Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένοι στους χορτοφάγους και vegans φίλους του μπλογκ. Είναι ένα πολύ υγιεινό και πλούσιο σε γεύση σοκολατένιο μπράουνι με κακάο νιμπς και σπόρους chia. Μπορεί ένα σοκολατένιο γλυκό να είναι θρεπτικό και με λίγες θερμίδες, χωρίς να του λείπει η γεύση? Ναι, μπορεί! Δεν περιέχει κανένα υλικό ζωικής προέλευσης και επομένως είναι ιδανικό και για νηστεία. Είναι όμως ιδανικό και για όσους θέλουν να απολαμβάνουν ένα σοκολατένιο γλυκό χωρίς τύψεις. Έχει χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με τα συνηθισμένα, χαμηλά λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες!
Θυμάστε την συνταγή μου για το πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη? Σήμερα θα την χρειαστούμε. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το πουρέ, μπορείτε να αγοράσετε από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Η διαφορά είναι πως το έτοιμη έχει συνήθως ζάχαρη. Θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ώριμες μπανάνες και λίγο πουρέ μήλου, τα οποία κάνουν το μπράουνι υγρό και μυρωδάτο. Επίσης αντικαθιστούμε τα αυγά με σπόρους chia και νερό. Όπως σας είχα πει και στη συνταγή για τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα, όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες που περιέχουν σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Για να φτιάξετε λοιπόν ένα αυγό από σπόρους chia θα πρέπει να αναμίξετε 1 κουταλιά σπόρους (κατά προτίμηση κοπανισμένους) σε 3 κουταλιές νερό και να τους αφήσετε για 15-30 λεπτά. Το ζελέ που θα σχηματιστεί είναι αυτό που θα ”δέσει” το γλυκό μας. Επιπλέον, αντικαθιστούμε το κακάο που κανονικά θα χρησιμοποιούσαμε για το μπράουνι, με αλεσμένα κακάο νιμπς, για πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά και για να κάνουμε το γλυκό μας πιο υγιεινό. Τα κακάο νιμπς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Ας δούμε λοιπόν την συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 9
Υλικά:
- 3 μέτριες μπανάνες, ώριμες
- ¾ φλυτζανιού καστανή ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
- ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές σπόρους chia + 6 κουταλιές χλιαρό νερό
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλυτζάνι αλεσμένα κακάο νιμπς (τα άλεσα στο μούλτι)
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- ¾ φλυτζανιού σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- θρυμματισμένα κακαό νιμπς για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Σε ένα ποτήρι ή μπωλ αναμίξετε τους σπόρους chia και το νερό και αφήστε για 20 λεπτά περίπου.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
- Σε ένα μπωλ προσθέστε το αλεύρι, τα αλεσμένα κακάο νιμπς, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Λιώστε τις μπανάνες και προσθέστε τις στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε τις μπανάνες με την ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Προσθέστε τον πουρέ μήλου, την βανίλια και το μείγμα σπόρων chia-νερού. Ανακατέψτε.
- Προσθέστε στα υγρά υλικά το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά, ελαφρά.
- Στρώστε το μείγμα στο ταψάκι, πασπαλίστε την επιφάνεια με τα θρυμματισμένα κακάο νιμπς και ψήστε για 30-35 λεπτά.
- Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε 10-15 λεπτά να κρυώσει και μετά κρατώντας το χαρτί , βγάλτε το από το ταψί και βάλτε το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι και να το απολαύσετε!!
ΥΓ. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα προσθέσω και λίγα καρύδια στη ζύμη. Θα του πηγαίνουν σίγουρα!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
204.1 | 43.5 | 25.2 | 6.0 | 3.0 | 3.3 | 5.2 |
0.0 |
44 Comments
Χρυσαυγή
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:53 πμΚαλημέρα Εύη!!!
Πάντα κάποια αξιόλογη πρόταση έχεις να κάνεις, ακριβώς σαν το σημερινό σου μπράουνι.
Φαίνεται πολυ σπογγώδες για να πιστέψει κανείς ότι δεν έχει αυγά και βούτυρο. Κι όμως!!!!!!!!!
Εξαιρετικό!!!!!!
Οι φωτογραφίες οπως πάντα έιναι ξελιγωτικές!!
Καλή σου μέρα!
Φιλιαααααααααα!!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:14 μμπραγματικά δεν το καταλαβαίνεις. και η γεύση του είναι πολύ γεμάτη!
ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!
tanja@the green mixer
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:00 πμΚαλημέρα Εύη! Φαίνονται λαχταριστά!!!! Τα cocoa nibs τα έχω φάει μόνο ωμά, λυπάμαι να τα μαγειρέψω γιατί μου αρέσει που ειναι τραγανά, αλλά θέλω να τα δοκιμάσω και σε ψημένο γλυκό, αυτό το brownie είνια μια καλή αρχή (εγω αγοράζω τον πολτό μήλου πάροτι δεν είναι ότι καλύτερο γιατί δεν τα μπορώ με τίποτα).
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:18 μμαν δεν τα μπορείς καλά κάνεις και τον αγοράζεις έτοιμο. αν είναι γλυκός, ίσως να χρειαστεί να μειώσεις λίγο την ζάχαρη.
τα κακάο νιμπς που έβαλα για διακόσμηση μένουν τραγανά! 😉
Αγγελική
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:31 πμΚαλημέρα Εύη μου!!
Είχα δει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το αυγά με σπόρους chia αλλά το φοβόμουν λιγάκι. Αφού το δοκίμασες ξανά με επιτυχία και καθότι εμπιστεύομαι τις ικανότητες σου, θα το δοκιμάσω άμεσα!
Ο πουρές μήλου είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να αποφύγεις τις λιπαρές ουσίες, τον χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά!
Μου άρεσαν τα χρώματα στις φωτογραφίες…δεν μιλάω για το brownie γιατί με βλέπω να γυρνάω από την δουλεία και να πηγαίνω κατευθείαν στην κουζίνα…
Φιλάκια!!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:22 μμναι, πιάνει! το ίδιο λένε και για τον λιναρόσπορο, αλλά δοκιμάζοντας και τα δύο, έχω διαπιστώσει πως το ζελέ με τους σπόρους chia είναι πιο δυνατό.
ευχαριστώ Αγγελική μου! σε φιλώ!
άρης
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:06 πμΕύη μας απογείωσες !!! Ζουμερό και λαχταριστό !!! Πολύ έξυπνη η ιδέα να βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα, δεν το είχα σκεφτεί και κάποιες φορές με βασανίζει στο να την εφαρμόσω καλά στο σκεύος … Καλή Σαρακοστή !!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:24 μμτο έχω δει στη τηλεόραση 😉
καλή Σαρακοστή Άρη!!
peps@pepi's kitchen
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:49 πμΤέλειο σου έγινε!!
Και μασίφ και ζουμερό και πολύ σοκολατένιο!!
Θα το φτιάξω σίγουρα!!
Φιλάκια!!!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:26 μμναι θα σου αρέσει! 🙂
peps@pepi's kitchen
5 Μαρτίου, 2015 at 1:27 μμBEST EVER HEALTHY BROWNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
το έφτιαξα….το δοκίμασαν μεγάλοι αλλά και μικροί….όλοι ξετρελλάθηκαν!!!!
Μπράβο!!
craftcooklove
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:08 μμΕύη φαίνονται τόσο σούπερ που δεν φαίνονται να μην έχουν αυγό !! Πόσο τέλεια! Μπράβο σου πραγματικά (μου άρεσαν πολύ και οι φωτογραφίες )! Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:27 μμευχαριστώ Αθηνά μου!
καλή Σαρακοστή! φιλιά!
Maria @ Box of Stolen Socks
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:41 μμΈχω ξετρελαθεί! Φαίνεται τόσο λαχταριστό και είναι super healthy, μπράβο!
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:10 μμγεια σου Μαρία!! καλωσόρισες στο μπλογκ!
χαίρομαι που σου αρέσει! σ’ ευχαριστώ πολύ!
Αριάδνη
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:23 μμΠολύ προκλητικο γλυκάκι, να τρως και να μη σταματας!
Καλό ξημέρωμα!
Σε φιλώ γλυκά 🙂
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:19 μμόπως τα λες Αριάδνη!!
καλό βράδυ! φιλιά!
Χρύσα
25 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:48 μμΕντάξει, κι εμείς που δεν είμαστε πάντως vegetarians ή vegans, νομίζω μια χαρά θα μας ταιριάξει! Δε λέω ποτέ όχι σε μια νέα εκδοχή του brownie, κι αυτό φαίνεται λαχταριστό! Αφού είναι και υγιεινό, ακόμα καλύτερα!
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:49 μμέχεις δίκιο!! ένα μπράουνι είναι πάντα δελεαστικό!! 😉
mia maria
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:43 πμΤην αποθηκεύω τη σημερινή ανάρτηση! Όχι μόνο για το λαχταριστό γλυκό αλλά και για τις συμβουλές σου για το πως χρησιμοποιούνται υλικά που δεν έχω ακόμη μάθει!
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:50 μμσ’ ευχαριστώ Μαρία μου!!
Beauty Follower
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:42 πμΜουρλια το τσοκο-μπράουνις!
Αυτα τα κακαο νιμπς θελω να τα δοκιμασω 🙂
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:51 μμκάνε το και θα με θυμηθείς!! 🙂
justsunday
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:28 μμσυγχαρητηρια ευη για την τοσο δημιουργικη αλλα και υγιεινη ιδεα σου!!!Οι συμβουλες σου θα πιασουν τοπο σε μενα σιγουρα!!!!!!!ααα και οι φωτο σου….ενα μεγαλο μπραβο!!!!!
φιλιααα!!
kikitchenandthechef
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:52 μμευχαριστώ πολύ Κική μου για τα καλά σου λόγια!
Jasmin
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:47 μμOk, this is just the perfect brownie for me with my afternoonn coffee…
Great recipe, Evi!
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:52 μμ😉
Jasmin
28 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:37 μμI’ve just made these – they are very lovely 🙂
The Healthy Cook
1 Μαρτίου, 2015 at 2:04 πμI’m so glad you made the brownie Jasmin!!! you will see that the next day is even better!!
thank you!! 🙂
ΕΛΕΝΑ
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:50 μμΚαι υγιεινό και λαχταριστό και νόστιμο!
Σούπερ γλυκάκι!
Σπιτικό πολτό μήλου έχω πάντα στο ψυγείο μου,πραγματικά καμία σχέση ο σπιτικός με αυτόν που πουλάνε.
Ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα, κι εμείς που δεν είμαστε vegans!
Φιλιά!!
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:53 μμόντως δεν έχει καμία σχέση.. έχεις δίκιο.
ευχαριστώ Έλενα!!
Ερμιόνη
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:28 μμΜ’ αρέσει που είναι υγιεινό και λαχταριστό παράλληλα!
Με την μπανάνα και τον πουρέ μήλου θα έχει και πολύ ωραία υφή.
Φιλιά
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:54 μμναι έχει! και ωραία μυρωδιά επίσης! 🙂
mookies
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:38 μμΠως κατάφερες ένα τόσο κολασμένο γλυκό να το κάνεις υγιεινό είναι απορίας άξιο. Θα το φτιάξω ακριβώς όπως το δίνεις, είμαι πολύ περίεργη για την γεύση και την υφή αν και στις φώτο φαίνεται καταπληκτικό! Η τρίτη φώτο κόλαση, να ορμίξεις στην οθόνη! Είναι αυτή η τέλεια συνταγή;
Φιλιά Εύη μου
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:55 μμείναι αυτό που λέω πάντα… ότι και αυτοί που διαλέγουν να τρέφονται υγιεινά, έχουν πολλές επιλογές!! 😉
Cook Taste Live
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:28 μμαπίστευτο! φαίνεται τόσο ζουμερό που είναι να αναρωτιέσαι πως γίνεται να μην έχει αυγά και βούτυρο!
πολύ καλό το τιπ για τους chia, μέχρι τώρα ήξερα μόνο για τον λιναρόσπορο!
Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:17 μμχαίρομαι Ευάκι!! καλό σου βράδυ!!
sp00nstories
28 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:03 πμΔείχνει τόσο αφράτο και …σοκολατένιο!!!
The Healthy Cook
28 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:11 πμείναι!! όπως τα λες!!
Marcela (tortadellafiglia)
1 Μαρτίου, 2015 at 2:32 μμWhat a lovely brownie! I wish I could get a piece!
χρυσαυγη
21 Μαρτίου, 2015 at 12:13 πμΕνταξει…. Το δοκιμασα!!!! Αμα ειναι ετσι τα υγιεινα, τοτε να γο γυρισω το πραγμα!!!
Θεικη γευση!!!!!!! Πλουσια και σοκολατενια!! Χιλια μπραβο!
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2015 at 11:13 πμγι’ αυτό λέω και ξαναλέω πως το να προσέχεις την διατροφή σου δεν σημαίνει πως θα τρως άνοστα
ευχαριστώ Χρυσαυγή μου! φιλιά!
Λία
1 Ιουνίου, 2023 at 12:50 μμΘα μπορούσε να αντικατασταθεί η ζάχαρη με μέλι ή πετιμέζι ή χαρουπομελο? Και αν ναι σε τι ποσότητα θα έμπαινε?
Evi Skoura
1 Ιουνίου, 2023 at 8:43 μμΔεν το έχω δοκιμάσει με κάποιο από αυτά. Αλλά θα έβαζα σίγουρα λιγότερη ποσότητα από την ζάχαρη. Και πιθανότατα θα έβαζα λίγο περισσότερους σπόρους chia, γιατι το μείγμα θα είχε περισσότερη υγρασία.
Δείτε αυτό το άρθρο εδώ: https://thehealthycook.gr/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8e-%ce%b6%ce%ac%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%ba%ce%bb%cf%80/
Πιστεύω θα σας βοηθήσει 🙂