• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Κέικ & Μάφινς/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

    Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένοι στους χορτοφάγους και vegans φίλους του μπλογκ. Είναι ένα πολύ υγιεινό και πλούσιο σε γεύση σοκολατένιο μπράουνι με κακάο νιμπς και σπόρους chia. Μπορεί ένα σοκολατένιο γλυκό να είναι θρεπτικό και με λίγες θερμίδες, χωρίς να του λείπει η γεύση? Ναι, μπορεί!  Δεν περιέχει κανένα υλικό ζωικής προέλευσης και επομένως είναι ιδανικό και για νηστεία. Είναι όμως ιδανικό και για όσους θέλουν να απολαμβάνουν ένα σοκολατένιο γλυκό χωρίς τύψεις. Έχει χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με τα συνηθισμένα, χαμηλά λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες!

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

    Θυμάστε την συνταγή μου για το πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη? Σήμερα θα την χρειαστούμε. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το πουρέ, μπορείτε να αγοράσετε από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Η διαφορά είναι πως το έτοιμη έχει συνήθως ζάχαρη. Θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ώριμες μπανάνες και λίγο πουρέ μήλου, τα οποία κάνουν το μπράουνι υγρό και μυρωδάτο. Επίσης αντικαθιστούμε τα αυγά με σπόρους chia και νερό. Όπως σας είχα πει και στη συνταγή για τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα, όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες που περιέχουν σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Για να φτιάξετε λοιπόν ένα αυγό από σπόρους chia θα πρέπει να αναμίξετε 1 κουταλιά σπόρους (κατά προτίμηση κοπανισμένους) σε 3 κουταλιές νερό και να τους αφήσετε για 15-30 λεπτά. Το ζελέ που θα σχηματιστεί είναι αυτό που θα  ”δέσει” το γλυκό μας. Επιπλέον, αντικαθιστούμε το κακάο που κανονικά θα χρησιμοποιούσαμε για το μπράουνι, με αλεσμένα κακάο νιμπς, για πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά και για να κάνουμε το γλυκό μας πιο υγιεινό. Τα κακάο νιμπς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

    Ας δούμε λοιπόν την συνταγή:

    Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

    Μερίδες:   9

    Υλικά:

    • 3 μέτριες μπανάνες, ώριμες
    • ¾ φλυτζανιού καστανή ζάχαρη
    • ½ φλυτζάνι πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
    • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • 2 κουταλιές σπόρους chia + 6 κουταλιές χλιαρό νερό
    • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ½ φλυτζάνι αλεσμένα κακάο νιμπς (τα άλεσα στο μούλτι)
    • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • ¾ φλυτζανιού σταγόνες μαύρης σοκολάτας
    • θρυμματισμένα κακαό νιμπς για τη διακόσμηση

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα ποτήρι ή μπωλ αναμίξετε τους σπόρους chia και το νερό και αφήστε για 20 λεπτά περίπου.
    2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
    3. Σε ένα μπωλ προσθέστε το αλεύρι, τα αλεσμένα κακάο νιμπς, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
    4. Λιώστε τις μπανάνες και προσθέστε τις στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε τις μπανάνες με την ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Προσθέστε τον πουρέ μήλου, την βανίλια και το μείγμα σπόρων chia-νερού. Ανακατέψτε.
    5. Προσθέστε στα υγρά υλικά το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά, ελαφρά.
    6. Στρώστε το μείγμα στο ταψάκι, πασπαλίστε την επιφάνεια με τα θρυμματισμένα κακάο νιμπς και ψήστε για 30-35 λεπτά.
    7. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε 10-15 λεπτά να κρυώσει και μετά κρατώντας το χαρτί , βγάλτε το από το ταψί και βάλτε το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

    Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι και να το απολαύσετε!!

    ΥΓ. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα προσθέσω και λίγα καρύδια στη ζύμη. Θα του πηγαίνουν σίγουρα!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    204.1 43.5 25.2 6.0 3.0 3.3 5.2

    0.0

     

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan) Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

     

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

     

     

    Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    44 Comments

  • Reply
    Χρυσαυγή
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:53 πμ

    Καλημέρα Εύη!!!
    Πάντα κάποια αξιόλογη πρόταση έχεις να κάνεις, ακριβώς σαν το σημερινό σου μπράουνι.
    Φαίνεται πολυ σπογγώδες για να πιστέψει κανείς ότι δεν έχει αυγά και βούτυρο. Κι όμως!!!!!!!!!
    Εξαιρετικό!!!!!!
    Οι φωτογραφίες οπως πάντα έιναι ξελιγωτικές!!

