Το Μurgh Μakhani είναι ένα παραδοσιακό, και ίσως το πιο γνωστό, ινδικό πιάτο κοτόπουλου, με πολλά μπαχαρικά και κρεμώδη σάλτσα τομάτας. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα. Το μαγειρεύουμε συχνά και συνήθως το σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Είναι ένα αρκετά καυτερό και πικάντικο πιάτο, αλλά και πολύ μυρωδάτο!! Όσο μαγειρεύετε θα σας σπάσει τη μύτη! Αρώματα από τζίντζερ, γκαράμ μασάλα, καρδάμωμο, κύμινο, κόλιανδρο και κάρυ θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας! Η ραίτα που το συνοδεύει όμως μετριάζει την πιπεράτη και δυνατή γεύση των μπαχαρικών και δροσίζει ευχάριστα το στόμα. Σήμερα θα σας προτείνω την δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου. Το πόσο καυτερό θα είναι το δικό σας, έγκειται σε σας, μιας και μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα του μπούκοβου και να βάλετε ελαφρύ κάρυ. Αλλά αν αγαπάτε τα καυτερά… θα το λατρέψετε έτσι ακριβώς όπως είναι!
Είναι, επίσης, ιδανικό πιάτο για τραπέζι, γιατί φτιάχνετε άνετα από την προηγούμενη μέρα. Αφήστε που νομίζω ότι την δεύτερη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!!
Όσο για το μπασμάτι σας έχω ένα ωραίο κολπάκι το οποίο κάνει το ρύζι πεντανόστιμο. Για ένα φλυτζάνι ρύζι: ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, καβουρδίστε 150 γρ. ψιλό φιδέ, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετέ το και αυτό για λίγο. Προσθέστε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό (προσοχή γιατί θα βράζει πολύ εκείνη την ώρα), βάλτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και αφήστε να πάρει μια βράση. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να γίνει μόνο του. Μην ανοίξετε το καπάκι έως ότου έχει κρυώσει αρκετά. Πολλοί χρησιμοποιούν ζωμό αντί για νερό. Εγώ το προτιμώ σκέτο. Δοκιμάστε το και πείτε μου!
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 45 λεπτά (συν 4 ώρες αναμονής)
Μερίδες: 8
Υλικά:
για το κοτόπουλο:
- 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, 1300γρ. περίπου, κομμένα σε λωρίδες
- ¾ φλυτζανιού στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 ¾ κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα
- 1 ½ κουταλάκια μπούκοβο
- 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- αλάτι
για την σάλτσα:
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- τους σπόρους από 4 λοβούς πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένους
- 2 τσιμπιές τριμμένο γαρύφαλλο
- 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
- 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2 μικρά φύλλα δάφνης
- 1/3 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 45 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 κουταλάκι γκαράμ μασάλα
- 1/3 κουταλάκι σκόνη κάρυ, μέτριο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη ραίτα:
- 1 γεμάτο φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 2 μικρά αγγουράκια (200 γρ. περίπου), τριμμένα
- 1 μικρή τομάτα, χωρίς τα σπόρια και το ζουμί της, πολύ ψιλοκομμένη
- 1 μικρό καρότο, τριμμένο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
- 1 κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
- ½ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
- ¼ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κύμινο
- ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζετε την μαρινάδα για το κοτόπουλο. Χτυπάτε όλα τα υλικά, εκτός από το κοτόπουλο, στο μούλτι, για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε την μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτετε σε αυτό και το κοτόπουλο, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με την μαρινάδα. Καλύπτετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Εγώ το άφηνω συνήθως όλη νύχτα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, απλώστε σε αυτό το κοτόπουλο και με ένα κουτάλι ρίξτε πάνω του όση μαρινάδα έχει μείνει στο μπωλ.
