• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μαρμελάδες, κ.α./ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των σύκων σας είχα υποσχεθεί μια συνταγή ώστε να απολαμβάνετε τα πλούσια οφέλη τους όλο τον χρόνο, χωρίς πολύ κόπο. Και επειδή είμαι άνθρωπος που κρατάω τις υποσχέσεις μου 🙂 ορίστε, λοιπόν, η συνταγή. Μαρμελάδα από ξερά σύκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με πλούσια, γεμάτη γεύση, αρωματισμένη με καρδάμωμο.

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Πρόκειται για μια μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και προ πάντων πολύ υγιεινή. Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και τη γλυκύτητα της την παίρνει από τα σάκχαρα των σύκων και από  το πετιμέζι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μούλτι και 10 λεπτά από τον χρόνο σας και έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, μόνο με υγιεινά υλικά για το πρωινό σας. Εγώ την δοκίμασα και με ένα ήπιας γεύσης τυρί και μου άρεσε εξίσου.

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Προτιμήστε βιολογικό πετιμέζι και κατά προτίμηση άθερμο. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σας είχα πει πως χρησιμοποιώ το βιολογικό, άθερμο πετιμέζι Καραγγελή. Το είχα αγοράσει πριν μερικούς μήνες, από μια έκθεση ελληνικών προϊόντων και ενθουσιάστηκα. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν, το οποίο, χάρη στην άθερμη συμπύκνωση, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που συμπληρώνει ιδανικά την μαρμελάδα μας. . Είμαι της άποψης πως η προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της εποχής, για τόσο ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να επιβραβεύεται.

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Πίσω στην συνταγή μας λοιπόν. Φροντίστε να αγοράσετε ξερά σύκα φετινά. Όσο πιο φρέσκα είναι τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να μουλιάσουν. Εγώ τα μούλιασα σε χυμό μήλου 30 περίπου λεπτά. Τα σύκα που βρήκα στην αγορά ήταν πολύ φρέσκα, μαλακά, πολύ νόστιμα και αρωματικά. Στην μαρμελάδα έβαλα τους σπόρους από 6 λοβούς καρδάμωμου. Σε αυτή την ποσότητα το άρωμά του είναι έντονο. Εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε λιγότερους, ή να τους προσθέσετε σταδιακά. Σταδιακά προσθέστε και το πετιμέζι ώστε να επιτύχετε την γλυκύτητα που θέλετε στην μαρμελάδα. Αν δείτε, την ώρα που την πολτοποιείτε στο μούλτι πως χρειάζεται κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο από τον χυμό μήλου. Η δικιά μου χρειάστηκε 4 κουταλιές και είναι πηχτή όπως μου αρέσει.

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Συνολικός χρόνος:  30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας

    Μερίδες:  20 κουταλιές περίπου (430 γρ.)

    Υλικά:

    • 1 ¾ φλυτζάνια (300 γρ.) ξερά σύκα, κομμένα σε κομμάτια
    • 1 φλυτζάνι (250 ml) χυμό μήλου
    • 4-6 λοβούς πράσινου καρδάμωμου (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)
    • 2 ½ κουταλιές μπράντι*
    • 3 κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
    • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
    • λίγο ξύσμα λεμονιού
    • 1/8 κουταλάκι αλάτι

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα σύκα και τον χυμό μήλου και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
    2. Σπάστε τους λοβούς του καρδάμωμου, πάρτε τους σπόρους και βάλτε τους σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Μεταφέρετε τους σπόρους στο γουδί και κάντε τους σκόνη.
    3. Στον κάδο του μούλτι προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το πετιμέζι. Πολτοποιείτε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι θέλετε και τόσο χυμό μήλου ώστε να πετύχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε.
    4. Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει καλά και φυλάξτε τη στο ψυγείο.

     

    Σημειώσεις:

    • Αν δεν θέλετε να προσθέσετε μπράντι, αντικαταστείτε το με ίδια ποσότητα χυμό μήλου.

     

    ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!

