• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

    Το ρυζόγαλο, αυτή η λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων, το μαμαδίστικο γλυκό που όλοι λατρεύαμε να τρώμε χλιαρό με μπόλικη δόση τριμμένης κανέλας, είναι και ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Βέβαια εκεί δεν το φτιάχνουν με αγελαδινό γάλα όπως εμείς, αλλά με γάλα καρύδας. Μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο, το ρυζόγαλο γίνεται νηστίσιμο και vegan. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές σχετικές συνταγές. Εγώ ήθελα να το πάω λίγο πιο πέρα και έτσι δοκίμασα το ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και καστανό ρύζι, ώστε να σας παρουσιάσω την πιο υγιεινή εκδοχή του.

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

    Το καστανό (ή μερικώς αναποφλοίωτο) ρύζι, έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Για την παραγωγή του αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού σκληρού φλοιού. Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Γι’ αυτό σε αρκετές χώρες (ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ) έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός του άσπρου ρυζιού με σίδηρο, θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3).

    Η φλούδα και το πίτουρο που διατηρεί το καστανό ρύζι το καθιστούν μία πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, και κάλιο. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, ιδιότητες που κατατάσσουν το καστανό ρύζι στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες, με απλά λόγια «προσκολλώνται» στις ουσίες, που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και στις τοξίνες του σώματος, εξαλείφοντας τις, ενώ παράλληλα τις εμποδίζουν να φτάσουν στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

    Η διατροφική αξία του καστανού ρυζιού, του δίνουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο. Ειδικά μάλιστα για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, το καστανό ρύζι μπορεί να αποδειχθεί ένας υγιεινός «σύμμαχος», λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

    Το γάλα καρύδας, πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο αλλά φτωχό σε νάτριο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο,  και η συχνή κατανάλωσή του το καθιστά επιβαρυντικό για την καρδιά.

    Για το σερβίρισμα του ρυζόγαλου είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Πέρα από την κλασσική και πολυαγαπημένη κανέλα, το σέρβιρα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: με μαρμελάδα μύρτιλο χωρίς ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού, με καραμελωμένο τζίντζερ, με κακάο νιμπς (νομίζατε ότι θα έλειπαν?) και τέλος με καβουρδισμένη τριμμένη καρύδα και φυστίκι Αιγίνης. Όλα ταιριάζουν πολύ με την καρύδα, εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει περισσότερο. Επίσης μπορείτε να το σερβίρετε με φρέσκα φρούτα. Το μάνγκο και η παπάγια του ταιριάζουν υπέροχα.

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

    Χρόνος προετοιμασίας:   55 λεπτά

    Μερίδες:   4

    Υλικά:

    • 500 ml γάλα καρύδας
    • ½ φλυτζανιού (90 γρ.) καστανό ρύζι
    • ¾ φλυτζανιού νερό (200 ml περίπου)
    • 1 ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
    • 1/8 κουταλάκι αλάτι
    • 3 κουταλιές (18 γρ.) ζάχαρη καρύδας, στέβια, ή καστανή ζάχαρη
    • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, το νερό, τη στέβια ή ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
    2. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.
    3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 – 35 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ξεσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10 – 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.
    4. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όσο κρυώνει το μείγμα, θα πήζει.
    5. Γεμίζουμε ατομικά μπωλ και σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό ή κρύο με το γαρνίρισμα της αρεσκείας μας. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    157.3 22.7 9.5 5.2 3.8 5.6 1.9

    0.0mg

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13325

    http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2377/aspro-h-mayro/

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

     

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

     

    Coconut and Brown Rice Pudding – Ρυζόγαλο με Γάλα Καρύδας και Καστανό Ρύζι

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    40 Comments

  • Reply
    χρυσαυγη
    30 Μαρτίου, 2015 at 4:19 πμ

    Απλο σαν το δικο μας ρυζογαλο αλλα πολυ πιο ελαφρυ. Πολυ ιδιαιτερος τροπος σερβιρισματος με μπολακι που ταιριαζει σε καθε γουστο. Μιας και ειμαι πρωτη, μπορω να διαλεξω, ε;;;;
    Καλημερα Ευη μου και καλη βδομαδα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 10:59 μμ

      εννοείται!!! διάλεξε όποιο θες! 😉

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    30 Μαρτίου, 2015 at 8:06 πμ

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ πόσο πίσω με πήγες κι ας είναι η υγιεινή εκδοχή του!!
    Εγώ ταξιδεύω προς ταυλάνδη τώρα!! χαχαχα
    Μπράβο!! Πολύ μου αρέσει με το καστανό ρύζι και όλες οι εκδοχές διακόσμησης!!

    Καλημέρα Ευούλα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:00 μμ

      εσύ δεν θέλεις και πολύ για να ταξιδέψεις προς Ταυλάνδη μεριά!!! χιχιχι!!!

