Τα μήλα είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Μια βόλτα στη λαϊκή αγορά και βρίσκεις πολλές ποικιλίες μήλων, νόστιμες και λαχταριστές. Εγώ δεν θα σας δώσω κάποια συνταγή για μηλόπιτα ή κάποιο άλλο λαχταριστό φρουτένιο γλυκάκι της εποχής, αλλά έναν πουρέ μήλου, μυρωδάτο και υγιεινό, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πολλές παρασκευές.
Τον πουρέ μήλου τον βρίσκετε και συσκευασμένο στα ράφια τον μεγάλων σούπερ μάρκετ, σαν Applesauce. Υπάρχει όμως καλύτερο από το σπιτικό? Σίγουρα όχι. Να σημειώσω πως στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου ζάχαρη, κι όμως ο πουρές μήλου είναι γλυκός. Αυτό οφείλεται στην ποικιλία των μήλων που διάλεξα για αυτή τη συνταγή. Τα Γκόλντεν είναι πολύ γλυκά μήλα, ιδανικά για την συγκεκριμένη παρασκευή. Δοκιμάζοντας κανείς τον πουρέ θα στοιχημάτιζε πως έχει πρόσθετη ζάχαρη.
Την applesauce, λοιπόν, την χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές για κέικς, για μπισκότα, για μάφινς, για μπάρες δημητριακών, για granola κ.α. Επιπλέον τρώγεται σαν απλό και υγιεινό επιδόρπιο, με γιαούρτι, ή, σκέτη, συνοδευόμενη από καρύδια, ή άλλους ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και μπόλικη κανέλλα. Πολλοί την χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν μέρος των λιπαρών μια συνταγής (λάδι ή βούτυρο), ώστε να την κάνουν πιο ελαφριά. Επίσης, ταιριάζει πολύ με τηγανίτες και βάφλες, ακόμα και με ψητό χοιρινό.
Ποιός δεν έχει ακούσει έστω και μια φορά στη ζωή του το “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα” ? Τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και όλα αυτά με μόνο 80 θερμίδες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης. Συμβάλλουν έτσι σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσον αφορά στις διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου, φαίνεται πως προκαλούν μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα αντιοξειδωτικά, αντιδρούν χημικά με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες ως προς τη καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Άλλες φλαβονοειδείς ουσίες επιφέρουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, εμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων ή συνεισφέρουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθιστούν τα φλαβονοειδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μάλιστα, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Γενικά, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Πιστεύεται πως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχονται στον χυμό μήλου, συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, στοιχείο βασικό για τον συριγμό και την εκδήλωση άσθματος. Ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα, έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας από τον διαβήτη. Η παρουσία της πηκτίνης, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός πολύ σημαντικό για την διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένες τιμές σακχάρου. Σας έπεισα?
Από την άλλη μεριά, τα μήλα θεωρούνται από τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγετε βιολογικά, διαφορετικά να τα πλένετε πολύ καλά με νερό και σαπούνι. Στη σημερινή συνταγή τα μήλα τα έβρασα με τη φλούδα τους. Εκεί βρίσκονται κυρίως, οι φυτικές ίνες, τα φλαβονοειδή και η κερσετίνη. Βράζοντάς τα με τη φλούδα τους, λοιπόν, παίρνουμε όλες αυτές τις ευεργετικές ουσίες και βεβαίως γλυτώνουμε χρόνο. Όταν τα μήλα είναι σχεδόν έτοιμα, η φλούδα ξεκολλάει από τη σάρκα του φρούτου και είναι πολύ εύκολο να τις αφαιρέσουμε με μια λαβίδα. Όσον αφορά τα μπαχαρικά που σας προτείνω, αν θέλετε τα προσθέτετε. Τα χρησιμοποιώ σε μικρή ποσότητα, ώστε να δίνουν άρωμα στον πουρέ μας, χωρίς όμως να είναι πολύ έντονα και επηρεάσουν τη συνταγή, όπου ενδεχομένως να προσθέσετε τον πουρέ. Ας δούμε τη συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Μερίδες: 900γρ περίπου (σχεδόν 4 φλυτζάνια)
Υλικά:
- 2 κιλά μήλα Γκόλντεν
- 1 φλυτζάνι χυμό μήλου
- αστεροειδή γλυκάνισο, 2 αστεράκια
- προαιρετικά:
- ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
- ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα μήλα σε τέταρτα, χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους.
- Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τον χυμό μήλου και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
- Σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε τα μήλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και η φλούδα να ξεκολλάει από την σάρκα του φρούτου, για 20-25 λεπτά περίπου.
- Με τη βοήθεια μιας λαβίδας αφαιρείτε τις φλούδες από τα μήλα και τον γλυκάνισο.
