Σήμερα σας έχω το καλύτερο αλμυρό σνακ που σας έχω προτείνει έως τώρα. Ψητά κάσιους με κουρκουμά, ξερό εστραγκόν, μπούκοβο και σπόρους Chia. Καυτερά όσο πρέπει, αλμυρά όσο πρέπει και άκρως γευστικά!! Ιδανικά για να συνοδέψουν το ποτάκι σας, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή αναζητάτε κάποια πικάντικη γεύση που θα σας αναζωογονήσει.
Τα κάσιους είναι οι σπόροι ενός δέντρου που ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκεί ανακαλύφθηκαν από τους Πορτογάλους και σήμερα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι αυτοί, λοιπόν, βγαίνουν στη βάση των καρπών του δέντρου, οι οποίοι μοιάζουν με μήλα και τα λένε “cashew apples”, δηλαδή μήλα κάσιους. Τους καρπούς αυτούς τους τιμούν ιδιαίτερα οι λαοί της Νοτίου Αμερικής. Μου έκανε εντύπωση κι έτσι βρήκα μια φωτογραφία για να το δείτε και εσείς.
Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Στην ωμή τους μορφή τα κάσιους είναι τοξικά για τους ανθρώπους λόγω ενός χημικού που ονομάζεται urushiol, που είναι το ίδιο έλαιο που βρίσκεται και στον δηλητηριώδη κισσό και προκαλεί αλλεργία. Πριν την πώληση τους τα κάσιους περνάνε από τον ατμό ή ψήνονται (ή και τα δύο) για να αφαιρεθεί αυτή η ουσία.
Τα κάσιους είναι γεμάτη με διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μας προσφέρουν φυτο-χημικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία μας από ασθένειες και καρκίνο. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και παλμιτικό οξύ. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της βλαβερής LDL-χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL.
Επίσης, τα κάσιους είναι πλούσια πηγή βασικών μετάλλων, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως συν-παράγοντας για αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η γλουταθειόνη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα των φυσιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της χρησιμοποίησης του σιδήρου, την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού, και την παραγωγή της χρωστικής ουσίας του δέρματος και των μαλλιών, που ονομάζεται μελανίνη.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολλές βασικές βιταμίνες όπως παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), ριβοφλαβίνη, και θειαμίνης (βιταμίνη Β-1).
Το εστραγκόν είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου. Το βότανο δρα ως αντισκορβουτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, υπνωτικό, ανθελμινθικό και βοηθά σε προβλήματα πέψης και οδονταλγίας. Το έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, φουσκώματα, ναυτία και λόξυγκα. Δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε ελαφρά προβλήματα αϋπνίας. Έχει ήπιες ιδιότητες εμμηναγωγού και βοηθά σε καθυστέρηση περιόδου. Κατάπλασμα των φύλλων βοηθά σε ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ποδάγρα και πονόδοντο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης. Το φυτό νωπό ή αποξηραμένο έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα.
Για τον κουρκουμά και τους σπόρους Chia έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα, αν θέλετε να θυμηθείτε τις ιδιότητές τους. Ας δούμε τώρα την συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Μερίδες: 8 (2 φλυτζάνια κάσιους)
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια ωμά κάσιους (230γρ. περίπου)
- 1 κουταλιά σπόρους Chia
- ½ κουταλάκι (γεμάτο) σκόνη κουρκουμά
- ½ – 1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρά τα θέλετε)
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- 2 κουταλάκια ξερό εστραγκόν
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 140ο C.
- Σε ένα μπωλ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
- Απλώστε τα κάσιους σε ένα ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, ανακατέψτε τα, απλώστε τα πάλι καλά στο ταψί και ξαναβάλτε τα στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.
Η πρωτότυπη συνταγή λέει πως μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ένα αεροστεγές δοχείο για περίπου 2 εβδομάδες. Εγώ δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω…… δεν κράτησαν ούτε 2 μέρες… 🙂
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
178.4 | 9.7 | 2.0 | 14.3 | 2.3 | 5.4 | 1.7 |
0.0 |
Πηγές:
http://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=98
http://www.herb.gr/index.php/news/Artemisia_dracunculus/
18 Comments
χρυσαυγη
17 Νοεμβρίου, 2014 at 8:32 πμΜας εχεις τρελανει με τους φοβερους ξηρους καρπους που φτιαχνεις!!! Τι να πω πια; Οπως και τα ρεβυθια σου πιυ τα δοκιμασα και ξετρελαθηκα ετσι και τα κασιους θα τα λατρεψω. Ειναι απο τους αγαπημενους μου ξηρους καρπους.
