Το πιστεύετε πως αυτά τα μπισκότα δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε αλεύρι, ούτε πρόσθετη ζάχαρη? Κι όμως! Είναι τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα που έχω φτιάξει. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και δεν διαφέρουν καθόλου από αυτά που φτιάχνουμε συνήθως, είναι μόνο λίγο πιο μαλακά.
Την γλυκιά τους γεύση την παίρνουν από τους χουρμάδες, οι οποίοι εκτός από την ενέργεια που μας προσφέρουν, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό. Περιέχουν, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.
Αντί για αυγά χρησιμοποιούμε ένα κόλπο με σπόρους Chia και νερό. Όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες που περιέχουν σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Για να φτιάξετε λοιπόν ένα αυγό από σπόρους chia θα πρέπει να αναμείξετε 1 κουταλιά σπόρους (κατά προτίμηση κοπανισμένους) σε 3 κουταλιές νερό και να τους αφήσετε για 15-30 λεπτά. Το ζελέ που θα σχηματιστεί είναι αυτό που θα ”δέσει” τα μπισκοτάκια μας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κοπανισμένο λιναρόσπορο.
Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Ακόμη περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, Ω-3, Ω-6, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
Τα μπισκοτάκια μας περιέχουν επίσης, καρύδια. Είναι κι αυτά πολύ καλή πηγή φυτικών ινών , είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ω-3 λιπαρά, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως, φαινολικές ενώσεις, μελατονίνη, καθώς και πολλά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σελήνιο. Ακόμη, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και το φυλλικό οξύ.
Την συνταγή την βρήκα στο The Detoxinista και τη δοκίμασα αμέσως. Με τέτοια υλικά πως να αντισταθείς?
Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 16 μικρά μπισκοτάκια
Υλικά:
- 1 ½ φλυτζάνι καρύδια, κομμένα στη μέση (150 γρ.)
- 1 φλυτζάνι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι (15 χουρμάδες περ.) *
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
- 1 κουταλιά σπόρους Chia και 3 κουταλιές νερό **
- ½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή κομματάκια ακατέργαστου κακάο
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε το “αυγό” σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έγραψα παραπάνω.
- Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
- Χτυπήστε στο μούλτι τα καρύδια και τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Προσθέστε το αλάτι, τη σόδα, τη βανίλια, το “αυγό” , και ξαναχτυπήστε τα έως ώτου σχηματιστεί μια ζύμη μαλακότερη από τις συνηθισμένες ζύμες για μπισκότα.
- Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπήστε τα στιγμιαία, ίσα ίσα να ανακατευτούν.
- Σχηματίστε τα μπισκότα σας και βάλτε τα στο ταψί. Η ζύμη θα κολλάει λίγο, γι αυτό καλύτερα φορέστε γάντια μια χρήσης, ή, βρέχετε τα χέρια σας συνεχώς με λίγο νερό.
- Ψήστε τα για 12 περίπου λεπτά. Θα πρέπει να έχουν πάρει λίγο χρώμα στις άκρες τους.
- Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά περίπου και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Σημειώσεις:
*Αν βρείτε χουρμάδες της ποικιλίας Medjool, προτιμήστε αυτούς. Εγώ δεν βρήκα και χρησιμοποίησα αυτούς που βρίσκει σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
** Όπως σας έγραψα και παραπάνω αν δεν έχετε σπόρους Chia κάντε το ίδιο με κοπανισμένο λιναρόσπορο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
107.6 | 10.1 | 5.2 | 7.5 | 1.1 | 2.4 | 3.3 |
0.0 |
40 Comments
peps
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:37 μμΘα γίνουν τα αγαπημένα μου!! Είμαι σιγουρη!!!!!!!!
The Healthy Cook
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:48 μμΕμένα έγιναν ήδη!!!!!!
peps
13 Οκτωβρίου, 2014 at 10:17 πμψήνονται!!!!!!!! αν και παραλίγο να φάω το μίγμα με το κουταλάκι!! σουπερ νόστιμο!!!
peps
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:37 μμΘα γίνουν τα αγαπημένα μου!! Είμαι σιγουρη!!!!!!!!
The Healthy Cook
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:48 μμΕμένα έγιναν ήδη!!!!!!
peps
13 Οκτωβρίου, 2014 at 10:17 πμψήνονται!!!!!!!! αν και παραλίγο να φάω το μίγμα με το κουταλάκι!! σουπερ νόστιμο!!!
Χρυσαυγή
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:49 μμΕσύ με στέλνεις με τα υγιεινά σου!!!!!!!!!!!
Δηλαδή δεν έχεις αφήσει συνταγή για συνταγή που είναι λαχταριστή και εναλλακτική.
