Είχα δει πρώτη φορά το χανιώτικο μπουρέκι πριν μερικά χρόνια στην τηλεόραση. Μου άρεσε η απλότητα του και ήθελα πολύ να το δοκιμάσω. Μπορεί να άργησα λίγο, αλλά το έκανα, και σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας.
Το χανιώτικο μπουρέκι είναι γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πολύ νόστιμο φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια παραδοσιακή κολοκυθοπατατόπιτα. Σαν βασικά υλικά έχει τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, γευστικά κρητικά τυριά και δυόσμο.
Θα το βρείτε φτιαγμένο με μυζήθρα, ανθότυρο, στάκα, γαλοτύρι, ξινομυζήθρα, ακόμα και φέτα. Κάποιες νοικοκυρές το σκεπάζουν με φύλλο, κάποιες άλλες όχι. Κάποιες χρησιμοποιούν ντομάτα, κάποιες όχι. Κάποιες ανακατεύουν όλα τα υλικά μαζί, κάποιες απλά σκεπάζουν τις στρώσεις των λαχανικών με το μείγμα τυριών. Γενικά, στην έρευνα που έκανα για την συνταγή, την βρήκα σε πολλές παραλλαγές. Η νοστιμιά πάντως είναι αναμφισβήτητη, σε κάθε μία από αυτές.
Η δική μου εκδοχή είναι πολύ λεπτές φέτες κολοκυθιών και πατάτας, σκεπασμένα με ένα μείγμα από κρητικό ανθότυρο, γαλοτύρι, γιαούρτι, δυόσμο και τριμμένη ντομάτα. Ψήνεται σκεπασμένο στον φούρνο και μετά το ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα. Από τα πιο εύκολα φαγητά που μπορεί κανείς να φτιάξει.
Γενικά, το ανθότυρο το αγαπώ πολύ και το χρησιμοποιώ συχνά στις συνταγές μου. Μπορείτε να τις δείτε εδώ. Θα σας πρότεινα να αποθηκεύσετε και να δοκιμάσετε τις Υγιεινές Μελόπιτες, την Τάρτα Ολικής με Πράσα, Κατσικίσιο Τυρί & Ανθότυρο και το Cheesecake με Παντζάρι και Σμέουρα.
Χανιώτικο Mπουρέκι με Ντομάτα
Το χανιώτικο μπουρέκι είναι γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πολύ νόστιμο φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια παραδοσιακή κολοκυθοπατατόπιτα. Σαν βασικά υλικά έχει τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, γευστικά κρητικά τυριά και δυόσμο.
Ingredients
- 600γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
- 600γρ. πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 230γρ. κρητικό γαλοτύρι
- 200γρ. κρητικό φρέσκο ανθότυρο
- 100γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 125ml γάλα
- 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- τα φύλλα από ½ ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Instructions
Στρώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες και τα κολοκύθια σε ένα λαδωμένο σκεύος 32Χ22εκ. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε στρώση.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με αυτό το μείγμα τα λαχανικά.
Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C αέρα, για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Nutrition
-
285 Calories
-
25.7g Carbohydrates
-
25mg Cholesterol
-
15.2g Fat
-
3.9g Fiber
-
13.7g Protein
-
5.3g Saturated fat
-
123mg Sodium
-
5.5g Sugar
-
9.9g Unsaturated fat
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!
No Comments