Μπραβο Ευη!!!!!!!!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2014 at 1:17 μμθα τα λατρέψεις σίγουρα!! είναι απίθανα!!!
peps@pepi's kitchen
17 Νοεμβρίου, 2014 at 8:58 πμΈχω ένα μισό σακουλάκι κάσιους στο ντουλάπι….τα μπαχαρικά υπάρχουν πάντα…..
Για afternoon snack θα είναι ότι πρέπει!
Ανυπομονώ….φαίνονται τέλεια!!!!!!!!!!
peps
17 Νοεμβρίου, 2014 at 10:26 πμ…ΞΕΧΑΣΑΑΑΑ….δεν είχα ξαναδεί φρέσκα κάσιους!!!! εντυπωσιακό!!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2014 at 1:19 μμείναι όντως εντυπωσιακό! ούτε εγώ τα είχα ξαναδεί.
γι αυτό έβαλα και την φωτογραφία, για να τα δείτε κι εσείς!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2014 at 1:17 μμείναι!!!! 😉
mia maria
17 Νοεμβρίου, 2014 at 10:46 πμΥπέροχο σνακ πραγματικά! Τα κάσιους μας αρέσουν πολύ!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2014 at 1:19 μμχαίρομαι!! δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!! 😉
Culinary Flavors
17 Νοεμβρίου, 2014 at 12:05 μμΌτι πρέπει για το βραδινό ποτάκι μας! Φιλιά!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2014 at 1:20 μμότι πρέπει! φιλιά κατερίνα μoυ!!
Ερμιόνη
17 Νοεμβρίου, 2014 at 10:47 μμΚαταρχήν μου έκανε εντύπωση η φωτογραφία του δέντρου.
Δεν είχε τύχει να δω κάσιους στη φυσική τους μορφή.
Και η συνταγή μου έκανε εντύπωση. Δεν είχα σκεφτεί ότι μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα αρωματικά και πικάντικα υλικά.
Έχω συνηθίσει να τα τρώω αλατισμένα και μου αρέσουν ούτως ή άλλως!
Πρωτότυπη και εύκολη πρόταση!
The Healthy Cook
18 Νοεμβρίου, 2014 at 8:19 μμχαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη μου!!
tanja@the green mixer
18 Νοεμβρίου, 2014 at 9:39 πμΠαρότι μόλις ξεκίνησα να πίνω καφέ, τα είδα και άρχισα να ξεροκαταπίνω, γιατί τρελαίνομαι για ξηροκάρπια και σιγά μην περιμένω να τα φάω συνοδεία ποτού. Μπαινουν στηνλίστα μαζί με τα ρεβύθια.
The Healthy Cook
18 Νοεμβρίου, 2014 at 8:20 μμμου αρέσει που η λίστα αρχίζει να μακραίνει!!! 😉
peps@pepi's kitchen
18 Νοεμβρίου, 2014 at 12:14 μμτα έφτιαξα!!!!! τα τσάκισα με το κουταλάκι!!! τέλεια!!!
The Healthy Cook
18 Νοεμβρίου, 2014 at 8:20 μμμόνο για να τα τσακίζεις είναι αυτά!!!! 🙂
Cook Taste Live
25 Νοεμβρίου, 2014 at 1:02 πμΦοβερή συνταγή!! Λατρεύω τα κάσιους και τρελαίνομαι για εστραγκόν. Οπότε είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσω και το συγκεκριμένο σνακ! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω.
Όσο για το δεντράκι, δεν είχα ξαναδεί και είναι πράγματι εντυπωσιακό!
The Healthy Cook
26 Νοεμβρίου, 2014 at 2:02 πμαν σου αρέσουν αυτά τα δύο αποκλείεται να μην σου αρέσει και η συνταγή! δοκίμασέ τη και πες μου.
φιλιά!