Δεύτερη ανάρτηση σε μερικές ημέρες, είχα χρόνια να το κάνω αυτό! Και αρκετά μεγάλη μάλιστα. Αλλά, βλέπεις, είναι που το έχω καθιερώσει κάθε χρόνο στα γενέθλια μου να δημοσιεύω ένα ιδιαίτερο γλυκό. Και μιας και είχα υποσχεθεί μια τούρτα χωρίς καθόλου ζωικά, σας την ετοίμασα! Vegan τούρτα με φρούτα του δάσους, με πολύ νόστιμο σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς ζωικά και με υπέροχη γεύση! Χρόνια μου πολλά λοιπόν!
Μην σας ξεγελάει το χρώμα στο γλάσο, δεν έχει ούτε τεχνητά χρώματα. Το μωβ χρώμα της το έχει πάρει από σκόνη μύρτιλων, την οποία την βρίσκεται σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Το γλάσο στην ουσία είναι ένα μείγμα από κρέμα και γιαούρτι καρύδας (και αυτά τα βρίσκεις σε όλα τα μεγάλα σ/μ), χρωματισμένο με την σκόνη αυτή.

Το παντεσπάνι είναι όπως σας είπα με αλεύρι ολικής. Είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω, και με ενθουσίασε. Το αρωμάτισα με ένα σιρόπι αρώνιας που είχα αγοράσει πρόσφατα και του ταίριαξε υπέροχα. Εάν εσείς δεν έχετε, θα σας πρότεινα ένα άθερμο πετιμέζι που είναι το ίδιο αρωματικό και υγιεινό.

Το γαρνίρισμα έγινε με φρούτα του δάσους που φροντίζω να έχω πάντα στην κατάψυξη και λίγο τριμμένη σοκολάτα. Πιστέψτε με, αυτή η vegan τούρτα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι δείχνει! Ας δούμε την συνταγή:
Βάζουμε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τις κονσέρβες με την κρέμα καρύδας στο ψυγείο. (Με την ψύξη η κρέμα καρύδας θα ανέβει στην επιφάνεια της κονσέρβας και θα διαχωριστεί από το νερό. Όταν ανοίξουμε την κονσέρβα για να φτιάξουμε το γλάσο, απλά θα πάρουμε την κρέμα που θα βρίσκεται πάνω-πάνω, με ένα κουτάλι και στην κονσέρβα θα μείνει το νερό. Για να αξιοποιήσετε το νερό δείτε τις σημειώσεις.) Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα παντεσπάνια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 o C. Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε το ρόφημα αμυγδάλου και το ξύδι και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την βανίλια στο μείγμα αμυγδάλου – ξυδιού και ανακατεύουμε καλά. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και διπλώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε δύο καλά λαδωμένες αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20εκ. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρις ότου ένα ξύλινο καλαμάκι που θα τρυπήσουμε το κέικ να βγει ελάχιστα λερωμένο. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: παίρνουμε την κρέμα καρύδας από τις παγωμένες κονσέρβες και με ένα σύρμα τις αναμειγνύουμε με το γιαούρτι καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι. Παίρνουμε το ¼ περίπου του μείγματος σε ένα άλλο μπωλ και το αναμειγνύουμε με την σκόνη μύρτιλων. Βάζουμε και τα δύο μπωλ στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν, αφαιρούμε τα τοιχώματα της φόρμας και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε δύο παντεσπάνια το κάθε ένα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο, ή ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα: Με ένα πινέλο βρέχουμε το πρώτο παντεσπάνι με λίγο από το σιρόπι. Ρίχνουμε πάνω του 2-3 κουταλιές από το άσπρο γλάσο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε πάνω του το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχουμε και αυτό με λίγο από το σιρόπι. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές γλάσο και το απλώνουμε και αυτό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα παντεσπάνια μέχρις ότου φτάσουμε στο τελευταίο το οποίο έχουμε βρέξει με σορόπι και έχουμε απλώσει το γλάσο. Παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το άσπρο γλάσο που θα μας έχει μείνει και το αναμειγνύουμε με 1-2 κουταλιές από το μωβ, για να κάνουμε μια πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Με μια παλέτα ή την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε το σκούρο μωβ γλάσο στο κάτω μέρος της τούρτας, συνεχίζουμε με το πιο ανοιχτό και τελειώνουμε πάνω-πάνω με το άσπρο, σβήνοντάς τα στα σημεία που ενώνονται τα χρώματα. Γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους και την τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε. *Το γλάσο και τα κέικ μπορούν να φτιαχτούν από την προηγούμενη. Το γλάσο να φυλαχτεί σκεπασμένο στο ψυγείο και τα κέικ τυλιγμένα με διάφανη μεμβράνη.
*Είναι προτιμότερο η τούρτα να μπει για λίγο στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.
*Για να βρέξετε τα παντεσπάνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο οινοπνευματώδες. ή κάποια σουρωμένη μαρμελάδα αραιωμένη εάν χρειάζεται με λίγο χλιαρό νερό. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
*Χρησιμοποίησα 2 φόρμες, αλλά νομίζω πως μπορεί να φτιαχτεί και σε μία, μόνο που θα αλλάξει λίγο ο χρόνος ψησίματος. Εννοείται πως μετά το κέικ κόβεται σε 3 ή 4 παντεσπάνια.
*Επειδή δεν πετάμε τίποτα, ? το νερό που μένει από στην κονσέρβα το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε smoothies, ή το φυλάμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.Vegan Τούρτα με Φρούτα του Δάσους
Ingredients
Instructions
Notes
Η συνταγή για τα παντεσπάνια είναι προσαρμοσμένη από αυτή της Jade, @panaceas_pantry.

5 Comments
Ariadni St
3 Δεκεμβρίου, 2019 at 8:54 πμΈργο τέχνης!
The Healthy Cook
18 Ιανουαρίου, 2020 at 10:15 μμΣε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη μου!
Eat Dessert First
8 Δεκεμβρίου, 2019 at 10:31 μμΚαταπληκτικο το αρθρο σας! Φοβερη και η τουρτα σας! Παρα πολυ ωραιο και το blog σας! Αν θελετε να ακολουθησουμε ο ενας τον αλλον ωστε να αλληλοστηριχτουμε σαν site με γλυκα!
Linaki Kal
2 Ιουνίου, 2023 at 6:53 πμΤην έχω φτιάξει πολλές φορές στα γενέθλια των παιδιών μου!! Και πραγματικά ξετρελαίνονται! Ιδανική για παιδιά κ για όσους προτιμούν πιο υγιεινά γλυκά!
Evi Skoura
4 Ιουνίου, 2023 at 12:11 μμΧαίρομαι τόσο πολύ! Σας ευχαριστώ θερμά!