- Ψήστε το μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 20-22 λεπτά. Δεν θέλουμε να ψηθεί. Βγάλτε το από τον φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια σχάρα.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάστε την ραίτα. Αφού ψιλοκόψετε και τρίψετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μαζί με το αλάτι και αφήστε τα για 10 λεπτά περίπου. Στίψτε τα με το χέρι σας να στραγγίσουν καλά. Βάλτε τα σε ένα μπωλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
- Ήρθε η ώρα για την σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια πως δυνατή φωτιά, προσθέστε τα τοματάκια, το τζίντζερ,,το σκόρδο, το καρδάμωμο, το μπούκοβο, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, τη ζάχαρη και 2/3 του φλυτζανιού νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τη δάφνη και μεταφέρετε την σάλτσα στο πολυμίξερ για να την πολτοποιήσετε. Ξαναβάλτε την σάλτσα στην κατσαρόλα και συνεχίστε να την σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να δέσει, για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέστε το κοτόπουλο, όση μαρινάδα έχει μείνει και 1/3 του φλυτζανιού νερό και αφήστε το να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
- Ρίξτε στην κατσαρόλα την κρέμα, το βούτυρο, το γκαράμ μασάλα και το κάρυ, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
- Αποσύρετε από την φωτιά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και την ραίτα.
Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, αλλά πιστέψτε με, αξίζει!!!!!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
258.6 | 18.5 | 1.1 | 13.4 | 4.5 | 12.8 | 1.9 |
37.4mg |
40 Comments
peps@pepi's kitchen
14 Ιανουαρίου, 2015 at 8:13 πμΩΩΩΩΩ ΝΑΙ!!! ΑΞΙΖΕΙ!!!!
τρελλαίνομαι για καυτερά και το έχω λατρέψει μιας και το έχω φάει από τα χεράκια σου. είναι σούπερ φαγητό!!!!!!!!!!!!!
ο συνδυασμός με το συγκεκριμένο ρύζι και τη ραίτα ….απλά τέλειος!!
Καλημέρα Εύουλα!!
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:52 πμκαλημέρα πεπίτα!!!
εσύ το είχες φάει την πρώτη πρώτη φορά που το έφτιαξα!!
καήκαμε παρέα!!! χαχαχα!!! 🙂
peps
14 Ιανουαρίου, 2015 at 1:22 μμξέχασα να σου πω ότι έτσι το φτιάχνω το ρύζι από τότε που το είδα σε σένα!
ωραίο σερβίτσιο!
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 1:27 μμ🙂
stylencritics
14 Ιανουαρίου, 2015 at 8:19 πμΦαντάζομαι τις μυρωδιές να ξεχειλίζουν απο την κουζίνα.
Ερώτηση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη κρέμα γάλακτος με κάτι άλλο;
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:58 πμοι μυρωδιές είναι το κάτι άλλο Σόνια μου!!
δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο ακόμα……
το ξυνόγαλα που σκέφτομαι σαν πρώτη σκέψη, νομίζω θα αλλάξει λίγο την γεύση του φαγητού.
αν το δοκιμάσεις, πες μου. είμαι πολύ περίεργη! 😉
καλημέρααααα!
αρης
14 Ιανουαρίου, 2015 at 8:28 πμΕύη καλημέρα !! Μου αρέσει πολύ η σάλτσα που μας προτείνεις ! Μα τί είναι το γκαράμ μασάλα ?? Άψογες όπως πάντα φωτογραφίες ! Μπράβο !
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 11:01 πμκαλημέρα Άρη!!! χαίρομαι που σου αρέσει! 🙂 το γκαράμ μασάλα είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, σαν το κάρυ, πολύ μυρωδάτο. πλέον το βρίσκεις και στα σούπερ μάρκετ. ο Σκλαβενίτης το έχει σίγουρα.
Χρυσαυγή
14 Ιανουαρίου, 2015 at 8:48 πμΣούπερ φαγητο!!
Έχω ακούσει για αυτό από την Πέπη! Μου έχει πει τα καλύτερα που το έχει φάει από σένα εδώ και καιρό. Αργησες να το ποστάρεις αλλά τωρα που το βλέπω, όντως άξιζε και πολύ μάλιστα. Τα ρύζι έτσι ναι, είναι καταπληκτικό. Το φτιάχνω με αυτό τον τρόπο χωρίς όμως φιδέ. Θα το κάνω και με φιδέ. Μου αρέσει άλλωστε πολύ!