- Λιώνετε τα μήλα όπως θα λιώνατε και πατάτες για πουρέ.
- Δοκιμάστε τον πουρέ. Αν για κάποιο λόγο επιθυμείτε να προσθέσετε ζάχαρη, κάντε το σε αυτό το στάδιο και αφήστε τον πουρέ πάνω σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
- Προσθέτετε τα μυρωδικά, αν θέλετε, και ανακατεύετε καλά.
- Βάζετε τον πουρέ σε γυάλινα βάζα. Αν θέλετε να την αποθηκεύσετε για καιρό, φροντίστε τα βάζα να είναι αποστειρωμένα, ακολουθώντας τα ίδια βήματα που ακολουθείτε για την κονσερβοποίηση μαρμελάδας. Δείτε οδηγίες στο μπλογκ της Μάγδας.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας προτείνω συνταγές που θα απαιτούν applesauce. Γι’ αυτό φυλάξτε τη συνταγή!
25 Comments
peps
21 Οκτωβρίου, 2014 at 12:23 μμΤι ωραίες φωτεινές φωτογραφίες!!
Τι ωραίο χρώμα που έχει η σάλτσα μήλου!!
Και αφού μας απειλείς…..θα τη φτιάξω για να περιμένω τις επόμενες συνταγές!!!
Μην αργήσεις, θα τη φάω με το κουταλάκι!!!
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:41 μμκρατήσου λίγο… δεν θα έρθουν πολύ σύντομα!! χαχαχα!!!
Ερμιόνη
21 Οκτωβρίου, 2014 at 10:02 μμΠολύ εύκολη συνταγή!
Μ’ αρέσει!
Έχω αρκετές συνταγές μαρκαρισμένες για δοκιμή που απαιτούν applesauce, αλλά applesauce δεν είχα!
Φιλιά
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:41 μμωραία!!! άρα θα φανεί χρήσιμη η συνταγούλα μου!!! 😉
Culinary Flavors
22 Οκτωβρίου, 2014 at 12:38 μμΑγαπώ πολύ μήλα! Χωρίς ζάχαρη είναι άκρως δελεαστική αυτή η σως! Θα δοκιμαστεί! Φιλιά!
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:42 μμπεριμένω εντυπώσεις!!!
mookies
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:30 μμΤέλεια Εύη μου(ή είναι Εύα?), δεν ξέρεις εδώ και πόσο καιρό θέλω να φτιάξω applesauce, και χωρίς ζάχαρη μάλιστα! Αγοράζω μήλα και βάζω εμπρός! Ποιο χυμό μήλου χρησιμοποίησες, δεν αγοράζω και δεν ξέρω τις γεύσεις.
Φιλιά
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:46 μμναι Εύη!
τελευταίως, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν βρίσκω χυμό μήλου από τις μεγάλες εταιρείες. μόνο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ βγάζουν χυμούς με την δική τους ετικέτα. αυτή τη φορά πήρα του βασιλόπουλου.
περιμένω τις εντυπώσεις σου, όταν θα τη φτιάξεις!
φιλιά Μίνα μου!!!
Magda
22 Οκτωβρίου, 2014 at 10:21 μμΚαλησπέρα! Μήλα αγαπημένα, πόσο τα πεθύμησα το καλοκαίρι και να που εμφανίζοναι και πάλι φρέσκα-φρέσκα. Δεν έχω φτιάξει ποτέ applesauce αλλά ήθελα να το δοκιμάσω. Φαίνεται υπέροχη συνταγή. Σ’ευχαριστώ για το link για την αποστείρωση βάζων! Σε φιλώ!
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 10:57 μμκι εγώ τα αγαπώ τα μήλα Μάγδα!!
εύχομαι να σου αρέσει η συνταγή!!
οι οδηγίες σου είναι πολύ καλές και κατατοπιστικές!
σε φιλώ! καλό βράδυ!
Χρυσαυγή
23 Οκτωβρίου, 2014 at 9:14 πμΞεκινώ με τις φωτογραφίες σου οι οποίες είναι καταπληκτικές!
Φωτεινές, πεντακάθαρες και πανέμορφες!!! 🙂
Όσο για την σάλτσα μήλου, δεν έχω φτιάξει ποτέ μιας και δεν έχω ασχοληθεί με μηλοσυνταγές τόσο πολύ (αν θες το πιστεύεις).
Μου αρέσει πολύ το μήλο στα γλυκά και αυτό είναι σπάνιο καθώς ουτε φρούτα τρώω, ούτε τα φρουτογλυκά προτιμάω. Το μήλο όμως είναι εξαίρεση.
Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες τα θεωρώ απαραίτητα. Η κανέλα ειδικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μήλο. Το ανεβάζει επίπεδο!
