Την αδυναμία μου για κάθε τι σπιτικό οι περισσότεροι την γνωρίζετε, την έχω εκφράσει πολλές φορές. Όσοι παρακολουθείτε τις αναρτήσεις μου έχετε δει τις προσπάθειές μου για σπιτικές καραμέλες, μαντολάτο, πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη, μείγμα για ζεστή σοκολάτα, καθώς και τυρί γιαουρτιού. Αυτό που δεν σας έχω πει είναι ότι ενίοτε μας πιάνει μητέρα και κόρη μία επιθυμία δημιουργικότητας κατά την οποία είμαστε ικανές να γυρίσουμε το σπίτι ανάποδα…. Ε, περάσαμε μια τέτοια πρόσφατα… και μέσα σε λίγες μέρες φτιάξαμε σπιτικό γλυκό τραχανά, τον τρίχρωμο νηστίσιμο τραχανά λαχανικών που θα σας δείξω σήμερα και χυλοπίτες με την υπέροχη συνταγή της Ξανθής. Αν εξαιρέσετε την κούραση (ξεμεσιαστήκαμε είναι η αλήθεια..) όλο αυτό το εγχείρημα μας έκανε πολύ χαρούμενες, γιατί τίποτα από αυτά δεν είχαμε ξανακάνει. Πραγματικά, αν και κουραστικές, και οι τρεις αυτές παρασκευές είναι υπέροχες για όποιον αγαπάει την μαγειρική και τα αγνά τρόφιμα. Όσοι από εμάς έχουμε μεγαλώσει στην πόλη δεν είμαστε εξοικειωμένοι με όλα αυτά, όπως εκείνοι που έχουν μεγαλώσει στην επαρχία.
Ήθελα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω να είναι όσο πιο αγνά γίνεται, γι αυτό ρώτησα γνωστούς και φίλους και αφού έκανα τον γύρο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής βρήκα αυτά που ήθελα! 😉
Αγόρασα λοιπόν κατσικίσιο γάλα από την Ανάβυσσο και ενώ είχα παραγγείλει πληγούρι στην Παλαιά Φώκαια, κατέληξα να ψάχνω να το βρω στα Καλύβια. Το βρήκα λοιπόν και έτσι ήμασταν έτοιμες για το πρώτο εγχείρημα μια και το απαραίτητο κόσκινο για τραχανά είχε έρθει από το Λιανοκλάδι!! Ακολουθώντας τις πολύτιμες συμβουλές φίλων και της Ξανθής, ο πληγουρίσιος τραχανάς ετοιμάστηκε.
Είχε έρθει η ώρα για τον νηστίσιμο τραχανά λαχανικών. Γι’ αυτόν βρήκα όλες τις πληροφορίες που ήθελα στο διαδίκτυο, αλλά αυτή η ανάρτηση που με εντυπωσίασε είναι αυτή από τον μπλογκ the gastrin, ένα μπλογκ που εστιάζει στην μεσογειακή διατροφή και στα αγνά υλικά. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία που περιέγραφαν τα κορίτσια και έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω την ίδια, προσθέτοντας και κάποια άλλα υλικά που ήθελα. Το μαντέψατε?….. μπαχαρικά κυρίως … 🙂 και μανιτάρια. Στην αρχή δεν είχα σκοπό να ετοιμάσω ανάρτηση για το μπλογκ, αλλά από την μία η συνταγή τους είναι τόσο σωστή (ακολούθησα την διαδικασία κατά γράμμα) και την ευχαριστήθηκα τόσο πολύ, που ήθελα πραγματικά να το μοιραστώ μαζί σας!
Ο τραχανάς λαχανικών, πέρα από πολύ θρεπτικός, είναι νηστίσιμος και κατάλληλος για χορτοφάγους. Μπορεί να μαγειρευτεί με λάδι και χωρίς. Η διαδικασία του είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά μην σας πτοεί! Μια φορά τον χρόνο την κάνετε!!
Στην ουσία φτιάχνετε τρεις διαφορετικές ζύμες: μια κόκκινη, μια πορτοκαλί και μια πράσινη. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και για τις τρεις ζύμες και στο τέλος, αφού τις τρίψετε με το κόσκινο, τις ενώνετε και έχετε έναν τρίχρωμο τραχανά.