Πάντως έχω να πω ότι και η φωτογράφισή σου είναι πολύ καλή για ένα ομολογουμένως δύσκολο φαγητό να φωτογραφηθεί!!! Μπράβο Εύη!
Καλημέρες πολλές!!!!!!!
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 11:03 πμκαλημέρα Χρυσαυγή μου!! ευχαριστώ πολύ!! το ρύζι είναι όντως πολύ νόστιμο με αυτό τον τρόπο!! δοκίμασε το και θα δεις! όσο για το κοτόπουλο είναι τέλειο αν σου αρέσουν τα πικάντικα φαγητά! φιλιά!!!!
tanja@the green mixer
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:01 πμΑχ μας ανάβεις φωτιές πρωινιάτικα! Τρελαίνομαι για ινδικά, παρότι δεν τρώω όσο συχνά θα ήθελα. Τέλειο το φαγητό και το τιπ για το ρύζι (παρότι είχα ινδές συγκατήκους σα φοίτητρια δεν μου έμαθαν τίποτα χρήσιμο).
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 11:05 πμκαλημέρα Τάνια!!! μην τις μαλώνεις… το κόλπο για το ρύζι είναι μάλλον ελληνικό και όχι ινδικό!! χαχαχαχα!!! 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
14 Ιανουαρίου, 2015 at 6:29 μμI love your chicken recipe! It’s sooo good! Greetings from Poland!
PS. I’m organizing a chocolate contest on my bilingual blog. Maybe you’d like to join us? 🙂
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:53 μμthank you Marcela!!
I saw the contest, yesterday on your blog. I’m thinking about it very seriously!!! 😉
have a nice evening!
Ξανθή
14 Ιανουαρίου, 2015 at 7:38 μμΠολύ καλή πρόταση! Το ρύζι το έκανα έτσι σε ένα εορταστικό τραπέζι πρόσφατα, θα δοκιμάσω τη συνταγή γιατί τα φιλέτα κοτόπουλου διαφορετικά μου φαίνονται στεγνά.
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:05 μμχαίρομαι που σου αρέσει Ξανθή!! ευχαριστώ!
καλό σου βράδυ!!
mookies
14 Ιανουαρίου, 2015 at 9:19 μμΚαλησπέρα Εύη,
με τρέλανες με το κοτόπουλό σου από τότε που το είδα! Λατρεύω το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο. Και όταν λέω τρόπο εννοώ τον “ινδικό” τρόπο με υπέροχα αρωματικά και μπαχαρικά και όχι την συνταγή σου, γιατί το κοτόπουλο βουτύρου δεν το έχω ξαναφτιάξει, αλλά μπαίνει στο πρόγραμμα. Θα ελέγξω αν έχω όλα τα συστατικά και βλέπω να το φτιάχνω τη Κυριακή!
Εγώ εδώ και χρόνια φτιάχνω ινδικό κοτόπουλο με καρύδα και κάρυ και Τikka Μasala στο φούρνο και σχεδόν πάντα τα συνοδεύω με μπασμάτι και καμιά φορά βάζω και φιδέ, αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο. Οπότε όπως καταλαβαίνεις η συνταγή σου θα έχει σίγουρα ένθερμη υποδοχή!
Η φωτογράφισή σου μου άρεσε πολύ (και το σερβίτσιο) αν και δύσκολη η πρώτη ύλη, θα συμφωνήσω με τη Χρησαυγή.
Φιλιά
peps@pepi's kitchen
14 Ιανουαρίου, 2015 at 9:28 μμάντε Μίνα…βάλε ανάρτηση με τη συνταγή του tikka masala!! 😉
mookies
14 Ιανουαρίου, 2015 at 9:56 μμΤο σκέφτομαι!
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:03 μμναι. ναι, ναι!!!!!!!!
βάλ’ τη!!!! 🙂
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:02 μμτέλεια!!!
και τι tikka massala μου αρέσει!! ότι έχει τέτοιες μυρωδιές, μπαχαρικά κλπ το λατρεύω!!
αν το δοκιμάσεις πες μου αν σας άρεσε.
