Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί επιτέλους δημοσιεύω μια συνταγή για σπιτικά ζυμαρικά, κυπριακές ραβιόλες με χαλούμι συγκεκριμένα, κάτι που ήθελα πολύ καιρό να κάνω. Δεύτερον, γιατί έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο θησαυρό, έναν πλήρη οδηγό μαγειρικής της κλασικής ελληνικής κουζίνας, την Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση, το οποίο πρόσφατα επανεκδόθηκε, πλήρως ανανεωμένο. Και τρίτον, γιατί ένας από εσάς μπορεί να διεκδικήσει μέσα από κλήρωση ένα βιβλίο, ευγενική προσφορά των εκδόσεων Βιβλία Τερζόπουλος.
Θυμάμαι την μητέρα μου, παλαιότερα, να συμβουλεύεται πολύ συχνά το βιβλίο με τις συνταγές της Χρύσας Παραδείση για να μαγειρέψει. Το έχουμε ακόμα, αρκετά ταλαιπωρημένο βέβαια μετά από τόσα χρόνια και γεμάτο με ιδιόχειρες σημειώσεις. Η νέα έκδοση όμως είναι πολύ πιο χορταστική! Με 392 πολύχρωμες σελίδες και 747 συνταγές πώς να μην είναι? Πέρα όμως από τις συνταγές, στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε έναν εκτεταμένο οδηγό με πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για τις βασικές σάλτσες και ζύμες, βασικές και πραγματικά πολύ χρήσιμες οδηγίες για το μαγείρεμα και την συντήρηση τροφίμων καθώς και πρακτικές συμβουλές για όλα τα τρόφιμα και το μαγείρεμα τους εμπλουτισμένες με 110 σκίτσα. Δείτε το slideshow που ακολουθεί για να πάρετε μια ιδέα.
Το βιβλίο Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην και μπορείτε να το ψηφίσετε εάν θέλετε. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού καθώς απευθύνεται και σε έμπειρους μάγειρες/μαγείρισσες και σε εκείνους που τώρα κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες στην μαγειρική. Για να διεκδικήσετε το βιβλίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ή και περισσότερους (για να αυξήσετε τις πιθανότητες) από τους τρόπους που σας προτείνω:
Όροι Διαγωνισμού:
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του random.org. Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 17 Απριλίου. Ο νικητής θα ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 18 Απριλίου σε αυτόν τον ιστότοπο.
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι διαμένουν εντός της Ελληνικής επικράτειας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία από τις απαιτούμενες ακόλουθες ενέργειες:
Εγγραφείτε στο newsletter (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) του The Healthy Cook και αφήστε ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.Κάντε Like στη σελίδα του The Healthy Cook στο Facebook (αν δεν το έχετε ήδη κάνει), κάντε Like και αφήστε ένα σχόλιο στην ανάρτηση που αφορά τον διαγωνισμό και, αν επιθυμείτε, κοινοποιήστε τη ώστε να το μάθουν και οι φίλοι σας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή θεωρείται το like και το σχόλιο στην σχετική ανάρτηση στη σελίδα του blog στο facebook και μόνο.)Ακολουθήστε το The Healthy Cook στο Instagram (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) και κάντε Regram την σχετική ανάρτηση.
Σημείωση: Τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων θεωρούνται εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την επικοινωνία που αφορά τον διαγωνισμό.
Update: Ο διαγωνισμός έληξε και τυχερή είναι η κυρία Νικολετοπούλου Ευγενία με την συμμετοχή της από το facebook.
Ας δούμε όμως και μια συνταγή από το βιβλίο. Πρόκειται όπως σας είπα για κυπριακές ραβιόλες με χαλούμι, οι οποίες άνετα μπορούν να γίνουν και με ταλαγάνι. Με πολύ απλά και λίγα υλικά θα έχετε ένα μυρωδάτο και λαχταριστό πιάτο.
Επειδή χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο αλεύρι και το γνωρίζω πολύ καλά, ξεκίνησα να φτιάχνω τη ζύμη με λιγότερο λάδι από αυτό που λέει η συνταγή και αυτό σας έχω γράψει και στη λίστα των υλικών. Δεν χρειάστηκα περισσότερο.
Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι
Ingredients
- για την ζύμη:
- 575 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 125 ml φιστικέλαιο ή καλαμποκέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα καλαμποκέλαιο αν και θα προτιμούσα φιστικέλαιο αν έβρισκα)
- 2 αυγά
- 2 – 3 κουταλιές νερό
- αλάτι
- γάλα ή νερό για το ζύμωμα ( έβαλα νερό)
- για την γέμιση:
- 2 αυγά
- 220 γρ. χαλούμι, τριμμένο
- 2 – 3 κουταλιές ξερό δυόσμο
- ζωμό λαχανικών ή κότας για το βράσιμο (χρησιμοποίησα ζωμό λαχανικών)
- τριμμένο χαλούμε για το πασπάλισμα
Instructions
Ετοιμάζετε πρώτα το φύλλο, ανακατεύοντας το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι σε ένα μπωλ.
