Όταν σας έδειξα αυτή την τυρόπιτα της μαμάς Βίκυς στα stories του Instagram οι απαντήσεις του τύπου «Θέλουμε την συνταγή!», «Που θα βρω την συνταγή?», κλπ, έπεφταν βροχή! Όχι ότι ήθελα και πολλά παρακάλια για να σας την ετοιμάσω, για να είμαι και πολύ ειλικρινής. Και μην μου πείτε πως δεν είναι υγιεινή…. Πρέπει να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία, σωστά? Δεν νιώθεις αμέσως καλύτερα μετά από ένα κομμάτι τυρόπιτα? Εγώ σίγουρα ναι! 😀 😀
Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά, ξέρετε την αγάπη που έχω για τις πίτες, ιδίως για την τυρόπιτα και την σπανακόπιτα. Γενικά, στις πίτες είναι δύσκολο να αντισταθώ. Αυτός ο συνδυασμός τυρένιας ή χορταρένιας γέμισης με το τραγανό φύλλο είναι εθιστικός. Αυτό το «κρατς» βρε παιδί μου, δεν ξεπερνιέται!
Την συγκεκριμένη τυρόπιτα την φτιάχνει η μητέρα μου πολλά χρόνια τώρα. Παρόλο που δεν έχει κάποια διαφορά από άλλες τυρόπιτες που κυκλοφορούν, εμένα μου κάνει η πιο γευστική τυρόπιτα που έχω φάει. Ίσως επειδή είναι από τα χεράκια της μανούλας, τι λέτε? 😉
Το φύλλο που χρησιμοποίησα για την τυρόπιτα της μαμάς είναι φύλλο κρούστας, αγοραστό. Σπάνια ανοίγουμε φύλλο στο σπίτι, να σας πω την αλήθεια. Την έχουμε φτιάξει και με χωριάτικο φύλλο για πίτες, και είναι εξίσου πετυχημένη.
Για να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές για πίτες στο site, πατήστε εδώ.
Η Τυρόπιτα της Μαμάς
Η τυρόπιτα της μαμάς, που είναι πάντα η πιο νόστιμη! Με φέτα, γραβιέρα και κασέρι, πολύ εύκολη και γρήγορη.
Ingredients
- 12 φύλλα κρούστας
- 400γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 250γρ. γραβιέρα τριμμένη (χρησιμοποίησα Κρήτης)
- 250γρ. κασέρι τριμμένο
- 400ml γάλα πλήρες
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- περίπου ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο, για τα φύλλα
Instructions
Ανακατεύουμε όλα τα τυριά και το πιπέρι σε ένα μπωλ.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος 26Χ35εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Μετά, στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Εγώ χρησιμοποιώ το πινέλο σιλικόνης και τα σπρώχνω στα πλαϊνά της πίτας. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, με ένα κοφτερό μαχαίρι,
Ρίχνουμε το γάλα στα χτυπημένα αυγά και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα την πίτα και την αφήνουμε 2 ώρες να το απορροφήσει, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 50-55 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.
Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και ζεστή και κρύα.
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!
No Comments