• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Μικρές αμαρτίες/ Συνταγές

    Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

    Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

    Σήμερα ξεφεύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα. Κάνουμε μια μικρή αμαρτία και ξεχνάμε τις υγιεινές συνταγές και τις λίγες θερμίδες. Μια και έχω γενέθλια σήμερα, σας κερνάω γλυκάκι!! Σοκολατένια τραγανή μαρέγκα με σοκολάτα και κρέμα κάστανου. Μια συνταγή που μου είχε μπει στο μυαλό εδώ και πολύ καιρό και επιτέλους ήρθε η στιγμή να τη φτιάξω!

    Η πάβλοβα γενικά είναι ένα γλυκό που μου αρέσει πολύ και την φτιάχνουμε στο σπίτι συχνά. Συνήθως την γαρνίρουμε με σαντιγί και φρέσκα φρούτα εποχής (τα αγαπημένα μου είναι τα μούρα, βατόμουρα, κ.λπ., αλλά δυστυχώς δεν τα βρίσκεις εύκολα) και μια σάλτσα φρούτων. Αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω να προσθέσω σοκολάτα στην μαρέγκα και να δοκιμάσω να τη γαρνίρω με μια κρέμα από σαντιγί, πουρέ κάστανου και βανίλια, λίγη σκέτη σαντιγί, κομμάτια σοκολάτας και μερικά μαρόν γλασέ. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

    Πουρέ κάστανου μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Εγώ δυστυχώς δεν προλάβαινα και χρησιμοποίησα έτοιμο (σας προειδοποίησα, το υγιεινό σήμερα πάει περίπατο!).  Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, σας δίνω και λίγες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του κάστανου. Άλλωστε θα το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες συνταγές μες το χειμώνα. Τα κάστανα, λοιπόν, αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, υδατανθράκων, βιταμινών C, B1και B2, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Είναι πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές. Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης.

    Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

    Όσο για τη σαντιγί, σας γράφω πως χρειαζόμαστε 600γρ. έτοιμη σαντιγί, γιατί εγώ  τη φτιάχνω με φυτική κρέμα γάλακτος που βρίσκω σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Έχει λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο γλυκιά οπότε δεν της προσθέτω καθόλου ζάχαρη. Εσείς φτιάξτε τη σαντιγί όπως θέλετε, ή αγοράστε έτοιμη από ένα ζαχαροπλαστείο.  Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

    Χρόνος προετοιμασίας:   2 ώρες

    Μερίδες:   6-8

    Υλικά:

    Για την μαρέγκα

    • τα ασπράδια από 4 μεγάλα αυγά
    • 150γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
    • 150 γρ. λευκή ζάχαρη
    • 3 κουταλιές κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
    • 1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα 55%

    Για την κρέμα κάστανου

    • 1 ¼ φλυτζάνια πουρέ κάστανου
    • 300γρ. σαντιγί
    • τους σπόρους από 1 λοβό βανίλιας

    Για τη διακόσμηση

    • 300γρ σαντιγί
    • 80γρ. μαύρη σοκολάτα 55%, σε κομμάτια
    • 4 μαρόν γλασέ

     

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100οC. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, στο οποίο θα έχετε σχεδιάσει με μολύβι ένα κύκλο διαμέτρου 26εκ.
    2. Ετοιμάστε την μαρέγκα. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ, στη μεγάλη ταχύτητα, ρίχνοντας σιγά-σιγά, σαν χιόνι, τη ζάχαρη άχνη. Η μαρέγκα θα είναι έτοιμη όταν θα μοιάζει μεταξωτή και θα έχουν σχηματιστεί σφιχτές κορυφές. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη λευκή ζάχαρη λίγη λίγη και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα την ενσωματώνουμε, με απαλές κινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε το κακάο και τα κομμάτια σοκολάτας.
    3. Με ένα κουτάλι στήνουμε τη μαρέγκα στο ταψί, στον κύκλο που έχουμε σχεδιάσει. Κάνουμε μια ελαφριά λακούβα στη μέση για να καθίσει μετά η διακόσμηση.
    4. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολλα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
    5. Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη κρέμα κάστανου. Ανακατέψτε το πουρέ κάστανου, 300γρ σαντιγί (τη μισή δηλαδή) και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    6. Τώρα μπορείτε να ετοιμάσετε και τα κομματάκια σοκολάτας για την διακόσμηση. Λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και κατόπιν ρίξτε τη σε μια επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Στρώστε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ώστε να έχει πάχος περίπου 3χιλ., αφήστε τη να κρυώσει και κόψτε τη σε ακανόνιστα κομμάτια.
    7. Όταν η μαρέγκα σας κρυώσει εντελώς μπορείτε να τη διακοσμήσετε. Αδειάστε την κρέμα κάστανου σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, όπου έχετε εφαρμόσει ένα κορνέ με δοντάκια και φτιάξτε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας.
    8. Κατόπιν, αδειάστε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής την υπόλοιπη σαντιγί (300γρ) και κάντε ροζέτες στο κέντρο του κύκλου.
    9. Τέλος, διακοσμήστε με τα κομματάκια σοκολάτας και τα μαρόν γλασέ.