Καταπληκτικά! Αυτό μόνο έχω να πω. Είναι 100% του γούστου μου.
Το ότι είναι μαλακά είναι ακόμα ένα + για μένα. Και αυτό γιατί απλά προτιμώ το μαλακό έναντι του σκληρού (ψίχα στο ψωμί, το εσωτερικό του κέικ κατά προτίμηση υγρό, μαλακά μπισκότα, μέχρι και κουλούρι Θεσσαλονίκης προτιμώ να είναι μαλακό και όχι κριτσανιστό). Καταλαβαίνεις άρα ότι θα τα λατρέψω. Ασε που τους χουρμάδες τους πάω επίσης πολύ!
Εύγε!!!
The Healthy Cook
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:55 μμ🙂
Χρυσαυγή
9 Οκτωβρίου, 2014 at 5:49 μμΕσύ με στέλνεις με τα υγιεινά σου!!!!!!!!!!!
Δηλαδή δεν έχεις αφήσει συνταγή για συνταγή που είναι λαχταριστή και εναλλακτική.
Καταπληκτικά! Αυτό μόνο έχω να πω. Είναι 100% του γούστου μου.
Το ότι είναι μαλακά είναι ακόμα ένα + για μένα. Και αυτό γιατί απλά προτιμώ το μαλακό έναντι του σκληρού (ψίχα στο ψωμί, το εσωτερικό του κέικ κατά προτίμηση υγρό, μαλακά μπισκότα, μέχρι και κουλούρι Θεσσαλονίκης προτιμώ να είναι μαλακό και όχι κριτσανιστό). Καταλαβαίνεις άρα ότι θα τα λατρέψω. Ασε που τους χουρμάδες τους πάω επίσης πολύ!
Εύγε!!!
Ερμιόνη
9 Οκτωβρίου, 2014 at 10:09 μμΠάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και πραγματικά πολύ υγιεινή και θρεπτική!
Μου άρεσε πολύ και το κόλπο με τους σπόρους Chia αντί αυγού.
Από εμφάνιση πάντως σκίζουν! Θα ήθελα να δοκιμάσω και γεύση οπωσδήποτε.
Φιλιά!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 11:37 πμΚαλημέρα Ερμιόνη!!
να τα δοκιμάσεις και να μου πεις! 🙂
ευχαριστώ!!
Ερμιόνη
9 Οκτωβρίου, 2014 at 10:09 μμΠάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και πραγματικά πολύ υγιεινή και θρεπτική!
Μου άρεσε πολύ και το κόλπο με τους σπόρους Chia αντί αυγού.
Από εμφάνιση πάντως σκίζουν! Θα ήθελα να δοκιμάσω και γεύση οπωσδήποτε.
Φιλιά!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 11:37 πμΚαλημέρα Ερμιόνη!!
να τα δοκιμάσεις και να μου πεις! 🙂
ευχαριστώ!!
mookies
9 Οκτωβρίου, 2014 at 11:01 μμΑν είναι τόσο νόστιμα όσο φαντάζομαι, αξίζουν συγχαρητήρια!
Βρήκες τα τέλεια μπισκότα; Μπορούμε να φάμε όσα θέλουμε χωρίς τύψεις;
Φυσικά και θα δοκιμαστούν σύντομα.
Φιλιά
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 11:39 πμείναι πραγματικά πολύ νόστιμα!
καλημέρα Μίνα μου!! 🙂
mookies
9 Οκτωβρίου, 2014 at 11:01 μμΑν είναι τόσο νόστιμα όσο φαντάζομαι, αξίζουν συγχαρητήρια!
Βρήκες τα τέλεια μπισκότα; Μπορούμε να φάμε όσα θέλουμε χωρίς τύψεις;
Φυσικά και θα δοκιμαστούν σύντομα.
Φιλιά
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 11:39 πμείναι πραγματικά πολύ νόστιμα!
καλημέρα Μίνα μου!! 🙂
Χρύσα
10 Οκτωβρίου, 2014 at 2:07 μμΑυτό το κόλπο με τους σπόρους αντί αβγού, ομολογώ ότι δεν το ήξερα, και μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον!
Και φαίνονται τόσο, μα τόσο λαχταριστά!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 6:05 μμΕίναι ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στα αυγά, ή δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να τα εντάξουν στη διατροφή τους για οποιοδήποτε λόγο.
φιλιά Χρύσα μου!!!
Culinary Flavors
12 Οκτωβρίου, 2014 at 7:07 μμΑν και δεν έχω κανένα ενδιασμό όταν πρόκειται για σοκολάτα, παρ’όλο που είμαι συνεχώς σε διατροφή, θα μου άρεσε η ιδέα του να δοκιμάσω κάτι χωρίς ζάχαρη και πιο υγιεινό από τα συνηθισμένα. Θα σου στείλω διεύθυνση, κάνεις delivery χαχα! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
13 Οκτωβρίου, 2014 at 1:41 πμχαχαχαχαχα!!!!
