Σας έχω την καλύτερη λύση για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Κριθαρένιο ψωμί με λιναρόσπορους και ηλιόσπορους, χωρίς ζύμωμα και με 20 λεπτά ψήσιμο. Και θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί κάθε μέρα, χωρίς κούραση. Μπορεί το ζύμωμα να είναι αγχολυτικό, αλλά ξέρω πως όσοι από εσάς εργάζεστε και κουράζεστε δεν το έχετε και πολύ όρεξη.. 😉
Πρόκειται για ψωμί που το προετοιμάζεις από το βράδυ και το ψήνεις το επόμενο πρωί. Είναι η πιο απλή συνταγή για ψωμί και μπορείτε όλοι να την κάνετε. Γίνετε με μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι από κριθάρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρίθινο αλεύρι με αλεύρι σίκαλης αν θέλετε. Και τα δύο σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όσο για τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα.
Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους
Ingredients
- 420 ml νερό
- 1 κουταλάκι ξερή μαγιά
- 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης από κριθάρι
- 1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
- 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας)
- 1 ½ κουταλιά λιναρόσπορους κοπανισμένους
- 40 γρ. (1/4 φλυτζανιού ) ηλιόσπορους (+ έξτρα που θα ρίξετε πάνω στα ψωμάκια)
Instructions
Το βράδυ: Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνετε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε μέχρι το πρωί.
Το επόμενο πρωί: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230ο C και όσο προθερμαίνετε αφήστε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσετε τα ψωμάκια, για να ζεσταθεί καλά.
Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια. Βγάζετε την ζύμη από το μπωλ και φτιάξτε με αυτήν ένα στενόμακρο παραλληλόγραμμο, περίπου 10Χ40 εκ.
Στρίψτε την, κατά μήκος, δυο τρείς φορές. Χαρακώστε την επιφάνεια της ζύμης, διαγωνίως, με ένα κοφτερό μαχαίρι 8 φορές.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέξτε την με λίγο νερό, και πασπαλίστε την με λίγους ακόμα ηλιόσπορους και λίγο αλεύρι.
Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος.
Αφού, λοιπόν, ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάλτε το ταψί και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια και βάλτε τα στο ταψί.
Ψήστε τα για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αφήστε τα κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Nutrition
-
288 Calories
-
55g Carbohydrates
-
4g Fat
-
5g Fiber
-
9g Protein
-
300mg Sodium
-
2g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (130g)
25 Comments
peps@pepi's kitchen
30 Μαΐου, 2016 at 6:58 πμΕύκολο και γρήγορο!!!
Φτιάχνεις μια σαλάτα κι ένα λαδερό, αρχίζεις τις παπάρες και μέχρι το βράδυ….άφαντα τα 8 ψωμάκια χαχαχαχα
Καλημέρα Ευούλα!!!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:11 μμχαχαχαχαχα!!! καλή είσαι εσύ! 😀
mia maria
30 Μαΐου, 2016 at 9:48 πμΠολύ ωραίο! Εύκολο και λαχταριστό!
Καλή εβδομάδα 🙂
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:12 μμευχαριστώ Μαρία μου! σε φιλώ!
Theodora
30 Μαΐου, 2016 at 10:10 πμΤι όμορφα και λαχταριστά ψωμάκια! Ως λάτρης του γλυκού τα φαντάζομαι ζεστά σερβιρισμένα με το πρωινό, με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα. Τέλειο!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:18 μμόπως και να τα δοκιμάσεις είναι όνειρο!
Eugenia
30 Μαΐου, 2016 at 11:21 πμΚαλημέρα Ευη, υπέροχα τα ψωμάκια! Μου βάζεις ιδέες 😉
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:18 μμ😉
Ξανθή
30 Μαΐου, 2016 at 2:58 μμΠολύ καλή πρόταση, συνήθως αφήνω τη ζύμη που ζυμώνω για ψωμί όλο το βράδυ και το ψήνω το πρωί.
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:19 μμευχαριστώ Ξανθή!
maraki4
30 Μαΐου, 2016 at 4:39 μμΦαίνονται πολύ νόστιμα! Είμαι μεγάλη φαν των προιόντων ολικής άλεσης και ειδικά στο ψωμί. Δύο φορές την βδομάδα ζυμώνω. Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:20 μμχαίρομαι που σου αρέσει Μαρία! αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις 🙂
Culinary Flavors
1 Ιουνίου, 2016 at 10:32 πμΕξαιρετικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:20 μμευχαριστώ Κατερινάκι! σε φιλώ
Αγγελική | CooKika
1 Ιουνίου, 2016 at 10:56 πμΤόσο απλές αλλά τόσο φωτεινές και όμορφες οι φωτογραφίες σου! Τα λάτρεψα τα ψωμάκια, θα τα φτιάξω το συντομότερο! Τα μισά θα τα απολαύσω όπως η Πέπη και τα υπόλοιπα όπως η Θεοδώρα 😉 Σε φιλώ!!
peps@pepi's kitchen
2 Ιουνίου, 2016 at 2:08 μμχαχαχαχαχαχαχαχαχα σωστή!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:21 μμβρε τι πάθαμε!! χαχαχαχαχα!!!!
the other food interpreter
2 Ιουνίου, 2016 at 11:05 μμΦαίνονται πολύ λαχταριστά και το “χωρίς ζύμωμα” είναι ένα μεγάλο δέλεαρ!
The Healthy Cook
2 Ιουνίου, 2016 at 11:21 μμευχαριστώ πολύ! είναι, πράγματι! 😉
Charis
9 Οκτωβρίου, 2017 at 4:43 μμΜου άρεσε πολύ η ιδέα και τα δοκίμασα μόλις το διάβασα. Δεν ξέρω αν κάτι έκανα λάθος, η ζύμη φούσκωσε βέβαια, αλλά ήταν από την αρχή αρκετά ρευστή και παρέμεινε έτσι μέχρι το επόμενο πρωί. Χρησιμοποίησα χλιαρό νερό και ξηρή μαγιά, όπως γράφει η συνταγή. Τι να προσέξω; Ευχαριστώ πολύ!!
The Healthy Cook
9 Οκτωβρίου, 2017 at 10:17 μμΚαλησπέρα! Χαίρομαι που το το δοκιμάσατε.
Δεν θα έπρεπε να είναι ρευστή η ζύμη. Όσες φορές το έχω φτιάξει εγώ αλλά και φίλοι δεν έχει συμβεί ποτέ.
Χρησιμοποιήσατε τα αλεύρια που γράφει η συνταγή ή τα αλλάξατε? Επίσης, δεν μου είπατε εάν τελικά το ψήσατε και πως βγήκε.
Μήπως ήθελε λίγο παραπάνω ανακάτεμα, ή ίσως και λίγο ζύμωμα με το χέρι? Μπορεί να παίζουν ρόλο και τα αλεύρια.
Έχετε στο νου σας πάντως πως ιδίως στο ψωμί, αλλά και σε όλες τις ζύμες, παίζει μεγάλο ρόλο και η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καλό βράδυ!
Charis
10 Οκτωβρίου, 2017 at 7:33 μμΚαλησπέρα! Πριν το ψήσω πρόσθεσα λίγο αλεύρι κυρίως για να μπορώ να το χειριστώ. Ψήθηκε σωστά απέξω, αλλά δεν φούσκωσε και εσωτερικά ήταν αρκετά σφιχτό. Μήπως το 1 κουταλάκι μαγιάς είναι λίγο; Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω νωπή μαγιά. Αν ναι, πόση ποσότητα να βάλω; Το άφησα στον πάγκο της κουζίνας. Μήπως να το βάλω στο εσωτερικό του φούρνου; Καλό βράδυ.
The Healthy Cook
23 Οκτωβρίου, 2017 at 4:20 μμΚαλησπέρα! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δεν ειδοποιήθηκα για αυτό σας το σχόλιο.
Έτσι όπως μου τα λέτε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε χρειάζεται περισσότερη μαγιά. Δοκιμάστε το με περισσότερη ξηρή μαγιά πριν το φτιάξετε με νωπή. Η αναλογία ξηρής/νωπής μαγιάς είναι 1:3. Θα πρέπει να αλλάξατε και λίγο την διαδικασία όμως. Θα πρέπει να ζεστάνετε λίγο από το νερό ώστε να γίνει χλιαρό και να διαλύσετε εκεί την νωπή μαγιά
Ελπίζω να σας βοήθησα.
Αναστασια
4 Μαρτίου, 2019 at 6:20 μμΤα έφτιαξα Κυριακή πρωί και τώρα απόγευμα Δευτέρας,δεν υπάρχει ούτε ψιχουλάκι!Έγιναν σάντουιτς ,αλείψαμε ταχίνι και μέλι,τα απολαύσαμε οικογενειακώς και σίγουρα θα τα φτιάχνω μέσα στη βδομάδα!!!Εξαιρετικά!
The Healthy Cook
4 Μαρτίου, 2019 at 10:20 μμΕυχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσαν!
Σε φιλώ!