     

    Διατροφική αξία δεν σας γράφω αυτήν τη φορά, ώστε να την απολαύσετε χωρίς πολλές σκέψεις!!!! 🙂

    ΥΓ. Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω νέα από την τελευταία εκδήλωση του food4good.

     

     

    Πηγή:

    http://www.mednutrition.gr/ehoyn-ta-kastana-eyergetikes-idiotites-oste-na-entahthoyn-sti-diatrofi-mas

    Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

     

    Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

     

    Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    29 Comments

  • Απάντηση
    stylencritics
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 8:28 πμ

    Χρόνια Πολλά όμορφα και ευτυχισμένα! 🙂

  • Απάντηση
    χρυσαυγη
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 8:48 πμ

    Χρονια πολλα και πραγματικα ευτυχισμενα σου ευχομαι Ευη!!!!!
    Επιτελους ειδα οτι εισαι κοινη θνητη σαν κι εμας. Εστω και μια φορα το χρονο ξεφευγεις και το τρως το γλυκο σου με τα ολα του. Κι απ’οτι εμαθα και ζηλεψα…ηταν
    καταπληκτικο λεει….. Αααααχ!!!! Οχι οτι δεν το καταλαβαινω κι απο μονη μου! Πολυχρονη λοιπον και πανα ομορφες δημιουργιες. Η φωτογραφιση φοβερη!!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      5 Νοεμβρίου, 2014 at 5:39 μμ

      ναι ξεφεύγω!! και πάνω από μια φορά το χρόνο!!!
      ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου!! κι εσύ να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!!
      σε φιλώ!!

  • Απάντηση
    lenia
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 8:59 πμ

    Χρόνια πολλά, φωτεινά κι ευλογημένα! Διάλεξες τέλεια παρασπονδία για να το γιορτάσεις! Κι όπως λέει και η Χρυσαυγή, και εμείς του υγιεινού είμαστε κοινοί θνητοί κι αμαρτάνουμε πότε πότε! Χαχα!
    Και του χρόνου,Εύη μου!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      5 Νοεμβρίου, 2014 at 5:41 μμ

      ευχαριστώ πολύ Λένια μου!!! και οι παρασπονδίες μες στο πρόγραμμα είναι!! 😉

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 8:59 πμ

    Τη δοκίμασα!! Τη δοκίμασα!!!
    Σοκολάτα – κάστανο…..άπαιχτος συνδυασμός!
    Εξαιρετική πάνλοβα! Μπράβο σου!!!

    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα Ευούλα μου!
    Καλημέρα όλη μέρα!!!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 10:22 πμ

    Χρόνια πολλά και με υγεία! Φοβερό το γλυκό, σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζουν οι παρασπονδίες.
    Καλημέρα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      5 Νοεμβρίου, 2014 at 5:43 μμ

      σ’ ευχαριστώ Τάνια μου!!! κι εσύ να χαίρεσαι το μωράκι σου!!

  • Απάντηση
    Νέα & Ειδήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 10:59 πμ

    Χρόνια πολλά Ευάκι μου. Να σαι πάντα καλά να μας “χορταίνεις” με τις όμορφες συνταγές σου.

