Λατρεύω τα κάστανα! Βραστά, ψητά, μαρόν γλασέ, όπως και να είναι! Κάθε χειμώνα περιμένω πως και πως να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Αλλά κάθε φορά ομολογώ πως με κουράζει πολύ το καθάρισμα τους.
Για το καθάρισμά τους, έχω δοκιμάσει τα πάντα, όπως λέει και η διαφήμιση.. Τι να τα χαράξω χιαστί στο κάτω μέρος και να τα βράσω σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 25-30 λεπτά και να τα καθαρίσω ζεστά. Τι να τα ξαναβράσω μετά για να φύγει το μέσα φλούδι. Τι να τα χαράξω από το πάνω μέρος σταυρωτά, γιατί έτσι καθαρίζονται πιο εύκολα…. Τι να τα μουλιάσω πριν τα βράσω. Ούτε λόγος για να μείνουν τα κάστανα ολόκληρα, τα περισσότερα γινόντουσαν κομματάκια. Το αποτέλεσμα το ίδιο…. διαλυμένα κάστανα και παιγμένα νεύρα….
Μέχρι που προ ημερών, ξεφυλλίζοντας κάτι παλιά τεύχη του περιοδικού Γαστρονόμος, έπεσα πάνω σε ένα αφιέρωμα στα κάστανα (σλουρπ!) με συνταγές της Εύης Βουτσινά. Σε μια από αυτές έλεγε πως χαράζουμε τα κάστανα από κάτω (μόνο το εξωτερικό φλούδι) και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200οC. Καθαρίζουμε το εξωτερικό φλούδι και μετά βράζουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει και το εσωτερικό φλούδι και να καθαριστεί εύκολα.
Μιας και είχα πάρει κάστανα, είπα να τα δοκιμάσω. Αλλά ως παθούσα είπα να τα χαράξω πιο καλά, όχι μόνο στο κάτω μέρος. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε!! Όσοι δεν έχετε τζάκι, όπως εγώ, ώστε να έχετε τα ψητά κάστανα όποτε θέλετε, θα με καταλάβετε. Τα κάστανα καθαριζόντουσαν μόνα τους. Δεν χρειάστηκαν καν βράσιμο, γιατί και το εσωτερικό ινώδες φλούδι έβγαινε κι αυτό πανεύκολα. Άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες. Και ήταν και πάρα πολύ νόστιμα!
Παρόλα αυτά είπα να βράσω λίγα μετά για να δω, πως θα βγουν. Ε, λοιπόν βγήκαν υπέροχα! Μαλακά, νόστιμα και χωρίς να διαλύονται.
Δοκιμάστε τα! Αύριο σας έχω σούπερ συνταγή, μιας και τα κάστανα κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά.
Αλήθεια, εσείς τι κόλπο χρησιμοποιείτε? Καλή εβδομάδα!
18 Comments
justsunday
9 Μαρτίου, 2015 at 1:41 μμκαλα τα λατρευω τα καστανα αλλα δεν τρωω και τοσο συχνα γιατι οταν αρχιζω ξεχναω να σταματησω και τρωω για δυο, τα ατιμα εχουν και τρελες θερμιδες!!!!
Δεν τον ηξερα αυτον τον τροπο και για να λες εσυ οτι σε ενθουσιασε σιγουρα θα ενθουσιασει και μενα που ειμαι “καστανού”!!!
καλη εβδομαδουουολαα!!!!!
kikitchen
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 5:45 μμείναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος που έχω δοκιμάσει. δοκίμασέ το κι εσύ και πες μου!!
καλή εβδομάδα Κικίτσα!
lenia
9 Μαρτίου, 2015 at 3:35 μμΚι εγώ λατρεύω τα κάστανα,Ευάκι! Πολύ καλό το κόλπο!Θα δοκιμαστεί! Μακάρι τα άτιμα να μην είχαν τόοοσες θερμίδες!
Φιλάκια γλυκά!
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 5:46 μμστην έρευνα που έκανα για την αυριανή ανάρτηση, είδα πως τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες από τα καρύδια και τα αμύγδαλα.. άρα μπορούμε να τα τρώμε με μέτρο και να μην έχουμε τύψεις! 😉
Marcela (tortadellafiglia)
9 Μαρτίου, 2015 at 4:40 μμI love chestnuts too! Such a great idea about peeling them! Thanks a lot!
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 5:47 μμ😉
Irene E. from Greece
9 Μαρτίου, 2015 at 6:48 μμΤι περιπέτεια και αυτή το καθάρισμα των κάστανων! Αρκετοί αποφεύγουν να τα αγοράσουν γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο! Εξαιρετική η ιδέα της αείμνηστης μαγείρισσας Εύης Βουτσινά!! Θα την δοκιμάσω με το που θα βρω ωραία κάστανα! Πολύ ωραία η ιδέα σου να μας επισημάνεις αυτόν τον τρόπο καθαρισμού των κάστανων, Εύη!!
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 10:51 μμευχαριστώ Ειρήνη μου! καλή εβδομάδα και σε σένα!!
mookies
9 Μαρτίου, 2015 at 11:05 μμΠρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν τους αρέσουν τα κάστανα. Όχι ακριβώς δεν μου αρέσουν, απλώς μου είναι τελείως αδιάφορα, και να μην ξαναφάω ποτέ ψητά ή βραστά κάστανα δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Αντιθέτως μου αρέσουν πολύ μέσα στα φαγητά και στα γλυκά (όχι τα μαρόν γλασέ, τα αντιπαθώ!). Τα τελευταία χρόνια τα δοκίμασα σε συνταγές και ξαφνιάστικα ευχάριστα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις το καθάρισμά τους είναι ακόμα μεγαλύτερο βάσανο, σε σημείο να τα αποφεύγω.
Πραγματικά μου λύνει τα χέρια ο τρόπος που μας δείχνεις, φαίνεται πολύ εύκολο. Τα χαράζεις όσο φαίνεται στις φώτο ή απλά έσκασαν στο ψήσιμο;
Πολλά φιλιά Ευάκι
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 1:12 πμσε συνδυασμό με σοκολάτα είναι θεϊκά! έχεις δίκιο Μίνα μου!
ναι, κάνω δύο χαρακιές στο κάτω μέρος τους και από μία σε κάθε τους πλευρά κι έτσι σκάνε στο ψήσιμο και καθαρίζονται αμέσως, χωρίς να ξεραθούν ή να σπάσουν.
φιλιά πολλά!
Eleanna (foodaki.gr)
9 Μαρτίου, 2015 at 11:36 μμΈλα! Τόσο απλά; Κι εγώ παθούσα είμαι και για να είμαι ειλικρινής αγοράζω πια μόνο έτοιμα καθαρισμένα και βρασμένα… Αλλά τα ωμά είναι πιο οικονομικά. Αν γίνονται έτσι εύκολα θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Ευχαριστούμε για το tip 🙂
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 1:13 πμε, ναι μεγάλος μπελάς αυτό το καθάρισμα!!! δοκίμασε το και πες μου!
καλό βράδυ!
craftcooklove
10 Μαρτίου, 2015 at 1:46 μμΤα κάστανα απλά τα λατρεύω!! Εμείς τα κάνουμε στο τζάκι και γίνονται τέλεια!! Ομολογώ ότι για τις λοιπές συνταγές και εγώ χρησιμοποιώ έτοιμα αλλά θα το δοκιμάσω και θα σου πω!! Φιλιά
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:23 μμστο τζάκι γίνονται υπέροχα!!
αν τα δοκιμάσεις κι έτσι περιμένω εντυπώσεις!
neanikon
10 Μαρτίου, 2015 at 4:01 μμΦοβερή τροφή !! Εμένα μου έχει κολλήσει κάτι που είχα διαβάσει παλιά, ότι τα κάστανο είναι ιδανική τροφή για αθλητές και παιδιά στην ανάπτυξη.
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:51 μμέτσι είναι Άρη! γιατί είναι τροφή υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας.
peps@pepi's kitchen
11 Μαρτίου, 2015 at 5:00 μμσυνήθως…δηλαδή πάντα….αγοράζω τα έτοιμα….τα βρασμένα και τα χρησιμοποιώ σε αλμυρή συνταγή…. αλλά μ’ αρέσει πολύ η ανάρτηση σου!!!!!!!!!!!!!!
🙂
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 5:27 μμ🙂