Προτείνω να ξεκινήσετε την διαδικασία το απόγευμα, ώστε να αφήσετε την ζύμη να σταθεί όλη νύχτα, και το πρωί να την απλώσετε στον ήλιο.
Χρόνος προετοιμασίας : 1 ώρα για τις ζύμες, το στέγνωμα του τραχανά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες
Ποσότητα: αποδίδει περίπου 4 κιλά τραχανά
Υλικά:
για την κόκκινη ζύμη:
- 750 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες & ξεσποριασμένες
- 500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκειά
- 300 γρ. πληγούρι
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο), όσο πάρει
για την πράσινη ζύμη:
- 300 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 150 γρ. αρακά
- 500 γρ. σπανάκι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 3 κλωναράκια σέλινο
- 1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
- 1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 300 γρ. πληγούρι
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο), όσο πάρει
για την κίτρινη ζύμη:
- 400 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 300 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 300 γρ. κρεμμύδια ή πράσα, ψιλοκομμένα (εγώ έβαλα και από τα δύο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές σκόνη μανιταριών (αποξηραμένα μανιτάρια αλεσμένα στο μούλτι, ώστε να γίνουν σκόνη)
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι κουρκουμά
- 300 γρ. πληγούρι
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο), όσο πάρει
Εκτέλεση:
- Μοιράζουμε τα λαχανικά για κάθε ζύμη σε τρεις κατσαρόλες και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά με κλειστό καπάκι.
- Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το πλιγούρι. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μπλέντερ, ένα χρώμα τη φορά.
- Ρίχνουμε τον πολτό πίσω στην κατσαρόλα, ανοίγουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι βροχηδόν, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Μόλις το μείγμα πήξει αποσύρουμε από την φωτιά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Αφήνουμε τα ζυμάρια στις λεκάνες τους σκεπασμένα με μια πετσέτα όλη τη νύχτα.
- Το πρωί κόβουμε μικρά κομμάτια, σαν μπουκίτσες, τα απλώνουμε σε ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, και τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Σκεπάζουμε με τούλι ή σήτα και πιάνουμε όλες τις πλευρές με μανταλάκια ώστε να μην μείνει πέρασμα για έντομα. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε την σήτα έτσι ώστε να μην ακουμπάει πάνω στα κομμάτια ζύμης, ούτως ώστε ακόμα και να περπατήσουν πάνω κάποια έντομα να μην υπάρχει κίνδυνος να λερωθεί. Φροντίζουμε να γυρίζουμε τα κομμάτια κάθε 2-3 ώρες. Δεν πρέπει να ξεραθούν. Θα στεγνώσουν απ’ έξω αλλά μέσα θα πρέπει να έχουν υγρασία. Δοκιμάστε να τρίψετε τα κομμάτια με το κόσκινο και τότε θα καταλάβετε αν είναι έτοιμα. Αν δεν είναι αφήστε τα στον ήλιο λίγο ακόμη.
- Αφού τα τρίψετε απλώστε πάλι τον τραχανά στον ήλιο ώστε να στεγνώσει τελείως. Το βράδυ μαζέψτε τον μέσα στο σπίτι. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εγώ τον έτριψα αργά την ίδια μέρα και χρειάστηκε 2 μέρες για να στεγνώσει τελείως.
Στην πρωτότυπη συνταγή αναφέρετε πως η διαδικασία στεγνώματος μπορεί να ολοκληρωθεί στον φούρνο μας. Στην δική μου περίπτωση δεν χρειάστηκε, αλλά αν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, είναι μια καλή λύση.
33 Comments
peps@pepiskitchen
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:17 πμΜπραβο βρε Ευη!!!!
Καταπληκτικη δουλεια!!! Καλα εκανες κι εβαλες μπαχαρικα…πω πω ανυπομονω να δοκιμασω!!
Πολυ ωραιες ολες οι φωτογραφιες και ειδικα αυτες με τα χερακια της μαμας !!
Φιλιααααα
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:24 μμχαχαχα!! η μαμά σε ευχαριστεί!
το ξέρεις, χωρίς μπαχαρικά δεν γίνεται! 😉
ευχαριστώ πεπίτα μου!!
Αγγελική
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:36 πμRespect σε μαμά και κόρη!! Κάνατε υπέροχη δουλειά και τολμώ να πω ότι οι χρωματιστοί τραχανάδες με κέρδισαν περισσότερο.
