Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μεταξύ εργασιών (πολλών εργασιών…) και επαναλήψεων γιατί πλησιάζει η εξεταστική, ίσα-ίσα που πρόλαβα να γράψω αυτή την συνταγή για αυτή την εβδομάδα. Είναι λίγο ασυνήθιστη συνταγή, ένα πείραμα που ήθελα καιρό να κάνω. Πρόκειται για κουλούρια ολικής με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, ζυμωμένα με κρασί και ζάχαρη καρύδας. Όσες συνταγές για κουλούρια κι αν έχει κανείς, πάντα θα θέλει κι άλλη. Για τα κουλούρια και τα κέικ, νομίζω, ισχύει το ίδιο.
Τα κουλουράκια αυτά είναι νηστίσιμα, μιας και δεν περιέχουν βούτυρο ή αυγά, αλλά κρασί και ελαιόλαδο. Φροντίστε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι όσο πιο απαλό γίνεται, για να μην σας βαρύνει την γεύση των κουλουριών.
Η ζύμη, παρότι όταν ζυμωθεί είναι πολύ καλή, όταν πας να την πλάσεις θρύβεται λίγο περισσότερο από τις κοινές ζύμες. Θα σας πρότεινα να κόψετε τα κουλουράκια με κουπ-πατ για να μην κουραστείτε.
Κουλούρια Ολικής με Κρασί και Ζάχαρη Καρύδας
Ingredients
- 1 φλυτζάνι απαλό ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- 1 γεμάτο φλυτζάνι (150 γρ.) ζάχαρη καρύδας
- το ξύσμα ενός πορτοκαλιού ( ή ενός λεμονιού)
- 4 – 4 ½ φλυτζάνια (περίπου) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 κουταλιά μαγειρική σόδα
- 2 κουταλάκια baking powder
Instructions
Στον κάδο του μούλτι προσθέτετε τα ελαιόλαδο, το κρασί, την ζάχαρη και το ξύσμα. Τα χτυπάτε, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύετε το αλεύρι, την σόδα και το baking powder. Ξεκινήστε με 3 φλυτζάνια αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο σταδιακά.
Ρίχνετε τα υγρά υλικά στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο-λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει.
Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και την πλάθετε στο σχήμα της επιλογής σας. (Η ζύμη αυτή δεν πλάθετε εύκολα. Σας προτείνω να δώσετε σχήμα στα κουλουράκια σας με κουπ-πατ για να μην κουραστείτε).
Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o C στη λειτουργία αέρα, για 28-30 λεπτά περίπου.
Nutrition
-
146 Calories
-
22g Carbohydrates
-
1g Fat
-
1g Fiber
-
2g Protein
-
1g Saturated fat
-
85mg Sodium
-
3g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (38g)
6 Comments
evangelia vlassopoulou
16 Ιανουαρίου, 2017 at 9:38 πμυπέεεεεεεεεεεεεεεεεεροχα. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κουλουράκια με κρασί. Φαντάζομαι δεν θα κάνει για παιδιά , ε?τέλεα πρόταση πάντως με θρεπτικά υλικά
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2017 at 6:51 μμεμείς τα φτιάχνουμε πολύ συχνά στο σπίτι. μας αρέσει που έχουν λάδι και όχι βούτυρο.
σ’ ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία! 🙂
peps@pepi's kitchen
16 Ιανουαρίου, 2017 at 6:30 μμααααα ωραία! να τα φτιάξω για τους γονείς!!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2017 at 6:52 μμ🙂
Χρυσαυγή
20 Ιανουαρίου, 2017 at 10:47 πμAx, Εύη μου πόσο θα ήθελα να τα δοκιμάσω!!! Μου αρέσουν πάρα πάρα πολυ τα κρασοκούλουρα!!! Δείχνουν πεντανόστιμα και είμαι 100% σίγουρη ότι είναι!! Μπράβο για την συνταγή!!!!!!!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2017 at 6:53 μμπιστεύω πως θα σου αρέσουν 🙂
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!