Αυτές οι ψητές αγκινάρες με σκόρδο και λεμόνι έχουν κλέψει την καρδιά μου τελευταίως 😀 Με αυτή την συνταγή έχω ευχαριστηθεί αγκινάρες φέτος, πραγματικά. Πρώτη χρονιά τις έχω μαγειρέψει τόσες φορές, και στεναχωριέμαι που τελειώνει η εποχή τους τόσο γρήγορα. Υπέροχο συνοδευτικό, αλλά και ελαφρύ γεύμα τώρα στην νηστεία, με ελάχιστα υλικά.
Θα μου πεις τώρα πως βαριέσαι τις αγκινάρες και δεν τις μαγειρεύεις, παρόλο που σου αρέσουν, σωστά? Ο τρόπος που σου δείχνω σήμερα είναι πολύ πιο γρήγορος και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Βουτυράτες, σχεδόν καραμελωμένες, ψητές αγκινάρες με πλούσια γεύση, που λιώνουν στο στόμα και ταιριάζουν γάντι με το σκόρδο και το λεμόνι.
Τι χρειαζόμαστε για τις ψητές αγκινάρες
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλές αγκινάρες. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή σκόρδο, λεμόνι ελαιόλαδο, μουστάρδα και μαϊντανό, σίγουρα τα έχεις. Εδώ ισχύει πως τα λίγα και καλά υλικά δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η προετοιμασία τους
Η διαδικασία, αρκετά απλή. Αρχικά κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας αφήνοντας 2 εκατοστά περίπου. Στην συνέχεια κόβουμε με μαχαίρι την κορυφή των φύλλων, περίπου 2 εκατοστά. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα, 3-4 σειρές, και κόβουμε την αγκινάρα στην μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα «γένια» της. Αυτό ήταν. Την βουτάμε σε ένα μπωλ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσει όσο προετοιμάζουμε τις υπόλοιπες. Όσο ψήνονται οι αγκινάρες ετοιμάζουμε την πανεύκολη σάλτσα, που είναι ένα dressing στην ουσία.
Πως τρώμε τις ψητές αγκινάρες
Και φτάνουμε στο πιο ενδιαφέρον σημείο: στο πως τις τρώμε 😉 Στην αρχή τραβάμε τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι, τα βουτάμε στην σάλτσα και τα με τα δόντια μας ξύνουμε το μαλακό κομμάτι του φύλλου, το κάτω μέρος του δηλαδή και το υπόλοιπο το πετάμε. Κάτι σαν πασατέμπος δηλαδή 😀
Συνεχίζουμε έτσι και θα δούμε πως όσο προχωράμε τα φύλλα γίνονται πιο μαλακά και έχουν περισσότερη σάρκα, μέχρι να φτάσουμε στα ακόμα πιο μαλακά φύλλα που τρώγονται ολόκληρα. Και τέλος, φτάνουμε στην καρδιά, που μας αποζημιώνει με την γεμάτη γεύση της!
Έχεις δοκιμάσει ποτέ ψητές αγκινάρες? Αν όχι, προλαβαίνεις, όσο υπάρχουν ακόμα στην αγορά.
Εάν ψάχνεις και για άλλες νηστίσιμες συνταγές, κάνε κλικ εδώ.
Ψητές Αγκινάρες με Σκόρδο & Λεμόνι
Υπέροχο συνοδευτικό, αλλά και ελαφρύ γεύμα για βουτυράτες, σχεδόν καραμελωμένες, ψητές αγκινάρες με πλούσια γεύση, που λιώνουν στο στόμα
Ingredients
- 4 αγκινάρες
- 60ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο λεμόνι στημένο, για την λεκάνη με το νερό
- τον χυμό από 1 λεμόνι, για το ψήσιμο
- αλάτι, πιπέρι
- dressing:
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- το ξύσμα από 1 λεμόνι
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon, ή άλλη μουστάρδα επιλογής μας
- αλάτι, πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
Instructions
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ως εξής: κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας αφήνοντας 2 εκατοστά περίπου. Στην συνέχεια κόβουμε με μαχαίρι την κορυφή των φύλλων, περίπου 2 εκατοστά. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα, 3-4 σειρές, και κόβουμε την αγκινάρα στην μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα «γένια» της.
Βουτάμε κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό και στημένο μέσα το λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Αφού τις έχουμε καθαρίσει όλες και έχουν μείνει στο νερό περίπου 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τις αγκινάρες, αρχικά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και με το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις γυρίζουμε, έτσι ώστε να πάει η κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο C, για 30-35 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το dressing αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Όταν ψηθούν οι αγκινάρες, τις βάζουμε σε μία πιατέλα, τις ραντίζουμε με το dressing και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.
No Comments