Αυτή είναι η σοκολάτα για μένα! Καυτερή σοκολάτα με πιπέρι καγιέν και κανέλα! Είπα να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες, την σοκολάτα και τις καυτερές γεύσεις και βγήκε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Και μια και πλησιάζει και η γιορτή των ερωτευμένων, έφτιαξα και δύο σε σχήμα καρδιάς, αφιερωμένες σε όσους γιορτάζουν 😉
Αυτές οι σοκολάτες είναι από τα πιο απλά γλυκίσματα που μπορείτε να φτιάξετε. Απλά λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο. Τα τσέρκια μπορεί να είναι ότι σχήμα ή μέγεθος θέλετε. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ είναι 10Χ5 εκ., αν και ιδανικά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερα, αλλά δεν βρήκα στην αγορά.
Ο συνδυασμός καγιέν – κανέλας ταιριάζει απίστευτα στην σοκολάτα. Στην Μεξικάνικη κουζίνα τον χρησιμοποιούν πολύ, είτε σε μείγμα ζεστής σοκολάτας, είτε σε σοκολατένια γλυκίσματα, όπως κέικ, μπισκότα κλπ. Και έχουν πολύ δίκιο!
Η καυτερή γεύση του καγιέν οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Τα οφέλη του στην υγεία είναι αναρίθμητα.
Όσο για την κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.
Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.
Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Όσον αφορά την σοκολάτα, εγώ χρησιμοποίησα 250 γρ. απλή μαύρη σοκολάτα και 100 γρ. σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ή οποία μου αρέσει πολύ. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο απλή σοκολάτα αν θέλετε.
Στις αναλογίες που σας δίνω η γεύση της σοκολάτας είναι τόσο πικάντικη όσο να την αντέχουν όλοι. Δεν είναι ιδιαίτερα καυτερή.
Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν
Ingredients
- 350 γρ. μαύρη σοκολάτα
- ¾ κουταλάκι κανέλα
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Instructions
Λαδώνετε πολύ ελαφρά τα τσέρκια και τα τοποθετείτε σε ένα επίπεδο σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και το αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο.
Nutrition
-
169 Calories
-
15g Carbohydrates
-
2mg Cholesterol
-
11g Fat
-
2g Fiber
-
2g Protein
-
6g Saturated fat
-
3mg Sodium
-
11g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (29g)
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας! ?
24 Comments
Katerina@delightfularea.com
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:18 πμΑυτή είναι σοκολάτα για μένα! Υπέροχος συνδυασμός! Πανέμορφα τελειες εικόνες!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμευχαριστώ Κατερινάκι!!
Ξανθή
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:16 μμΦοβερή φωτογραφία!!!!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμ🙂
Beauty Follower
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:19 μμMmmm hotty!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμ😉
peps@pepiskitchen
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:20 μμΗ αγαπημένη μου σοκολάτα!!!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:28 μμθα την λατρέψεις ακόμα περισσότερο όταν την δοκιμάσεις!
ευχαριστώ πεπίτα!
neanikon
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:06 μμΤελευταία όλο λέω πως πρέπει να δοκιμάσω τον συνδυασμό σοκολάτα – πιπέρι! Φαίνεται να έχει τόσο ενδιαφέρον!
Υπέροχη πρόταση Εύη και υπέροχες φωτό!!!
The Healthy Cook
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:41 μμευχαριστώ Άρη μου!! 🙂
sp00nstories
4 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:23 μμΠράγματι ωραίος συνδυασμός γεύσεων! Είναι για δάγκωμα!!
The Healthy Cook
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:41 μμ😉
Χρύσα
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:30 πμ“Καυτή ανάρτηση”!!!
Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν τέτοιο συνδυασμό και τον είχα ερωτευθεί!
Εμένα μου αρέσει λίγο καγιέν και σε ρόφημα ζεστής σοκολάτας (bitter εννοείται).
Μου άρεσε πολύ και η “λιποδιαλυτική” ιδιότητα της κανέλας! Θα το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία μου φαίνεται! 😉
The Healthy Cook
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:43 μμκαι σε ζεστή σοκολάτα είναι τέλειο το καγιέν!! έχεις δίκιο!
είδες τι μαθαίνεις εδώ? 😀
dolmadaki
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:01 πμπωωωωωωωωωω τι υπεροχες φωτογραφιες!! κ τι καυτος συνδυασμος εβαλες φωτια τον βαλεντιντο!!! πρεπει να ειναι πολυ ωραια η γευση
The Healthy Cook
5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:44 μμείναι Αναστασία!! απίθανη!!
σ’ ευχαριστώ!
Cook Taste Live
6 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:08 μμΕίσαι στο mood του Φεβρουαρίου ε? Σοκολάτες και καρδιές <3
Από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς σοκολάτα με πιπέρι! Ειδικά όταν είναι bitter η σοκολάτα. Με ένα σκέτο εσπρεσσάκι δίπλα είναι το καλύτερό μου κλείσιμο για οποιοδήποτε γεύμα! Θα την δοκιμάσω σίγουρα!
The Healthy Cook
9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:18 μμχαίρομαι!! είναι και μένα ο αγαπημένος μου!
φιλιά!
Ariadni St.
7 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:13 μμΕυκολη συνταγη και ωραία! Μου αρεσει πολύ η κανελα και η σοκολάτα, για την πιπεριά κρατω μια επιφύλαξη καθως τα πολύυυυυ καυτερα δεν με ξετρελαίνουν χαχαχαχα
Καλό μας ξημέρωμα!
Σε φιλώ γλυκά 🙂
The Healthy Cook
9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:19 μμδεν είναι πολύ καυτερή, είναι όσο πρέπει για να την τρώνε όλοι.
φιλιά!
Sarah | Well and Full
9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:24 πμChocolate and spicy are two of my favorite flavors too!! 😀 I love how you’ve combined them here 🙂
The Healthy Cook
9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:22 μμI’m so glad you like it! thanks for stoping by Sarah! 🙂
Χρυσαυγή
11 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:43 μμΕύη, όχι ότι είχα αμφιβολία, αλλά επιβεβαιώνω πως η σοκολάτα σου είναι καταπληκτική! Την δοκίμασα βλέπεις από την Πέπη που την είχε φτιάξει. Κατ΄αρχίν μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας και κανέλας. Στα σοκολατένια κέικ πολλές φορές βάζω κανέλα και πραγματικά αλλάζει η γεύση τους. Επιπλέον το ότι άφηνε μια ανεπαίσθητο αλλά υπέροχο κάψιμο στο στόμα μου άρεσε πάρα πάρα πολύ!!!!!!!!
The Healthy Cook
12 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:51 μμχαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
η κανέλα του ταιριάζει καταπληκτικά και το απαλό κάψιμο είναι όσο πρέπει.
ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! 🙂