• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Σνακς/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

    Η απόλυτη χειμωνιάτικη granola! Με μήλο, λιναρόσπορο και πολλά μυρωδάτα μπαχαρικά για να κάνετε το πρωινό σας σκέτη απόλαυση.  Και όχι μόνο το πρωινό σας, εδώ που τα λέμε….

    Έχω δει ότι οι συνταγές για granola σας αρέσουν πολύ! Γιατί όχι, άλλωστε, αφού είναι ότι πιο βολικό για ένα γρήγορο πρωινό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ενέργεια, βιταμίνες και πλούσια φρουτένια γεύση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο γάλα, ή γιαούρτι και έχετε το πρωινό σας έτοιμο. Αφήστε που και σκέτη είναι ένα ωραιότατο σνακ.

    Apple & Flax Spiced Granola – Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

    Η σημερινή granola περιέχει βρώμη, λιναρόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα από τα δύο, φτάνει να τηρήσετε τις αναλογίες), μήλο, αποξηραμένα cranberries, την υπέροχη σάλτσα μήλου που σας πρότεινα λίγο καιρό πριν και τα “χειμωνιάτικα” μυρωδικά κανέλλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο.

    αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Έχουν σχεδόν τόσο ασβέστιο όσο και το γάλα. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

    Τα καρύδια, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ω-3 λιπαρά, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και  σελήνιο. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, το  παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και φυλλικό οξύ.

    Το σησαμέλαιο που χρησιμοποίησα για να καβουρδίσω τα συστατικά της granola, είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Για το σουσάμι και τα παράγωγά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

    Τα cranberries είναι ένα φυσικό φάρμακο ενάντια στις ουρολοιμώξεις.

    Το σιρόπι σφενδάμου διαθέτει πολλά θεραπευτικά συστατικά, παρόμοια με αυτά του μύρτιλου και του πράσινου τσαγιού.  Έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων. Επιπλέον είναι  πολύ πλούσια πηγή μαγγανίου.

    Μη σας κάνει εντύπωση που εκτός από το σιρόπι σφενδάμου, χρησιμοποιούμε και ζάχαρη. Είναι απαραίτητη για να δώσει μια ελαφριά γλυκύτητα στη granola μας. Άλλωστε η ποσότητα της ζάχαρης είναι λίγη σε σχέση με την τελική ποσότητα της granola.

    Apple & Flax Spiced Granola – Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

    Απαραίτητος χρόνος:   50 λεπτά

    Μερίδες:   14-16 (4 φλυτζάνια περίπου)

    Υλικά:

    • 3 φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
    • ½ φλυτζάνι λιναρόσπορο (κατά προτίμηση κοπανισμένο)
    • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
    • ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντοκομμένα
    • ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
    • 1 ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
    • ½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο
    • 1/8 κουταλάκι αλάτι
    • 1 μεγάλο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
    • 1/3 φλυτζάνι σησαμέλαιο
    • ½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας
    • ½ φλυτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη
    • 1/3 φλυτζάνι σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι
    • ¼ φλυτζάνι σκούρα καστανή ζάχαρη
    • ¾ φλυτζάνι αποξηραμένα cranberries

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC.
    2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά έως και το αλάτι. Προσθέστε και τα κυβάκια μήλου.
    3. Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατέψτε τα υπόλοιπα μέχρι και τη ζάχαρη. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπωλ με τα στερεά και ανακατέψτε καλά.
    4. Απλώστε το μείγμα σε δύο ταψιά τα οποία, έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και ψήστε τα για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάθε 10- 15 λεπτά για να μην καεί.
    5. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει τελείως και ρίξτε τα cranberries.

     

    H granola μπορεί να διατηρηθεί για δύο εβδομάδες περίπου, σε αεροστεγές δοχείο. Έχετε στο νου σας ότι, λόγω του φρέσκου μήλου, πιθανόν να χάσει με το καιρό την τραγανή υφή της.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι σφενδάμου με μέλι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πιο γλυκό.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    214.2 26.2 11.9 11.6 1.2 4.2 4.3

    0.0

    Apple & Flax Spiced Granola – Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

     

    Apple & Flax Spiced Granola – Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    16 Comments

  • Reply
    peps
    27 Νοεμβρίου, 2014 at 4:52 μμ

    Αααααααα
    πρέπει ν’ αρχίσω να φτιάχνω τις γκρανόλες σου!!
    τέλεια είναι!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:00 πμ