     

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

     

     

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

     

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

     

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

     

     

    Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    35 Comments

  • Απάντηση
    neanikon
    12 Οκτωβρίου, 2015 at 8:41 πμ

    Καλημέρα Εύη! Τέλεια η ιδέα σου για μία άθερμη μαρμελάδα. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και με το κάρδαμο θα έχει πολύ χαρακτήρα.
    Έξυπνο που θέρμανες τα σποράκια πριν τα θρυμματίσεις στο γουδί 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:44 μμ

      ευχαριστώ Άρη! χαίρομαι που σου αρέσει!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    12 Οκτωβρίου, 2015 at 8:42 πμ

    Αααα δεν έχω προλάβει ακόμα να φτιάξω τη γλυκοκαυτερή σου μαρμελάδα και ήρθε αυτή με τα σύκα!!!
    Λοιπόν εγώ θα βάλω και τους 6 λοβούς καρδάμωμο για να τη τρώω μόνο εγώ!!! 😉
    Με το τυράκι είναι ο καλύτερος συνδυασμός!!!

    Καλημέρα!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμ

      συγκεντρώσου γιατί χάνεις τον ρυθμό σου!! χαχαχα!!!!
      ε, ναι, εσύ λιγότερους από 6 δεν λέει 😉

  • Απάντηση
    Αγγελική
    12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:05 πμ

    Μαρμελάδα με ξερό σύκο ή φρούτο, δεν είχα ξαναδεί..Γρήγορη, θρεπτική και σίγουρα υπέροχα νόστιμη, ειδικά με το καρδάμωμο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμ

      καλή εβδομάδα Αγγελικούλα! ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    12 Οκτωβρίου, 2015 at 11:56 πμ

    Σύκα όλο το χρόνο!!!!!!!!!!!!!!
    Αυτές είναι μαρμελάδες!! Και να φανταστείς ότι δεν τις τρώω τις μαρμελάδες.
    Το τσίλι τζαμ σου το έχω ήδη εξαφανίσει και πάω για την δεύτερη δόση τώρα.
    Και τώρα το σύκο που ξέρεις πόσο το αγαπώ! Κάρδαμο θα έβαζα τη μισή ποσότητα γιατί δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα. Ίσα ίσα να ακούγεται…

    Καλήμέρα Εύη μου!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:47 μμ

      χαχαχα! για δοκίμασε και αυτή και θα αναθεωρήσεις! 😉
      ευχαριστώ κοριτσάκι μου!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:48 μμ

    Μμμμ ωραία αλχημεία έκανες κοριτσάκι με αυτή τη μαρμελάδα!! Ενδιαφέρον και το κάρδαμο! Αξίζει να το δοκιμάσω πραγματικά.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:52 μμ

      ναι Λίλια, αξίζει! ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    13 Οκτωβρίου, 2015 at 9:11 πμ

    Τέλεια μαρμελάδα! Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει κανείς όμορφα την ημέρα του!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:53 μμ

      🙂

  • Απάντηση
    Marcela (tortadellafiglia)
    13 Οκτωβρίου, 2015 at 2:35 μμ

    Yum! I love this Jam! What a killer recipe ! I have to give it a try!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:53 μμ

      hmm, I think you have! 😉

  • Απάντηση
    Χρύσα
    13 Οκτωβρίου, 2015 at 11:02 μμ

    Κάπου εκεί στο “χωρίς βράσιμο” την ερωτεύτηκα αυτή τη μαρμελάδα!
    Λατρεύω τα ξερά σύκα και το άρωμα του καρδάμωμου, και όταν όλες αυτές οι γεύσεις συνδυάζονται με ένα καλό τυράκι, δε θέλω τίποτε άλλο…
    Τέλεια Εύη μου!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:44 μμ

      έτσι είναι αυτή η μαρμελάδα… έρωτας με την πρώτη μπουκιά!! χεχεχε!!
      ευχαριστώ Χρύσα μου! φιλιά

  • Απάντηση
    mia maria
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 10:22 πμ

    Πολύ ωραίο! Και εύκολο…το καλύτερο!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:45 μμ

      ευχαριστώ Μαρία μου!!