  • Reply
    Ξανθή
    30 Μαρτίου, 2015 at 8:31 πμ

    Το στέλνω άμεσα σε μια φίλη που μου ζητούσε προχτές συνταγή με γάλα καρύδας. Εγώ θαυμάζω τις φωτογραφίες σου!! με την καρύδα δεν έχω καλές σχέσεις.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:01 μμ

      καλή εβδομάδα Ξανθή μου!! ευχαριστώ!

  • Reply
    mia maria
    30 Μαρτίου, 2015 at 9:33 πμ

    Ωραία ιδέα! Μια διαφορετική πρόταση για ριζόγαλο. Πολύ όμορφη παρουσίαση!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:01 μμ

      ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!

  • Reply
    dolmadaki
    30 Μαρτίου, 2015 at 12:44 μμ

    ειμαι φαν του ρυζογαλου και αυτο μου κινησε την περιεργεια για κατι διαφορετικο!!! τελειο !!! σιγουρα θα το δοκιμασω!

  • Reply
    Irene E.
    30 Μαρτίου, 2015 at 12:53 μμ

    Το…εναλλακτικό ρυζόγαλό σου είναι μια διαφορετική επιλογή για όσους το αγαπούν, αλλά και για όσους έχουν πρόβλημα με την λακτόζη θέλουν όμως να το απολαμβάνουν! Σε όσους έχουμε λατρέψει το ρυζόγαλο της μητέρας μας, προσφέρει μια άλλη οπτική στην κλασσική, αγαπημένη συνταγή!
    Καλή εβδδομάδα.

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:03 μμ

      καλή εβδομάδα Ειρήνη! ευχαριστώ!

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    30 Μαρτίου, 2015 at 1:17 μμ

    Ιδιαίτερο και ξεχωριστό το ρυζόγαλό σου και σίγουρα πιο υγιεινό από την κλασσική εκδοχή του!
    Μπορώ να έχω το μπολάκι με το καραμελωμένο τζίντζερ??
    Καλή βδομάδα!!

  • Reply
    Jasmin
    30 Μαρτίου, 2015 at 7:48 μμ

    Oh, this is my favorite dessert as well. I make it precisely with coconut milk and jasmine rice, but I never tasted it with added pistachios – I will definitely try to add them next time 🙂
    Love this photos, Evi!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμ

      you do that and let me know!!! 😉
      have a nice week dear Jasmin!

  • Reply
    άρης
    30 Μαρτίου, 2015 at 8:24 μμ

    Εξαιρετική πρόταση Εύη !! Και οι διαφορετικές προτάσεις γαρνιρίσματος !! Για τις φωτογραφίες τι να πω; όπως πάντα άψογες !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Άρη! ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    Χρύσα
    30 Μαρτίου, 2015 at 10:29 μμ

    Μμμμ, από τα πιο αγαπημένα γλυκάκια! Έχω φτιάξει ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και είναι τέλειο, δεν έχω δοκιμάσει όμως με καστανό ρύζι, νομίζω ήρθε η ώρα!

  • Reply
    Cook Taste Live
    30 Μαρτίου, 2015 at 11:46 μμ

    θρεπτικό, νόστιμο και τόσο αρωματικό!
    πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις καστανό ρύζι.
    θα το έτρωγα ένα μπολάκι (αυτό με το τζίντζερ φυσικά!) ευχαρίστως!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 11:59 μμ

      ήμουν σίγουρη πως θα διάλεγες αυτό με το τζίντζερ!!!!! 😉

  • Reply
    Culinary Flavors
    31 Μαρτίου, 2015 at 9:10 πμ

    Ο γιος μου λατρεύει το ρυζόγαλο και την καρύδα! Είμαι σίγουρη ότι πολύ θα του αρέσει το συγκεκριμένο! Πολλά φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Μαρτίου, 2015 at 6:03 μμ

      χαίρομαι Κατερίνα μου! φιλιά!!

  • Reply
    theonewithallthetastes
    31 Μαρτίου, 2015 at 7:45 μμ

    Το γάλα καρύδας είναι αγαπημένο υλικό και μου αρέσει που το χρησιμοποιείς για ρυζόγαλο.
    Θα έχει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη και ωραία γεύση.
    Πραγματικά σούπερ υγιεινή εκδοχή ενός πολύ κλασικού γλυκού!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Μαρτίου, 2015 at 9:48 μμ

      ευχαριστώ Ερμιόνη!
      φιλιά!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    31 Μαρτίου, 2015 at 11:18 μμ

    Wanna read something weird? I have never tried pudding… Is it a shame? I think that yes. Now, when I see your delicious one I have to taste it!

