Στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των σύκων σας είχα υποσχεθεί μια συνταγή ώστε να απολαμβάνετε τα πλούσια οφέλη τους όλο τον χρόνο, χωρίς πολύ κόπο. Και επειδή είμαι άνθρωπος που κρατάω τις υποσχέσεις μου 🙂 ορίστε, λοιπόν, η συνταγή. Μαρμελάδα από ξερά σύκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με πλούσια, γεμάτη γεύση, αρωματισμένη με καρδάμωμο.
Πρόκειται για μια μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και προ πάντων πολύ υγιεινή. Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και τη γλυκύτητα της την παίρνει από τα σάκχαρα των σύκων και από το πετιμέζι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μούλτι και 10 λεπτά από τον χρόνο σας και έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, μόνο με υγιεινά υλικά για το πρωινό σας. Εγώ την δοκίμασα και με ένα ήπιας γεύσης τυρί και μου άρεσε εξίσου.
Προτιμήστε βιολογικό πετιμέζι και κατά προτίμηση άθερμο. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σας είχα πει πως χρησιμοποιώ το βιολογικό, άθερμο πετιμέζι Καραγγελή. Το είχα αγοράσει πριν μερικούς μήνες, από μια έκθεση ελληνικών προϊόντων και ενθουσιάστηκα. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν, το οποίο, χάρη στην άθερμη συμπύκνωση, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που συμπληρώνει ιδανικά την μαρμελάδα μας. . Είμαι της άποψης πως η προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της εποχής, για τόσο ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να επιβραβεύεται.
Πίσω στην συνταγή μας λοιπόν. Φροντίστε να αγοράσετε ξερά σύκα φετινά. Όσο πιο φρέσκα είναι τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να μουλιάσουν. Εγώ τα μούλιασα σε χυμό μήλου 30 περίπου λεπτά. Τα σύκα που βρήκα στην αγορά ήταν πολύ φρέσκα, μαλακά, πολύ νόστιμα και αρωματικά. Στην μαρμελάδα έβαλα τους σπόρους από 6 λοβούς καρδάμωμου. Σε αυτή την ποσότητα το άρωμά του είναι έντονο. Εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε λιγότερους, ή να τους προσθέσετε σταδιακά. Σταδιακά προσθέστε και το πετιμέζι ώστε να επιτύχετε την γλυκύτητα που θέλετε στην μαρμελάδα. Αν δείτε, την ώρα που την πολτοποιείτε στο μούλτι πως χρειάζεται κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο από τον χυμό μήλου. Η δικιά μου χρειάστηκε 4 κουταλιές και είναι πηχτή όπως μου αρέσει.
Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας
Μερίδες: 20 κουταλιές περίπου (430 γρ.)
Υλικά:
- 1 ¾ φλυτζάνια (300 γρ.) ξερά σύκα, κομμένα σε κομμάτια
- 1 φλυτζάνι (250 ml) χυμό μήλου
- 4-6 λοβούς πράσινου καρδάμωμου (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)
- 2 ½ κουταλιές μπράντι*
- 3 κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
- 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα σύκα και τον χυμό μήλου και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
- Σπάστε τους λοβούς του καρδάμωμου, πάρτε τους σπόρους και βάλτε τους σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Μεταφέρετε τους σπόρους στο γουδί και κάντε τους σκόνη.
- Στον κάδο του μούλτι προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το πετιμέζι. Πολτοποιείτε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι θέλετε και τόσο χυμό μήλου ώστε να πετύχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε.
- Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει καλά και φυλάξτε τη στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
- Αν δεν θέλετε να προσθέσετε μπράντι, αντικαταστείτε το με ίδια ποσότητα χυμό μήλου.
ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!
35 Comments
neanikon
12 Οκτωβρίου, 2015 at 8:41 πμΚαλημέρα Εύη! Τέλεια η ιδέα σου για μία άθερμη μαρμελάδα. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και με το κάρδαμο θα έχει πολύ χαρακτήρα.