      πως σου ξέφυγαν αυτές????? 😀

  • Reply
    Χρύσα
    28 Νοεμβρίου, 2014 at 12:02 πμ

    Χειμωνιάτικη γκρανόλα με τα όλα της! Πάρα πολύ ωραία πρόταση, και όπως πάντα, υπέροχα παρουσιασμένη! Εντυπωσιάστηκα με την πληροφορία για τα cranberries, τα οποία τρώω φανατικά…

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:02 πμ

      ευχαριστώ Χρύσα μου!
      ο χυμός των κράνμπερις δίνεται για την θεραπεία της ουρολοίμωξης, αλλά και προληπτικά.
      σε φιλώ!

  • Reply
    Eleanna (foodaki.gr)
    28 Νοεμβρίου, 2014 at 12:58 μμ

    Εξαιρετικό για την εποχή! Δεν έχω ακόμη επιχειρήσει να φτιάξω granola αλλά επιφυλάσσομαι γιατί μου αρέσει στο πρωϊνό! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:03 πμ

      εεεε, δεν γίνεται! πρέπει να φτιάξεις, για να δεις την ευκολία της! 🙂

  • Reply
    jasmincookbook
    28 Νοεμβρίου, 2014 at 1:22 μμ

    I love granola in all variations, and your is great – perfect for these cloudy days… Beautiful photos!

  • Reply
    lenia
    28 Νοεμβρίου, 2014 at 10:21 μμ

    Υπέροχη χειμωνιάτικη γκρανόλα με τα όλα της!Like εις τη νιοστή!
    Καλό Σ/Κ. Εύη μου!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Νοεμβρίου, 2014 at 3:04 πμ

      ευχαριστώ γλυκό κορίτσι!!

  • Reply
    χρυσαυγη
    30 Νοεμβρίου, 2014 at 8:59 πμ

    Ευη μου καλημερα!!!!
    Λοιπον κοιτα. Τα κοριτσια μου τρωνε πολυ τετοιου ειδους πρωινο με γαλα. Πρεπει να φτιαξω καποια στιγμη γκρανολα γιατι τα κορν φλειξ, ακομα και τα διαιτης που αγοραζω, εχουν πολυ ζαχαρη. Νομιζω θα ξετρελαινονταν με κατι τετοιο γιατι τους αρεσουν πολυ και τα αμυγδαλα.
    Απλα δεν το εχω επιχειρησει ακομα γιατι στο μυαλο μου ειναι καταχωρημενο ως κατι χρονοβορο και ασυμφορο. Πρεπει ομως καποια στιγμη (συντομα) να φτιαξω μια απο τις τελειες δικες σου!
    Οι φωτογραφιες σου οπως παντα απιθανες!!!!!
    Καλη Κυριακη!
    Φιλιααααα

    • Reply
      The Healthy Cook
      1 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:17 μμ

      ούτε χρονοβόρο είναι ούτε ασύμφορο. υπολόγισε πόσο έχει ένα κουτί και πόσο διαρκεί.
      άσε που τα έτοιμα είναι τρελά επεξεργασμένα. δεν νομίζω να παίρνεις και πολλές θρεπτικές ουσίες από αυτά…
      ενώ στα δικά σου ξέρεις τι βάζεις και μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς!!
      φιλιάαααα!!!

  • Reply
    Ariadni
    30 Νοεμβρίου, 2014 at 11:29 μμ

    Ένας καλός λόγος να δοκιμάσω σπιτικά δημητριακά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      1 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:14 μμ

      ναι, να δοκιμάσεις! μετά δεν θα τα αλλάζεις!

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    6 Νοεμβρίου, 2015 at 9:41 μμ

    Λοιπόν, λοιπόν…την έφτιαξα. Εκπληκτική συνταγή! Το σησαμέλαιο δίνει τρομερό άρωμα. Κρατιέμαι με το ζόρι να μη φάω το μισό βάζο βραδιάτικο! Τώρα σχετικά με το ότι μπορεί να μην είναι τόσο τραγανή μετά από κάποιες μέρες έχω να πω πως δε νομίζω πως θα “φτουρίσει” τόσο. Σε τρεις μέρες το πολύ θα έχει φαγωθεί. Φιλάκια!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Νοεμβρίου, 2015 at 5:33 μμ

      χαχαχα!!! χαίρομαι πολύ που σας άρεσε τόσο!!
      ευχαριστώ πολύ!

    Leave a Reply