  • Reply
    Αγγελική
    1 Απριλίου, 2015 at 10:50 πμ

    Με το ρυζόγαλο δεν έχω καθόλου καλές σχέσεις, μάλλον παιδικό κατάλοιπο…
    Μια φορά στην ενήλικη ζωή μου το έφτιαξα και ήταν με γάλα καρύδας. Ήταν διαφορετικό από το κλασσικό και σίγουρα πιο νόστιμο. Μάλλον πρέπει να του ξαναδώσω μια ευκαιρία με τις δικές σου πινελιές!
    Καλημέρα,φιλιά πολλά!

  • Reply
    Zitronen und Olivenöl
    1 Απριλίου, 2015 at 3:51 μμ

    Like! to dokimasa prin xronia me kanoniko rizi kai fraoules san topping. Alla prepei oposdipote na dokimaso tin sintagi sou me mavro rizi.

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Απριλίου, 2015 at 12:15 πμ

      αν τη δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις! 😉

  • Reply
    tanja@the green mixer
    2 Απριλίου, 2015 at 2:32 μμ

    Δε νομίζω να εχω φάει ποτέ μου ρυζόγαλο και για κάποιο λόγο δεν με συγκινεί το παραδοσιακό. Αυτό όμως με τέτοια υλικά μου (παρα)κινεί το ενδιαφέρον να το δοκιμάσω. Αυτό με το πρασινάκι από πάνω θέλω!

  • Reply
    mookies
    2 Απριλίου, 2015 at 9:56 μμ

    Μου αρέσουν όλα σε αυτή την νέα εκδοχή του παραδοσιακού ριζόγαλου!! Από την επιλογή του γάλακτος καρύδας μέχρι τον τρόπο σερβιρίσματος. ΚΑΙ τους τέσσερις τρόπους!!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Απριλίου, 2015 at 11:34 μμ

      Χαίρομαι που σου αρέσουν Μίνα!!! Φιλιά!!

  • Reply
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
    23 Μαρτίου, 2018 at 6:26 μμ

    Καλησπερα,ηθελα απλα να σας πω μηπως οι δοσολογιες για το ρυζογαλο δεν ειναι οι σωστες?το εφτιαξα ακριβως με την ζαχαρη καρυδας και τις υπολοιπες δοσολογιες ακριβως και αρχισε να πηζει πολυ σαν πιλαφι γλυκο προσθεσα επιπλεον γαλα και νερο για να μοιαζει με ρυζογαλο.Ετσι πρεπει να ειναι επειδη γινεται με αλλα υλικα?

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Μαρτίου, 2018 at 11:07 μμ

      Καλησπέρα Γεωργία!
      Λυπάμαι πολύ που δεν σου πέτυχε.. Σκέφτομαι δύο πράγματα που μπορεί να έφταιξαν: ‘Η δεν χαμήλωσες αρκετά την φωτιά και έπηξε πολύ γρήγορα, ή το ρύζι που χρησιμοποίησες ήθελε διαφορετικό χειρισμό από το σύνηθες 2/1, δηλαδή 1 μέρος ρύζι – 2 μέρη νερό.
      Το συγκεκριμένο ρυζόγαλο μοιάζει πολύ στο παραδοσιακό. Δεν διαφέρει σε υφή, πυκνότητα κλπ.
      Ελπίζω να βοήθησα!

  • Reply
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
    24 Μαρτίου, 2018 at 10:07 πμ

    καλημερα,θα ηθελα να το ξαναδοκιμασω,λοιπον εβαλα το agrino στο κουτι θα προσθεσω μονο 1 κουπα επιπλεον νερο η θα χρειαστει και κατι αλλο?θα ηθελα επισης να πω οτι το χρωμα του ηταν καφετι,ενω στη φωτο σου το δειχνει ασπρο.Εσυ ειχες χρησιμοποιησει ζαχαρη καρυδας?και κατι τελευταιο ποσο θα πρεπει να ειναι το ματι με τελικο το 9?το ειχα στο 4.Ευχαριστω και συγνωμη που σε ζαλισα

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Μαρτίου, 2018 at 4:36 μμ

      Καλησπέρα Γεωργία!
      Την συνταγή αυτή την είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια, τότε που δεν υπήρχε ζάχαρη καρύδας στο εμπόριο. Είναι λογικό να σου βγει πιο σκούρο με αυτή την ζάχαρη. Είχα χρησιμοποιήσει καστανή ζάχαρη.
      Εγώ δεν θα πρόσθετα άλλο νερό από αυτό που γράφει η συνταγή, αλλά γάλα καρύδας. Πρόσεχε, όχι κρέμα καρύδας αλλά γάλα. Μπορείς να το πας σιγά-σιγά. Έχε λίγο χλιαρό γάλα δίπλα και εάν χρειαστεί το προσθέτεις. Μην το ρίξεις όλο από την αρχή.
      Όσον αφορά την φωτιά, θα το έβαζα στο 2 ή στο 3. Θέλεις σιγανό βράσιμο.
      Καλή επιτυχία!

    Leave a Reply