Σας την χρώσταγα αυτή την συνταγή! Σας την είχα υποσχεθεί στο άρθρο για τα οφέλη της κολοκύθας. Πικάντικοι ψητοί σπόροι κολοκύθας, ένα εύκολο, νόστιμο και πολύ υγιεινό αλμυρό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Πρέπει να διαβάσετε το γιατί δεν πρέπει να πετάξετε τους σπόρους εδώ. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλό μας κάνουν!
Αγόρασες που λες την κολοκύθα σου, έκανες και πόσην ώρα να την καθαρίσεις και τι? Θα πετάξεις τους σπόρους? Το πιο δυνατό της χαρτί? Όχι βέβαια! Θα τους ξεχωρίσεις από τις ίνες της κολοκύθας, θα τους πλύνεις καλά καλά σε ένα σουρωτήρι, θα τους απλώσεις σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν και θα τους απολαύσεις, είτε ωμούς, είτε ψημένους ακολουθώντας την συνταγή μου ή κάνοντας τους δικούς σου συνδυασμούς μπαχαρικών. Αν οι σπόροι είναι από σχετικά μικρή κολοκύθα και είναι μικροί, τρώγονται άνετα χωρίς καν να τους ξεφλουδίσεις. Αν η κολοκύθα είναι μεγάλοι, το ίδιο και οι σπόροι της, δεν γλυτώνεις το τσικ-τσικ 😀
Σε διάφορα ξένα sites διάβασα πως ένας τρόπος να αλατιστούν σωστά οι κολοκυθόσποροι, μέχρι τον σπόρο δηλαδή και όχι μόνο η φλούδα, είναι να τους βράσεις για λίγο σε αλατισμένο νερό, πριν τους ψήσεις. Νομίζω πως έχουν απόλυτο δίκιο.
Πικάντικοι Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας
Ingredients
- ½ φλυτζάνι σπόροι κολοκύθας (οι σπόροι μιας μέτριας κολοκύθας)
- 2 φλυτζάνια νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη, κατά βούληση (προαιρετικό)
Instructions
1
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε και τους σπόρους κολοκύθας και βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
3
Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τους σπόρους και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν καλά οι σπόροι.
4
Τους απλώνουμε αραιά στο ταψί έτσι ώστε να ψηθούν σωστά και ψήνουμε 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος των σπόρων. Κάθε 10 λεπτά τους ανακατεύουμε και τους απλώνουμε πάλι αραιά στο ταψί.
5
Μολις ψηθούν τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους δοκιμάσουμε.
Nutrition
-
109
Calories
-
10g
Carbohydrates
-
7g
Fat
-
3g
Fiber
-
3g
Protein
-
1g
Saturated fat
-
4140mg
Sodium
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (269g)
Πικάντικοι Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας
Ingredients
- ½ φλυτζάνι σπόροι κολοκύθας (οι σπόροι μιας μέτριας κολοκύθας)
- 2 φλυτζάνια νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη, κατά βούληση (προαιρετικό)
Instructions
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε και τους σπόρους κολοκύθας και βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τους σπόρους και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν καλά οι σπόροι.
Τους απλώνουμε αραιά στο ταψί έτσι ώστε να ψηθούν σωστά και ψήνουμε 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος των σπόρων. Κάθε 10 λεπτά τους ανακατεύουμε και τους απλώνουμε πάλι αραιά στο ταψί.
Μολις ψηθούν τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους δοκιμάσουμε.
Nutrition
-
109 Calories
-
10g Carbohydrates
-
7g Fat
-
3g Fiber
-
3g Protein
-
1g Saturated fat
-
4140mg Sodium
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (269g)
7 Comments
neanikon
14 Νοεμβρίου, 2016 at 7:55 πμΦαίνονται υπέροχη και 5νόστιμοι στις φωτογραφίες Εύη! Ευχαριστούμε μας δείχνεις πως να αξιοποιήσουμε κάτι που συνήθως δεν κρατάμε!!!!
Καλημέρα & Καλή εβδομάδα 🙂
The Healthy Cook
7 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:50 μμσε ευχαριστώ κι εγώ Άρη!
neanikon
14 Νοεμβρίου, 2016 at 7:56 πμ“υπέροχοι” – typo 🙂
Marion
17 Νοεμβρίου, 2016 at 10:00 πμKαι ωμοί μου αρέσουν εμένα.. αλλά έτσι με τη νοστιμιά τους πάνω είναι ακόμα καλύτεροι.
Ωραία ιδεά για την κολοκυθα που έχω 😉
The Healthy Cook
7 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:51 μμκι εγώ τους τρώω ωμούς! και με την φλούδα τους αν είναι μικροί! 😉
evangelia vlassopoulou
7 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:12 πμόντως οι σπόροι της κολοκύθας είναι από τις καλύτερες τροφές. Μου αρέσει πάρα πολύ η πρόταση σου, Έχω κάνει κάτι παρόμοιο με ρεβίθια και μου άρεσε. σίγουρα θα κάνω κ με τους σπόρους κολοκύθας. Καλώς σε βρήκα
The Healthy Cook
7 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:59 μμκαλώς ήρθες Ευαγγελία! έχεις δίκιο, και τα ρεβίθια είναι υπέροχα με αυτόν τον τρόπο! έχω σχετική συνταγή.
αν δοκιμάσεις τους κολοκυθόσπορους, θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου 🙂
ευχαριστώ!