Επίσης, εσύ καλέ γύρισες τον τόπο για να βρεις υλικά και έκανες έρευνα, όχι αστεία!!
Μπράβο, να τους απολαύσετε και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε.
Υ.Γ. Αυτή τη μανία που σε κάνει να θες να γυρίσεις το σπίτι ανάποδα…κάτι μου θυμίζει να δεις…χιχι
Φιλάκια πολλά Εύη μου, καλημέρα 🙂
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:27 μμναι, το έχω αυτό να μην μετράω τις αποστάσεις αν θέλω να βρω κάτι…….
οι χρωματιστοί είναι πιο εντυπωσιακοί, η αλήθεια είναι αυτή!
κι εσύ του κλαμπ, ε? κατάλαβα! 😉
φιλιά!!!!!
mia maria
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:48 πμΠω πω! Συγχαρητήρια! Έχεις δίκιο, για κάποιους από εμάς που είμαστε μεγαλωμένοι στην πόλη όλο αυτό φαίνεται βουνό! Και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην καταπληκτική δουλειά σου! Τι να πω….δεν έχω λόγια!!!
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:29 μμευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο, του χρόνου θα το ξανακάνω!!
σε φιλώ!
TheoDORA's Kitchen Diaries
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:42 πμΗ αλήθεια είναι οτι τον τραχανά της γιαγιάς δεν τον τίμησα ποτέ δεόντως αλλά αυτή η εκδοχή με τα μπαχαρικά και τις διάφορες γεύσεις φαίνεται υπέροχη. Μπράβο!
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:30 μμαααα, θα σε μαλώσω! από τα χεράκια της γιαγιάς και δεν τον έτρωγες?? 🙂
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!
Νανά {kouzinista}
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:47 πμΠω, πω, κάνατε καταπληκτική δουλειά! Πιστές στην παράδοση, από τις πρώτες ύλες μέχρι τη μέθοδο παρασκευής! Εγώ απ’ την άλλη ακολούθησα λιγότερο πατροπαράδοτη μέθοδο, προμηθεύτηκα τα υλικά από το σούπερ μάρκετ, τον στέγνωσα στο φούρνο και τον έτριψα στο μούλτι, το άλλο άκρο δηλαδή! Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις την παράδοση, την φέρνεις στα μέτρα σου!
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:33 μμκαλωσόρισες Νανά! 🙂
χαχαχαχα!! και η δική σου μέθοδος μια χαρά φαίνεται!!
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το σχόλιο!
καλό σου βράδυ
Ξανθή
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:25 μμΥπέροχα χρώματα καταπληκτική δουλειά. Την άλλη εβδομάδα θα αποφασίσω αν θα φτιάξω τον πολύχρωμο. Θα μιλήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και τη χρήση της συνταγής μου.
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:13 μμκι εγώ ευχαριστώ Ξανθή για τις συμβουλές και την βοήθεια!
φιλιά!
Χρύσα
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:27 μμΧαρά στο κουράγιο σας! Το αποτέλεσμα πάντως δικαίωσε την κούρασή σας!
Μου αρέσει πολύ ο τραχανάς, έχω δοκιμάσει και λαχανικών και ήταν πολύ καλός, αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο ο σπιτικός!
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:15 μμείσαι από τους λίγους που ξέρω που έχουν δοκιμάσει τέτοιο τραχανά! οι περισσότεροι δεν τον γνώριζαν καν.
ευχαριστώ πολύ!
Marion
9 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:49 πμΤον τραχανά τον τιμούμε στο σπίτι χειμώνα – καλοκαίρι.
Λαχανικών δεν έχω δοκιμάσει. Ουτε να φτιάξω βέβαια.. Μπράβο Ευη. Πολύ ωραίος έγινε.
Είναι λίγο κουραστική η διαδικασία, αλλά όπως λες κι εσύ μια φορά το χρόνο γίνεται.
Αλλωστε αξίζει από όλες τις απόψεις.
και του χρόνου να είσαι καλά να ξανακάνεις.
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:15 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!
για μια φορά τον χρόνο αντέχεται!! 😉
aris
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:05 πμΥπέροχο !! Συγχαρητήρια Εύη!!
