• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Συνταγές

    Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Η κατάσταση σηκώνει επειγόντως γλυκό! Μετά τις απανωτές πίκρες των τελευταίων ημερών μόνο με ένα γλυκάκι θα μπορούσα να επιστρέψω, μήπως και σας φτιάξω λίγο την διάθεση. Φρουτένια και πολύ δροσιστική είναι αυτή η τάρτα με καρύδα, μάνγκο και ανανά, με καλοκαιρινά χρώματα και αρώματα.  Ελαφριά, με μια όχι και τόσο συνηθισμένη ζύμη για τάρτα, και μια κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι, θα γλυκάνει τα καλοκαιρινά σας απογεύματα, χωρίς πολλές τύψεις.

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Όταν έφτιαξα  τις μπάρες δημητριακών με χουρμάδες σκέφτηκα πως θα ήθελα να δοκιμάσω την ζύμη τους σε τάρτα. Κι έτσι έκανα μερικές μικρές αλλαγές και την δοκίμασα σε αυτήν.  Είναι μπισκοτένια και ταιριάζει πολύ καλά γευστικά. Η κρέμα της τάρτας γίνεται με τον κλασσικό τρόπο, με γάλα, κρέμα καρύδας και αυγά. Αντί για ζάχαρη έβαλα στέβια και μέλι.  Αφού κρυώσει η κρέμα, την ανακατεύεις με τριμμένη καρύδα και ζαχαρωμένο ξερό ανανά. Η αρχική συνταγή, (από το βιβλίο Pies της Louise Gardener, εκδόσεις Parragon Publishing, την οποία άλλαξα τελείως  🙂 ) έλεγε πως αφού απλώσεις την κρέμα πάνω στην ζύμη της τάρτας, την σκεπάζεις με χτυπημένη σαντιγί.  Εγώ αντί για σαντιγί χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο το ανακάτεψα στην κρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια κρέμα πολύ ελαφριά, δροσιστική που ταιριάζει τέλεια με τα φρούτα. Όσον αφορά την διακόσμηση, τι καλύτερο από φρέσκο μάνγκο και καβουρδισμένες νιφάδες καρύδα?

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Το μάνγκο, αυτό το πολύ νόστιμο εξωτικό φρούτο με την γλυκόξινη γεύση, είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Α και β- καροτένιου, αντιοξειδωτικού που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες.

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Η καρύδα, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση.  Περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Χρόνος προετοιμασίας:    2 ώρες

    Μερίδες:   8

    Υλικά:

    για τη ζύμη:

    • φλυτζάνι (115 gr.) αλεύρι ολικής άλεσης
    • 1 ½ φλυτζάνι (135 gr.) νιφάδες βρώμης
    • 1 κουταλάκι baking powder
    • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • ½ φλυτζάνι (110 γρ.) καστανή ζάχαρη
    • ½ φλυτζάνι στέβια (100 gr.) (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
    • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

    για την κρέμα:

    • 1 ¾ φλυτζάνια γάλα, 2% λιπαρά
    • 125 γρ. κρέμα καρύδας
    • 3 κρόκοι
    • ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) στέβια (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
    • ¼ φλυτζανιού (95 γρ.) μέλι
    • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
    • 2 κουταλιές χυμό ανανά
    • ¼ φλυτζανιού (25 γρ.) τριμμένη καρύδα
    • ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) ζαχαρωμένο ανανά, πολύ ψιλοκομμένο
    • 1 ¼ φλυτζάνια (280 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2 % λιπαρά

    για την διακόσμηση:

    • 1 ώριμο αλλά ακόμα σφιχτό μάνγκο, κομμένο σε κυβάκια
    • 45 γρ. νιφάδες καρύδας, καβουρδισμένες

    Εκτέλεση:

    • Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
    • Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
    • Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Απλώστε τη σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη ταρτιέρα, τρυπήστε την επιφάνειά της με ένα πηρούνι και ψήστε την στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου. Αφήστε την ζύμη να κρυώσει.
    • Εν τω μεταξύ ετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα και την κρέμα καρύδας, χωρίς να βράσει.
    • Στο ένα άλλο μπωλ, χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη και τη στέβια ώστε να αφρατέψουν.
    • Σε ένα ποτήρι ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το χυμό ώστε να λιώσει.
    • Προσθέστε το χλιαρό γάλα στο μείγμα των κρόκων και ανακατέψτε καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε το χυμό με το κορν φλάουρ.
    • Ρίξτε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι και βάλτε το πάλι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει. Αφήστε τη να κρυώσει, καλύψτε την επιφάνειά της με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
    • Βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και προσθέστε την τριμμένη καρύδα και τον ψιλοκομμένο ανανά και ανακατέψτε. Τέλος, προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την κρέμα πάλι στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να στήσετε την τάρτα. (Μπορείτε να την έχετε κάνει από την προηγούμενη).
    • Απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στην ζύμη και διακοσμείτε την τάρτα με το μάνγκο και την καβουρδισμένη καρύδα.

    Η τάρτα με καρύδα και μάνγκο είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα.

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

     

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

     

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

     

     

    Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    26 Comments

  • Reply
    sp00nstories
    17 Ιουλίου, 2015 at 12:18 πμ

    Μα τι τάρτα είναι αυτή? Δροσερή και φρουτένια με πλούσια κρέμα!Καταπληκτική κούκλα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      17 Ιουλίου, 2015 at 4:58 μμ

      ευχαριστώ Λίλια!