    Καλή σου μέρα!
    Φιλιαααααααααα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:14 μμ

      πραγματικά δεν το καταλαβαίνεις. και η γεύση του είναι πολύ γεμάτη!
      ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:00 πμ

    Καλημέρα Εύη! Φαίνονται λαχταριστά!!!! Τα cocoa nibs τα έχω φάει μόνο ωμά, λυπάμαι να τα μαγειρέψω γιατί μου αρέσει που ειναι τραγανά, αλλά θέλω να τα δοκιμάσω και σε ψημένο γλυκό, αυτό το brownie είνια μια καλή αρχή (εγω αγοράζω τον πολτό μήλου πάροτι δεν είναι ότι καλύτερο γιατί δεν τα μπορώ με τίποτα).

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:18 μμ

      αν δεν τα μπορείς καλά κάνεις και τον αγοράζεις έτοιμο. αν είναι γλυκός, ίσως να χρειαστεί να μειώσεις λίγο την ζάχαρη.
      τα κακάο νιμπς που έβαλα για διακόσμηση μένουν τραγανά! 😉

  • Reply
    Αγγελική
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:31 πμ

    Καλημέρα Εύη μου!!
    Είχα δει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το αυγά με σπόρους chia αλλά το φοβόμουν λιγάκι. Αφού το δοκίμασες ξανά με επιτυχία και καθότι εμπιστεύομαι τις ικανότητες σου, θα το δοκιμάσω άμεσα!
    Ο πουρές μήλου είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να αποφύγεις τις λιπαρές ουσίες, τον χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά!
    Μου άρεσαν τα χρώματα στις φωτογραφίες…δεν μιλάω για το brownie γιατί με βλέπω να γυρνάω από την δουλεία και να πηγαίνω κατευθείαν στην κουζίνα…
    Φιλάκια!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:22 μμ

      ναι, πιάνει! το ίδιο λένε και για τον λιναρόσπορο, αλλά δοκιμάζοντας και τα δύο, έχω διαπιστώσει πως το ζελέ με τους σπόρους chia είναι πιο δυνατό.
      ευχαριστώ Αγγελική μου! σε φιλώ!

  • Reply
    άρης
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:06 πμ

    Εύη μας απογείωσες !!! Ζουμερό και λαχταριστό !!! Πολύ έξυπνη η ιδέα να βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα, δεν το είχα σκεφτεί και κάποιες φορές με βασανίζει στο να την εφαρμόσω καλά στο σκεύος … Καλή Σαρακοστή !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:24 μμ

      το έχω δει στη τηλεόραση 😉
      καλή Σαρακοστή Άρη!!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:49 πμ

    Τέλειο σου έγινε!!
    Και μασίφ και ζουμερό και πολύ σοκολατένιο!!
    Θα το φτιάξω σίγουρα!!

    Φιλάκια!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:26 μμ

      ναι θα σου αρέσει! 🙂

      • Reply
        peps@pepi's kitchen
        5 Μαρτίου, 2015 at 1:27 μμ

        BEST EVER HEALTHY BROWNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
        το έφτιαξα….το δοκίμασαν μεγάλοι αλλά και μικροί….όλοι ξετρελλάθηκαν!!!!
        Μπράβο!!

  • Reply
    craftcooklove
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:08 μμ

    Εύη φαίνονται τόσο σούπερ που δεν φαίνονται να μην έχουν αυγό !! Πόσο τέλεια! Μπράβο σου πραγματικά (μου άρεσαν πολύ και οι φωτογραφίες )! Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:27 μμ

      ευχαριστώ Αθηνά μου!
      καλή Σαρακοστή! φιλιά!

  • Reply
    Maria @ Box of Stolen Socks
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:41 μμ

    Έχω ξετρελαθεί! Φαίνεται τόσο λαχταριστό και είναι super healthy, μπράβο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:10 μμ

      γεια σου Μαρία!! καλωσόρισες στο μπλογκ!
      χαίρομαι που σου αρέσει! σ’ ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    Αριάδνη
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:23 μμ

    Πολύ προκλητικο γλυκάκι, να τρως και να μη σταματας!
    Καλό ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:19 μμ

      όπως τα λες Αριάδνη!!
      καλό βράδυ! φιλιά!

  • Reply
    Χρύσα
    25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:48 μμ

    Εντάξει, κι εμείς που δεν είμαστε πάντως vegetarians ή vegans, νομίζω μια χαρά θα μας ταιριάξει! Δε λέω ποτέ όχι σε μια νέα εκδοχή του brownie, κι αυτό φαίνεται λαχταριστό! Αφού είναι και υγιεινό, ακόμα καλύτερα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:49 μμ

      έχεις δίκιο!! ένα μπράουνι είναι πάντα δελεαστικό!! 😉

  • Reply
    mia maria
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:43 πμ

    Την αποθηκεύω τη σημερινή ανάρτηση! Όχι μόνο για το λαχταριστό γλυκό αλλά και για τις συμβουλές σου για το πως χρησιμοποιούνται υλικά που δεν έχω ακόμη μάθει!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:50 μμ

      σ’ ευχαριστώ Μαρία μου!!

  • Reply
    Beauty Follower
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:42 πμ

    Μουρλια το τσοκο-μπράουνις!
    Αυτα τα κακαο νιμπς θελω να τα δοκιμασω 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:51 μμ

      κάνε το και θα με θυμηθείς!! 🙂

  • Reply
    justsunday
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:28 μμ

    συγχαρητηρια ευη για την τοσο δημιουργικη αλλα και υγιεινη ιδεα σου!!!Οι συμβουλες σου θα πιασουν τοπο σε μενα σιγουρα!!!!!!!ααα και οι φωτο σου….ενα μεγαλο μπραβο!!!!!
    φιλιααα!!
    kikitchenandthechef

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:52 μμ

      ευχαριστώ πολύ Κική μου για τα καλά σου λόγια!

  • Reply
    Jasmin
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:47 μμ

    Ok, this is just the perfect brownie for me with my afternoonn coffee…
    Great recipe, Evi!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:52 μμ

      😉

      • Reply
        Jasmin
        28 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:37 μμ

        I’ve just made these – they are very lovely 🙂

        • Reply
          The Healthy Cook
          1 Μαρτίου, 2015 at 2:04 πμ

          I’m so glad you made the brownie Jasmin!!! you will see that the next day is even better!!
          thank you!! 🙂

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:50 μμ

    Και υγιεινό και λαχταριστό και νόστιμο!
    Σούπερ γλυκάκι!
    Σπιτικό πολτό μήλου έχω πάντα στο ψυγείο μου,πραγματικά καμία σχέση ο σπιτικός με αυτόν που πουλάνε.
    Ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα, κι εμείς που δεν είμαστε vegans!
    Φιλιά!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:53 μμ

      όντως δεν έχει καμία σχέση.. έχεις δίκιο.
      ευχαριστώ Έλενα!!

  • Reply
    Ερμιόνη
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:28 μμ

    Μ’ αρέσει που είναι υγιεινό και λαχταριστό παράλληλα!
    Με την μπανάνα και τον πουρέ μήλου θα έχει και πολύ ωραία υφή.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:54 μμ

      ναι έχει! και ωραία μυρωδιά επίσης! 🙂

  • Reply
    mookies
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:38 μμ

    Πως κατάφερες ένα τόσο κολασμένο γλυκό να το κάνεις υγιεινό είναι απορίας άξιο. Θα το φτιάξω ακριβώς όπως το δίνεις, είμαι πολύ περίεργη για την γεύση και την υφή αν και στις φώτο φαίνεται καταπληκτικό! Η τρίτη φώτο κόλαση, να ορμίξεις στην οθόνη! Είναι αυτή η τέλεια συνταγή;
    Φιλιά Εύη μου

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:55 μμ

      είναι αυτό που λέω πάντα… ότι και αυτοί που διαλέγουν να τρέφονται υγιεινά, έχουν πολλές επιλογές!! 😉

  • Reply
    Cook Taste Live
    26 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:28 μμ

    απίστευτο! φαίνεται τόσο ζουμερό που είναι να αναρωτιέσαι πως γίνεται να μην έχει αυγά και βούτυρο!
    πολύ καλό το τιπ για τους chia, μέχρι τώρα ήξερα μόνο για τον λιναρόσπορο!
    Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:17 μμ

      χαίρομαι Ευάκι!! καλό σου βράδυ!!

  • Reply
    sp00nstories
    28 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:03 πμ

    Δείχνει τόσο αφράτο και …σοκολατένιο!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:11 πμ

      είναι!! όπως τα λες!!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    1 Μαρτίου, 2015 at 2:32 μμ

    What a lovely brownie! I wish I could get a piece!

  • Reply
    χρυσαυγη
    21 Μαρτίου, 2015 at 12:13 πμ

    Ενταξει…. Το δοκιμασα!!!! Αμα ειναι ετσι τα υγιεινα, τοτε να γο γυρισω το πραγμα!!!
    Θεικη γευση!!!!!!! Πλουσια και σοκολατενια!! Χιλια μπραβο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Μαρτίου, 2015 at 11:13 πμ

      γι’ αυτό λέω και ξαναλέω πως το να προσέχεις την διατροφή σου δεν σημαίνει πως θα τρως άνοστα
      ευχαριστώ Χρυσαυγή μου! φιλιά!

  • Reply
    Λία
    1 Ιουνίου, 2023 at 12:50 μμ

    Θα μπορούσε να αντικατασταθεί η ζάχαρη με μέλι ή πετιμέζι ή χαρουπομελο? Και αν ναι σε τι ποσότητα θα έμπαινε?

  • Leave a Reply