Μας αποδεικνύεις πόσα μπορούμε τελικα να φτιάξουμε μόνοι μας, και μάλιστα πιο όμορφα και πιο θρεπτικά από αυτά του εμπορίου !!
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:16 μμέτσι ακριβώς! πολλά μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας.
ευχαριστώ πολύ Άρη! 🙂
Χρυσαυγη
11 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:31 μμΜου αρεσει πολυ ο τραχανας αλλα αυτη τη στιγμη δεν μπορω να σκεφτω οτι θα εφτιαχνα. Αυτο με κανει να θαυμαζω ακομα περισσοτερο την ηδη εξαιρετικη προσπαθεια σου. Τι να πω; Οτι και μονο ο αγωνας που εκανες για να βρεις τα υλικα αποδεικνυει το ποσο δωσμενη εισαι σ’αυτο που κανεις!! Χιλια μπραβο για ολα Ευη!!!!!
Και του χρονου λοιπον!!! 🙂
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:38 μμευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
12 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:13 πμwow! the recipe looks impressive! I’m dying to give it a try!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:39 μμcome to Greece and I will invite to to lunch! 😉
peps@pepi's kitchen
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:01 πμΜπραβο σας!!!!!!!!!
Αξιζε το κοπο!!!!!!!!
Ευχαριστώ για το δωράκι!! Δοκίμασα και τους δυό!!Είναι πολύ νόστιμοι!!!!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:39 μμείπαμε, είσαι ο επίσημος δοκιμαστής! 😉
craftcooklove
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:06 πμΕγώ δεν είμαι καθόλου φαν του κλασικού τραχανά λόγω του συστατικού του πρόβειου γάλακτος που μου μυρίζει φοβερά! Αλλά η δική σου vegan συνταγή με ενθουσίασε!! Ελπίζω να καταφέρω να το δοκιμάσω άμεσα!! Φιλιά !
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:41 μμθα σου αρέσει σίγουρα!
ευχαριστώ Αθηνούλα!
sp00nstories
14 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:06 μμΜπράβο βρε κορίτσι!Με κατέπληξες! Έκανες φανταστική δουλειά!Νομίζω πως σου αξίζουν συχαρητήρια!Αν μπορέσω θα το δοκιμάσω και εγώ!Πολλά πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:42 μμευχαριστώ πολύ Λίλια!
σε φιλώ!
Αριάδνη
14 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:47 μμΛατρεύω τον τραχανά , αλλα δεν εχω δοκιμάσει να φτιάξω σπιτικό. Ως συνηθως πηγαίνω τα υλικά μου σε ενα εργαστηρι και μου τον φτιάχνουν εκει αχχαχαχα
Καλή εβδομάδα!
Φιλιά
The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:44 μμαυτό με τα εργαστήρια που πας τα υλικά και σου το φτιάχνουν το έμαθα πρόσφατα! είναι πολύ καλή λύση για όσους δεν έχουν χρόνο.
σ’ ευχαριστώ πολύ Αριάδνη! καλή εβδομάδα και σε σένα!
φιλιά
Sathya
21 Σεπτεμβρίου, 2017 at 10:52 μμΣυγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτηση! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο περίπου αλεύρι θα μας χρειαστεί; Κι όταν λέμε κίτρινο εννούμε το καλαμποκάλευρο; Ευχαριστώ πολύ!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2017 at 11:06 μμΚαλησπέρα! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Όχι δεν είναι το καλαμποκάλευρο. Είναι το κίτρινο σταρένιο (ψάξτε το έτσι στο διαδίκτυο) αλεύρι που χρησιμοποιούμε συνήθως για ψωμί, αλλά και άλλες παρασκευές.
Όσον αφορά το πόσο δεν μπορώ να σας πω. Εξαρτάται από τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε. Το κάθε χρώμα θα πάρει διαφορετική ποσότητα αλευριού γιατί έχει να κάνει με το πόση υγρασία έχουν τα λαχανικά.
Καλή επιτυχία εάν το δοκιμάσετε!
Zucchini Rolls - The Healthy Cook
18 Αυγούστου, 2020 at 6:34 πμ[…] you substitute trahanas with ground stale bread, or oatmeal, or buckwheat, etc. By the way, this tricolored veggie trahanas is a wonderful substitute to regular trahanas! Are you thinking of any other […]