• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Ψωμί

    Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

    Σας έχω την καλύτερη λύση για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Κριθαρένιο ψωμί με λιναρόσπορους και ηλιόσπορους, χωρίς ζύμωμα και με 20 λεπτά ψήσιμο. Και θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί κάθε μέρα, χωρίς κούραση. Μπορεί το ζύμωμα να είναι αγχολυτικό, αλλά ξέρω πως όσοι από εσάς εργάζεστε και κουράζεστε δεν το έχετε και πολύ όρεξη..  😉

    Πρόκειται για ψωμί που το προετοιμάζεις από το βράδυ και το ψήνεις το επόμενο πρωί.  Είναι η πιο απλή συνταγή για ψωμί και μπορείτε όλοι να την κάνετε. Γίνετε με μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι από κριθάρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρίθινο αλεύρι με αλεύρι σίκαλης αν θέλετε. Και τα δύο σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όσο για τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα.

    No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

    Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 8 ψωμάκια
    Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

    Υλικά

    • 420 ml νερό
    • 1 κουταλάκι ξερή μαγιά
    • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης από κριθάρι
    • 1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
    • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας)
    • 1 ½ κουταλιά λιναρόσπορους κοπανισμένους
    • 40 γρ. (1/4 φλυτζανιού ) ηλιόσπορους (+ έξτρα που θα ρίξετε πάνω στα ψωμάκια)

    Εκτέλεση

    1

    Το βράδυ: Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνετε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε μέχρι το πρωί.

    2

    Το επόμενο πρωί: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230ο C και όσο προθερμαίνετε αφήστε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσετε τα ψωμάκια, για να ζεσταθεί καλά.

    3

    Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια. Βγάζετε την ζύμη από το μπωλ και φτιάξτε με αυτήν ένα στενόμακρο παραλληλόγραμμο, περίπου 10Χ40 εκ.

    4

    Στρίψτε την, κατά μήκος, δυο τρείς φορές. Χαρακώστε την επιφάνεια της ζύμης, διαγωνίως, με ένα κοφτερό μαχαίρι 8 φορές.

    5

    Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέξτε την με λίγο νερό, και πασπαλίστε την με λίγους ακόμα ηλιόσπορους και λίγο αλεύρι.

    6

    Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος.

    7

    Αφού, λοιπόν, ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάλτε το ταψί και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια και βάλτε τα στο ταψί.

    8

    Ψήστε τα για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

    9

    Αφήστε τα κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

    Διατροφικός πίνακας

    • 288 Ενέργεια
    • 55g Υδατάνθρακες
    • 4g Λίπος
    • 5g Φυτικές ίνες
    • 9g Πρωτεΐνες
    • 300mg Νάτριο
    • 2g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (130g)

     

    No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

     

    No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

    Share on Social Media
     
        

    Δείτε επίσης

    25 Σχόλια

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    30 Μαΐου, 2016 at 6:58 πμ

    Εύκολο και γρήγορο!!!
    Φτιάχνεις μια σαλάτα κι ένα λαδερό, αρχίζεις τις παπάρες και μέχρι το βράδυ….άφαντα τα 8 ψωμάκια χαχαχαχα

    Καλημέρα Ευούλα!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:11 μμ

      χαχαχαχαχα!!! καλή είσαι εσύ! 😀

  • Απάντηση
    mia maria
    30 Μαΐου, 2016 at 9:48 πμ

    Πολύ ωραίο! Εύκολο και λαχταριστό!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:12 μμ

      ευχαριστώ Μαρία μου! σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Theodora
    30 Μαΐου, 2016 at 10:10 πμ

    Τι όμορφα και λαχταριστά ψωμάκια! Ως λάτρης του γλυκού τα φαντάζομαι ζεστά σερβιρισμένα με το πρωινό, με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα. Τέλειο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:18 μμ

      όπως και να τα δοκιμάσεις είναι όνειρο!

  • Απάντηση
    Eugenia
    30 Μαΐου, 2016 at 11:21 πμ

    Καλημέρα Ευη, υπέροχα τα ψωμάκια! Μου βάζεις ιδέες 😉

  • Απάντηση
    Ξανθή
    30 Μαΐου, 2016 at 2:58 μμ

    Πολύ καλή πρόταση, συνήθως αφήνω τη ζύμη που ζυμώνω για ψωμί όλο το βράδυ και το ψήνω το πρωί.
    Καλή εβδομάδα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:19 μμ

      ευχαριστώ Ξανθή!

  • Απάντηση
    maraki4
    30 Μαΐου, 2016 at 4:39 μμ

    Φαίνονται πολύ νόστιμα! Είμαι μεγάλη φαν των προιόντων ολικής άλεσης και ειδικά στο ψωμί. Δύο φορές την βδομάδα ζυμώνω. Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:20 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Μαρία! αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις 🙂

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    1 Ιουνίου, 2016 at 10:32 πμ

    Εξαιρετικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες! Πολλά φιλιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:20 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι! σε φιλώ

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    1 Ιουνίου, 2016 at 10:56 πμ

    Τόσο απλές αλλά τόσο φωτεινές και όμορφες οι φωτογραφίες σου! Τα λάτρεψα τα ψωμάκια, θα τα φτιάξω το συντομότερο! Τα μισά θα τα απολαύσω όπως η Πέπη και τα υπόλοιπα όπως η Θεοδώρα 😉 Σε φιλώ!!

  • Απάντηση
    the other food interpreter
    2 Ιουνίου, 2016 at 11:05 μμ

    Φαίνονται πολύ λαχταριστά και το “χωρίς ζύμωμα” είναι ένα μεγάλο δέλεαρ!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουνίου, 2016 at 11:21 μμ

      ευχαριστώ πολύ! είναι, πράγματι! 😉

  • Απάντηση
    Charis
    9 Οκτωβρίου, 2017 at 4:43 μμ

    Μου άρεσε πολύ η ιδέα και τα δοκίμασα μόλις το διάβασα. Δεν ξέρω αν κάτι έκανα λάθος, η ζύμη φούσκωσε βέβαια, αλλά ήταν από την αρχή αρκετά ρευστή και παρέμεινε έτσι μέχρι το επόμενο πρωί. Χρησιμοποίησα χλιαρό νερό και ξηρή μαγιά, όπως γράφει η συνταγή. Τι να προσέξω; Ευχαριστώ πολύ!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      9 Οκτωβρίου, 2017 at 10:17 μμ

      Καλησπέρα! Χαίρομαι που το το δοκιμάσατε.
      Δεν θα έπρεπε να είναι ρευστή η ζύμη. Όσες φορές το έχω φτιάξει εγώ αλλά και φίλοι δεν έχει συμβεί ποτέ.
      Χρησιμοποιήσατε τα αλεύρια που γράφει η συνταγή ή τα αλλάξατε? Επίσης, δεν μου είπατε εάν τελικά το ψήσατε και πως βγήκε.
      Μήπως ήθελε λίγο παραπάνω ανακάτεμα, ή ίσως και λίγο ζύμωμα με το χέρι? Μπορεί να παίζουν ρόλο και τα αλεύρια.
      Έχετε στο νου σας πάντως πως ιδίως στο ψωμί, αλλά και σε όλες τις ζύμες, παίζει μεγάλο ρόλο και η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
      Καλό βράδυ!

      • Απάντηση
        Charis
        10 Οκτωβρίου, 2017 at 7:33 μμ

        Καλησπέρα! Πριν το ψήσω πρόσθεσα λίγο αλεύρι κυρίως για να μπορώ να το χειριστώ. Ψήθηκε σωστά απέξω, αλλά δεν φούσκωσε και εσωτερικά ήταν αρκετά σφιχτό. Μήπως το 1 κουταλάκι μαγιάς είναι λίγο; Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω νωπή μαγιά. Αν ναι, πόση ποσότητα να βάλω; Το άφησα στον πάγκο της κουζίνας. Μήπως να το βάλω στο εσωτερικό του φούρνου; Καλό βράδυ.

        • Απάντηση
          The Healthy Cook
          23 Οκτωβρίου, 2017 at 4:20 μμ

          Καλησπέρα! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δεν ειδοποιήθηκα για αυτό σας το σχόλιο.
          Έτσι όπως μου τα λέτε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε χρειάζεται περισσότερη μαγιά. Δοκιμάστε το με περισσότερη ξηρή μαγιά πριν το φτιάξετε με νωπή. Η αναλογία ξηρής/νωπής μαγιάς είναι 1:3. Θα πρέπει να αλλάξατε και λίγο την διαδικασία όμως. Θα πρέπει να ζεστάνετε λίγο από το νερό ώστε να γίνει χλιαρό και να διαλύσετε εκεί την νωπή μαγιά
          Ελπίζω να σας βοήθησα.

  • Απάντηση
    Αναστασια
    4 Μαρτίου, 2019 at 6:20 μμ

    Τα έφτιαξα Κυριακή πρωί και τώρα απόγευμα Δευτέρας,δεν υπάρχει ούτε ψιχουλάκι!Έγιναν σάντουιτς ,αλείψαμε ταχίνι και μέλι,τα απολαύσαμε οικογενειακώς και σίγουρα θα τα φτιάχνω μέσα στη βδομάδα!!!Εξαιρετικά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      4 Μαρτίου, 2019 at 10:20 μμ

      Ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
      Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσαν!
      Σε φιλώ!

    Αφήστε το σχόλιό σας