• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Συνταγές

    Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Τα κόλλυβα είναι το πιο παρεξηγημένο γλύκισμα, ένα γλύκισμα ταμπού, γιατί οι περισσότεροι τα έχουμε συνδέσει με μνημόσυνα, συνεπώς με θάνατο και πόνο. Παρ’ όλα αυτά είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά γλυκίσματα της ελληνικής παράδοσης, αλλά και το καλύτερο πρωινό, μιας και αποτελεί βόμβα ενέργειας. Γι αυτό και το προτιμούν πολύ οι αθλητές.

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Τα κόλλυβα είναι  μέρος της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Ωστόσο, όπως πηγάζει μέσα και από την ιστορία, το έθιμο αυτό έχει αφετηρία του την αρχαία Ελλάδα. Τα κόλλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων κατά τη Δευτέρα Παρουσία κατά τον ίδιο τρόπο που ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται, χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος. Κόλλυβα φτιάχνουμε τα τρία Ψυχοσάββατα του Τριωδίου και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Εκτός από αυτές τις μέρες, φτιάχνουμε και όποτε θέλουμε να μνημονεύσουμε τους νεκρούς μας. Η διαδικασία προετοιμασίας του σιταριού είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά είναι για καλό σκοπό!

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Θυμάμαι παλαιότερα, τότε που δεν χρειαζόταν να φτιάξουμε εμείς  κόλλυβα και τα έβλεπα μόνο όποτε τα έφτιαχναν κάποιες γειτόνισσες, δεν ήθελα ούτε να τα ακουμπήσω. Ακόμα δεν ξέρω αν ήμουν επηρεασμένη κι εγώ  από τον συνδυασμό κόλλυβα = θλίψη, ή από τον φόβο πολλών μην έχει αλλοιωθεί το σιτάρι και πάθουν δηλητηρίαση. Όταν αργότερα «έφυγαν» πολλοί δικοί μας και αρχίσαμε να τα φτιάχνουμε κι εμείς, τα λάτρεψα! Τι έχανα τόσα χρόνια?  Βέβαια η δικιά μας συνταγή ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα, ομολογώ πως ο μαϊντανός ή ο κόλιανδρος (όπως συνηθίζεται) δεν μου αρέσουν καθόλου σε συνδυασμό με τα άλλα υλικά και δεν τα χρησιμοποιούμε. Πάντως κάθε φορά που τα φτιάχνουμε, απολαμβάνω για λίγες μέρες το καλύτερο πρωινό!

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Το σιτάρι έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πέρα από μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (βοηθά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, ενισχύει την οστική μάζα και γενικότερα διατηρεί τα κύτταρα του σώματος νέα και υγιή), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και, σε βιταμίνη Ε (προστατεύει την βιταμίνη Α και τα αμινοξέα, και, είναι αντιοξειδωτική).

    Η φρυγανιά ολικής άλεσης μας προσφέρει υδατάνθρακες, βιταμίνες  C και  Α, και φυτικές ίνες.

    Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Τα αμύγδαλα  είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.

    Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιήσετε),  είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο. Πρόκειται για έναν απλό υδατάνθρακα, που όμως προσδίδει άμεση ενέργεια.

    Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό  πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών.

    Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα, καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Α, C και σίδηρο. Η παπάγια, από την άλλη μεριά είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, ενώ καταπολεμά τον διαβήτη.

    Τα κράνμπερις αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Καταπολεμούν τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας και τις μεταστάσεις. Επιπλέον, τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Η καρύδα αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση.  Περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

