Εδώ και λίγο καιρό περνάω μια φάση γλυκομανίας! Πάντα μου άρεσαν τα γλυκά, πιο πολύ να τα φτιάχνω όμως, όχι τόσο να τα τρώω. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα είναι η εκτέλεση ενός γλυκού και το τελικό αποτέλεσμα, παρά αυτή καθεαυτή η απόλαυση της βρώσης. Γι’ αυτό έφτιαξα και την κατηγορία «μικρές αμαρτίες», για να μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις μικρές απολαύσεις (δεν είναι τυχαίο που η κατηγορία εγκαινιάστηκε με μια συνταγή για πάβλοβα πριν περίπου 1 χρόνο!). Μόνο που τώρα τελευταία πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει συνταγές για γλυκά όλο και πιο συχνά. Ίσως έχει να κάνει με την όλη κατάσταση που ζούμε και καταλήγουμε να ψάχνουμε μικρές απολαύσεις όλο και συχνότερα, για να μας φτιάξουν, έστω και πρόσκαιρα, την διάθεση. Έτσι λοιπόν, στην αναζήτησή μου για χρώμα, πλούσιες γεύσεις και αρώματα δημιουργήθηκε και αυτή η πάβλοβα με καραμελωμένο ανανά, τζίντζερ, καβουρδισμένα φουντούκια και κρύσταλλα καραμέλας.
Είναι μια πρωτότυπη συνταγή για πάβλοβα και ξεφεύγει λίγο από τις συνηθισμένες. Την έστησα παίρνοντας κομμάτια από διάφορες συνταγές που βρήκα σε παλιά περιοδικά. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε, ήταν πραγματικά εξαιρετικό! Κρατήστε την συνταγή και φτιάξτε τη σε ένα γιορτινό τραπέζι. Θα σας ενθουσιάσει!
Συνταγές για την μαρέγκα κυκλοφορούν χιλιάδες. Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές από αυτές, άλλες με επιτυχία, άλλες όχι. Την συγκεκριμένη την έκανα όσο πιο απλά μπορούσα, μόνο με ασπράδια και ζάχαρη. Βγήκε η πιο αφράτη και η πιο αέρινη μαρέγκα που έχω φτιάξει, και πιστέψτε με, έχω φτιάξει πολλές! Θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν απλά θέμα τύχης.. 🙂
Το μπωλ, μέσα στο οποίο θα χτυπήσετε την μαρέγκα, θα πρέπει να είναι τελείως στεγνό και χωρίς κανένα ίχνος λιπαρής ουσίας, διαφορετικά δεν θα αφρατέψει αρκετά.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα στην αρχή μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Όταν αρχίσουν να αποκτούν όγκο και φουσκώσουν, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή. Όταν η μαρέγκα είναι σχεδόν έτοιμη, τότε είναι που ρίχνετε την ζάχαρη, βροχηδόν. Η σωστά χτυπημένη μαρέγκα είναι γυαλιστερή και απαλή με πυκνότητα σαν του αφρού ξυρίσματος. Επίσης, εάν έχει χτυπηθεί σωστά, δεν θα πέσει αν αναποδογυρίσετε το μπωλ. Αυτό είναι ένα κόλπο για να δείτε αν είναι έτοιμη.
Όσο για το σχήμα της, εγώ την προτιμώ «επιμελώς ατημέλητη»! Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια στρώνω το πάτο της και μετά «χτίζω» λίγο λίγο τα πλαϊνά. Όμως εσείς μπορείτε να την σχεδιάσετε πάνω στο χαρτί με κορνέ για να έχετε ένα πιο σχηματισμένο αποτέλεσμα.
Είναι προτιμότερο να την ψήσετε την προηγούμενη μέρα μια και θα χρειαστεί και πολύ ώρα μέχρι να κρυώσει.
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες & 45 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
- 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 250 ml κρέμα γάλακτος, 34 % λιπαρά, ή φυτική κρέμα, παγωμένη
- 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- 7-8 λεπτές φέτες φρέσκου ανανά (περίπου 320 γρ.), κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1/3 φλυτζανιού (80 ml) χυμό ανανά
- 250 ml ξηρό λευκό κρασί
- 40 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 εκ. περίπου φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
- 50 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100ο C.
- Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάστε πάνω του έναν κύκλο με διάμετρο 20 εκ.
- Χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα στην αρχή μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Όταν αρχίσουν να αποκτούν όγκο και φουσκώσουν, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή. Όταν η μαρέγκα είναι σχεδόν έτοιμη, ρίξτε την ζάχαρη βροχηδόν.
- Απλώστε την μαρέγκα πάνω στο χαρτί, με οδηγό τον κύκλο που σχεδιάσατε και με την βοήθεια δύο κουταλιών χτίστε τα πλαϊνά της τοιχώματα, σαν να φτιάχνετε ένα μπωλ δηλαδή.
- Ψήστε τη για περίπου 2.15’-2.30’, μέχρι να είναι απαλή, στεγνή και σφιχτή. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει μέσα στο φούρνο, με ελάχιστα ανοιχτή την πόρτα του.
- Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τον καραμελωμένο ανανά. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, ή ένα τηγάνι σαν αυτό, προσθέστε το κρασί, τον χυμό, το τριμμένο τζίντζερ και την καστανή ζάχαρη. Αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να γίνουν ένα χρυσωπό σιρόπι. Κατεβάστε το από την φωτιά και προσθέστε τον ανανά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει. Φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
- Βάλτε τα χοντροκομμένα φουντούκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίστε τα σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Φυλάξτε τη στο ψυγείο.
- Για να σερβίρετε, τοποθετήστε την μαρέγκα σε μια βάση σερβιρίσματος σαν την ARV BROLLOP του ΙΚΕΑ και απλώστε την σαντιγί πάνω στην μαρέγκα. Στη συνέχεια απλώστε τον καραμελωμένο ανανά με το σιρόπι του πάνω στη σαντιγί και πασπαλίστε με τα καβουρδισμένα φουντούκια. Διακοσμήστε με τα κρύσταλλα καραμέλας και απολαύστε τη.
κρύσταλλα καραμέλας:
Στρώστε μια λαμαρίνα φούρνου με αλουμινόχαρτο (προσοχή, ΟΧΙ αντικολλητικό χαρτί) και κοσκινίστε πάνω της μια, μέτρια σε πάχος, στρώση ζάχαρη άχνη. Βάλτε τη σε δυνατό γκριλ μέχρι να γίνει χρυσωπή υγρή καραμέλα. Να την έχετε το νου σας συνεχώς, δεν θα πάρει πάνω από 2-3 λεπτά. Βγάλτε τη από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει καλά. Σπάστε τη σε ακανόνιστα κομμάτια και στολίστε το γλυκό σας. Αν σας περισσέψει καραμέλα μπορείτε να την φυλάξετε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ! 🙂
ΥΓ. Το Σάββατο είχα την χαρά να μαγειρέψω για τους επισκέπτες του ΙΚΕΑ Κηφισού, στα πλαίσια των Food Blog Awards και ομολογώ πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι μπάρες δημητριακών με σοκολάτα έκαψαν καρδιές! Λεπτομέρειες καθώς και ένα ολιγόλεπτο βίντεο από την εκδήλωση θα σας ετοιμάσω για την επόμενη ανάρτηση. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες στην σελίδα του μπλογκ στο facebook.
24 Comments
stylencritics
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 8:21 πμΘέλω τόσο πολύ να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό αλλά δεν τα έχω καταφέρει ποτέ με την μαρέγκα. Ο συνδιασμός αννανά και τζίντζερ πρέπει να είναι καταπληκτικός. Καλημέρα!!!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:33 μμείναι Σόνια μου!!
από τότε που την πρωτοδοκίμασα την έχω φτιάξει 3 φορές!!! 🙂
craftcooklove
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 8:58 πμΚαλημέρα Εύη μου!! Την λατρεύω την πάβλοβα και χαίρομαι που βλέπω μία τόσο διαφορετική εκδοχή της!!! Η μαρέγκα όντως θέλει τα κόλπα της αλλά αν πετύχει γίνεται υπέροχη!! Είδα και τις φωτό στο fb μπράβο για την παρουσίαση (ενθουσιάστηκα με τις συσκευασμένες μπάρες)!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:34 μμευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!! φιλιά πολλά!
