Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού και όχι μόνο: αβοκάντο με καβούρι και κινόα. Ένα ελαφρύ , πολύ απλό και εύκολο, μυρωδάτο πιάτο για όλες τις ώρες! Η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο δένει υπέροχα με την ψίχα του καβουριού και την κινόα, το μπούκοβο προσθέτει μια πικάντικη νότα, ενώ ο χυμός και το ξύσμα λεμονιού δροσίζουν και ισορροπούν την βουτυράτη γεύση του φρούτου. Ιδανικό πιάτο για όσους είναι σε δίαιτα, φτιάχνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ χορταστικό.
Ξέρω πως αυτού του είδους τις συνταγές τις αγαπάτε πολύ. Η συνταγή για καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο είναι από τις τρεις πιο επιτυχημένες συνταγές του μπλογκ, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το αβοκάντο, αυτό το εκπληκτικό αλλά παρεξηγημένο για μερικούς, φρούτο έχει εντυπωσιακά ευεργετικά οφέλη. Είναι πλούσιo σε μονοακόρεστα λιπαρά και Ω3 λιπαρά οξέα, ενώ βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών (4 γρ. / φρούτο) και 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες (975 mg κάλιο σε αντίθεση με 487mg που έχει μία μπανάνα) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Διαβάστε κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο στο άρθρο Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή.
Η κινόα, από την άλλη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών. Είναι πλούσια πηγή πλήρους πρωτείνης (14%), σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών και περιέχει μεγάλη ποσότητα σε αμινοξέα. Η κινόα είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Το καβούρι, όπως όλα τα θαλασσινά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, όμως έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα ψάρια αλλά μικρότερα από το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι). Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, αλλά πολύ φτωχό σε υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Τα καβούρια είναι μια καλή πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία, συμβάλλοντας στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, και καταλήγουν στη μείωση του καρδιαγειακού κινδύνου. Επίσης, περιέχουν νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12 (ιδιαίτερα σημαντική για τη νευρική λειτουργία) και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο και χρώμιο. Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη στον μεταβολισμό της γλυκόζης βοηθώντας τον οργανισμό να διατηρηθεί σε ευγλυκαιμία, ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαβητικούς. Επίσης βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL (καλή χοληστερόλη), η οποία μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά:
- 2 ώριμα αβοκάντο, κομμένα στη μέση
- 125 γρ. ψίχα καβουριού
- ½ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (δείτε εδώ οδηγίες)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- ¼ κουταλάκι μπούκοβο (με αυτή την ποσότητα είναι λίγο καυτερό)
- τον χυμό από μισό λεμόνι
- το ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Σε ένα γουδί λιώνετε τις 2 σκελίδες σκόρδο με το αλάτι και το μπούκοβο.
- Προσθέτετε το καβούρι, το ελαιόλαδο τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.
- Τέλος, προσθέτετε την μαγειρεμένη κινόα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε ξανά.
- Μοιράζετε την σαλάτα στα αβοκάντο ρίχνοντας πάνω της λίγο ακόμα μαϊντανό και σερβίρετε.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή:
20 Comments
Χρυσαυγη
22 Ιουλίου, 2015 at 4:43 μμΘεικο ορεκτικο!!!! Απο τα καλυτερα! Μπραβο Ευη! Ευπαρουσιαστο και πολυ γευστικο. Ειμαι κι εγω μεγαλη οπαδος του αβοκαντο!!
Οι φωτογραφιες σου μοναδικες!! 🙂
The Healthy Cook
22 Ιουλίου, 2015 at 11:16 μμτο θυμάμαι πως σου αρέσει το αβοκάντο. ευχαριστώ πολύ!
είναι πολύ χορταστικό, εγώ το έφαγα για κυρίως γεύμα. 🙂
peps@pepi's kitchen
22 Ιουλίου, 2015 at 7:07 μμΦανταστικό πιάτο!! Λίγα υλικά, απλά και δροσιστικά!!
Καταπληκτικές φωτογραφίες!!
The Healthy Cook
22 Ιουλίου, 2015 at 11:16 μμμερσί!!
Ξανθή
22 Ιουλίου, 2015 at 11:07 μμΕξαιρετική πρόταση μένει να οργανωθώ λίγο για τα ψώνια, τελευταία όλα γίνονται στην τύχη εδώ μέσα.
The Healthy Cook
22 Ιουλίου, 2015 at 11:18 μμχαχαχα!! Ξανθή όλοι έχουμε αποδιοργανωθεί τελευταίως!
φιλιά και ευχαριστώ!
aris
22 Ιουλίου, 2015 at 11:56 μμΤι φανταστικά υλικά έχεις χρησιμοποιήσει !! Μπράβο Εύη !!
Άψογο σε όλα του !! Και οι φωτογραφίες, όπως πάντα, αψεγάδιαστες !!
Τελευταία έχω πάθε έρωτα με το αβοκάντο, είναι τόσο ξεχωριστό !!
The Healthy Cook
25 Ιουλίου, 2015 at 6:50 μμτο αβοκάντο είναι θησαυρός!!
σ’ ευχαριστώ Άρη για τα καλά σου λόγια! 🙂
mia maria
24 Ιουλίου, 2015 at 2:45 μμΠολύ καλό! Αν είχα τα υλικά θα το έφτιαχνα αμέσως!
The Healthy Cook
25 Ιουλίου, 2015 at 6:52 μμχαίρομαι που σου αρέσει Μαρία μου!!
φιλιά πολλά!
craftcooklove
25 Ιουλίου, 2015 at 6:45 μμΤί τέλεια ιδέα!! Τα λατρεύω όλα τα υλικά!! Τη σημειώνω Εύη μου θα δοκιμαστεί πάραυτα!! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
25 Ιουλίου, 2015 at 6:52 μμτέλεια! σ’ ευχαριστώ!
φιλιά!
Marcela (tortadellafiglia)
26 Ιουλίου, 2015 at 7:27 πμyes! it looks gorgeous! I love crabmeat…
The Healthy Cook
26 Ιουλίου, 2015 at 11:39 μμthanks dear!!
sp00nstories
26 Ιουλίου, 2015 at 11:34 πμΚαλά εγώ με αυτούς τους συνδυασμούς πεθαίνω έτσι!!!Δώσμου αρώματα και γεύσεις Εύη μου χαχαχα
The Healthy Cook
26 Ιουλίου, 2015 at 11:40 μμχαχαχαχα!!! σε έχω καταλάβει εσένα! 😉
Culinary Flavors
28 Ιουλίου, 2015 at 11:41 πμΌμορφη διακόσμηση και πολύ νόστιμη σαλάτα! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:51 πμευχαριστώ Κατερινάκι!!
50 Delicious And Surprisingly Low Calorie Meals
15 Οκτωβρίου, 2015 at 6:46 μμ[…] Recipe via thehealthycook.gr […]
15 Reasons Why Stuffed Avocados Are The New Avocado Toast -
6 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:55 μμ[…] Get the recipe → […]