• Ελληνικά
  • English
  • Επιδόρπια/ Συνταγές

    Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

    Καλή χρονιά σε όλους! Μετά από μια μικρή, αλλά απαραίτητη για μένα, διακοπή, μπαίνω κι εγώ σιγά σιγά σε πρόγραμμα.  Επιστροφή λοιπόν στην μπλογκογειτονιά με συνταγή για ένα  γλυκάκι, εύκολο,  γρήγορο και με απλά και λίγα υλικά. Ελαφρύ ρολό πορτοκαλιού με καρύδια. Ότι πρέπει για τον απογευματινό καφέ, ή, το τσάι σας.

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

    Το παντεσπάνι για το ρολό φτιάχνετε με λίγα αυγά και ψιλοκομμένα καρύδια, κάτι που το κάνει πολύ ιδιαίτερο, πιο υγιεινό και πολύ αρωματικό. Από την άλλη μεριά, τη σαντιγύ την φτιάχνουμε με φυτική κρέμα γάλακτος, η οποία περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο γλυκιά από την κανονική, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη. Για να αρωματίσετε το γλυκό σας, έχετε πολλές επιλογές:  χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού σε συνδυασμό με λικέρ πορτοκαλιού, που είναι και το πιο εύκολο, ή εσάνς πορτοκαλιού, την οποία βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με κονιάκ. Προσοχή μόνο, μην συνδυάσετε εσάνς πορτοκαλιού με λικέρ πορτοκάλι γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Η προσθήκη ψιλοκομμένου γλυκού κουταλιού πορτοκάλι μέσα στην κρέμα, ολοκληρώνει το γλυκό και ταιριάζει υπέροχα με την γεύση που αφήνουν τα καρύδια.

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

    Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

    Μερίδες:   8

    Υλικά:

    Για το παντεσπάνι

    • 1 φλυτζάνι καρύδια πολύ ψιλοκομμένα (σχεδόν σκόνη)
    • 4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
    • ½ φλυτζάνι ζάχαρη, ή, στέβια (σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1)
    • 1/8 κουταλάκι κρεμόριο
    • 1/8 κουταλάκι αλάτι

    Για την κρέμα:

    • 330ml φυτική κρέμα γάλακτος
    • 1 κουταλιά ζάχαρη, ή, στέβια (προαιρετικά)
    • 2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, ή το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού, ή, κονιάκ
    • 3 κουταλιές στραγγισμένο και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, ή κόντιτα πορτοκαλιού + 1 κουταλιά επιπλέον για την διακόσμηση.

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C . Στρώνετε ένα ταψάκι διαστάσεων 22Χ30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνετε πολύ καλά.
    2. Χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
    3. Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
    4. Ρίχνετε στο μείγμα των καρυδιών την μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
    5. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνετε ομοιόμορφα. Το ψήνετε για 15-16 λεπτά.
    6. Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο και με προσοχή βγάλτε το από το ταψί μαζί με το χαρτί. Αναποδογυρίστε το, πάλι με προσοχή, σε μια καθαρή πετσέτα και έτσι όπως είναι ζεστό γυρίστε το σε ρολό. Αφήστε το να κρυώσει.
    7. Εντωμεταξύ χτυπήστε την φυτική κρέμα γάλακτος ώσπου να πήξει. Ρίξτε την ζάχαρη, ή τη στέβια (αν χρησιμοποιήσετε) και το άρωμα πορτοκαλιού, ή το ξύσμα και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου η σαντιγύ σας γίνει αφράτη. Τέλος, προσθέστε τα κομματάκια πορτοκαλιού και το λικέρ και ανακατέψτε λίγο ακόμα.
    8. Ξετυλίγετε προσεκτικά το ρολό. Απλώνετε την μισή ποσότητα από την κρέμα στο εσωτερικό του ρολού και την υπόλοιπη απλώστε τη εξωτερικά για να το διακοσμήσετε. Τέλος, απλώστε στην επιφάνεια του γλυκού τα υπόλοιπα κομματάκια από το γλυκό πορτοκάλι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

     

    Κι έτσι, απλά και γρήγορα, έχετε το ρολό πορτοκαλιού με καρύδια έτοιμο για να το απολαύσετε!!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    221 6.8 2.8 19.2 2.6 4.8 1.5

    81.8mg

     

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

     

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

     

    Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    29 Comments

  • Απάντηση
    αρης
    7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμ

    Φανταστικό !! Ωραία η ιδέα της φυτικής κρέμας. Θα είναι πιο ελαφρύ.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:52 μμ

      Ευχαριστώ! Χαίρομαι που σου αρέσει Άρη!
      Καλό βράδυ!

