• Ελληνικά
  • English
  • Uncategorized/ Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Κέικ & Μάφινς/ Μικρές αμαρτίες/ Συνταγές

    Τούρτα Σοκολάτας χωρίς Γλουτένη

    A healthy gluten-free cake, with peanut butter "caramel". In case you avoid gluten, or want to taste a different, but just as delicious cake

    Happy Birthday to me! ️🎉   Γενέθλια σήμερα, άρα ήρθε η ώρα για άλλο ένα υγιεινό, εορταστικό γλυκό, μια τούρτα σοκολάτας χωρίς γλουτένη, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις «κανονικές» τούρτες.

    A healthy gluten-free cake, with peanut butter "caramel". In case you avoid gluten, or want to taste a different, but just as delicious cake

    Σας την χρώσταγα μια τέτοια συνταγή γιατί είστε πολλοί αυτοί που μου την έχετε ζητήσει. Κι έτσι μετά την  Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας, και την Vegan Τούρτα με Φρούτα του Δάσους ήρθε η σειρά για την τούρτα σοκολάτα χωρίς γλουτένη   Είναι πολύ νόστιμη και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στην παρασκευή της.

    A healthy gluten-free cake, with peanut butter "caramel". In case you avoid gluten, or want to taste a different, but just as delicious cake

    Λίγα λόγια για την τούρτα σοκολάτας χωρίς γλουτένη

    Το παντεσπάνι της έχει φτιαχτεί με αλεύρι αμυγδάλου και κακάο, ενώ η γέμιση είναι μια κρέμα που θυμίζει καραμέλα, αλλά δεν είναι. 😀 Για την ακρίβεια, τα βασικά υλικά της είναι το μέλι, το φυστικοβούτυρο και το τυρί κρέμα. Το γλάσο είναι από κρέμα καρύδας και σοκολάτα. Δεν ακούγεται κι άσχημο, ε?

    Όπως είπα και πριν δεν είναι δύσκολη για να την φτιάξετε, θέλει όμως σίγουρα λίγο χρόνο, γιατί μιλάμε για τρεις παρασκευές, οι οποίες πρέπει να κρυώσουν τελείως πριν μοντάρετε την τούρτα. Όλα μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη και έτσι την ημέρα της γιορτής να έχετε μόνο την συναρμολόγηση.

    A healthy gluten-free cake, with peanut butter "caramel". In case you avoid gluten, or want to taste a different, but just as delicious cake

    Αν όμως έχετε μια μέρα στην διάθεσή σας, φτιάξτε πρώτα το γλάσο και την γέμιση και μετά τα παντεσπάνια. Έτσι ,μέχρι να κρυώσουν τα παντεσπάνια θα είναι όλα έτοιμα.

    Στο παντεσπάνι θα δείτε πως χρησιμοποιώ καφέ. Δεν φαίνεται, όμως, καθόλου στην γεύση. Απλά ενισχύει την γεύση του κακάο. Επιπλέον χρησιμοποίησα σιρόπι αρώνιας για να βρέξω το παντεσπάνι κατά την συναρμολόγηση. Εάν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άθερμο πετιμέζι που είναι το ίδιο αρωματικό και υγιεινό, ή κάποιο άλλο σιρόπι επιλογής σας.

    A healthy gluten-free cake, with peanut butter "caramel". In case you avoid gluten, or want to taste a different, but just as delicious cake

    Και ένα tip!  😉

    Πιθανόν να σας περισσέψει λίγη γέμιση, ή, γλάσο. Να ξέρετε πως πάνε τέλεια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, μαζί με φρούτα. 

    Είστε έτοιμοι να δούμε την συνταγή για τούρτα σοκολάτας χωρίς γλουτένη?

    Τούρτα Σοκολάτας χωρίς Γλουτένη

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    επιδόρπια, τούρτα, τούρτα γενεθλίων
    Serves: 12
    Prep Time: 40 Cooking Time: 50 Total Time: 1 ώρα και 30 λεπτά

    Μια υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με κρέμα που θυμίζει καραμέλα και σοκολατένιο γλάσο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις "κανονικές" τούρτες. Για όσους αποφεύγουν την γλουτένη, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο.

