• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα

    Cretan Boureki with Tomato - Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα

    Είχα δει πρώτη φορά το χανιώτικο μπουρέκι πριν μερικά χρόνια στην τηλεόραση. Μου άρεσε η απλότητα του και ήθελα πολύ να το δοκιμάσω. Μπορεί να άργησα λίγο, αλλά το έκανα, και σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας.

    Το χανιώτικο μπουρέκι είναι γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πολύ νόστιμο φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια παραδοσιακή κολοκυθοπατατόπιτα. Σαν βασικά υλικά έχει τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, γευστικά κρητικά τυριά και δυόσμο.

    Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα - Cretan Boureki with Tomato

    Θα το βρείτε φτιαγμένο με μυζήθρα, ανθότυρο, στάκα, γαλοτύρι, ξινομυζήθρα, ακόμα και φέτα. Κάποιες νοικοκυρές το σκεπάζουν με φύλλο, κάποιες άλλες όχι. Κάποιες χρησιμοποιούν ντομάτα, κάποιες όχι. Κάποιες ανακατεύουν όλα τα υλικά μαζί, κάποιες απλά σκεπάζουν τις στρώσεις των λαχανικών με το μείγμα τυριών. Γενικά, στην έρευνα που έκανα για την συνταγή, την βρήκα σε πολλές παραλλαγές. Η νοστιμιά πάντως είναι αναμφισβήτητη, σε κάθε μία από αυτές.

    Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα - Cretan Boureki with Tomato

    Η δική μου εκδοχή είναι πολύ λεπτές φέτες κολοκυθιών και πατάτας, σκεπασμένα με ένα μείγμα από κρητικό ανθότυρο, γαλοτύρι, γιαούρτι, δυόσμο και τριμμένη ντομάτα. Ψήνεται σκεπασμένο στον φούρνο και μετά το ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα. Από τα πιο εύκολα φαγητά που μπορεί κανείς να φτιάξει.

    Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα - Cretan Boureki with Tomato

    Γενικά, το ανθότυρο το αγαπώ πολύ και το χρησιμοποιώ συχνά στις συνταγές μου. Μπορείτε να τις δείτε εδώ. Θα σας πρότεινα να αποθηκεύσετε και να δοκιμάσετε τις Υγιεινές Μελόπιτες, την Τάρτα Ολικής με Πράσα, Κατσικίσιο Τυρί & Ανθότυρο και το Cheesecake με Παντζάρι και Σμέουρα.

    Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
    υγιεινά γεύματα, ελληνική κουζίνα, κρητική κουζίνα, ελαφριά γεύματα, ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ελληνική, μεσογειακή
    Serves: 6
    Prep Time: 15 λεπτά Cooking Time: 1 ώρα & 10 λεπτά Total Time: 1 ώρα & 25 λεπτά

    Το χανιώτικο μπουρέκι είναι γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πολύ νόστιμο φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια παραδοσιακή κολοκυθοπατατόπιτα. Σαν βασικά υλικά έχει τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, γευστικά κρητικά τυριά και δυόσμο.

    Ingredients

    • 600γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
    • 600γρ. πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
    • 230γρ. κρητικό γαλοτύρι
    • 200γρ. κρητικό φρέσκο ανθότυρο
    • 100γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
    • 125ml γάλα
    • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
    • τα φύλλα από ½ ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
    • αλάτι, πιπέρι
    • ελαιόλαδο

    Instructions

    1

    Στρώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες και τα κολοκύθια σε ένα λαδωμένο σκεύος 32Χ22εκ. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε στρώση.

    2

    Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με αυτό το μείγμα τα λαχανικά.

    3

    Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C αέρα, για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

    Nutrition

    • 285 Calories
    • 25.7g Carbohydrates
    • 25mg Cholesterol
    • 15.2g Fat
    • 3.9g Fiber
    • 13.7g Protein
    • 5.3g Saturated fat
    • 123mg Sodium
    • 5.5g Sugar
    • 9.9g Unsaturated fat

    ♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  😉 

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    No Comments

    Leave a Reply