• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μαρμελάδες, κ.α./ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Σπιτική Κέτσαπ

    3 βάζα με σπιτική κέτσαπ

    Η σπιτική κέτσαπ είναι κάτι που ήθελα χρόνια να δοκιμάσω. Ξέρετε τώρα πια πως με ιντριγκάρει να φτιάχνω μόνη μου τροφές που συνηθίζουμε να τις αγοράζουμε έτοιμες. Και η κέτσαπ δύσκολα λείπει από ένα ελληνικό σπίτι. Ιδίως όταν σ’ αυτό υπάρχουν παιδιά. 🙂

    Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δύσκολο να την φτιάξετε. Παρόλο που εγώ διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της πιο χρονοβόρας διαδικασίας, δεν μου πήρε πάνω από μιάμιση ώρα για να την τελειώσω. Δεν είναι και τόσος πολύ ο χρόνος, αν αναλογιστείτε πως θα φτιάξετε μία ποσότητα που θα σας κρατήσει αρκετά, και θα είναι ότι πιο αγνό έχετε φάει σε κέτσαπ.

    3 βάζα με σπιτική κέτσαπ

    Όταν λέω πως διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, εννοώ πως αφού αποφάσισα να φτιάξω σπιτική κέτσαπ, ήθελα να το πάω από το μηδέν, να την φτιάξω με τομάτες δηλαδή, και όχι με έτοιμο πουρέ τομάτας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο γρήγορη, αλλά δεν είναι ακριβώς σπιτική…

    Αγόρασα, λοιπόν, κατακόκκινα ώριμα και σφιχτά πομοντόρια (αυτά είναι τα κατάλληλα για αυτή την δουλειά) από έναν παραγωγό με αγνά λαχανικά στην Ανάβυσσο, και ξεκίνησα τις δοκιμές. Και κατέληξα σε μια καθαρή στην γεύση σπιτική κέτσαπ, με πολύ ωραία υφή.

    Η κέτσαπ, σε σχέση με άλλα συνοδευτικά, όπως π.χ. την μαγιονέζα, είναι πολύ πιο υγιεινή. Η συγκεκριμένη, όπως μπορείτε να δείτε και στην διατροφική ανάλυση παρακάτω, δεν έχει καθόλου λιπαρά, έχει πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, καθόλου χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α και C. Το νου σας όμως! Τα hot dog δεν είναι υγιεινά!  😉

    3 βάζα με σπιτική κέτσαπ

    Η ποσότητα που βγαίνει με αυτές τις αναλογίες είναι περίπου 900 ml κέτσαπ, σε πυκνότητα αυτής του εμπορίου. Είναι περίπου ένα μεγάλο βάζο του μελιού. Εσείς μπορείτε να την διπλασιάσετε, ή, να την τριπλασιάσετε εάν θέλετε.

    Εάν οι τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ είναι η αδυναμία σου, κοίτα εδώ πως θα τις χαρείς χωρίς τύψεις! 😉

    Σπιτική Κέτσαπ

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,25 out of 5)
    Loading...
    Serves: 60 κουταλιές σπιτική κέτσαπ (περίπου)
    Prep Time: 10 λεπτά (+ 30 λεπτά περίπου αναμονή) Cooking Time: 50 λεπτά

    Ingredients

    • 1600 γρ. σφιχτές και ώριμες τομάτες πομοντόρι, πλυμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
    • 10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
    • 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
    • 2-4 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες*
    • ½ φλυτζάνι πετιμέζι
    • ½ κουταλιά αλάτι
    • 1/3 φλυτζανιού καλής ποιότητας μηλόξιδο
    • 1 ½ κουταλάκι πάπρικα

    Instructions

    1

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας που και που.

    2

    Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά.

    3

    Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων και μετά τα περνάμε από σήτα και ξαναβάζουμε το λείο, πλέον, μείγμα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.

    4

    Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε που και που.

    5

    Αποθηκεύουμε την σπιτική κέτσαπ σε αποστειρωμένο βάζο, διαφορετικά πρέπει να την φυλάξουμε στο ψυγείο.

    Nutrition

    • 8 Calories
    • 2g Carbohydrates
    • 61mg Sodium
    • 1g Sugar

    Notes

    *Με 4 πιπερίτσες η κέτσαπ γίνεται λίγο καυτερή. Εάν έχετε παιδιά, ή εάν δεν σας αρέσουν τα λίγο πικάντικα φαγητά, βάλτε μόνο 2 και αφαιρέστε καλά τα σπόρια τους, γιατί αυτά είναι τα πιο καυτερά.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (33g)

    Καλή επιτυχία!

     

     

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    10 Comments

  • Reply
    Ariadni St
    7 Σεπτεμβρίου, 2017 at 1:31 πμ

    Πωπω δεν το εχω επιχειρησει ποτε. Ισως ηρθε η ωρα

  • Reply
    mia maria
    8 Σεπτεμβρίου, 2017 at 10:59 πμ

    Ωραία συνταγή! Πικάντικη! Πρέπει κάποια στιγμή να προσπαθήσω να φτιάξω κι εγώ.

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    8 Σεπτεμβρίου, 2017 at 5:41 μμ

    Σουπερ η κετσαπ και πολυ ωραιες φωτογραφιες!!! Δε μου στελνεις και τη συνταγή για τις πατάτες μιας κι έρχεται ΣΚ???

  • Reply
    Cajun-Spiced Oven “Fries” – Πικάντικες “Τηγανιτές” Πατάτες στον Φούρνο - The Healthy Cook
    9 Ιουνίου, 2019 at 11:46 μμ

    […] την συνταγή αυτή ? Είναι που ταίριαξαν πολύ με την κέτσαπ, βλέπεις… Ήταν εκπληκτικός συνδυασμός! Ταίριαξαν […]

  • Reply
    Vasia
    28 Σεπτεμβρίου, 2019 at 4:10 μμ

    Εψαχνα συνταγη για σπιτικη κετσαπ! Μπορω να αντικαταστησω με κατι αλλο το πετιμεζι?

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Σεπτεμβρίου, 2019 at 4:13 μμ

      Καλησπέρα!
      Με μέλι. Πολλοί χρησιμοποιούν ζάχαρη. Εγώ δεν την τρώω, αλλά η επιλογή είναι δική σας ?

  • Reply
    Νατάσα
    12 Σεπτεμβρίου, 2020 at 12:56 μμ

    Καλησπέρα!
    Μπορώ να παραλείψω το σκόρδο γιατί δεν αρέσει στα παιδιά, ή να το αντικαταστήσω με κατι άλλο; Ευχαριστώ

    • Reply
      Evi Skoura
      12 Σεπτεμβρίου, 2020 at 10:23 μμ

      Καλησπέρα!
      Και βέβαια μπορείτε να το παραλείψετε.

  • Reply
    Βασιλικη Σκαλτσα
    19 Ιουλίου, 2024 at 3:31 πμ

    Καλημέρα σας όταν λέτε φλιτζάνι ενοιτε του καφέ; Σας ευχαριστώ πολύ και με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το τζίντζερ;

    • Reply
      Evi Skoura
      25 Ιουλίου, 2024 at 12:28 μμ

      Καλησπέρα!
      Όπου γράφω φλυτζάνι εννοώ την μεζούρα μαγειρικής, δηλαδή 1 φλυτζάνι = 250ml.
      Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ απλά παραλείψτε το. Του ταιριάζει πολύ όμως.Και δεν “ακούγεται” ιδιάιτερα.
      Καλή επιτυχία!

    Leave a Reply