  • Απάντηση
    Jasmin
    7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:55 μμ

    Happy New Year to you too, dear Evi.
    This cake looks delicious – I could definitely have one piece right now with my afternoon coffee 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:00 μμ

      Happy New Year Jasmin!!
      I’m glad you like it!! You should have been closer to Athens to taste some!! 😉

  • Απάντηση
    Χρύσα
    7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:19 μμ

    Μμμμ, από τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ! Ελαφρύ, αρωματικό και πολύ φινετσάτο! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες φυτική κρέμα, η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται επιπλέον ζάχαρη, ειδικά έτσι όπως την αρωμάτισες! Τέλειο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:28 μμ

      ευχαριστώ Χρύσα μου!!
      ναι είναι πολύ αρωματικό!
      καλό σου βράδυ!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:43 μμ

    Πολύ ωραία παρουσίαση έχει το γλυκάκι σου!
    Αυτό το ζαχαρωμένο πορτοκάλι στην κορυφή πολύ το λιγουρεύομαι!
    Φαίνεται σούπερ ελαφρύ και αρωματικό, το καλύτερη συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ!

  • Απάντηση
    Decofairy
    8 Ιανουαρίου, 2015 at 1:08 πμ

    Φαίνεται τέλειο!!!

  • Απάντηση
    stylencritics
    8 Ιανουαρίου, 2015 at 8:32 πμ

    Φανταστικό και εύκολο!!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    8 Ιανουαρίου, 2015 at 9:20 πμ

    Καλημερα Εύη!!!!!!!!!!!!!!
    Χρόνια πολλά και καλώς ξεκουράστηκες λίγες μέρες αλλά καλύτερα που επέστρεψες γιατί πραγματικά εμένα μου έλειψες!!

    Εντάξει, το έκανες πάλι το θαύμα σου! Δεν υπάρχει ο συνδυασμός του γλυκού που έφτιαξες! Αν και με τα φρουτογλυκά δεν έχω μεγάλη αγάπη το πορτοκάλι και το άρρωμά του το λατρεύω στα γλυκά! Τους ξηρούς καρπούς επίσης! Με λίγα λόγια έφτιαξες ένα ρολό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου με φωτογραφίες που ξελιγώνουν και τις ζηλεύω ρε παιδί μου (με την καλή έννοια)!!!

    Καλημέρα και πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      9 Ιανουαρίου, 2015 at 12:35 πμ

      χαίρομαι που σου αρέσει!!!
      τα φρουτογλυκά δεν τα συμπαθώ κι εγώ πάρα πολύ, αλλά το συγκεκριμένο είναι τόσο δροσιστικό και αέρινο, που το αγάπησα!!!
      μην νομίζεις, δεν επέστρεψα εντελώς ακόμη…. το παλεύω!!! χαχαχα!!
      φιλιά πολλά Χρυσαυγή μου!! ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    mookies
    8 Ιανουαρίου, 2015 at 8:14 μμ

    Μπράβο Εύη μου, υπέροχο φαίνεται το γλυκό σου! Ελαφρύ, αρωματικό, με ένα εξαιρετικό καρυδένιο παντεσπάνι. Καλή χρονιά να έχουμε με τις νόστιμες και υγιεινές συνταγές σου.
    Πες μου αν ξέρεις για την φυτική κρέμα γάλακτος, έχω διαβάσει ότι παρόλο που περιέχει λιγότερα λιπαρά, η επεξεργασία και τα συστατικά που περιέχει την καθιστούν πιο επιβλαβή.
    Φιλιά

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      9 Ιανουαρίου, 2015 at 12:38 πμ

