Το ρυζόγαλο, αυτή η λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων, το μαμαδίστικο γλυκό που όλοι λατρεύαμε να τρώμε χλιαρό με μπόλικη δόση τριμμένης κανέλας, είναι και ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Βέβαια εκεί δεν το φτιάχνουν με αγελαδινό γάλα όπως εμείς, αλλά με γάλα καρύδας. Μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο, το ρυζόγαλο γίνεται νηστίσιμο και vegan. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές σχετικές συνταγές. Εγώ ήθελα να το πάω λίγο πιο πέρα και έτσι δοκίμασα το ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και καστανό ρύζι, ώστε να σας παρουσιάσω την πιο υγιεινή εκδοχή του.
Το καστανό (ή μερικώς αναποφλοίωτο) ρύζι, έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Για την παραγωγή του αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού σκληρού φλοιού. Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Γι’ αυτό σε αρκετές χώρες (ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ) έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός του άσπρου ρυζιού με σίδηρο, θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3).
Η φλούδα και το πίτουρο που διατηρεί το καστανό ρύζι το καθιστούν μία πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, και κάλιο. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, ιδιότητες που κατατάσσουν το καστανό ρύζι στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες, με απλά λόγια «προσκολλώνται» στις ουσίες, που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και στις τοξίνες του σώματος, εξαλείφοντας τις, ενώ παράλληλα τις εμποδίζουν να φτάσουν στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.
Η διατροφική αξία του καστανού ρυζιού, του δίνουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο. Ειδικά μάλιστα για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, το καστανό ρύζι μπορεί να αποδειχθεί ένας υγιεινός «σύμμαχος», λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.
Το γάλα καρύδας, πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο αλλά φτωχό σε νάτριο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, και η συχνή κατανάλωσή του το καθιστά επιβαρυντικό για την καρδιά.
Για το σερβίρισμα του ρυζόγαλου είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Πέρα από την κλασσική και πολυαγαπημένη κανέλα, το σέρβιρα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: με μαρμελάδα μύρτιλο χωρίς ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού, με καραμελωμένο τζίντζερ, με κακάο νιμπς (νομίζατε ότι θα έλειπαν?) και τέλος με καβουρδισμένη τριμμένη καρύδα και φυστίκι Αιγίνης. Όλα ταιριάζουν πολύ με την καρύδα, εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει περισσότερο. Επίσης μπορείτε να το σερβίρετε με φρέσκα φρούτα. Το μάνγκο και η παπάγια του ταιριάζουν υπέροχα.
Χρόνος προετοιμασίας: 55 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
- 500 ml γάλα καρύδας
- ½ φλυτζανιού (90 γρ.) καστανό ρύζι
- ¾ φλυτζανιού νερό (200 ml περίπου)
- 1 ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- 3 κουταλιές (18 γρ.) ζάχαρη καρύδας, στέβια, ή καστανή ζάχαρη
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, το νερό, τη στέβια ή ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
- Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 – 35 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ξεσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10 – 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όσο κρυώνει το μείγμα, θα πήζει.
- Γεμίζουμε ατομικά μπωλ και σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό ή κρύο με το γαρνίρισμα της αρεσκείας μας. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
157.3 | 22.7 | 9.5 | 5.2 | 3.8 | 5.6 | 1.9 |
0.0mg |
Πηγές:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13325
http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2377/aspro-h-mayro/
40 Comments
χρυσαυγη
30 Μαρτίου, 2015 at 4:19 πμΑπλο σαν το δικο μας ρυζογαλο αλλα πολυ πιο ελαφρυ. Πολυ ιδιαιτερος τροπος σερβιρισματος με μπολακι που ταιριαζει σε καθε γουστο. Μιας και ειμαι πρωτη, μπορω να διαλεξω, ε;;;;
Καλημερα Ευη μου και καλη βδομαδα!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 10:59 μμεννοείται!!! διάλεξε όποιο θες! 😉
peps@pepi's kitchen
30 Μαρτίου, 2015 at 8:06 πμΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ πόσο πίσω με πήγες κι ας είναι η υγιεινή εκδοχή του!!
Εγώ ταξιδεύω προς ταυλάνδη τώρα!! χαχαχα
Μπράβο!! Πολύ μου αρέσει με το καστανό ρύζι και όλες οι εκδοχές διακόσμησης!!
Καλημέρα Ευούλα!!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:00 μμεσύ δεν θέλεις και πολύ για να ταξιδέψεις προς Ταυλάνδη μεριά!!! χιχιχι!!!
Ξανθή
30 Μαρτίου, 2015 at 8:31 πμΤο στέλνω άμεσα σε μια φίλη που μου ζητούσε προχτές συνταγή με γάλα καρύδας. Εγώ θαυμάζω τις φωτογραφίες σου!! με την καρύδα δεν έχω καλές σχέσεις.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:01 μμκαλή εβδομάδα Ξανθή μου!! ευχαριστώ!
mia maria
30 Μαρτίου, 2015 at 9:33 πμΩραία ιδέα! Μια διαφορετική πρόταση για ριζόγαλο. Πολύ όμορφη παρουσίαση!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:01 μμευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!
dolmadaki
30 Μαρτίου, 2015 at 12:44 μμειμαι φαν του ρυζογαλου και αυτο μου κινησε την περιεργεια για κατι διαφορετικο!!! τελειο !!! σιγουρα θα το δοκιμασω!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:02 μμπεριμένω νέα!! 😉
Irene E.
30 Μαρτίου, 2015 at 12:53 μμΤο…εναλλακτικό ρυζόγαλό σου είναι μια διαφορετική επιλογή για όσους το αγαπούν, αλλά και για όσους έχουν πρόβλημα με την λακτόζη θέλουν όμως να το απολαμβάνουν! Σε όσους έχουμε λατρέψει το ρυζόγαλο της μητέρας μας, προσφέρει μια άλλη οπτική στην κλασσική, αγαπημένη συνταγή!
Καλή εβδδομάδα.
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:03 μμκαλή εβδομάδα Ειρήνη! ευχαριστώ!
ΕΛΕΝΑ
30 Μαρτίου, 2015 at 1:17 μμΙδιαίτερο και ξεχωριστό το ρυζόγαλό σου και σίγουρα πιο υγιεινό από την κλασσική εκδοχή του!
Μπορώ να έχω το μπολάκι με το καραμελωμένο τζίντζερ??
Καλή βδομάδα!!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:03 μμέφτασεεεεεε!!!! 🙂
Jasmin
30 Μαρτίου, 2015 at 7:48 μμOh, this is my favorite dessert as well. I make it precisely with coconut milk and jasmine rice, but I never tasted it with added pistachios – I will definitely try to add them next time 🙂
Love this photos, Evi!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμyou do that and let me know!!! 😉
have a nice week dear Jasmin!
άρης
30 Μαρτίου, 2015 at 8:24 μμΕξαιρετική πρόταση Εύη !! Και οι διαφορετικές προτάσεις γαρνιρίσματος !! Για τις φωτογραφίες τι να πω; όπως πάντα άψογες !!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμχαίρομαι που σου αρέσει Άρη! ευχαριστώ πολύ!
Χρύσα
30 Μαρτίου, 2015 at 10:29 μμΜμμμ, από τα πιο αγαπημένα γλυκάκια! Έχω φτιάξει ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και είναι τέλειο, δεν έχω δοκιμάσει όμως με καστανό ρύζι, νομίζω ήρθε η ώρα!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμήρθε, ήρθε!! 😉
Cook Taste Live
30 Μαρτίου, 2015 at 11:46 μμθρεπτικό, νόστιμο και τόσο αρωματικό!
πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις καστανό ρύζι.
θα το έτρωγα ένα μπολάκι (αυτό με το τζίντζερ φυσικά!) ευχαρίστως!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 11:59 μμήμουν σίγουρη πως θα διάλεγες αυτό με το τζίντζερ!!!!! 😉
Culinary Flavors
31 Μαρτίου, 2015 at 9:10 πμΟ γιος μου λατρεύει το ρυζόγαλο και την καρύδα! Είμαι σίγουρη ότι πολύ θα του αρέσει το συγκεκριμένο! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
31 Μαρτίου, 2015 at 6:03 μμχαίρομαι Κατερίνα μου! φιλιά!!
theonewithallthetastes
31 Μαρτίου, 2015 at 7:45 μμΤο γάλα καρύδας είναι αγαπημένο υλικό και μου αρέσει που το χρησιμοποιείς για ρυζόγαλο.
Θα έχει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη και ωραία γεύση.
Πραγματικά σούπερ υγιεινή εκδοχή ενός πολύ κλασικού γλυκού!
Φιλιά
The Healthy Cook
31 Μαρτίου, 2015 at 9:48 μμευχαριστώ Ερμιόνη!
φιλιά!
Marcela (tortadellafiglia)
31 Μαρτίου, 2015 at 11:18 μμWanna read something weird? I have never tried pudding… Is it a shame? I think that yes. Now, when I see your delicious one I have to taste it!
The Healthy Cook
1 Απριλίου, 2015 at 12:00 πμyou do that Marcela! it’s time!! 😉
Αγγελική
1 Απριλίου, 2015 at 10:50 πμΜε το ρυζόγαλο δεν έχω καθόλου καλές σχέσεις, μάλλον παιδικό κατάλοιπο…
Μια φορά στην ενήλικη ζωή μου το έφτιαξα και ήταν με γάλα καρύδας. Ήταν διαφορετικό από το κλασσικό και σίγουρα πιο νόστιμο. Μάλλον πρέπει να του ξαναδώσω μια ευκαιρία με τις δικές σου πινελιές!