Τέλεια συνταγή και το ότι δεν έχει ζάχαρη την ανεβάζει σε πόντους.
Φιλιά Εύη μου!
The Healthy Cook
23 Οκτωβρίου, 2014 at 3:50 μμμπορώ να σου πω πως τα φρουτογλυκά δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου!!! αλλά το μήλο τους ταιριάζει βρε παιδί μου! είναι άλλο πράγμα! τις μηλόπιτες ας πούμε τις λατρεύω!!
φιλιά πολλά!!
Χρύσα
23 Οκτωβρίου, 2014 at 3:47 μμΕγώ που αγαπώ οποιαδήποτε συνταγή βάζει φρούτα σε βαζάκι, αυτή τη λάτρεψα! Μπορώ ήδη να σκεφτώ πολλές πολλές χρήσεις και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
The Healthy Cook
23 Οκτωβρίου, 2014 at 3:51 μμχαίρομαι Χρύσα μου!!! είμαι σίγουρη πως θα δημιουργήσεις πολύ ωραία πράγματα!! 😉
dolmadaki
23 Οκτωβρίου, 2014 at 5:07 μμτι ωραια ιδεα!!!! πανευκολη κρεμουλα !!
The Healthy Cook
23 Οκτωβρίου, 2014 at 9:01 μμ🙂
Cook Taste Live
23 Οκτωβρίου, 2014 at 11:10 μμΚαλά εε, έχω να πω πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται! (και έχουμε και το ίδιο όνομα!)
🙂 🙂
Έφτιαξα και εγώ applesauce πριν λίγες μέρες και θα ανέβει το ποστ από εβδομάδα!
Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
Ε.
The Healthy Cook
23 Οκτωβρίου, 2014 at 11:19 μμγεια σου Εύη!! καλωσόρισες!!
πολύ χαίρομαι που είχαμε την ίδια σκέψη!
τα μήλα δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή! 🙂
καλό βράδυ και ευχαριστώ!
Muffins με Κολοκυθακια, Μπανανα & Σοκολατα - Stavroula's Healthy Cooking
28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:55 μμ[…] ζαχαροπλαστικής. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε και μόνη σας με τον τρόπο που μας προτείνει η Εύη από το The Healthy […]
Ζωή-Ζίτσα Γρίσπου
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:15 μμΟνειρεμένη συνταγή. Παρόλο που δεν είχα χυμό μήλου και χρησιμοποίησα ….βυσσινάδα (!), με μήλα απ΄τον κήπο του αδελφού της γειτόνισσας/φίλης μου (δεν ξέρω τον τύπο), χωρίς ζάχαρη καθόλου και με όλα τα μπαχαρικά που προτείνεις, μία λέξη μόνο: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! να το τρως με το κουταλάκι!
Ευχαριστώ πολύ
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 2:42 μμμε κάνετε πολύ χαρούμενη!
ότι καλύτερο να την φτιάξετε με μήλα από τον κήπο! ομολογώ πως την βυσσινάδα δεν θα την σκεφτόμουν ποτέ!! χαχαχα!! σημειώνω το tip! 😉
ευχαριστώ!
Αφιέρωμα στα γλυκά του φθινοπώρου! | Cracked.gr
7 Νοεμβρίου, 2016 at 1:37 μμ[…] 12.Αpplesauce/σως μήλου χωρίς ζάχαρη! Βασική συνταγή και ιδανική για την εποχή!Αν αγαπάς τα γλυκά αλείμματα είναι η κατάλληλη περίοδος για σως μήλου.Αντί να την αγοράσεις φτιάξε πολύ εύκολα και γρήγορα τη δική σου!Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ΚΑΙ σούπερ υγιεινή! (Δες τη συνταγή εδώ ) […]
Κέικ με σάλτσα μήλου και ξηρούς καρπούς | YourNews
12 Μαρτίου, 2018 at 8:48 μμ[…] Είχε γίνει κάποια στιγμή που στο σπίτι έφτασαν πολλά μήλα για άλλο σκοπό και αν με ρωτήσετε με πια συνταγή δεν νομίζω ότι θυμάμαι ακριβώς. Το πιθανότερο είναι να έγινε με τη συνταγή της φίλης μου της Εύης από το The Healthy Cook και τη συνταγή του θα τη βρείτε εδώ. […]
Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο
22 Δεκεμβρίου, 2020 at 7:49 μμ[…] κρεμμύδια, πράσα, καρότα, σέλερι, σελινόριζα και μήλο. Τα πράσα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες […]
Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες
8 Ιανουαρίου, 2021 at 9:22 μμ[…] 1 φλυτζάνι / 250 γρ. σπιτικό πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη […]