωμα. Κρατιέμαι με το ζόρι να μη φάω το μισό βάζο βραδιάτικο! Τώρα σχετικά με το ότι μπορεί να μην είναι τόσο τραγανή μετά από κάποιες μέρες έχω να πω πως δε νομίζω πως θα “φτουρίσει” τόσο. Σε τρεις μέρες το πολύ θα έχει φαγωθεί. Φιλάκια!!!
The Healthy Cook
7 Νοεμβρίου, 2015 at 5:33 μμχαχαχα!!! χαίρομαι πολύ που σας άρεσε τόσο!!
ευχαριστώ πολύ!