Χτυπάτε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό και τα ρίχνετε στο μείγμα του αλευριού.
Ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά λίγο γάλα ή νερό εάν χρειάζεται, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη και την αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.
Ετοιμάζετε την γέμιση χτυπώντας τα αυγά σε ένα μπωλ και ανακατεύετε μέσα το χαλούμι και τον δυόσμο.
Ανοίγετε την ζύμη σε δύο μεγάλα φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια*. Τοποθετείτε ένα κουταλάκι από την γέμιση στο ένα φύλλο, έτσι ώστε οι σωροί γέμισης να απέχουν 5 εκ. ο ένας από τον άλλο. Βρέξτε ελαφρά με λίγο νερό τα διαστήματα μεταξύ των σωρών.
Καλύπτετε με το άλλο φύλλο, πιέζετε τα κενά με τα ακροδάκτυλά σας για να κολλήσουν τα δύο φύλλα μεταξύ τους και κόβετε το φύλλο σε παραλληλόγραμμα κομμάτια με το μαχαίρι ή την ειδική ροδέλα. Αφήνετε τις ραβιόλες σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τις ετοιμάσετε όλες.
Ζεσταίνετε τον ζωμό σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τις ραβιόλες και τις βράζετε για 5-7 λεπτά (εγώ τις έβρασα σταδιακά γιατί φοβήθηκα να μην κολλήσουν).
Βάζετε τις ραβιόλες σε μια πιατέλα ή βαθιά πιάτα με λίγο από τον ζωμό. Τις πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο χαλούμι και τις σερβίρετε αμέσως.
Nutrition
-
678 Calories
-
80g Carbohydrates
-
171mg Cholesterol
-
27g Fat
-
4g Fiber
-
30g Protein
-
12g Saturated fat
-
461mg Sodium
-
3g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (234g)
Καλή επιτυχία!
*Σημείωση: Μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο και με αυτή την μηχανή για ζυμαρικά που βλέπετε στην φωτογραφία.
32 Comments
Ξανθή
4 Απριλίου, 2016 at 9:52 μμΜε την παλιά έκδοση του βιβλίου άρχισα να μαγειρεύω από τα φοιτητικά χρόνια, υπάρχει ακόμη στη βιβλιοθήκη μου και συνεχίζω να το συμβουλεύομαι.
Τα ραβιόλια σου πολύ μου άρεσαν πρέπει να βγάλω τη μηχανή αν κι εμένα μου φαίνεται πιο εύκολο το άνοιγμα με το χέρι.
Καλή εβδομάδα
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:32 μμκαι οι δύο τρόποι είναι βολικοί. ανάλογα τι έχει συνηθίσει ο καθένας.
χαίρομαι που σου άρεσαν Ξανθή!
Beauty Follower
5 Απριλίου, 2016 at 1:36 πμΣπιτικές, ε?!
Μπουκια και συγχώριο 😉
Καλη εβδομαδα και καλό μηνα!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:33 μμεπίσης γλυκιά μου!
peps@pepiskitchen
5 Απριλίου, 2016 at 7:58 πμΤα έβρασες σε ζωμό λαχανικών??? Πολύ ωραία ιδέα!!! Θα είχαν σίγουρα υπέροχη γεύση!
Θέλω τη δεύτερη φωτό ….live!!!
Πολύ χρήσιμο βιβλίο.Έχω την παλιά έκδοση, δώρο από τη μαμά 😉
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:34 μμναι, ήταν πολύ νόστιμα έτσι! 😉
Froso Bali
5 Απριλίου, 2016 at 8:31 πμΛαχταριστή και αυτή η πρόταση. Χαίρομαι που σας “ανακάλυψα”.
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:35 μμσας ευχαριστώ πολύ!
Χρυσαυγή
5 Απριλίου, 2016 at 9:31 πμΩωω!! Χειροποίητα ζυμαρικά! Αυτό είναι η κορύφωση της ηδονής ενός μακαρονοφάγου. Και μάλιστα γεμιστα!!
Πολύ ωραία συνταγή διάλεξες Εύη από το βιβλίο της Παραδείση. Είναι όντως ένα πολύ καλό βιβλίο για το είδος του και ιδιαίτερα χρησιμο!!
Οι φωτογραφίες σου είναι φανταστικές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο !!!! Κάθε ανάρτησή σου δεν έχει σχέση με την αλλη. Είναι όλες μοναδικές!!! Πολύ σε χαίρομαι!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:36 μμσ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Χρυσαυγή! 🙂
neanikon
6 Απριλίου, 2016 at 11:06 μμΥπέροχες φωτογραφίες και υπέροχο δώρα! Όλα υπέροχα Εύη!!
(και το εργαλείο βγήκε πολύ ωραία, με την ξύλινη λαβή – τώρα εγώ ζήλεψα κάποιο prop σου 🙂 🙂 )
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:37 μμχαχαχαχαχα!! Άρη, μεγάλη πλάκα!!
Culinary Flavors
7 Απριλίου, 2016 at 9:39 πμΚαι η μαμά μου είχε μια πολύ παλιά έκδοση και τη συμβουλευόταν! Πολύ μου αρέσουν τα γεμιστά ραβιόλια σου!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:38 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι!
ΓΕΩΡΓΙΑ Δ.
7 Απριλίου, 2016 at 3:12 μμEYXAΡΙΣΤΟΥΜΕ
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:39 μμ🙂
tanja@the green mixer
7 Απριλίου, 2016 at 4:36 μμΤέλεια τα σπιτικά μακαρόνια σε κάθε μορφή. Έχω φτιάξει δυο φορές μόνο και καμία σχέση με τα του εμπορίου (άσε που ήταν ομαδική προσπάθεια και περάσαμε πολύ όμορφα τόσο κατά την διάρκεια όσο και κατά το φαγητό)…. θα κρατήσω την συνταγή στα υπόψιν για την επόμενη φορά που θα νιώθω τολμηρή και θα ξαναφτιαξω…
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:40 μμέχεις δίκιο! για να το ευχαριστηθείς πρέπει να έχεις χρόνο και καλή παρέα! 😉
Marion
8 Απριλίου, 2016 at 9:52 πμTα σπιτικά ζυμαρικά είναι πιο ωραία.
Νομίζω αξίξει να το προσπαθήσουμε όλοι … θα το έχω στα υπ’ όψιν 😉
Εξαιρετικό βιβλίο Εύη μου και αγαπημένο. Το παλιό το έχει η μαμά μου, οπότε η καινουργια έκδοση θα μου άρεσε.
Οι φωτογραφίες σου πολύ πολύ ωραίες. Μπράβο
Φιλιά πολλά
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:42 μμσαφώς καλύτερα του εμπορίου!
σ’ ευχαριστώ Μάριον! πολλά φιλιά!
Αγγελική | CooKika
8 Απριλίου, 2016 at 11:11 πμΑχ αυτές οι ραβιόλες, αχ! Πόσο λαχταριστές οι φωτογραφίες σου και τι όμορφο το εργαλείο για τα ζυμαρικά!! Πολλά φιλιά Ευάκι!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:43 μμ😉
sp00nstories
8 Απριλίου, 2016 at 7:05 μμΤα λατρεύω!!Αν είχα χρόνο θα έφτιαχνα συνέχεια!Μπράβο Ευάκι!!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:44 μμευχαριστώ!
Helen @ Healthy Bits and Bites
8 Απριλίου, 2016 at 10:23 μμΥπέροχες φαίνονται! Νομίζω κι εγώ θα προτιμούσα το φιστικέλαιο αν έβρισκα. Σκέφτομαι βέβαια ότι και το σησαμέλαιο ίσως να ταίριαζε. Οι φωτογραφίες τέλειες, Εύη!
The Healthy Cook
8 Απριλίου, 2016 at 10:47 μμτο σκέφτηκα κι εγώ, αλλά πρώτον ήθελα να μείνω πιστή στην συνταγή και δεύτερον δεν ήμουν σίγουρη αν θα ταίριαζε με τον δυόσμο. ίσως την επόμενη φορά το δοκιμάσω με άλλη γέμιση!
σ’ ευχαριστώ Ελένη! καλό σου βράδυ! 🙂
Κωνσταντίνα Φίλη
9 Απριλίου, 2016 at 2:50 μμΑχ Εύη,τι ωραία ιδέα αυτή η συνταγή!
Αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ χειροποίητα ζυμαρικά ως τώρα,
με ιντρίγκαρες τρομερά κ θα δοκιμάσω!
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμα!
Πολλά μπράβο:-D
Εννοείται ότι περιμένουμε πολλές πολλές συνταγές ακόμη από εσένα γιατί μας αρέσουν πολύ :-*
The Healthy Cook
9 Απριλίου, 2016 at 4:39 μμευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα! 🙂
Ariadni St.
10 Απριλίου, 2016 at 11:39 μμΤι ωραία τα ραβιολια και το χαλουμι!!!!!
The Healthy Cook
11 Απριλίου, 2016 at 12:43 πμ🙂
βικυ
13 Απριλίου, 2016 at 11:20 πμΕυη οι φωτο τελειες… Οσο για την συνταγη ενδιαφερει πολυ την βαφτιστηρα σου… χα χα
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2016 at 5:21 μμχαχαχαχα!!!! 😉