Σαλάτα για μια ιδιαίτερη περίσταση, ή, για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο? Διαλέξτε και πάρτε. Αυτή η πολύ νόστιμη σαλάτα με καπνιστό σολομό, σπαράγγια και σάλτσα αβοκάντο, μπορεί εύκολα να σταθεί και σαν ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα.
Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3)), σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση) και σε μέταλλα (όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο). Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, αλλά έχουν πολύ κάλιο. Η θερμιδική αξία των σπαραγγιών θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει πάνω από 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των διαιτητικών ινών και περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της πρωτεΐνης.
Τα σπαράγγια είναι, επίσης, μία μοναδική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μια πρωτεΐνης που ενισχύει τη σύνθεση των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στον ιστό, που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρυνση, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες των σπαραγγιών, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γνωστικής εξασθένησης του εγκεφάλου. Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια περιέχουν το φολικό οξύ, το οποίο λειτουργεί με τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεταιι στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένισης. Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια (ένα φλιτζάνι περιέχει το 66% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος). Τα σπαράγγια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, του άσθματος και των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Όσον αφορά στις ιδιότητες του σολομού, διαβάστε την ανάρτηση για ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα, ενώ πληροφορίες για το αβοκάντο θα βρείτε στο άρθρο Αβοκάντο, μία ακόμη υπερτροφή.
Ένα από τα υλικά που θα χρειαστείτε για την σαλάτα με σολομό και σπαράγγια είναι και 100 γρ. περίπου πράσινη σαλάτα. Εγώ χρησιμοποίησα συσκευασμένη ανάμεικτη σαλάτα με κόκκινη και πράσινη λόλα και ρόκα, αλλά τελικά νομίζω πως η σκέτη ρόκα θα ταιριάζει το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα. Ας δούμε τώρα τη συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες baby, πλυμένες
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 500 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια
- 300-400 γρ. καπνιστό σολομό
- 100 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας, ή, ρόκα
- 25 γρ. αυγά σολομού (μπρικ)
για τη σάλτσα αβοκάντο:
- 1 μέτριο, ώριμο αβοκάντο
- ¼ φλυτζανιού (60 γρ.) γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο
- τον χυμό από 1 λάιμ
Εκτέλεση:
- Βράστε τις πατάτες, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Σουρώστε και κόψτε τες στη μέση. Τοποθετείστε τες σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, με την κομμένη πλευρά από πάνω και λαδώστε τες ελαφρά, με την βοήθεια ενός πινέλου. Ψήστε τις πατάτες στους 220ο C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Εν τω μεταξύ κόψτε τα σπαράγγια λίγο πιο κάτω από την μέση και βράστε τα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Στραγγίστε και βρέξτε τα με μπόλικο δροσερό νερό.
- Αφαιρέστε την φλούδα και το κουκούτσι από το αβοκάντο. Ετοιμάστε την σάλτσα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
- Κόψτε τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες.
- Για να σερβίρετε, μοιράστε την σάλτσα σε 4 πιάτα και κάντε το ίδιο με τις πατάτες, βάζοντάς τες πάνω στη σάλτσα. Τοποθετείστε την ανάμεικτη σαλάτα πάνω στις πατάτες και μετά τα σπαράγγια πάνω στη σαλάτα. Επάνω στα σπαράγγια βάζετε τον καπνιστό σολομό και τέλος, διακοσμείτε με τα αυγά σολομού.
Παγώστε και ένα ωραίο λευκό κρασί και απολαύστε!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
437.8 | 63.1 | 0.2 | 10.2 | 1.6 | 26.8 | 7.3 |
20.1 mg |
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Salads” του The Australian Women’s Weekly.
Πηγή:
30 Comments
peps@pepi's kitchen
4 Μαΐου, 2015 at 7:47 πμΤι γκουρμεδιάρικη σαλάτα είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ποια ιδιαίτερη περίσταση??? Ποιο ρομαντικό δείπνο???
Για μένα θα τη φτιάξω!!!
Η φωτογραφία είναι φανταστική!!! Τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά και φωτεινά!!
Έβαλες και μπρικ….πάγωσες κρασάκι…όλα τέλεια!!
…πςςςτ αυτό εκεί πίσω τι είναι?? ψωμάκι?
Μπράβο!! Υπέροχη σαλάτα με σούπερ συνδυασμό υλικών μας έφτιαξες!!
Καλημέρα Ευούλα!!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:21 μμευχαριστώ πεπίτα!!
Beauty Follower
4 Μαΐου, 2015 at 9:23 πμΤελεια πρόταση!!!!
Καλή εβδομαδα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:21 μμευχαριστώωω!
Χρυσαυγή
4 Μαΐου, 2015 at 9:56 πμΜιλάμε για συνταγή βγαλμένη από γκουρμέ περιοδικό μαγειρικής και σε φωτογράφιση και σε εκτέλεση!!!!!!!!!!!!!!! Τι να πω και τι να αφήσω ? Δεν έχω λόγια! Είναι εξαιρετική σε ΟΛΑ της!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο Εύη! Τα αξιοποίησες τα σπαράγγια στο έπακρο!