  • Απάντηση
    Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 1:29 μμ

    Καλημέρα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η συνταγή και σκέφτομαι να την ετοιμάσω το συντομότερο γιατί λατρεύω τα σύκα γενικώς! Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνιση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο υγρό ή χυμό αντί του χυμού μήλου?
    Ευχαριστώ

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:40 μμ

      καλησπέρα!!
      χαίρομαι πολύ που σας αρέσει!
      ναι, βέβαια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλον χυμό. εγώ έβαλα χυμό μήλου γιατί έχει μια πιο ήπια γεύση και δεν καλύπτει την γεύση του σύκου. νομίζω πως ο χυμός πορτοκαλιού θα του ταιριάζει.
      αν την φτιάξετε θα ήθελα να μου πείτε τις εντυπώσεις σας.
      καλό μεσημέρι και ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Ξανθή
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:25 μμ

    Με υπέροχα υλικά!!
    Δεν προλαβαίνω ούτε να σας διαβάσω!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:45 μμ

      😉

  • Απάντηση
    craftcooklove
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 9:11 μμ

    Πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου Εύη μου!! Με ξερά φρούτα πραγματικά δεν την έχω ξανακούσει !! Φαίνεται πολύ εντυπωσιακή πάντως!! Πολλά φιλιά Εύη μου!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:10 μμ

      ευχαριστώ πολύ Αθηνούλα! φιλιά!

  • Απάντηση
    Marion
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 10:58 μμ

    Tα ξερά σύκα μου αρέσουν πολύ και τα τρωω το χειμώνα πιο πολύ
    Εχω βρει και ψητά σύκα με σουσάμι εξαιρετικά.
    Εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα. Ετσι όπως την έκανες μου αρέσει. Δεν θα άλλαζα τίποτα.

    Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:11 μμ

      χαίρομαι Μάριον! σ΄ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    katerina313@delightfularea
    15 Οκτωβρίου, 2015 at 12:22 πμ

    Και μόλις αντίκρυσα την πρώτη φωτογραφία…ήθελα να πιάσω το κουταλάκι! Διαβάζοντας παρακάτω, “σύκα και καρδάμωμο”, είχες πέσει διάνα σε αγαπημένα υλικά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Οκτωβρίου, 2015 at 6:11 μμ

      είναι και δικά μου αγαπημένα υλικά!
      ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! καλωσόρισες! 🙂

  • Απάντηση
    Magda
    16 Οκτωβρίου, 2015 at 12:24 μμ

    Τί ωραία ιδέα! Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα με ξερά σύκα, αν και νομίζω πως έχω δοκιμάσει chutney με ξερά σύκα, θα σε γελάσω. Πάντως μου αρέσει πολύ σαν ιδέα γιατί μπορείς να τη φτιάξεις όλο το χρόνο. Και η προσθήκη πετιμεζιού, τέλεια! Έχω μεγάλη αδυναμία στο πετιμέζι. Καλημέρα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Οκτωβρίου, 2015 at 6:13 μμ

      χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!
      το πετιμέζι την απογειώνει σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
      ευχαριστώ! σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    20 Οκτωβρίου, 2015 at 10:41 μμ

    Πολύ ωραία ιδέα για μας που θέλουμε την γεύση του αγαπημένου μας φρούτου όλο τον χρόνο!
    Μαρμελάδα σύκο και τυρί είναι πραγματικά από τους συνδυασμούς που σε απογειώνουν!
    Όντως θα ταίριαζε καταπληκτικά με το ψωμάκι! 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      25 Οκτωβρίου, 2015 at 5:20 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει! ναι, θα ταίριαζε πολύ!

  • Απάντηση
    Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
    12 Νοεμβρίου, 2015 at 11:10 πμ

    Άργησα αλλά τα κατάφερα! Φανταστική συνταγή (δεν την “χαρακτηρίζω” απλώς ως μαρμελάδα γιατί τη θεωρώ και ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού!!!). Το κάρδαμο δίνει ένα φοβερό τελείωμα και, γενικά, το αποτέλεσμα είναι απίθανο. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ και πάλι.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:27 μμ

      χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
      σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την επιλογή της συνταγής μου!
      καλό βράδυ!

    Αφήστε το σχόλιό σας