    Η συνταγή που σας δίνω είναι για ένα μπωλ διαμέτρου 23 εκ. Σας δίνω τα υλικά που χρειάζονται για τα κόλλυβα και σας γράφω και λίγη μαύρη ζάχαρη προαιρετικά σε περίπτωση που θέλετε να τα φτιάξετε σαν γλύκισμα και όχι για μνημόσυνο. Στα μνημόσυνα καλύπτουμε τα κόλλυβα με τριμμένη φρυγανιά και ζάχαρη άχνη και όταν έρθει η στιγμή να τα μοιράσουμε τα ανακατεύουμε όλα μαζί, οπότε εκεί δεν θα χρειαστεί η έξτρα ζάχαρη.  Για την φρυγανιά και την ζάχαρη άχνη δεν σας δίνω ποσότητες γιατί εξαρτώνται από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε. Να έχετε στο νου σας πως θα πρέπει να καλύψετε τελείως τα κόλλυβα  με την φρυγανιά και μετά με την ζάχαρη άχνη. Για την διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, ζαχαρωτά (όπως εμείς) κ.α. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να φυλάτε τα κόλλυβα στο ψυγείο γιατί το σιτάρι αλλοιώνετε πολύ εύκολα. Οι διατροφικές πληροφορίες στο τέλος της ανάρτησης αφορούν τα κόλλυβα ως γλύκισμα και δεν περιλαμβάνουν την φρυγανιά και την ζάχαρη. Ας δούμε την συνταγή:

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά ( το σιτάρι χρειάζεται 2 μέρες)

    Μερίδες:  16 μερίδες (για μνημόσυνο υπολογίστε περίπου 30 μερίδες)

    Υλικά:

    • 250 γρ. σιτάρι
    • 1 φλυτζάνι (70 γρ.) αμύγδαλα φιλέ
    • ¾ φλυτζάνι (120 γρ.) καρύδια, ψιλοκομμένα
    • ¼ φλυτζάνι (80 γρ.) αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
    • ¼ φλυτζάνι (60 γρ.) αποξηραμένη παπάγια, ψιλοκομμένη
    • ½  φλυτζάνι (70 γρ.) αποξηραμένα κράνμπερις
    • ½ φλυτζάνι  (50 γρ. )καρύδα τριμμένη
    • 1 κουταλάκι κανέλλα
    • 1-2 κουταλιές μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας (προαιρετικά)

    για μνημόσυνα:

    • 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης μέσα στο μείγμα και επιπλέον τόση όση χρειάζεται ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε
    • κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον τόση όση χρειάζεται ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε

    Εκτέλεση:

    1. Προετοιμασία σιταριού: Πλένουμε καλά το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε νερό για μία νύχτα. Το πρωί το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε και το βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το βάζουμε πάνω σε μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και το απλώνουμε καλά για να στεγνώσει τελείως. Μετά από λίγες ώρες αλλάζουμε την πετσέτα για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Το σιτάρι πρέπει να στεγνώσει καλά για να φτιάξουμε τα κόλλυβα για την εκκλησία, διαφορετικά θα βγάλει πολύ υγρασία στο μείγμα.
    2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
    3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και σερβίρουμε.

    για μνημόσυνα:

    1. Προσθέτουμε στο μείγμα τις 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
    2. Μεταφέρουμε το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
    3. Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε.

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

     

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

     

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

     

    Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    33 Comments

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    24 Ιουνίου, 2015 at 6:48 πμ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Από τη μέρα που ξεκίνησες το μπλογκ, περίμενα να βάλεις τη συνταγή σου για κόλλυβα!!!!
    Είναι τα πιο νόστιμα που έχω φάει!!!!
    Τώρα που έχω τη συνταγή πρέπει να τα φτιάξω για πρωινό!!!
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου, χρωματιστές και χαρούμενες…

    Καλημέρα Ευούλα 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Ιουνίου, 2015 at 11:37 πμ

      ε, πόσος καιρός πέρασε?? μόνο ένας χρόνος και κάτι!! χαχαχαχαχαχα!!!
      να τα φτιάξεις πεπίτα μου!
      καλημέρα

  • Απάντηση
    mia maria
    24 Ιουνίου, 2015 at 10:39 πμ

    Πολύ μου αρέσουν και κάπως έτσι κι εγώ, δεν έφτιαχνα, πάντα κάποιος έφερνε στο σπίτι. Τώρα πια τα φτιάχνω συχνά. Τα δικά σου βέβαια είναι υπερπαραγωγή 🙂
    Μου αρέσει η προσθήκη της καρύδας! Τέλεια!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Ιουνίου, 2015 at 11:39 πμ

      υπερπαραγωγή δεν ξέρω αν είναι, αλλά σίγουρα διαφέρουν πολύ από την παραδοσιακή συνταγή. πάντως όσοι τα έχουν δοκιμάσει έχουν ξετρελαθεί! 🙂
      ευχαριστώ Μαρία μου! καλημέρα!