ευχαριστώ Μίνα μου!!!
ellakichas
14 Ιανουαρίου, 2015 at 9:54 μμΚαταρχήν χρόνια πολλά κ καλή χρονιά. Τα Χριστούγεννα από λάθος σβήστηκαν τα όλα τα τηλ από την κάρτα sim του κινητού μου και φυσικά έχασα κ το δικό σου. Αν μπορείς στείλε μου σε μήνυμα το τηλ σου. Κι όσο για τη συνταγές σου… δεν έχω λόγια. Μπράβο για άλλη μια φορά!Φιλάκια!!!
The Healthy Cook
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:04 μμκαλή χρονιά Έλλη μου!!
ευχαριστώ πολύ!!
θα σου στείλω το τηλ
sp00nstories
14 Ιανουαρίου, 2015 at 10:43 μμΣε πιστεύω όταν λες ότι είναι νόστιμο γιατί το φαντάζομαι με τόσο όμορφα υλικά. Η Ινδική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου!Καλή Χρονιά και ανυπομονώ να το δοκιμάσω!!!
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 2:05 πμκαλωσόρισες Λίλια!!
χαίρομαι που σου αρέσουν τα ινδικά γιατί έρχονται κι άλλα!!! χαχαχαχα!!!
ευχαριστώ!
Ariadni
14 Ιανουαρίου, 2015 at 11:29 μμαχ κακό που με βρηκε βραδιάτικα θα ορμηξω στην οθονη!
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 2:06 πμχαχαχαχα!!! 🙂
Ερμιόνη
14 Ιανουαρίου, 2015 at 11:49 μμΥπέροχο πιάτο Εύη μου!
Τα πικάντικα πιάτα με εξιτάρουν και ο συνδυασμός τους με μια ωραία και δροσερή σάλτσα είναι ανεπανάληπτος πραγματικά!
Το ρύζι έτσι το μαγειρεύω κι εγώ και είναι πραγματικά νόστιμο και σπυρωτό!
Πάντως πραγματικά είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για πιάτο που απλά δεν θέλεις να τελειώσει!
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 2:07 πμέτσι ακριβώς! δεν θέλεις να τελειώσει!!
ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!
mia xara
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:00 πμΛατρεύω την Ινδική κουζίνα και οτιδήποτε καυτερό!!! Το Butter chicken με τη Raita δείχνει λαχταριστότατο!!! Θα δοκιμάσω το ρύζι με το φιδέ όπως το έκανες, πολύ ενδιαφέρον! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 7:31 μμλαχταριστό, δεν λες τίποτα!!!
αν τα δοκιμάσεις πες μου.
ευχαριστώ Χαρά!! καλό βράδυ!!
Beauty Follower
15 Ιανουαρίου, 2015 at 5:06 μμΓιάμι… μου ανοιξες την ορεξη για ινδικό!
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 7:32 μμεμένα αυτή η όρεξη δεν κλείνει ποτέ!! 😉
Beauty Follower
17 Ιανουαρίου, 2015 at 9:59 μμΠρέπει να μας προτείνεις καποιο καλό ινδικο εστιατόριο 😉
Kaasja
15 Ιανουαρίου, 2015 at 11:05 μμGreat blog ! Do you want to follow each other ?
http://kasjaa.blogspot.com/
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 11:10 μμHi Kaasja!!
why not! it is good that you have a translator on your blog!! 😉
Culinary Flavors
21 Ιανουαρίου, 2015 at 9:47 πμΚαυτερά δεν τρώω λόγω ευαισθησίας στο στομάχι, βγάζοντας τα πιπέρια μου αρέσουν πολύ τα ινδικά. Πάντως για τους φανατικούς του είδους τέλειο πιάτο! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
21 Ιανουαρίου, 2015 at 6:04 μμκάνε το λιγότερο πικάντικο Κατερίνα μου!! θα είναι εξίσου νόστιμο!
πολλά φιλιά!
Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν
16 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:48 πμ[…] υπέροχο ρύζι μπασμάτι μπορείτε να βρείτε στη συνταγή Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι. Πληροφορίες για το εστραγκόν θα βρείτε στην ανάρτηση […]
Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν
16 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:51 πμ[…] on how to make delicious basmati rice you can find in the Butter Chicken (Murgh Makhani) with basmati rice recipe. You can read all about tarragon in the post Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia […]