Η κατάσταση σηκώνει επειγόντως γλυκό! Μετά τις απανωτές πίκρες των τελευταίων ημερών μόνο με ένα γλυκάκι θα μπορούσα να επιστρέψω, μήπως και σας φτιάξω λίγο την διάθεση. Φρουτένια και πολύ δροσιστική είναι αυτή η τάρτα με καρύδα, μάνγκο και ανανά, με καλοκαιρινά χρώματα και αρώματα. Ελαφριά, με μια όχι και τόσο συνηθισμένη ζύμη για τάρτα, και μια κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι, θα γλυκάνει τα καλοκαιρινά σας απογεύματα, χωρίς πολλές τύψεις.
Όταν έφτιαξα τις μπάρες δημητριακών με χουρμάδες σκέφτηκα πως θα ήθελα να δοκιμάσω την ζύμη τους σε τάρτα. Κι έτσι έκανα μερικές μικρές αλλαγές και την δοκίμασα σε αυτήν. Είναι μπισκοτένια και ταιριάζει πολύ καλά γευστικά. Η κρέμα της τάρτας γίνεται με τον κλασσικό τρόπο, με γάλα, κρέμα καρύδας και αυγά. Αντί για ζάχαρη έβαλα στέβια και μέλι. Αφού κρυώσει η κρέμα, την ανακατεύεις με τριμμένη καρύδα και ζαχαρωμένο ξερό ανανά. Η αρχική συνταγή, (από το βιβλίο Pies της Louise Gardener, εκδόσεις Parragon Publishing, την οποία άλλαξα τελείως 🙂 ) έλεγε πως αφού απλώσεις την κρέμα πάνω στην ζύμη της τάρτας, την σκεπάζεις με χτυπημένη σαντιγί. Εγώ αντί για σαντιγί χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο το ανακάτεψα στην κρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια κρέμα πολύ ελαφριά, δροσιστική που ταιριάζει τέλεια με τα φρούτα. Όσον αφορά την διακόσμηση, τι καλύτερο από φρέσκο μάνγκο και καβουρδισμένες νιφάδες καρύδα?
Το μάνγκο, αυτό το πολύ νόστιμο εξωτικό φρούτο με την γλυκόξινη γεύση, είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Α και β- καροτένιου, αντιοξειδωτικού που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες.
Η καρύδα, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση. Περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Μερίδες: 8
Υλικά:
για τη ζύμη:
- φλυτζάνι (115 gr.) αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 ½ φλυτζάνι (135 gr.) νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ φλυτζάνι (110 γρ.) καστανή ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι στέβια (100 gr.) (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
για την κρέμα:
- 1 ¾ φλυτζάνια γάλα, 2% λιπαρά
- 125 γρ. κρέμα καρύδας
- 3 κρόκοι
- ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) στέβια (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
- ¼ φλυτζανιού (95 γρ.) μέλι
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές χυμό ανανά
- ¼ φλυτζανιού (25 γρ.) τριμμένη καρύδα
- ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) ζαχαρωμένο ανανά, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 ¼ φλυτζάνια (280 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2 % λιπαρά
για την διακόσμηση:
- 1 ώριμο αλλά ακόμα σφιχτό μάνγκο, κομμένο σε κυβάκια
- 45 γρ. νιφάδες καρύδας, καβουρδισμένες
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
- Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Απλώστε τη σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη ταρτιέρα, τρυπήστε την επιφάνειά της με ένα πηρούνι και ψήστε την στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου. Αφήστε την ζύμη να κρυώσει.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα και την κρέμα καρύδας, χωρίς να βράσει.
- Στο ένα άλλο μπωλ, χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη και τη στέβια ώστε να αφρατέψουν.
- Σε ένα ποτήρι ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το χυμό ώστε να λιώσει.
- Προσθέστε το χλιαρό γάλα στο μείγμα των κρόκων και ανακατέψτε καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε το χυμό με το κορν φλάουρ.
- Ρίξτε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι και βάλτε το πάλι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει. Αφήστε τη να κρυώσει, καλύψτε την επιφάνειά της με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
- Βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και προσθέστε την τριμμένη καρύδα και τον ψιλοκομμένο ανανά και ανακατέψτε. Τέλος, προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την κρέμα πάλι στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να στήσετε την τάρτα. (Μπορείτε να την έχετε κάνει από την προηγούμενη).
- Απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στην ζύμη και διακοσμείτε την τάρτα με το μάνγκο και την καβουρδισμένη καρύδα.
Η τάρτα με καρύδα και μάνγκο είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα.
26 Comments
sp00nstories
17 Ιουλίου, 2015 at 12:18 πμΜα τι τάρτα είναι αυτή? Δροσερή και φρουτένια με πλούσια κρέμα!Καταπληκτική κούκλα!
The Healthy Cook
17 Ιουλίου, 2015 at 4:58 μμευχαριστώ Λίλια!
aris
17 Ιουλίου, 2015 at 8:22 πμΕύη καλημέρα ! Φαίνεται τόσο καλοκαιρινή και τόσο, μα τόσο, όμορφη !!! Το μάγκο είναι εξαιρετική επιλογή. Όταν ωριμάσει γίνεται πεντανόστιμο !
The Healthy Cook
17 Ιουλίου, 2015 at 4:58 μμέτσι είναι Άρη! μου αρέσει πάρα πολύ.
ευχαριστώ!
Ξανθή
17 Ιουλίου, 2015 at 9:49 πμΜου αρέσουν πολύ οι πληροφορίες που δίνεις για τα υλικά.
Πολύ ωραία η πρόταση σου. Για μένα που δεν αγαπώ την κρέμα καρύδας (γενικώς την καρύδα δεν αγαπώ αλλά αρέσει στο έτερον ήμισυ)) θα μπορούσα να βάλλω κρέμα γάλακτος;;
Καλημέρα.
The Healthy Cook
17 Ιουλίου, 2015 at 4:59 μμσίγουρα θα μπορούσες Ξανθή μου!
σε φιλώ!
Αγγελική
17 Ιουλίου, 2015 at 1:02 μμΚαλημέρα καλή μου Εύη! Άσε τις πίκρες και ξεκίνα τα γλυκά, δεν βλέπω άλλη επιλογή…
Εγώ με το μάνγκο δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά νομίζω ότι και ο φρέσκος ανανάς μια χαρά θα της πήγαινε!!
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
17 Ιουλίου, 2015 at 5:00 μμέχεις δίκιο Αγγελικούλα, και με ανανά θα ήταν μια χαρά!
φιλιά πολλά!
Cook Taste Live
17 Ιουλίου, 2015 at 9:16 μμανάλαφρη και δροσερή! ότι πρέπει για καλοκαιρινό γλυκάκι.
η ζύμη πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη, πολύ θα θελα να την δοκιμάσω!
αλλά και η γέμιση δεν πάει πίσω! πολύ ωραία ιδέα το εξωτικό ζεύγος.. καρύδα και μάνγκο! είναι τόσο ταιριαστά 🙂
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2015 at 7:12 μμείναι πραγματικά πολύ γευστικός συνδυασμός!
ευχαριστώ πολύ Εύη μου!
Marcela (tortadellafiglia)
18 Ιουλίου, 2015 at 12:08 πμYUM! Your coconut mango pie looks stunning! I’m drooling !
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2015 at 7:13 μμhahahaha!! you should try it! 😉
mia maria
19 Ιουλίου, 2015 at 11:35 πμΠολύ ωραίο, πολύ καλοκαιρινό! Μου αρέσει πολύ η ζύμη που έφτιαξες! Καταγράφεται 😉
The Healthy Cook
21 Ιουλίου, 2015 at 2:18 μμευχαριστώ! 🙂
dolmadaki
20 Ιουλίου, 2015 at 11:47 πμχαβανεζικη ταρτα εξωτικη!!!!!!υπεροχοι συνδυασμοι υλικων!!!! στειλε ενα κομματακι !!
The Healthy Cook
21 Ιουλίου, 2015 at 2:19 μμευχαριστώ Αναστασία μου!
μόνο ένα, όλη θα στη στείλω!! 😉
Marion
20 Ιουλίου, 2015 at 1:14 μμΜε τέτοια γλυκά πάνε οι πίκρες κάτω Εύη 😉
Υπέροχη φαίνεται. Δροσερή κι αέρινη τάρτα.
Τα υλικά εξαιρετικά όλα
Καλή συνέχεια 🙂
The Healthy Cook
21 Ιουλίου, 2015 at 2:20 μμόπως τα λες Μάριον! τρως ένα κομμάτι και τα ξεχνάς όλα!! 🙂
ευχαριστώ!!
Beauty Follower
20 Ιουλίου, 2015 at 4:35 μμΤο γλυκό σου φαινεται τοσο δροσερο & φρουτένιο (σκεψου δεν μου αρεσει η καρυδα χι χι)!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
21 Ιουλίου, 2015 at 2:21 μμείναι πολύ δροσερό!
ευχαριστώ!
Culinary Flavors
21 Ιουλίου, 2015 at 1:38 μμΟ άντρας μου και ο γιος μου τρελλαίνονται για καρύδα! Τέλειο καλοκαιρινό γλυκάκι!
The Healthy Cook
21 Ιουλίου, 2015 at 2:21 μμσυμπεραίνω πως εσένα δεν σου αρέσει ε? 😉
peps@pepi's kitchen
21 Ιουλίου, 2015 at 8:20 μμΠολύ λαμπερή η τάρτα σου!!! Θέλω να τη φτιάξω!
The Healthy Cook
22 Ιουλίου, 2015 at 11:15 μμχαίρομαι που σου αρέσει! φτιάξ’ την και πες μου 🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
27 Ιουλίου, 2015 at 9:54 μμΑν και περνάω φάση αφαγίας με τη ζέστη αυτή τη δροσερή ταρτούλα την έτρωγα ευχαρίστως όλη για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό μαζί. Υπέροχη.
The Healthy Cook
29 Ιουλίου, 2015 at 1:19 πμκι εγώ το ίδιο, αλλά μια τέτοια πολύ θα την ήθελα πάλι!!!
ευχαριστώ πολύ!