Καλημέρα,φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
2 Απριλίου, 2015 at 12:14 πμφιλιά Αγγελική μου!!
Zitronen und Olivenöl
1 Απριλίου, 2015 at 3:51 μμLike! to dokimasa prin xronia me kanoniko rizi kai fraoules san topping. Alla prepei oposdipote na dokimaso tin sintagi sou me mavro rizi.
The Healthy Cook
2 Απριλίου, 2015 at 12:15 πμαν τη δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις! 😉
tanja@the green mixer
2 Απριλίου, 2015 at 2:32 μμΔε νομίζω να εχω φάει ποτέ μου ρυζόγαλο και για κάποιο λόγο δεν με συγκινεί το παραδοσιακό. Αυτό όμως με τέτοια υλικά μου (παρα)κινεί το ενδιαφέρον να το δοκιμάσω. Αυτό με το πρασινάκι από πάνω θέλω!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:33 μμΌλο δικό σου!!!
mookies
2 Απριλίου, 2015 at 9:56 μμΜου αρέσουν όλα σε αυτή την νέα εκδοχή του παραδοσιακού ριζόγαλου!! Από την επιλογή του γάλακτος καρύδας μέχρι τον τρόπο σερβιρίσματος. ΚΑΙ τους τέσσερις τρόπους!!
Φιλιά
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:34 μμΧαίρομαι που σου αρέσουν Μίνα!!! Φιλιά!!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
23 Μαρτίου, 2018 at 6:26 μμΚαλησπερα,ηθελα απλα να σας πω μηπως οι δοσολογιες για το ρυζογαλο δεν ειναι οι σωστες?το εφτιαξα ακριβως με την ζαχαρη καρυδας και τις υπολοιπες δοσολογιες ακριβως και αρχισε να πηζει πολυ σαν πιλαφι γλυκο προσθεσα επιπλεον γαλα και νερο για να μοιαζει με ρυζογαλο.Ετσι πρεπει να ειναι επειδη γινεται με αλλα υλικα?
The Healthy Cook
23 Μαρτίου, 2018 at 11:07 μμΚαλησπέρα Γεωργία!
Λυπάμαι πολύ που δεν σου πέτυχε.. Σκέφτομαι δύο πράγματα που μπορεί να έφταιξαν: ‘Η δεν χαμήλωσες αρκετά την φωτιά και έπηξε πολύ γρήγορα, ή το ρύζι που χρησιμοποίησες ήθελε διαφορετικό χειρισμό από το σύνηθες 2/1, δηλαδή 1 μέρος ρύζι – 2 μέρη νερό.
Το συγκεκριμένο ρυζόγαλο μοιάζει πολύ στο παραδοσιακό. Δεν διαφέρει σε υφή, πυκνότητα κλπ.
Ελπίζω να βοήθησα!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
24 Μαρτίου, 2018 at 10:07 πμκαλημερα,θα ηθελα να το ξαναδοκιμασω,λοιπον εβαλα το agrino στο κουτι θα προσθεσω μονο 1 κουπα επιπλεον νερο η θα χρειαστει και κατι αλλο?θα ηθελα επισης να πω οτι το χρωμα του ηταν καφετι,ενω στη φωτο σου το δειχνει ασπρο.Εσυ ειχες χρησιμοποιησει ζαχαρη καρυδας?και κατι τελευταιο ποσο θα πρεπει να ειναι το ματι με τελικο το 9?το ειχα στο 4.Ευχαριστω και συγνωμη που σε ζαλισα
The Healthy Cook
25 Μαρτίου, 2018 at 4:36 μμΚαλησπέρα Γεωργία!
Την συνταγή αυτή την είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια, τότε που δεν υπήρχε ζάχαρη καρύδας στο εμπόριο. Είναι λογικό να σου βγει πιο σκούρο με αυτή την ζάχαρη. Είχα χρησιμοποιήσει καστανή ζάχαρη.
Εγώ δεν θα πρόσθετα άλλο νερό από αυτό που γράφει η συνταγή, αλλά γάλα καρύδας. Πρόσεχε, όχι κρέμα καρύδας αλλά γάλα. Μπορείς να το πας σιγά-σιγά. Έχε λίγο χλιαρό γάλα δίπλα και εάν χρειαστεί το προσθέτεις. Μην το ρίξεις όλο από την αρχή.
Όσον αφορά την φωτιά, θα το έβαζα στο 2 ή στο 3. Θέλεις σιγανό βράσιμο.
Καλή επιτυχία!