Eugenia
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:27 πμSimply stunning my dear! 😉
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:35 μμευχαριστώ πολύ Ευγενία!!
peps@pepiskitchen
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 11:03 πμΕίσαι μαστόρισα στις μαρέγκες και στις πάβλοβες!! Σου πάει αυτό το γλυκό!!!
Τη συγκεκριμένη τη δοκίμασα και είναι απίθανη!!
Μπράβο!!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:35 μμτις λατρεύω τις μαρέγκες!! 🙂
ευχαριστώ!
sp00nstories
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 8:01 μμΕγώ μπορώ να χωθώ στο μπολ παρακαλώ?
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:36 μμάστα, κόλαση…. 😉
Χρύσα
7 Δεκεμβρίου, 2015 at 11:30 μμΑυτά τα τόσο… messy γλυκα ειναι η μεγάλη μου αδυναμία! Ειδικά η Πάβλοβα!
Την περσινή σου τη θυμάμαι ακόμα!
Αλλα κι αυτή βρε κορίτσι μου… Τι συνδυασμός! Απίθανη!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:37 μμαυτό το messy είναι που μου αρέσει και μένα!
μα πόσα κοινά έχουμε βρε παιδί μου!
σε φιλώ!
Cook Taste Live
8 Δεκεμβρίου, 2015 at 12:43 πμΠάβλοβα υπερπαραγωγή!
έλα πες, περίμενες ότι θα σχολίαζα το τζίντζερ εεε?
εε ναι προφανώς… αλλά έχω εκστασιαστεί περισσότερο με την ιδέα του συνδυασμού τζίντζερ-καραμελωμένου ανανά. Είχες φοβερή έμπνευση Ευάκο!
Η οποία εκτελέστηκε ακόμα πιο ωραία. Μπράβο!! 🙂
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:38 μμε, ναι έλεγα που είναι η Εύη, ακόμα δεν είδε το τζίντζερ??? χχαχαχαχα!!!!
ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε!
σ΄ευχαριστώ πολύ!!
TheoDORA's Kitchen Diaries
8 Δεκεμβρίου, 2015 at 11:14 πμΑέρινη και τραγανή μαρέγκα. Σαντιγί χτυπημένη τέλεια! Το τζίντζερ και τα φρούτα τέλειος συνδυασμός. Να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:40 μμευχαριστώ κοριτσάκι μου!! 😉
φιλιά πολλά!
Marion
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 9:18 πμΑέρινο και πολύ ντελικάτο γλυκό.
Η μαρέγκα σου φαίνεται πολύ ωραία. Και μου αρέσει που έχει παραμείνει άσπρη.
Υπέροχος συνδυασμός ανανά-τζίντζερ.
Ωραια παρουσίαση 😉
Ηθελα πολύ να ερθω το Σάββατο αλλά ο χρόνος δεν έβγαινε.
Μπράβο πάντως και περιμένουμε το βιντεάκι
Φιλιά πολλά 🙂
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:41 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!!
δεν πειράζει, θα τα δεις όλα στο βίντεο! 😉
φιλιά!
Αγγελική
10 Δεκεμβρίου, 2015 at 12:26 μμΗ μαστόρισσα της μαρέγκας!! Πως το κάνεις τέλος πάντων και την κάνεις τόσο ατημέλητα όμορφες; Και ο συνδυασμός τόσο διαφορετικός! Πρέπει να την δοκιμάσω κάποια στιγμή…
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
14 Δεκεμβρίου, 2015 at 4:49 μμθα σου αρέσει πολύ Αγγελικούλα!
αυτό το “ατημέλητα όμορφες” είναι που μου αρέσει στη πάβλοβα 😉
Beauty Follower
10 Δεκεμβρίου, 2015 at 11:02 μμΑν και ειμαι της κλασικης βερσιόν Πάβλοβας… αυτο που βλέπω στις καταπληκτικες φωτογραφιες σου θέλω να το δοκιμάσω!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
14 Δεκεμβρίου, 2015 at 4:51 μμείμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει!
σ’ ευχαριστώ!
Zitronen und Olivenöl
23 Δεκεμβρίου, 2015 at 11:22 μμτελειο!
The Healthy Cook
26 Δεκεμβρίου, 2015 at 3:25 μμευχαριστώ πολύ! 🙂