Έξυπνο που θέρμανες τα σποράκια πριν τα θρυμματίσεις στο γουδί 😉
The Healthy Cook
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:44 μμευχαριστώ Άρη! χαίρομαι που σου αρέσει!
peps@pepi's kitchen
12 Οκτωβρίου, 2015 at 8:42 πμΑααα δεν έχω προλάβει ακόμα να φτιάξω τη γλυκοκαυτερή σου μαρμελάδα και ήρθε αυτή με τα σύκα!!!
Λοιπόν εγώ θα βάλω και τους 6 λοβούς καρδάμωμο για να τη τρώω μόνο εγώ!!! 😉
Με το τυράκι είναι ο καλύτερος συνδυασμός!!!
Καλημέρα!!
The Healthy Cook
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμσυγκεντρώσου γιατί χάνεις τον ρυθμό σου!! χαχαχα!!!!
ε, ναι, εσύ λιγότερους από 6 δεν λέει 😉
Αγγελική
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:05 πμΜαρμελάδα με ξερό σύκο ή φρούτο, δεν είχα ξαναδεί..Γρήγορη, θρεπτική και σίγουρα υπέροχα νόστιμη, ειδικά με το καρδάμωμο!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά 🙂
The Healthy Cook
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμκαλή εβδομάδα Αγγελικούλα! ευχαριστώ!
Χρυσαυγή
12 Οκτωβρίου, 2015 at 11:56 πμΣύκα όλο το χρόνο!!!!!!!!!!!!!!
Αυτές είναι μαρμελάδες!! Και να φανταστείς ότι δεν τις τρώω τις μαρμελάδες.
Το τσίλι τζαμ σου το έχω ήδη εξαφανίσει και πάω για την δεύτερη δόση τώρα.
Και τώρα το σύκο που ξέρεις πόσο το αγαπώ! Κάρδαμο θα έβαζα τη μισή ποσότητα γιατί δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα. Ίσα ίσα να ακούγεται…
Καλήμέρα Εύη μου!!!!!!
The Healthy Cook
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:47 μμχαχαχα! για δοκίμασε και αυτή και θα αναθεωρήσεις! 😉
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!
sp00nstories
12 Οκτωβρίου, 2015 at 10:48 μμΜμμμ ωραία αλχημεία έκανες κοριτσάκι με αυτή τη μαρμελάδα!! Ενδιαφέρον και το κάρδαμο! Αξίζει να το δοκιμάσω πραγματικά.
The Healthy Cook
13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:52 μμναι Λίλια, αξίζει! ευχαριστώ!
Culinary Flavors
13 Οκτωβρίου, 2015 at 9:11 πμΤέλεια μαρμελάδα! Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει κανείς όμορφα την ημέρα του!
The Healthy Cook
13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:53 μμ🙂
Marcela (tortadellafiglia)
13 Οκτωβρίου, 2015 at 2:35 μμYum! I love this Jam! What a killer recipe ! I have to give it a try!
The Healthy Cook
13 Οκτωβρίου, 2015 at 5:53 μμhmm, I think you have! 😉
Χρύσα
13 Οκτωβρίου, 2015 at 11:02 μμΚάπου εκεί στο “χωρίς βράσιμο” την ερωτεύτηκα αυτή τη μαρμελάδα!
Λατρεύω τα ξερά σύκα και το άρωμα του καρδάμωμου, και όταν όλες αυτές οι γεύσεις συνδυάζονται με ένα καλό τυράκι, δε θέλω τίποτε άλλο…
Τέλεια Εύη μου!
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:44 μμέτσι είναι αυτή η μαρμελάδα… έρωτας με την πρώτη μπουκιά!! χεχεχε!!
ευχαριστώ Χρύσα μου! φιλιά
mia maria
14 Οκτωβρίου, 2015 at 10:22 πμΠολύ ωραίο! Και εύκολο…το καλύτερο!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:45 μμευχαριστώ Μαρία μου!!
Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
14 Οκτωβρίου, 2015 at 1:29 μμΚαλημέρα!
Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η συνταγή και σκέφτομαι να την ετοιμάσω το συντομότερο γιατί λατρεύω τα σύκα γενικώς! Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνιση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο υγρό ή χυμό αντί του χυμού μήλου?