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    5 Νοεμβρίου, 2014 at 9:22 μμ

    Να τα εκατοστήσεις Εύη μου!
    Με όλη μου την καρδιά σου εύχομαι ότι καλύτερο!
    Να είσαι καλά, γερή, χαρούμενη και πολύ δημιουργική!
    Υπέροχο το γλυκάκι! Εμφανίσιμο και πολύ ιδιαίτερο!
    Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα σήμερα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Νοεμβρίου, 2014 at 2:10 πμ

      σ’ ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!! να χαίρεσαι κι εσύ την οικογένειά σου!! σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Eleanna (foodaki.gr)
    6 Νοεμβρίου, 2014 at 3:07 πμ

    Χρόνια σου πολλά Εύη! Σκορπίνα κι εσύ βλέπω 😉 Λατρεύω την πάβλοβα να το ξέρεις και θέλω μεζέ 🙂 Μου αρέσει όπως συνδύασες δυο τόσο κλασικές χειμωνιάτικες γεύσεις, το κάστανο και τη σοκολάτα, στην ανάλαφρη πάβλοβα. Με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσω, από τις πάβλοβες της Εφης Γιαλούση έχεις δοκιμάσει; Έφαγα μια φορά και τις βρήκα πολύ καλές…

    • Απάντηση
      Eleanna (foodaki.gr)
      6 Νοεμβρίου, 2014 at 3:08 πμ

      Μόλις πρόσεξα ότι το ρολόϊ σου πάει μια ώρα μπροστά… Τρόμαξα ότι είναι τρεις τα ξημερώματα αλλά ευτυχώς είναι ακόμα δυο ουφ 😉

      • Απάντηση
        The Healthy Cook
        6 Νοεμβρίου, 2014 at 11:59 πμ

        το ρολόι της wordpress? ναι το έχω παρατηρήσει, αλλά δεν ξέρω πως αλλάζει αυτό…..:/

        • Απάντηση
          Eleanna (foodaki.gr)
          6 Νοεμβρίου, 2014 at 4:41 μμ

          Δεν ξέρω αν στο wordpress.com που έχεις (μάλλον από όσο μπορώ να καταλάβω) είναι όπως στο wordpress.org που έχω, αλλά κανονικά στο dashboard/πινακας ελέγχου, επιλέγεις “ρυθμίσεις” – > “γενικά” -> “Ζώνη ώρας” κι επιλέγεις Αθήνα. Θεωρητικά ρυθμίζεται μόνο του όταν αλλάζει η ώρα…

          • The Healthy Cook
            6 Νοεμβρίου, 2014 at 4:48 μμ

            α, ωραία ελεάννα μου, θα το κοιτάξω. ευχαριστώ!!

      • Απάντηση
        The Healthy Cook
        6 Νοεμβρίου, 2014 at 11:41 μμ

        το έφτιαξα!!!!! 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Νοεμβρίου, 2014 at 11:57 πμ

      καλημέρα Ελεάννα μου!! ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! όχι δεν έχω δοκιμάσει ακόμη… θέλω πολύ όμως. η πάβλοβα είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!

  • Απάντηση
    Χρύσα
    6 Νοεμβρίου, 2014 at 10:45 πμ

    Χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικά!!!
    Έφτιαξες ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, και το απογείωσες με το συνδυασμό σοκολάτα-κάστανο! Άξιζε 100% την παρασπονδία!!!

  • Απάντηση
    dolmadaki
    6 Νοεμβρίου, 2014 at 4:59 μμ

    χρονια πολλα!! πολυχρονη οτι επιθυμεις!!! τελεια η τουρτιτσα σου, θυμιζει χριστουγεννα!!!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    6 Νοεμβρίου, 2014 at 11:43 μμ

    Happy Birthday! Χρόνια πολλά και γλυκά! Όπως η φοβερή σου pavlova. Μ’ αρέσει πολύ ο συνδυασμός κάστανο-σοκολάτα. Έψαχνα αντίστοιχες συνταγές για τα Χριστούγεννα και μου ‘δωσες ιδέα! 🙂
    Πάντως έχω να πω πως ακόμα και η μικρή σου αμαρτία αγγίζει τα όρια του healthy.. με την φυτική σαντιγί και τα φουλ-στην-βιταμίνη κάστανα.. μη σου πως την λες και “lιghter, healthier” pavlova!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Νοεμβρίου, 2014 at 11:49 μμ

      χαχαχα!!! λες? μόνο αν ξεχάσεις την ζάχαρη….
      πάντως έχεις δίκιο, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ότι πρέπει!!
      ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! ότι καλύτερο και για σένα!!! 🙂

  • Απάντηση
    השבוע האחרון בלינקים 9/11/2014 | קְלֶמֶנְטִינָה
    9 Νοεμβρίου, 2014 at 9:11 πμ

    […] ולסיום, קינוח דקדנטי חורפי: פבלובה שוקולד וערמונים. […]

  • Αφήστε το σχόλιό σας