      καλησπέρα Μίνα!!
      σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! καλή χρονιά και σε σένα!
      για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς, θα σου πω πως η σαντιγύ δεν είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά όπως και να την φτιάξεις. η φυτική κρέμα γάλακτος είναι απομίμηση της κρέμας γάλακτος και γίνεται συνήθως από μη γαλακτοκομικά λίπη (από φυτικό λάδι). το καλό με αυτή τη κρέμα είναι πως δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, γιατί είναι ήδη αρκετά γλυκιά. το κακό είναι ότι είναι μια ακόμα επεξεργασμένη τροφή που σίγουρα δεν πρέπει για να την τρώμε καθημερινά. εγώ, που παρεπιμτόντως τρώω γλυκά με σαντιγύ το πολύ δυο φορές το χρόνο, την προτιμώ γιατί κάνει μια πιο αέρινη σαντιγύ που μου αρέσει πολύ περισσότερο.
      από την άλλη μεριά, η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούμε συνήθως για την σαντιγύ έχει 35% λιπαρά και σαφώς πολύ περισσότερη χοληστερίνη.
      η δική μου γνώμη είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα που ταιριάζουν στις δικές μας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις, αφού πρώτα όμως διαβάσουμε την ετικέτα με τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία.
      εννοείται πως η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να παρασκευαστεί και με τα δύο είδη κρέμας γάλακτος.
      ελπίζω να σε κάλυψα!!
      φιλιά πολλά!

      • Απάντηση
        mookies
        9 Ιανουαρίου, 2015 at 11:52 μμ

        Με κάλυψες και με το παραπάνω!
        Σ΄ευχαριστώ Εύη

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    9 Ιανουαρίου, 2015 at 11:56 πμ

    Καλή Χρονιά!!! Ελπίζω να σε βρήκε το νέο έτος ξεκούραστο.
    Νόστιμο και ελαφρύ το γλυκάκι, ότι χρειάζεται μετά από την κρεπάλη των γιορτών. Δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ στέβια στη ζαχαροπλαστική γιατί δεν μου αρέσει η επίγευση που αφήνει (στον καφέ που είχα δοκιμάσει τουλάχιστον), έιναι έντονη και στα γλυκα?

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      9 Ιανουαρίου, 2015 at 7:04 μμ

      καλή χρονιά και σε σένα Τάνια μου!!
      να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο με τη στέβια.
      μήπως είναι θέμα μάρκας?

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    9 Ιανουαρίου, 2015 at 10:09 μμ

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Εύη μου!
    Εύχομαι ότι καλύτερο για το νέο έτος!
    Η πρόταση σου είναι εξαιρετική!
    Μου αρέσει πολύ γιατί είναι ανάλαφρη μεν, αλλά πολύ πλούσια σε γεύση και αρωματική!
    Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    10 Ιανουαρίου, 2015 at 11:37 πμ

    Είναι το γνωστό σούπερ γλυκό κουταλιού πορτοκάλι της μαμάς?
    Παντεσπάνι χωρίς αλεύρι αλλά με καρύδια πρώτη φορά βλέπω και μου άρεσε σαν ιδέα! Φαίνεται πολύ αεράτο γλυκό!
    Τι μάρκα στέβια χρησιμοποιείς γιατι αυτή που έχω δοκιμάσει έχει μια μεταλλική γεύση και δε μ αρέσει.

    Φιλάκιααααααααααα

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Ιανουαρίου, 2015 at 12:04 μμ

      μπονζούρ πεπίτα!
      ναι αυτό το γλυκό είναι!
      στέβια έχω δοκιμάσει παλαιότερα αυτή που έχει ο βασιλόπουλος στην χάρτινη μαλακή συσκευασία και ήταν μια χαρά. τελευταία πήρα χύμα από ένα μαγαζί με βιολογικά και αυτή χρησιμοποιώ τώρα.

  • Απάντηση
    Magda
    12 Ιανουαρίου, 2015 at 3:18 μμ

    Αχ τί όμορφο γλυκό! Καλή και γλυκιά χρονιά να έχεις!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      13 Ιανουαρίου, 2015 at 11:12 μμ

      ευχαριστώ πολύ Μάγδα!! καλή χρονιά και σε σένα!!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    13 Ιανουαρίου, 2015 at 10:38 πμ

    Πολύ όμορφος κορμός και με τα φρούτα και τα καρύδια ιδιαίτερα αρωματικός! Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    15 Ιανουαρίου, 2015 at 5:05 μμ

    Μμμμμμ δροσρό και τοσο λαχταριστό γλυκό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Αφήστε το σχόλιό σας