κατερίνα μου έτσι όπως μου τα λες με ρίχνεις!!!
στείλε διεύθυνση!! 🙂
Culinary Flavors
12 Οκτωβρίου, 2014 at 7:07 μμΑν και δεν έχω κανένα ενδιασμό όταν πρόκειται για σοκολάτα, παρ’όλο που είμαι συνεχώς σε διατροφή, θα μου άρεσε η ιδέα του να δοκιμάσω κάτι χωρίς ζάχαρη και πιο υγιεινό από τα συνηθισμένα. Θα σου στείλω διεύθυνση, κάνεις delivery χαχα! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
13 Οκτωβρίου, 2014 at 1:41 πμχαχαχαχαχα!!!!
κατερίνα μου έτσι όπως μου τα λες με ρίχνεις!!!
στείλε διεύθυνση!! 🙂
Spitikoulia
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:12 μμΕνθουσιάστηκα! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:22 μμτέλεια!!!
Spitikoulia
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:12 μμΕνθουσιάστηκα! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:22 μμτέλεια!!!
Spitikoulia
23 Ιανουαρίου, 2015 at 2:07 μμReblogged this on spitikoulia.
Spitikoulia
23 Ιανουαρίου, 2015 at 2:07 μμReblogged this on spitikoulia.
Petroula Palomino
21 Μαρτίου, 2015 at 10:58 μμεβαλα αμυγδαλα επειδη δεν ειχα καρυδια και λιγοτερους χουρμαδες, επισης μου βγηκαν 9 μικρομεσαια θα τα χαρακτηριζα… οταν δοκιμαστουν θα σας πω!!
Petroula Palomino
21 Μαρτίου, 2015 at 10:58 μμεβαλα αμυγδαλα επειδη δεν ειχα καρυδια και λιγοτερους χουρμαδες, επισης μου βγηκαν 9 μικρομεσαια θα τα χαρακτηριζα… οταν δοκιμαστουν θα σας πω!!
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2015 at 11:04 μμείμαι περίεργη αυτές οι αλλαγές τι θα βγάλουν… 🙂
περιμένω νέα..
Petroula Palomino
27 Μαρτίου, 2015 at 6:38 μμΛοιπον! Ειναι εντυπωσιακο το οτι ειναι γλυκαα χωρις να εχουν ζαχαρη… εμενα δεν βγηκαν εμφανισιακα οπως την εικονα! Παντως το αμορε τα λατρεψε
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:41 πμδεν βγήκαν ίδια γιατί έκανες αυτές τις αλλαγές που μου είπες.
αλλά αφού άρεσαν στο αμόρε, πέρασαν το τεστ! 😉
ευχαριστώ πολύ!
Petroula Palomino
27 Μαρτίου, 2015 at 6:38 μμΛοιπον! Ειναι εντυπωσιακο το οτι ειναι γλυκαα χωρις να εχουν ζαχαρη… εμενα δεν βγηκαν εμφανισιακα οπως την εικονα! Παντως το αμορε τα λατρεψε
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:41 πμδεν βγήκαν ίδια γιατί έκανες αυτές τις αλλαγές που μου είπες.
αλλά αφού άρεσαν στο αμόρε, πέρασαν το τεστ! 😉
ευχαριστώ πολύ!
Vegan Chocolate Brownie – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα
4 Αυγούστου, 2020 at 9:36 πμ[…] chia και νερό. Όπως σας είχα πει και στη συνταγή για τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα, όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι […]
Δημήτρης
16 Ιανουαρίου, 2021 at 5:53 μμΣκέπτομαι να δοκιμάσω την συνταγή αυτή (τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα). Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. Μπορώ να βάλω κακάο σε σκόνη; Αν ναι πόσο; 2. Σχετικά με τον κοπανισμένο λιναρόσπορο: Είναι τόσο μικρός, πώς μπορώ να τον κοπανίσω;
Evi Skoura
17 Ιανουαρίου, 2021 at 9:30 μμΚαλησπέρα Δημήτρη!
Ναι, μπορείτε να βάλετε κακάο. Θα έλεγα 2 κουταλιές πως είναι καλά.
Μπορείτε να βρείτε έτοιμο κοπανισμένο λιναρόσπορο στο εμπόριο (μπορεί να αναφέρετε και ως “τριμμένος”). Διαφορετικά, μπορείτε να τον αλέσετε σε μηχανή άλεσης του καφέ, αν έχετε.