  • Απάντηση
    stavroulakriki
    24 Ιουνίου, 2015 at 11:16 πμ

    Φαινονται εκπληκτικά!!!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    24 Ιουνίου, 2015 at 12:13 μμ

    Η μητέρα μου φτιάχνει καταπληκτικά κόλυβα αν και με λιγότερα υλικά. Τα δικά σου δείχνουν απίθανα ομολογώ:P
    Καλημέρα!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:59 μμ

      αυτές οι μαμάδες μας είναι χρυσοχέρες!!
      ευχαριστώ Λίλια!

  • Απάντηση
    Dimitra
    24 Ιουνίου, 2015 at 5:28 μμ

    Τα λατρεύω Εύη τα κόλλυβα!!! Απορώ πως δεν έχουν καθιερωθεί σαν ένα θρεπτικό πρωινό μιας και μόνο θετικά προσφέρουν! Άλλα έλα που ο κόσμος τα έχει συνδυάσει με αρνητικές καταστάσεις…
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ και η συνταγή σου μου δίνει μια καλή ευκαιρία να το τολμήσω:)
    Ούτε εμένα μου αρέσει ο μαιντανός μέσα και ο κόλιανδρος και επικροτώ την προσθήκη καρύδας και cranberries!!!
    Η ανακαίνιση του The Healthy cook είναι εξαιρετική, απέριττη και πάνω από όλα μας κάνει καλό:))
    Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το υγιεινό σου σπιτάκι και να μεταδίδει ευεξία, υγεία και πνευματική ομορφιά:)

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:59 μμ

      Δήμητρα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! είσαι πάντα γλυκιά και γεμάτη θετική ενέργεια!
      χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή. αν την δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις.
      σε φιλώ!

  • Απάντηση
    theonewithallthetastes
    24 Ιουνίου, 2015 at 8:31 μμ

    Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι στα κόλλυβα είμαι ιδιαιτέρως επιλεκτική και εμπιστεύομαι σχεδόν αποκλειστικά τη συνταγή της γιαγιάς μου.
    Παρόλα αυτά η πρόταση σου με ιντριγκάρει πολύ, γιατί είναι κάπως πειραγμένα και έχουν αρκετά μοντέρνα στοιχεία. Ο συνδυασμός των αποξηραμένων φρούτων που χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με την καρύδα τα κάνει πολύ δελεαστικά και διαφορετικά από ότι έχω συνηθίσει 🙂
    Σε φιλώ

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:57 μμ

      πράγματι διαφέρουν πολύ από τα συνηθισμένα Ερμιόνη!
      πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο θα αρέσουν στους περισσότερους.
      ευχαριστώ πολύ! σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Marcela (tortadellafiglia)
    25 Ιουνίου, 2015 at 9:41 πμ

    It looks totally amazing! Wish I could have it for breakfast!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    25 Ιουνίου, 2015 at 5:19 μμ

    Εχω φάει πολύ λίγες φορές στη ζωή μου και μου άρεσαν αρκετά και αυτό που κατάλαβα έιναι ότι παρότι αρέσουν σε πολλούς κανείς δεν θα τα φτιάξει στο άσχετο, χωρίς να υπάρχει λόγος. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες όπως πάντα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:54 μμ

      εγώ τα φτιάχνω πάντως 😉
      ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    25 Ιουνίου, 2015 at 11:44 μμ

    όντως παρεξηγημένα τα κόλλυβα αν και τόσο θρεπτικά και νόστιμα!
    πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση με τα αποξηραμένα φρούτα, είναι πράγματι βομβίτσα ενέργειας. Πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη καρύδας! θα τα δοκιμάσω 🙂

    (επίσης μην ανησυχείς.. δεν έχεις χάσει αναρτήσεις μου! απλά έχω καιρό να ποστάρω!)

