Ιδανικά για πρωινό στο χέρι μαζί με ένα ποτήρι γάλα, ή για ένα σνακ που θα καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό, αυτά πολύ ελαφριά μπισκότα με βρώμη και αποξηραμένα μύρτιλα θα τα λατρέψετε! Είναι μαλακά, πολύ υγιεινά και πολύ εύκολα. Αν, δε, επιλέξετε μύρτιλα, τα οποία έχουν αποξηραθεί χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, και η γλυκιά τους γεύση οφείλεται στα δικά τους σάκχαρα και μόνο, ακόμα καλύτερα! Θα τα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών και ξηρών καρπών στο κέντρο της Αθήνας.
Γι’ αυτή την συνταγή θα χρειαστούμε πάλι τον σπιτικό πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη, ο οποίος αντικαθιστά το βούτυρο. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο πουρέ μήλου από το σούπερ μάρκετ. Να έχετε υπόψη σας, όμως, πως έτσι αλλάζει η διατροφική του αξία. Εννοείται πως αντί για μύρτιλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο θέλετε, φτάνει να τηρήσετε τις αναλογίες.
Τα μύρτιλα είναι εύγευστα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός τους προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης. Δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη.( Εγώ μάλλον πρέπει να πίνω 4…. 🙂 ) Η εποχή των φρέσκων μύρτιλων είναι τώρα, αρχές καλοκαιριού. Τα βρίσκουμε συσκευασμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, είναι όμως λίγο ακριβά. Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα, προσθέστε τα στο πρωινό σας (στο γάλα ή το γιαούρτι) ή καταναλώστε τα ως ενδιάμεσο σνακ και απολαύστε στο έπακρο όλα τα ευεργετήματα που έχουν να σας προσφέρουν! Διαβάστε περισσότερα για τα μύρτιλα στο άρθρο “Μύρτιλα, πηγή αιώνιας νιότης”.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 24-26 μπισκότα
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι (125 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 ½ (145 γρ.) φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- ½ φλυτζάνι (100 γρ.) καστανή ζάχαρη
- ¼ φλυτζανιού (65 γρ.) στέβια, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη
- ¼ φλυτζανιού (70 γρ.) πουρές μήλου χωρίς ζάχαρη
- 2 κουταλιές σησαμέλαιο
- 1 μεγάλο αυγό
- ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- ¾ φλυτζανιού (100 γρ.) αποξηραμένα μύρτιλα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνετε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε ένα μπωλ αναμιγνύεται το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπωλ αναμιγνύετε την καστανή ζάχαρη, τη στέβια τον πουρέ μήλου, το σησαμέλαιο το αυγό και τη βανίλια. Ανακατέψτε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέστε τα μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά.
- Τέλος, προσθέστε τις νιφάδες βρώμης και τα μύρτιλα και ανακατέψτε.
- Με ένα κουτάλι του γλυκού μοιράστε την ζύμη πάνω στο στρωμένο ταψί και ψήστε για 12 – 14 λεπτά , μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Έχετε στο νου σας ότι θα ανοίξουν γι αυτό φροντίστε να αφήσετε χώρο ανάμεσα. Αφήστε τα για 5 λεπτά στο ταψί και μετά μεταφέρετέ τα σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
ΥΓ1. Ο τελευταίος μήνας ήταν πάρα πολύ κουραστικός. Και θα συνεχίσει να είναι για άλλη μια εβδομάδα περίπου. Έχω να φέρω εις πέρας πολλά και απαιτητικά πρότζεκτς και νιώθω κυριολεκτικά εξαντλημένη. Και επιπλέον πρέπει να λείπω πολλές ώρες από το σπίτι. Στεναχωριέμαι που χάνω πολλά από τους συνάδελφους μπλόγκερς και που δεν μπορώ να παρακολουθώ καθημερινά όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που φτιάχνουν. Που θα πάει… λίγες μέρες είναι ακόμα… 🙁
ΥΓ2. Σας χρωστάω ρεπορτάζ από το 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην. Σε μια-δυο μέρες θα το έχετε!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
67.5 | 13.6 | 6.0 | 1.8 | 0.2 | 1.5 |
1.3 |
7.4mg |
22 Comments
Maria
11 Ιουνίου, 2015 at 10:21 μμΠολύ ωραία μπισκότα! Τα μύρτιλα είναι πραγματικά superfood και τα λατρέυω! Μακάρι να μπορούσα να είχα περισσότερα κάθε μέρα!
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:22 μμαχ, κι εγώ!! τα λατρεύω!
ευχαριστώ πολύ Μαράκι!
neanikon
11 Ιουνίου, 2015 at 10:42 μμΈγραψα και πριν ένα μήνυμα, δεν ξέρω αν έγινε post ..
Οπότε το ξαναγράφω 🙂
Εξαιρετική ιδέα τα μύρτιλλα Εύη. Πρέπει και εγώ να τα αξιοποιήσω συντομα και τα cookies φαίνονται τέλεια
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:21 μμκαλά έκανες και το ξαναέγραψες γιατί το έφαγε ο δαίμων του διαδικτύου!!
ευχαριστώ Άρη μου!
