• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

    Αυτή είναι η σοκολάτα για μένα! Καυτερή σοκολάτα με πιπέρι καγιέν και κανέλα!  Είπα να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες, την σοκολάτα και τις καυτερές γεύσεις και βγήκε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Και μια και πλησιάζει και η γιορτή των ερωτευμένων, έφτιαξα και δύο σε σχήμα καρδιάς, αφιερωμένες σε όσους γιορτάζουν  😉

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

    Αυτές οι σοκολάτες είναι από τα πιο απλά γλυκίσματα που μπορείτε να φτιάξετε. Απλά λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο. Τα τσέρκια μπορεί να είναι ότι σχήμα ή μέγεθος θέλετε. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ είναι 10Χ5 εκ., αν και ιδανικά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερα, αλλά δεν βρήκα στην αγορά.

    Ο συνδυασμός καγιέν – κανέλας ταιριάζει απίστευτα στην σοκολάτα. Στην Μεξικάνικη κουζίνα τον χρησιμοποιούν πολύ, είτε σε μείγμα ζεστής σοκολάτας, είτε σε σοκολατένια γλυκίσματα, όπως κέικ, μπισκότα κλπ. Και έχουν πολύ δίκιο!

    Η καυτερή γεύση του καγιέν οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Τα οφέλη του στην υγεία είναι αναρίθμητα.

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

    Όσο για την κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

    Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

    Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

    Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

    Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

    Όσον αφορά την σοκολάτα, εγώ χρησιμοποίησα 250 γρ. απλή μαύρη σοκολάτα και 100 γρ. σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ή οποία μου αρέσει πολύ. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο απλή σοκολάτα αν θέλετε.

    Στις αναλογίες που σας δίνω η γεύση της σοκολάτας είναι τόσο πικάντικη όσο να την αντέχουν όλοι. Δεν είναι ιδιαίτερα καυτερή.

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

    Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 12
    Prep Time: 15 λεπτά

    Ingredients

    • 350 γρ. μαύρη σοκολάτα
    • ¾ κουταλάκι κανέλα
    • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

    Instructions

    1

    Λαδώνετε πολύ ελαφρά τα τσέρκια και τα τοποθετείτε σε ένα επίπεδο σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    2

    Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί.

    3

    Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά.

    4

    Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και το αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο.

    Nutrition

    • 169 Calories
    • 15g Carbohydrates
    • 2mg Cholesterol
    • 11g Fat
    • 2g Fiber
    • 2g Protein
    • 6g Saturated fat
    • 3mg Sodium
    • 11g Sugar

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (29g)

     

    ♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  ? 

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

     

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

     

    Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    24 Comments

  • Reply
    Katerina@delightfularea.com
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:18 πμ

    Αυτή είναι σοκολάτα για μένα! Υπέροχος συνδυασμός! Πανέμορφα τελειες εικόνες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι!!

  • Reply
    Ξανθή
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:16 μμ

    Φοβερή φωτογραφία!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμ

      🙂

  • Reply
    Beauty Follower
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:19 μμ

    Mmmm hotty!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:59 μμ

      😉

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:20 μμ

    Η αγαπημένη μου σοκολάτα!!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:28 μμ

      θα την λατρέψεις ακόμα περισσότερο όταν την δοκιμάσεις!
      ευχαριστώ πεπίτα!

  • Reply
    neanikon
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:06 μμ

    Τελευταία όλο λέω πως πρέπει να δοκιμάσω τον συνδυασμό σοκολάτα – πιπέρι! Φαίνεται να έχει τόσο ενδιαφέρον!

    Υπέροχη πρόταση Εύη και υπέροχες φωτό!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:41 μμ

      ευχαριστώ Άρη μου!! 🙂

  • Reply
    sp00nstories
    4 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:23 μμ

    Πράγματι ωραίος συνδυασμός γεύσεων! Είναι για δάγκωμα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:41 μμ

      😉

  • Reply
    Χρύσα
    5 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:30 πμ

    “Καυτή ανάρτηση”!!!
    Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν τέτοιο συνδυασμό και τον είχα ερωτευθεί!
    Εμένα μου αρέσει λίγο καγιέν και σε ρόφημα ζεστής σοκολάτας (bitter εννοείται).
    Μου άρεσε πολύ και η “λιποδιαλυτική” ιδιότητα της κανέλας! Θα το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία μου φαίνεται! 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:43 μμ

      και σε ζεστή σοκολάτα είναι τέλειο το καγιέν!! έχεις δίκιο!
      είδες τι μαθαίνεις εδώ? 😀

  • Reply
    dolmadaki
    5 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:01 πμ

    πωωωωωωωωωω τι υπεροχες φωτογραφιες!! κ τι καυτος συνδυασμος εβαλες φωτια τον βαλεντιντο!!! πρεπει να ειναι πολυ ωραια η γευση

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:44 μμ

      είναι Αναστασία!! απίθανη!!
      σ’ ευχαριστώ!

  • Reply
    Cook Taste Live
    6 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:08 μμ

    Είσαι στο mood του Φεβρουαρίου ε? Σοκολάτες και καρδιές <3
    Από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς σοκολάτα με πιπέρι! Ειδικά όταν είναι bitter η σοκολάτα. Με ένα σκέτο εσπρεσσάκι δίπλα είναι το καλύτερό μου κλείσιμο για οποιοδήποτε γεύμα! Θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:18 μμ

      χαίρομαι!! είναι και μένα ο αγαπημένος μου!
      φιλιά!

  • Reply
    Ariadni St.
    7 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:13 μμ

    Ευκολη συνταγη και ωραία! Μου αρεσει πολύ η κανελα και η σοκολάτα, για την πιπεριά κρατω μια επιφύλαξη καθως τα πολύυυυυ καυτερα δεν με ξετρελαίνουν χαχαχαχα
    Καλό μας ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:19 μμ

      δεν είναι πολύ καυτερή, είναι όσο πρέπει για να την τρώνε όλοι.
      φιλιά!

  • Reply
    Sarah | Well and Full
    9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:24 πμ

    Chocolate and spicy are two of my favorite flavors too!! 😀 I love how you’ve combined them here 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:22 μμ

      I’m so glad you like it! thanks for stoping by Sarah! 🙂

  • Reply
    Χρυσαυγή
    11 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:43 μμ

    Εύη, όχι ότι είχα αμφιβολία, αλλά επιβεβαιώνω πως η σοκολάτα σου είναι καταπληκτική! Την δοκίμασα βλέπεις από την Πέπη που την είχε φτιάξει. Κατ΄αρχίν μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας και κανέλας. Στα σοκολατένια κέικ πολλές φορές βάζω κανέλα και πραγματικά αλλάζει η γεύση τους. Επιπλέον το ότι άφηνε μια ανεπαίσθητο αλλά υπέροχο κάψιμο στο στόμα μου άρεσε πάρα πάρα πολύ!!!!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:51 μμ

      χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      η κανέλα του ταιριάζει καταπληκτικά και το απαλό κάψιμο είναι όσο πρέπει.
      ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! 🙂

    Leave a Reply