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:52 μμ

      περιμένω εντυπώσεις!!
      φιλιά Ευάκι!

  • Απάντηση
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    26 Ιουνίου, 2015 at 12:42 μμ

    Μόνο μια λέξη: Λατρεύω! Ωστόσο δεν έχω φάει εδώ και αρκετά χρόνια και η ιδέα να φτιάξω μόνη μου μου φαίνεται όλο και πιο ελκυστική. Τέλεια! Φιλάκια και καλό Σ/Κ! <3

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:51 μμ

      φιλάκια! 🙂

  • Απάντηση
    jasmincookbook
    26 Ιουνίου, 2015 at 8:14 μμ

    Oh, I know well this great dessert – my mother in law comes from an Orthodox family, but she makes it around the Christmas time (so do I) with nuts, honey and whipped cream. I’ll have to try your variation, Evi, it sounds very nice!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:50 μμ

      I didn’t know your version Jasmin. I should try that too! 🙂

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    27 Ιουνίου, 2015 at 2:26 πμ

    Τα κολλυβα μου αρεσουν πολύ!
    Βαζω την μαμα μου και τα φτιαχνει σε ασχετες φασεις 😉

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:48 μμ

      α, εντάξει! δεν είμαι η μόνη δηλαδή που τα φτιάχνει σε άσχετες φάσεις! 🙂

  • Απάντηση
    aris
    29 Ιουνίου, 2015 at 6:10 μμ

    Έχεις δίκιο, είναι πολύ θρεπτική τροφή και μας επιτρέπει και να πειραματιστούμε ως τα συμπληρωματικά υλικά ! Οι φωτογραφίες υπέροχες !

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Ιουλίου, 2015 at 5:49 μμ

      ευχαριστώ πολύ Άρη!!

  • Απάντηση
    Marion
    29 Ιουνίου, 2015 at 10:25 μμ

    Εμένα τα κλασσικά κόλλυβα μου αρέσουν πάρα πολύ. Μπορώ να φάω αμέτρητες ποσότητες.
    Βέβαια συνήθως τρώω αυτά που κάνει η μαμά μου και από κυρίες που ξέρω ότι τα κάνουν καλά. Γιατί κι αυτά έχουν το μυστικό τους.
    Πάντως τα δικά σου φαίνονται εξαιρετικά. Μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα σου να γινουν γλυκό ή ακόμα και ένα θρεπτικό πρωϊνό. Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου που τα κάνει να φαινονται ακόμα πιο ωραία.

    Φιλιά 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Ιουλίου, 2015 at 5:51 μμ

      έτσι είναι, οι περισσότεροι προτιμούν αυτά που φτιάχνονται από άτομα εμπιστοσύνης γιατί το σιτάρι είναι πολύ ευαίσθητο.
      σ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον!

  • Απάντηση
    Αγγελική
    7 Ιουλίου, 2015 at 1:24 μμ

    Τρελαίνομαι για κόλλυβα! Πιστεύω ότι όταν γίνω γιαγιούλα θα πηγαίνω στα μνημόσυνα για να τα τρώω, χαχα!
    Η πεθερά μου τα φτιάχνει συχνά, θα της δώσω τη συνταγή σου για να τα φτιάξει έτσι την επόμενη φορά…
    Φιλάκια!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Ιουλίου, 2015 at 11:43 μμ

      χαχαχαχα!!!!
      ευχαριστώ! φιλιά πολλά!!

  • Απάντηση
    dolmadaki
    16 Ιουλίου, 2015 at 10:04 μμ

    οντως παρεξηγημενα τα κολυβα αλλα εσυ τα πηγες σε νεο λεβελ γκουρμε!!!! κατι ξερουν οι γιαγιαδες που περνουν σβαρνα καθε κυριακη τα μνυμοσυνα και παιρνουν τα κολυβα στην τσαντα!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Ιουλίου, 2015 at 11:16 μμ

      ε βέβαια! οι γιαγιάδες δεν ξέρουν! 🙂

  • Απάντηση
    Greek Raisins
    2 Οκτωβρίου, 2015 at 9:04 μμ

    Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

  • Αφήστε το σχόλιό σας