Καλημέρα, καλό μήνα, καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!!!!!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:21 μμευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου!!
άρης
4 Μαΐου, 2015 at 10:20 πμΕύη δεν έχω λόγια !! Ολοκληρωμένο και πανέμορφο γευστικά και αισθητικά post !! Κάθε πρότασή σου είναι πραγματικά καλοδουλεμένη !!!!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:22 μμΆρη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Αγγελική
4 Μαΐου, 2015 at 10:48 πμΑπλά υπέροχη! Αγαπημένες γεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο και τόσο λαχταριστό γεύμα. Μπράβο!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Φιλιά!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:23 μμευχαριστώ Αγγελικούλα! 🙂
mia maria
4 Μαΐου, 2015 at 11:05 πμΥπέροχο πιάτο! Και σε χρώμα και σε γεύση!
Καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:23 μμσ’ ευχαριστώ Μαρία!
justsunday
4 Μαΐου, 2015 at 12:21 μμαυτο θα πει γκουρμε!
φοβερη προταση,αψογη προταση!μπραβο ευη απο τις πιο ωραιες σαλατες που ειχα δει!!!!
Kisses
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:24 μμχαίρομαι που σου αρέσει Κικίτσα!
φιλιά!
sp00nstories
4 Μαΐου, 2015 at 5:07 μμΦοβερά όμορφο πιάτο!Του βάζω 10 με τόνο^^ Καλή εβδομάδα κοριτσάκι!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:24 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Λίλια!
φιλιά!
theonewithallthetastes
4 Μαΐου, 2015 at 10:39 μμΠολύ κομψή σαλάτα!
Και το ντρέσινγκ το λάτρεψα! Δείχνει γευστικότατο!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:25 μμευχαριστώ πολύ!
ναι, το ντρέσινγκ πολύ απλό, αλλά πολύ νόστιμο!
Χρύσα
5 Μαΐου, 2015 at 8:14 μμΕντάξει, τι να πω… ένα κι ένα όλα τα υλικά, γκουρμέ όσο δεν πάει!
Ήξερα ότι τα σπαράγγια είναι θρεπτικά, νομίζω ότι δεν είχα αντιληφθεί καλά το πόσο!
Και το ντρέσινγκ από μόνο του όμως, καταπληκτικό!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:26 μμευχαριστώ πολύ Χρύσα μου!
ΕΛΕΝΑ
6 Μαΐου, 2015 at 3:46 μμΝομίζω από τις πιο όμορφες και γκουρμέ σαλάτες που έχω δει!
Δείχνει υπέροχη και η σάλτσα με αβοκάντο με έχει ξεσηκώσει!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
The Healthy Cook
6 Μαΐου, 2015 at 7:26 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει!
φιλιά πολλά!
Culinary Flavors
7 Μαΐου, 2015 at 9:54 πμΛοιπόν κάποτε δεν έτρωγα τα σπαράγγια γιατί δεν μου άρεσε η εμφάνισή τους! χαζό έ; Τώρα τα αγαπώ πολύ. Είναι πολύ όμορφη η σαλάτα σου και μπορεί να σταθεί και ως κυρίως! Φιλιά!
The Healthy Cook
7 Μαΐου, 2015 at 1:51 μμευχαριστώ Κατερίνα μου!! φιλιά!!
Marcela (tortadellafiglia)
8 Μαΐου, 2015 at 1:31 πμI am soooooo sold! It looks delicious!
The Healthy Cook
8 Μαΐου, 2015 at 2:15 μμit really is!! thanks! 🙂
tanja@the green mixer
10 Μαΐου, 2015 at 11:50 μμΌλα τα έχει αυτή η συνταγή, όλα τα καλά και αγαπημένα (μου) υλικά. Τις πατάτες ουτε που τις πρόσεξα να σου πω την αλήθεια, τις διάβασα στα υλικά και μετά τις πρόσεξα, αλλά μου αρέσει πολύ η προσθήκη τους γιατί δίνουν και σώμα στη σαλάτα και χορτάινουν.
The Healthy Cook
11 Μαΐου, 2015 at 12:36 πμτην έφαγα και χωρίς πατάτες και ήταν πολύ νόστιμη κι έτσι!
αλλά όπως λες η προσθήκη τους κάνει την σαλάτα πολύ χορταστική.
ευχαριστώ Τάνια μου! καλό βράδυ!
Cook Taste Live
11 Μαΐου, 2015 at 11:17 μμΟ σολομός είναι τόσο μα τόσο αγαπημένος σε κάθε του μορφή. Φρέσκος, καπνιστός, μπρίκ.. δεν τον χορταίνω με τίποτα. Με το πιάτο αυτό έχεις χτυπήσει φλέβα.. 3 από τα πιο αγαπημένα μου υλικά ever (σολομός, αβοκάντο, σπαράγγι) μαζί. Παράδεισος λέμε!
The Healthy Cook
11 Μαΐου, 2015 at 11:39 μμαχ, και για μένα, παράδεισος είναι αυτό το πιάτο!! χαίρομαι που σου αρέσει!
ευχαριστώ Ευάκι!