    Ingredients

    • Γλάσο:
    • 1 κονσέρβα (400ml) κρέμα καρύδας
    • 240γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
    • Γέμιση:
    • 110γρ. μέλι
    • 200γρ. φυστικοβούτυρο
    • 1 κουταλιά λάδι καρύδας
    • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • 200γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
    • Παντεσπάνια:
    • 1 κονσέρβα (400ml) γάλα καρύδας
    • 2 κουταλιές καλής ποιότητας μηλόξιδο
    • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 200γρ. ζάχαρη καρύδας
    • 70γρ. βιολογικό λάδι καρύδας
    • 1 ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • 330γρ. αλεύρι αμυγδάλου ( ή αμύγδαλα που τα έχουμε αλέσει σε σκόνη)
    • 100γρ. άμυλο ταπιόκας*
    • 100γρ. κάκαο, κοσκινισμένο
    • 3 κουταλάκι baking powder
    • 1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • 125ml χλιαρό έτοιμο καφέ (εγώ έβαλα φίλτρου)
    • 60ml περίπου σιρόπι αρώνιας, ή, άθερμο πετιμέζι

    Instructions

    Γλάσο:

    1

    Ζεσταίνουμε την κρέμα καρύδας σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάει να πάρει βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

    Γέμιση:

    2

    Βάζουμε τα πρώτα 5 υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν βράση. Αμέσως αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή κρέμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο.

    Παντεσπάνια:

    3

    Βάζουμε το γάλα καρύδας και το μηλόξιδο σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

    4

    Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη καρύδας, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, την βανίλια, το μείγμα του γάλακτος καρύδας και συνεχίζουμε το χτύπημα.

    5

    Σταματάμε το μίξερ και διπλώνουμε προσεκτικά στο μείγμα το αλεύρι αμυγδάλου, το άμυλο ταπιόκας, το κακάο το baking powder και την σόδα.

    6

    Τέλος, προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε καλά.

    7

    Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 καλά λαδωμένες φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20εκ. και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 50 λεπτά. Τρυπάμε το παντεσπάνι στο κέντρο του με ένα ξύλινο καλαμάκι για να δούμε εάν ψήθηκε. Πρέπει να βγει καθαρό. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν τελείως και μετά τα κόβουμε σε 2 ίσους δίσκους το καθένα, με ένα πριονωτό μαχαίρι ή το ειδικό εργαλείο.

    Συναρμολόγηση τούρτας:

    8

    Με ένα πινέλο βρέχουμε το πρώτο παντεσπάνι με λίγο από το σιρόπι. Ρίχνουμε πάνω του μερικές κουταλιές από την γέμιση και τις απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε πάνω του το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχουμε και αυτό με λίγο από το σιρόπι. Απλώνουμε λίγη γέμιση και τις απλώνουμε. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα παντεσπάνια μέχρις ότου φτάσουμε στο τελευταίο το οποίο έχουμε βρέξει με σιρόπι. **

    9

    Αφρατεύουμε το γλάσο χτυπώντας το για λίγο με το μίξερ χειρός, να μαλακώσει. Με μια παλέτα ή την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε το γλάσο σε όλη την τούρτα.

    10

    Γαρνίρουμε με ότι τραβάει η όρεξή μας και σερβίρουμε.

    11

    Μην ξεχάσετε τα κεράκια!

    Nutrition

    • 792 Calories
    • 79g Carbohydrates
    • 65mg Cholesterol
    • 50.3g Fat
    • 9g Fiber
    • 17g Protein
    • 25.9g Saturated fat
    • 245mg Sodium
    • 53g Sugar
    • 24.4g Unsaturated fat

    Notes

    *σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα
    **για να βρέξετε τα παντεσπάνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο οινοπνευματώδες. ή κάποια σουρωμένη μαρμελάδα αραιωμένη, εάν χρειάζεται, με λίγο χλιαρό νερό.

    Η συνταγή για τα παντεσπάνια και το γλάσο είναι προσαρμοσμένη από εδώ.

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    No Comments

    Leave a Reply