Το παντζάρι, αυτό το ταπεινό λαχανικό το οποίο οι περισσότεροι το τρώμε μόνο βραστό, σαν σαλάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τόσες πολλές συνταγές και να μας δώσει πολύ ωραία και εντυπωσιακά πιάτα. Το χρώμα που δίνει στα πιάτα είναι άπιαστο. Τελευταίως, έχω μια συμπάθεια στα παντζάρια και μάλιστα τα έχω χρησιμοποιήσει σε, μάλλον ασυνήθιστες, συνταγές όπως αυτές τις Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα. Το σημερινό χούμους με ψητά παντζάρια δεν είναι τόσο ασυνήθιστο , αλλά είναι πολύ, πολύ νόστιμο!
Νομίζω πως σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι τόσο έντονο και εντυπωσιακό το χρώμα του. Αλλά η γεύση του είναι αυτή που θα σας μείνει περισσότερο. Το κύμινο που πρόσθεσα του ταιριάζει πάρα πολύ και το λίγο πιπέρι καγιέν το κάνει «τόσο-όσο» πικάντικο.
Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά θα το ξανά γράψω ακόμη μία για εκείνους που με διαβάζουν πρώτη φορά. Φροντίζω πάντα να έχω έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, ώστε να τα χρησιμοποιώ σε τέτοιες συνταγές. Αυτό που κάνω είναι να βράζω μια φορά στο τόσο μια ποσότητα ρεβίθια, κανονικά σαν να τα κάνω σούπα (με το κρεμμυδάκι τους, το λαδάκι τους κλπ.) αλλά δεν την τελειώνω. Όταν τα ρεβίθια βράσουν, τα στραγγίζω και πάντα κρατάω το ζωμό τους. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα χωρίζω σε μερίδες (π.χ. 250γρ.) και τα φυλάω στην κατάψυξη. Το ίδιο κάνω και με τον ζωμό τους, το οποίον τον χρησιμοποιώ αντί για νερό. Δίνει πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα.
Το μυστικό για ένα χούμους με βελούδινη υφή είναι να αφαιρέσεις τις φλούδες των ρεβιθιών. Εάν λοιπόν θέλετε το χούμους σας βελούδο 😀 βάλτε τα στραγγισμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίψτε τα με τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες φλούδες θα φύγουν.
Τα παντζάρια που χρησιμοποιούμε εδώ τα ψήνουμε στον φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, μαζί με τα σκόρδα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή ψήνεται ένα φαγητό ή γλυκό στο φούρνο. Τυλίξτε τα παντζάρια και τα σκόρδα με το αλουμινόχαρτο, αφού τα βρέξετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώσετε, και βάλτε τα σε μια γωνίτσα στον φούρνο να ψηθούν κι αυτά συγχρόνως. Κρατάνε μερικές ημέρες στο ψυγείο. Έτσι θα κάνετε και οικονομία 😉
Σερβίρετε το χούμους με ψητά παντζάρια με διάφορα λαχανικά, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, σε avocado toast όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ή ότι άλλο τραβάει η καρδιά σας.
Χούμους με Ψητά Παντζάρια
Ingredients
- 420 γρ. βρασμένα ρεβίθια (περίπου 200-220 γρ. ωμά)
- 2 μικρά προς μέτρια παντζάρια (μόνο τον βολβό)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ¼ φλυτζανιού ταχίνι
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- ¼ – 1/3 φλυτζανιού από τον ζωμό των ρεβιθιών
- ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα παντζάρια και τις σκελίδες σκόρδου πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (πλέον υπάρχει και αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί για πιο υγιεινό μαγείρεμα), τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Θέλουμε τα παντζάρια να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα ξεφλουδίζουμε.
Προαιρετικά, βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεφλουδιστούν. Βουτάμε το σουρωτήρι σε νερό ώστε οι φλούδες να βγουν στην επιφάνεια και τις πετάμε.
Βάζουμε τα ρεβίθια, τα παντζάρια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε. Εάν δεν συμπαθείτε τα πικάντικα, προσθέστε το πιπέρι καγιέν σταδιακά ώστε να πετύχετε την γεύση που θέλετε. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι.
Όσο δουλεύει το μούλτι προσθέστε και λίγο-λίγο τον ζωμό των ρεβιθιών ώστε το χούμους να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπωλ, ραντίστε το με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρετε το χούμους με διάφορα ωμά λαχανικά ή στον ατμό, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, κ.α.
Nutrition
-
137 Calories
-
18g Carbohydrates
-
5g Fat
-
5g Fiber
-
6g Protein
-
1g Saturated fat
-
84mg Sodium
-
4g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (44g)
4 Comments
Ξανθή
17 Οκτωβρίου, 2017 at 6:02 μμΠολύ πρωτότυπο και με υπέροχο χρώμα!!
peps@pepi's kitchen
17 Οκτωβρίου, 2017 at 10:30 μμΦανταστικό χρώμα + Σούπερ γεύση!! Το δοκίμασα και ξέρω!
Με το αβοκάντο on top θα είναι τέλειο σνακ!!!
thehungrybites.com
17 Νοεμβρίου, 2017 at 5:08 μμΦαίνεται υπέροχο, και το χρώμα φανταστικό!
Σαλάτα με Καρότα και Ρεβίθια – Carrot and Chickpea Salad - The Healthy Cook
1 Μαρτίου, 2019 at 1:21 πμ[…] χρησιμοποιώ σε χούμους, αντί για νερό. Δείτε συνταγές εδώ και […]