Χρυσαυγη
11 Ιουνίου, 2015 at 11:29 μμΦανταστικα τα υγιεινα σου μπισκοτα. Η πολυ σκοτεινη σου φωτογραφιση τα ανεδειξε ακομα πιο πολυ
Για τα μυρτιλα εχεις δικιο. Ειναι εξαιρετικα σε διατροφικη αξια και γευση αλλα ακομα ακριβα και λιγο δυσευρετα. Οπως ηταν οι μπανανες καποτε. Θελουν κι αυτα το χρονο τους μαλλον..
Καλη συνεχεια στις υποχρεωσεις σου Ευη!! Φιλια!
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:20 μμόπως τα λες, είναι Χρυσαυγή μου! ακριβά και δυσεύρετα, αλλά είναι απίθανη λιχουδιά!!
ευχαριστώ πολύ!
StavroulaCooking
12 Ιουνίου, 2015 at 12:44 πμΦαινονται τελεια! Θα τα δοκιμασω συντομα 🙂 Υπομονη και να προσεχεις τον εαυτο σου μην εξαντληθείς! Φιλιαα!
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:19 μμευχαριστώ πολύ Σταυρούλα μου!! λέω πως προσέχω…. θα δείξει!! 😉
peps@pepi's kitchen
12 Ιουνίου, 2015 at 9:30 πμπολύ ωραία τα μπισκότα και η φωτογράφιση άπαιχτη!! ειδικά η δευτέρη φωτό, μπαίνω απο χτες και τη κοιτάω συνέχεια. 🙂
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:18 μμχαχαχαχα!!!! είπα να κάνω κάτι διαφορετικό 🙂
ΕΛΕΝΑ
13 Ιουνίου, 2015 at 4:42 μμΕκτός που δείχνουν σούπερ νόστιμα, ετοιμάζονται και σούπερ εύκολα και γρήγορα!
Επίσης καταναλώνονται και σούπερ γρήγορα, αυτό είναι το μόνο μειονέκτημά τους 😉
Καλό Σαββατοκύριακο!
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2015 at 12:34 πμχαχαχαχα!!! έτσι ακριβώς Έλενα!!
καλή εβδομάδα!!
Culinary Flavors
16 Ιουνίου, 2015 at 1:24 μμΤέλεια μπισκοτάκια και κρατσανιστά! Δυστυχώς είναι ακριβά και δεν μπορούμε να τα απολαμβάνουμε τόσο συχνά όσο θα θέλαμε!
The Healthy Cook
16 Ιουνίου, 2015 at 6:59 μμαυτό είναι αλήθεια Κατερίνα μου!
ευτυχώς που υπάρχουν τα κατεψυγμένα και τα αποξηραμένα και τα ευχαριστιόμαστε όλο τον χρόνο.
sp00nstories
16 Ιουνίου, 2015 at 3:06 μμΕξαιρετικά μπισκότα!Έμεινε κανένα?? Τα μύρτιλα είναι τέλεια και εδώ ακόμα δεν τα έχουμε μάθει να τα τρώμε! Καλή εβδομάδα Εύη μου!!
The Healthy Cook
16 Ιουνίου, 2015 at 7:00 μμσιγά μην έμενε!!! 😉
γίνονται γνωστά σιγά σιγά!
φιλιά!!
theonewithallthetastes
16 Ιουνίου, 2015 at 10:31 μμΠόσο πολύ μου αρέσει η φωτογράφιση και το πόσο ωραία αναδεικνύονται τα μπισκότα καθώς ξεπροβάλλουν από αυτό το σκοτεινό background!
Όλα τα υλικά αγαπημένα πραγματικά. Ο πουρές μήλου, η κανέλα και τα μύρτιλλα θα δημιουργούν φανταστική γεύση και άρωμα.
Σε φιλώ! Καλή δύναμη στις δραστηριότητες σου!
The Healthy Cook
17 Ιουνίου, 2015 at 6:20 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!! χαίρομαι που σου άρεσαν!
tanja@the green mixer
17 Ιουνίου, 2015 at 11:15 μμΚΑι εγώ τρέχω να προλάβω να τα κάνω όλα και να τα διαβάσω όλα, αλλά δεν γίνονται όλα μαζί δυστυχώς… τουλάχιστον με τέτοια μπισκοτάκια μπορείς να έχεις ένα σνακ για τις δύσκολες ώρες που είσαι στο τρέξιμο…
The Healthy Cook
18 Ιουνίου, 2015 at 1:33 μμάστα… τελείωσαν… πρέπει να βρω άλλο σνακ τώρα… 😉
Στέλλα
15 Ιανουαρίου, 2017 at 4:26 μμΈφτιαξα τα μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκκοκο στάρι και για μπαχαρικό έβαλα 1 κγ ολλανδικό μίγμα μπαχαρικών Speculaas Kruiden (το μπαχαρικό που βάζουν στις μηλόπιτες) που μου προμηθεύει ο γιός μου που μένει στην Ολλανδία. Έγιναν υπέροχα, μαλακά, μυρωδάτα! Τα λατρέψαμε! Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή ?
The Healthy Cook
16 Ιανουαρίου, 2017 at 12:46 πμκι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!
κάνατε πολύ καλά που τα δοκιμάσατε με αλεύρι δίκοκκου. έχει γίνει το αγαπημένο μου τελευταία 🙂