Η σπιτική κέτσαπ είναι κάτι που ήθελα χρόνια να δοκιμάσω. Ξέρετε τώρα πια πως με ιντριγκάρει να φτιάχνω μόνη μου τροφές που συνηθίζουμε να τις αγοράζουμε έτοιμες. Και η κέτσαπ δύσκολα λείπει από ένα ελληνικό σπίτι. Ιδίως όταν σ’ αυτό υπάρχουν παιδιά. 🙂
Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δύσκολο να την φτιάξετε. Παρόλο που εγώ διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της πιο χρονοβόρας διαδικασίας, δεν μου πήρε πάνω από μιάμιση ώρα για να την τελειώσω. Δεν είναι και τόσος πολύ ο χρόνος, αν αναλογιστείτε πως θα φτιάξετε μία ποσότητα που θα σας κρατήσει αρκετά, και θα είναι ότι πιο αγνό έχετε φάει σε κέτσαπ.
Όταν λέω πως διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, εννοώ πως αφού αποφάσισα να φτιάξω σπιτική κέτσαπ, ήθελα να το πάω από το μηδέν, να την φτιάξω με τομάτες δηλαδή, και όχι με έτοιμο πουρέ τομάτας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο γρήγορη, αλλά δεν είναι ακριβώς σπιτική…
Αγόρασα, λοιπόν, κατακόκκινα ώριμα και σφιχτά πομοντόρια (αυτά είναι τα κατάλληλα για αυτή την δουλειά) από έναν παραγωγό με αγνά λαχανικά στην Ανάβυσσο, και ξεκίνησα τις δοκιμές. Και κατέληξα σε μια καθαρή στην γεύση σπιτική κέτσαπ, με πολύ ωραία υφή.
Η κέτσαπ, σε σχέση με άλλα συνοδευτικά, όπως π.χ. την μαγιονέζα, είναι πολύ πιο υγιεινή. Η συγκεκριμένη, όπως μπορείτε να δείτε και στην διατροφική ανάλυση παρακάτω, δεν έχει καθόλου λιπαρά, έχει πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, καθόλου χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α και C. Το νου σας όμως! Τα hot dog δεν είναι υγιεινά! 😉
Η ποσότητα που βγαίνει με αυτές τις αναλογίες είναι περίπου 900 ml κέτσαπ, σε πυκνότητα αυτής του εμπορίου. Είναι περίπου ένα μεγάλο βάζο του μελιού. Εσείς μπορείτε να την διπλασιάσετε, ή, να την τριπλασιάσετε εάν θέλετε.
Εάν οι τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ είναι η αδυναμία σου, κοίτα εδώ πως θα τις χαρείς χωρίς τύψεις! 😉
Σπιτική Κέτσαπ
Ingredients
- 1600 γρ. σφιχτές και ώριμες τομάτες πομοντόρι, πλυμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 2-4 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες*
- ½ φλυτζάνι πετιμέζι
- ½ κουταλιά αλάτι
- 1/3 φλυτζανιού καλής ποιότητας μηλόξιδο
- 1 ½ κουταλάκι πάπρικα
Instructions
1
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας που και που.
2
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά.
3
Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων και μετά τα περνάμε από σήτα και ξαναβάζουμε το λείο, πλέον, μείγμα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
4
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε που και που.
5
Αποθηκεύουμε την σπιτική κέτσαπ σε αποστειρωμένο βάζο, διαφορετικά πρέπει να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Nutrition
-
8
Calories
-
2g
Carbohydrates
-
61mg
Sodium
-
1g
Sugar
Notes
*Με 4 πιπερίτσες η κέτσαπ γίνεται λίγο καυτερή. Εάν έχετε παιδιά, ή εάν δεν σας αρέσουν τα λίγο πικάντικα φαγητά, βάλτε μόνο 2 και αφαιρέστε καλά τα σπόρια τους, γιατί αυτά είναι τα πιο καυτερά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (33g)
Σπιτική Κέτσαπ
Ingredients
- 1600 γρ. σφιχτές και ώριμες τομάτες πομοντόρι, πλυμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 2-4 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες*
- ½ φλυτζάνι πετιμέζι
- ½ κουταλιά αλάτι
- 1/3 φλυτζανιού καλής ποιότητας μηλόξιδο
- 1 ½ κουταλάκι πάπρικα
Instructions
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας που και που.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά.
Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων και μετά τα περνάμε από σήτα και ξαναβάζουμε το λείο, πλέον, μείγμα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε που και που.
Αποθηκεύουμε την σπιτική κέτσαπ σε αποστειρωμένο βάζο, διαφορετικά πρέπει να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Nutrition
-
8 Calories
-
2g Carbohydrates
-
61mg Sodium
-
1g Sugar
Notes
*Με 4 πιπερίτσες η κέτσαπ γίνεται λίγο καυτερή. Εάν έχετε παιδιά, ή εάν δεν σας αρέσουν τα λίγο πικάντικα φαγητά, βάλτε μόνο 2 και αφαιρέστε καλά τα σπόρια τους, γιατί αυτά είναι τα πιο καυτερά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (33g)
Καλή επιτυχία!
10 Comments
Ariadni St
7 Σεπτεμβρίου, 2017 at 1:31 πμΠωπω δεν το εχω επιχειρησει ποτε. Ισως ηρθε η ωρα
mia maria
8 Σεπτεμβρίου, 2017 at 10:59 πμΩραία συνταγή! Πικάντικη! Πρέπει κάποια στιγμή να προσπαθήσω να φτιάξω κι εγώ.
peps@pepiskitchen
8 Σεπτεμβρίου, 2017 at 5:41 μμΣουπερ η κετσαπ και πολυ ωραιες φωτογραφιες!!! Δε μου στελνεις και τη συνταγή για τις πατάτες μιας κι έρχεται ΣΚ???
Cajun-Spiced Oven “Fries” – Πικάντικες “Τηγανιτές” Πατάτες στον Φούρνο - The Healthy Cook
9 Ιουνίου, 2019 at 11:46 μμ[…] την συνταγή αυτή ? Είναι που ταίριαξαν πολύ με την κέτσαπ, βλέπεις… Ήταν εκπληκτικός συνδυασμός! Ταίριαξαν […]
Vasia
28 Σεπτεμβρίου, 2019 at 4:10 μμΕψαχνα συνταγη για σπιτικη κετσαπ! Μπορω να αντικαταστησω με κατι αλλο το πετιμεζι?
The Healthy Cook
28 Σεπτεμβρίου, 2019 at 4:13 μμΚαλησπέρα!
Με μέλι. Πολλοί χρησιμοποιούν ζάχαρη. Εγώ δεν την τρώω, αλλά η επιλογή είναι δική σας ?
Νατάσα
12 Σεπτεμβρίου, 2020 at 12:56 μμΚαλησπέρα!
Μπορώ να παραλείψω το σκόρδο γιατί δεν αρέσει στα παιδιά, ή να το αντικαταστήσω με κατι άλλο; Ευχαριστώ
Evi Skoura
12 Σεπτεμβρίου, 2020 at 10:23 μμΚαλησπέρα!
Και βέβαια μπορείτε να το παραλείψετε.
Βασιλικη Σκαλτσα
19 Ιουλίου, 2024 at 3:31 πμΚαλημέρα σας όταν λέτε φλιτζάνι ενοιτε του καφέ; Σας ευχαριστώ πολύ και με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το τζίντζερ;
Evi Skoura
25 Ιουλίου, 2024 at 12:28 μμΚαλησπέρα!
Όπου γράφω φλυτζάνι εννοώ την μεζούρα μαγειρικής, δηλαδή 1 φλυτζάνι = 250ml.
Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ απλά παραλείψτε το. Του ταιριάζει πολύ όμως.Και δεν “ακούγεται” ιδιάιτερα.
Καλή επιτυχία!