Κάποιοι λένε πως πρώτα τρως με τα μάτια. Η εικόνα του πιάτου μπροστά σου σε προδιαθέτει θετικά ή αρνητικά. Με αυτήν την σαλάτα με κινόα ισχύει ακριβώς αυτό. Θα μπορούσα να την ονομάσω και φουλ του πράσινου! Μόνο η εικόνα της είναι αρκετή. Τα υλικά της είναι ένα κι ένα και ο συνδυασμός τους πρωτότυπος αλλά πραγματικά απολαυστικός, γεμάτος αρώματα. Πράσινη με όλη την σημασία της λέξης, περιέχει, εκτός από την κινόα, νόστιμο και γλυκό αρακά, κρεμώδες αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης, ένα πεντανόστιμο πέστο με βασιλικό και κόλιανδρο και μυρωδάτο λάιμ.
Δεν είναι μια απλά υγιεινή σαλάτα, με λαχανικά και κινόα. Είναι ζωντανή, γεμάτη με φρέσκα, ελληνικά και απαλά αρώματα. Ας δούμε την συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 2-4
Υλικά:
- 1 ¼ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (δείτε εδώ πως θα τη μαγειρέψετε)
- 1 ¼ φλυτζάνι βρασμένο αρακά
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- ¼ φλυτζανιού φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- 1 ½ κουταλιά φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
- φρέσκια μέντα
για το πέστο βασιλικού-κόλιανδρου:
- ½ φλυτζάνι φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
- ½ φλυτζάνι φρέσκο βασιλικό
- 3 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης
- 2 κουταλιές φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- ¼ φλυτζανιού φέτα θρυμματισμένη, ή μαλακό κατσικίσιο τυρί (εγώ έβαλα φέτα)
- ¾ της κουταλιάς μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε το πέστο, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
- Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε την μαγειρεμένη κινόα, τον αρακά, το αβοκάντο και το χυμό από λάιμ. Προσθέτετε το πέστο και ανακατεύετε καλά.
- Ρίξτε από πάνω τα φιστίκια και την φρέσκα μέντα και σερβίρετε.
Σημειώσεις:
Αν είστε φανατικοί του βασιλικού, μπορείτε να προσθέσετε και φύλλα βασιλικού στην σαλάτα. Εγώ δεν ήθελα τόση ένταση στις γεύσεις, ήθελα να νιώθω όλα τα υλικά.
Η σαλάτα τρώγεται και ως κυρίως πιάτο, είναι πολύ χορταστική. Αν όμως την συνοδέψετε με ψητό κοτόπουλο έχετε ένα πλήρες γεύμα.
Αν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί στο πέστο με το ¼ ενός αβοκάντο.
Αν σας περισσέψει πέστο, μπορείτε να κάνετε ένα γευστικότατο σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, μαλακό κατσικίσιο τυρί, πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. ρόκα, μαρούλι, κόλιανδρο, baby σπανάκι) και φυσικά πέστο.
Η διατροφική αξία υπολογίστηκε για 4 μερίδες. Η σαλάτα είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και σε βιταμίνες Α, C, Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φυλλικού οξέως, σιδήρου, μαγνήσιου, μαγγάνιου και φωσφόρου.
Την συνταγή για την απόλυτα πράσινη σαλάτα με κινόα την βρήκα εδώ και την τροποποίησα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες |
308.3 | 26.9 | 3.2 | 19.7 | 3.5 | 10.1 |
5.7 |
22 Comments
Ερμιόνη
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:20 πμΚινόα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα το κάνω και αυτό εννοείται!
Πολύ μου αρέσει η σαλάτα έτσι όπως τη βλέπω… φουλ στο πράσινο!
Δείχνει πολύ χορταστική και ελκυστικότατη!
Φιλιά
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:24 μμκαλησπέρα Ερμιόνη!
αξίζει να τη δοκιμάσεις! είναι τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία και δεν περιέχει γλουτένη.
σε φιλώ!
stylencritics
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:23 πμΑυτή την πράσινη σαλατούλα θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!
Καλημέρα!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:25 μμγεια σου Σόνια μου!
περιμένω εντυπώσεις! 😉
Χρυσαυγή
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:06 πμΠολύ εντυπωσιακή!!! Πραγματικά!
Οι φωτογραφίες σου είναι όπως πάντα ξεχωριστές!
Καλημέρα Εύη!!!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:26 μμευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
lenia
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:35 μμΤέλεια σαλάτα! Λατρεύω την κινόα!!!
Φιλάκια!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:26 μμγεια σου Λένια μου!!
πολύ χαίρομαι που σου αρέσει!!!
Thalia @ butter and brioche
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:13 πμI love coming across new salad recipes to recreate. This green salad with quinoa looks absolutely delicious. Great recipe!
The Healthy Cook
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:27 μμThank youThalia!!
I hope you enjoy it!! 🙂
Culinary Flavors
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:10 πμΠολύ νόστιμη και υγιεινή η σαλατούλα! Μπαίνει στα υπ’όψη. Λόγω δίαιτας καταναλώνω άπειρες σαλάτες!
The Healthy Cook
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:28 μμευχαριστώ κατερίνα μου!!
εγώ τις καταναλώνω έτσι κι αλλιώς…… 🙂
mookies
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:13 μμΤην αμαρτία μου θα την πω, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα
αλλά είναι στο πρόγραμμα να γίνει σύντομα. Η σαλάτα σου μου φαίνεται
ιδανική για να ξεκινήσω τη δοκιμή!
Φιλιά
The Healthy Cook
30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:19 μμωωω!!! μερσί!!!! 🙂
περιμένω εντυπώσεις!
ΧΧ
Χρύσα
1 Οκτωβρίου, 2014 at 9:25 πμΠραγματικά τρώγεται με τα μάτια! Υπέροχο χρώμα! Είμαι σίγουρη ότι είναι και πεντανόστιμη, αφού όλα τα υλικά της είναι ξεχωριστά!
The Healthy Cook
2 Οκτωβρίου, 2014 at 10:14 πμευχαριστώ Χρύσα μου!!
καλημέρα!
peps
1 Οκτωβρίου, 2014 at 11:54 πμΕδώ είμαστε!!!
The Healthy Cook
2 Οκτωβρίου, 2014 at 10:15 πμ🙂
jasmin
10 Οκτωβρίου, 2014 at 12:35 μμHey Evi,
I love the idea of putting pistachios into basil pesto – I will definitely add them in my pesto next time. Salad is really great too, and the first photo with that hudge wooden spoons is perfect…
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2014 at 6:03 μμHi Jasmin!!
Pistachios are one of my favorite foods! I love usinf them in my cooking.
Thank you so much for stopping by!!
stavroulakriki
28 Ιουλίου, 2015 at 4:10 μμΎμνος στα πράσινα! Οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω σύντομα!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:51 πμπεριμένω εντυπώσεις!