Το πόσο ευχαριστιέμαι να βλέπω φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα βιβλία μαγειρικής από επιδόρπια με καλοκαιρινά φρούτα, δεν λέγεται! Όλα αυτά τα clafoutis, οι galettes, οι τάρτες κλπ., με τα έντονα χρώματα των φρούτων αυτής της εποχής είναι χάρμα οφθαλμών. Παλαιότερα δεν μου άρεσαν τα φρουτένια επιδόρπια, δεν τα προτιμούσα. Αλλάζει ο άνθρωπος όμως και μάλλον άλλαξα κι εγώ ως προς αυτό. Κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτό το clafoutis με λεμόνι και μύρτιλα.
Το clafoutis είναι ένα γλυκό που γίνεται πολύ γρήγορα. Η ζύμη του μοιάζει πολύ με αυτήν για κρέπες και η διαδικασία λίγο-πολύ ίδια είναι, μόνο που στο τέλος ψήνεται στον φούρνο. Είναι απίθανο για πρωινό! 😉
Το δοκίμασα με αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού, το οποίο χρειάζεται λίγο περισσότερο υγρό μέσα στην ζύμη (γάλα ή νερό) και μια αναμονή της τάξεως των 20 λεπτών περίπου. Σίγουρα δεν δίνει το αέρινο αποτέλεσμα του αλευριού για όλες τις χρήσεις, δεν έχει όμως και μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, όταν χρησιμοποιούμε αλεύρια ολικής αντί για το λευκό επεξεργασμένο αλεύρι γνωρίζουμε εκ των προτέρων για αυτήν την διαφορά. Το αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι είναι λίγο πιο «ελαφρύ» από το απλό αλεύρι ολικής και υψηλότερης διατροφικής αξίας από το κοινό σιτάρι.
Clafoutis με λεμόνι και μύρτιλα
Ingredients
- 2 ½ φλυτζάνια (340 γρ.) φρέσκα μύρτιλα*
- 5 αυγά
- 1 φλυτζάνι + 1 κουταλιά φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
- 3 ½ κουταλιές μέλι
- 2 ½ κουταλιές (40 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1 ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 115 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
Instructions
1
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την ζύμη 20-25 λεπτά περίπου.
2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
3
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό σκεύος 23-24 εκ**. Ρίχνουμε τα μύρτιλα στο τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε την ζύμη πάνω από τα μύρτιλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι το clafoutis να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
Nutrition
-
204
Calories
-
27g
Carbohydrates
-
130mg
Cholesterol
-
8g
Fat
-
2g
Fiber
-
7g
Protein
-
4g
Saturated fat
-
80mg
Sodium
-
14g
Sugar
Notes
*Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλα, φροντίστε να τα αποψύξετε και να τα στεγνώσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αντί για μύρτιλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα berries, ή κεράσια, φράουλες, ακόμα και κορόμηλα (απύρηνα και κομμένα στην μέση).
**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψί ή ταρτιέρα, εγώ όμως έχω βρει πολύ βολικό το τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, το οποίο το χρησιμοποιώ και σε ομελέτες αλλά και σε πληθώρα άλλων συνταγών.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (136g)
Clafoutis με λεμόνι και μύρτιλα
Ingredients
- 2 ½ φλυτζάνια (340 γρ.) φρέσκα μύρτιλα*
- 5 αυγά
- 1 φλυτζάνι + 1 κουταλιά φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
- 3 ½ κουταλιές μέλι
- 2 ½ κουταλιές (40 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1 ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 115 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
Instructions
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την ζύμη 20-25 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό σκεύος 23-24 εκ**. Ρίχνουμε τα μύρτιλα στο τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε την ζύμη πάνω από τα μύρτιλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι το clafoutis να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
Nutrition
-
204 Calories
-
27g Carbohydrates
-
130mg Cholesterol
-
8g Fat
-
2g Fiber
-
7g Protein
-
4g Saturated fat
-
80mg Sodium
-
14g Sugar
Notes
*Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλα, φροντίστε να τα αποψύξετε και να τα στεγνώσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αντί για μύρτιλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα berries, ή κεράσια, φράουλες, ακόμα και κορόμηλα (απύρηνα και κομμένα στην μέση).
**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψί ή ταρτιέρα, εγώ όμως έχω βρει πολύ βολικό το τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, το οποίο το χρησιμοποιώ και σε ομελέτες αλλά και σε πληθώρα άλλων συνταγών.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (136g)
6 Comments
Ερμιόνη
12 Ιουλίου, 2017 at 6:53 μμΜία από τα ίδια και εγώ Εύη μου!
Πολύ μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες πιάτων με φρούτα ή με πολλά λαχανικά. Τώρα το καλοκαίρι ειδικά, τα όμορφα ζωηρά χρώματα τους τα κάνουν απίστευτα λαχταριστά. Και μάλλον οφείλεται σε αυτό που λες. Ότι αλλάζουμε μεγαλώνοντας και υλικά/πιάτα που δεν μας ενθουσίαζαν παλιότερα, τώρα τα επιζητούμε πώς και πώς!
Το clafoutis είναι εύκολο και πολύ ευχάριστο επιδόρπιο! Σε φιλώ!
The Healthy Cook
22 Αυγούστου, 2017 at 11:12 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Σε φιλώ!
mia maria
13 Ιουλίου, 2017 at 11:05 πμΤι όμορφο, καλοκαιρινό γλυκό! Τι χρώματα, τι γεύση!!
The Healthy Cook
22 Αυγούστου, 2017 at 11:13 μμναι, ναι! 🙂
ευχαριστώ Μαράκι μου!
Marion
17 Ιουλίου, 2017 at 10:17 πμΕίναι ωραία τα κλαφουτις… με όποιο φρούτο και να είναι.
Συμφωνώ είναι πολύ ωραίο για πρωινό.
Φιλιά πολλά
The Healthy Cook
22 Αυγούστου, 2017 at 11:13 μμευχαριστώ Μάριον! φιλιά!