  • Reply
    aris
    17 Ιουλίου, 2015 at 8:22 πμ

    Εύη καλημέρα ! Φαίνεται τόσο καλοκαιρινή και τόσο, μα τόσο, όμορφη !!! Το μάγκο είναι εξαιρετική επιλογή. Όταν ωριμάσει γίνεται πεντανόστιμο !

    • Reply
      The Healthy Cook
      17 Ιουλίου, 2015 at 4:58 μμ

      έτσι είναι Άρη! μου αρέσει πάρα πολύ.
      ευχαριστώ!

  • Reply
    Ξανθή
    17 Ιουλίου, 2015 at 9:49 πμ

    Μου αρέσουν πολύ οι πληροφορίες που δίνεις για τα υλικά.
    Πολύ ωραία η πρόταση σου. Για μένα που δεν αγαπώ την κρέμα καρύδας (γενικώς την καρύδα δεν αγαπώ αλλά αρέσει στο έτερον ήμισυ)) θα μπορούσα να βάλλω κρέμα γάλακτος;;
    Καλημέρα.

    • Reply
      The Healthy Cook
      17 Ιουλίου, 2015 at 4:59 μμ

      σίγουρα θα μπορούσες Ξανθή μου!
      σε φιλώ!

  • Reply
    Αγγελική
    17 Ιουλίου, 2015 at 1:02 μμ

    Καλημέρα καλή μου Εύη! Άσε τις πίκρες και ξεκίνα τα γλυκά, δεν βλέπω άλλη επιλογή…
    Εγώ με το μάνγκο δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά νομίζω ότι και ο φρέσκος ανανάς μια χαρά θα της πήγαινε!!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      17 Ιουλίου, 2015 at 5:00 μμ

      έχεις δίκιο Αγγελικούλα, και με ανανά θα ήταν μια χαρά!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    Cook Taste Live
    17 Ιουλίου, 2015 at 9:16 μμ

    ανάλαφρη και δροσερή! ότι πρέπει για καλοκαιρινό γλυκάκι.
    η ζύμη πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη, πολύ θα θελα να την δοκιμάσω!
    αλλά και η γέμιση δεν πάει πίσω! πολύ ωραία ιδέα το εξωτικό ζεύγος.. καρύδα και μάνγκο! είναι τόσο ταιριαστά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2015 at 7:12 μμ

      είναι πραγματικά πολύ γευστικός συνδυασμός!
      ευχαριστώ πολύ Εύη μου!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    18 Ιουλίου, 2015 at 12:08 πμ

    YUM! Your coconut mango pie looks stunning! I’m drooling !

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2015 at 7:13 μμ

      hahahaha!! you should try it! 😉

  • Reply
    mia maria
    19 Ιουλίου, 2015 at 11:35 πμ

    Πολύ ωραίο, πολύ καλοκαιρινό! Μου αρέσει πολύ η ζύμη που έφτιαξες! Καταγράφεται 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουλίου, 2015 at 2:18 μμ

      ευχαριστώ! 🙂

  • Reply
    dolmadaki
    20 Ιουλίου, 2015 at 11:47 πμ

    χαβανεζικη ταρτα εξωτικη!!!!!!υπεροχοι συνδυασμοι υλικων!!!! στειλε ενα κομματακι !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουλίου, 2015 at 2:19 μμ

      ευχαριστώ Αναστασία μου!
      μόνο ένα, όλη θα στη στείλω!! 😉

  • Reply
    Marion
    20 Ιουλίου, 2015 at 1:14 μμ

    Με τέτοια γλυκά πάνε οι πίκρες κάτω Εύη 😉

    Υπέροχη φαίνεται. Δροσερή κι αέρινη τάρτα.
    Τα υλικά εξαιρετικά όλα

    Καλή συνέχεια 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουλίου, 2015 at 2:20 μμ

      όπως τα λες Μάριον! τρως ένα κομμάτι και τα ξεχνάς όλα!! 🙂
      ευχαριστώ!!

  • Reply
    Beauty Follower
    20 Ιουλίου, 2015 at 4:35 μμ

    Το γλυκό σου φαινεται τοσο δροσερο & φρουτένιο (σκεψου δεν μου αρεσει η καρυδα χι χι)!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουλίου, 2015 at 2:21 μμ

      είναι πολύ δροσερό!
      ευχαριστώ!

  • Reply
    Culinary Flavors
    21 Ιουλίου, 2015 at 1:38 μμ

    Ο άντρας μου και ο γιος μου τρελλαίνονται για καρύδα! Τέλειο καλοκαιρινό γλυκάκι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουλίου, 2015 at 2:21 μμ

      συμπεραίνω πως εσένα δεν σου αρέσει ε? 😉

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    21 Ιουλίου, 2015 at 8:20 μμ

    Πολύ λαμπερή η τάρτα σου!!! Θέλω να τη φτιάξω!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Ιουλίου, 2015 at 11:15 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει! φτιάξ’ την και πες μου 🙂

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    27 Ιουλίου, 2015 at 9:54 μμ

    Αν και περνάω φάση αφαγίας με τη ζέστη αυτή τη δροσερή ταρτούλα την έτρωγα ευχαρίστως όλη για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό μαζί. Υπέροχη.

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Ιουλίου, 2015 at 1:19 πμ

      κι εγώ το ίδιο, αλλά μια τέτοια πολύ θα την ήθελα πάλι!!!
      ευχαριστώ πολύ!

    Leave a Reply