Ευχαριστώ
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:40 μμκαλησπέρα!!
χαίρομαι πολύ που σας αρέσει!
ναι, βέβαια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλον χυμό. εγώ έβαλα χυμό μήλου γιατί έχει μια πιο ήπια γεύση και δεν καλύπτει την γεύση του σύκου. νομίζω πως ο χυμός πορτοκαλιού θα του ταιριάζει.
αν την φτιάξετε θα ήθελα να μου πείτε τις εντυπώσεις σας.
καλό μεσημέρι και ευχαριστώ!
Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
15 Οκτωβρίου, 2015 at 9:49 πμΟΚ! Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα
Ξανθή
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:25 μμΜε υπέροχα υλικά!!
Δεν προλαβαίνω ούτε να σας διαβάσω!!!
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:45 μμ😉
craftcooklove
14 Οκτωβρίου, 2015 at 9:11 μμΠολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου Εύη μου!! Με ξερά φρούτα πραγματικά δεν την έχω ξανακούσει !! Φαίνεται πολύ εντυπωσιακή πάντως!! Πολλά φιλιά Εύη μου!!
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:10 μμευχαριστώ πολύ Αθηνούλα! φιλιά!
Marion
14 Οκτωβρίου, 2015 at 10:58 μμTα ξερά σύκα μου αρέσουν πολύ και τα τρωω το χειμώνα πιο πολύ
Εχω βρει και ψητά σύκα με σουσάμι εξαιρετικά.
Εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα. Ετσι όπως την έκανες μου αρέσει. Δεν θα άλλαζα τίποτα.
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό 🙂
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:11 μμχαίρομαι Μάριον! σ΄ευχαριστώ πολύ!
katerina313@delightfularea
15 Οκτωβρίου, 2015 at 12:22 πμΚαι μόλις αντίκρυσα την πρώτη φωτογραφία…ήθελα να πιάσω το κουταλάκι! Διαβάζοντας παρακάτω, “σύκα και καρδάμωμο”, είχες πέσει διάνα σε αγαπημένα υλικά!
The Healthy Cook
16 Οκτωβρίου, 2015 at 6:11 μμείναι και δικά μου αγαπημένα υλικά!
ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! καλωσόρισες! 🙂
Magda
16 Οκτωβρίου, 2015 at 12:24 μμΤί ωραία ιδέα! Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα με ξερά σύκα, αν και νομίζω πως έχω δοκιμάσει chutney με ξερά σύκα, θα σε γελάσω. Πάντως μου αρέσει πολύ σαν ιδέα γιατί μπορείς να τη φτιάξεις όλο το χρόνο. Και η προσθήκη πετιμεζιού, τέλεια! Έχω μεγάλη αδυναμία στο πετιμέζι. Καλημέρα!
The Healthy Cook
16 Οκτωβρίου, 2015 at 6:13 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!
το πετιμέζι την απογειώνει σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
ευχαριστώ! σε φιλώ!
Cook Taste Live
20 Οκτωβρίου, 2015 at 10:41 μμΠολύ ωραία ιδέα για μας που θέλουμε την γεύση του αγαπημένου μας φρούτου όλο τον χρόνο!
Μαρμελάδα σύκο και τυρί είναι πραγματικά από τους συνδυασμούς που σε απογειώνουν!
Όντως θα ταίριαζε καταπληκτικά με το ψωμάκι! 😉
The Healthy Cook
25 Οκτωβρίου, 2015 at 5:20 μμχαίρομαι που σου αρέσει! ναι, θα ταίριαζε πολύ!
Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
12 Νοεμβρίου, 2015 at 11:10 πμΆργησα αλλά τα κατάφερα! Φανταστική συνταγή (δεν την “χαρακτηρίζω” απλώς ως μαρμελάδα γιατί τη θεωρώ και ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού!!!). Το κάρδαμο δίνει ένα φοβερό τελείωμα και, γενικά, το αποτέλεσμα είναι απίθανο. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ και πάλι.
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:27 μμχαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την επιλογή της συνταγής μου!
καλό βράδυ!