• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές

    Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

    Τα τσιπς λαχανικών ήθελα καιρό τώρα να τα δοκιμάσω.  Παλαιότερα είχα δοκιμάσει μια δυο φορές, αλλά στο τηγάνι. Αυτό που ήθελα βέβαια είναι βρω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τσιπς λαχανικών ψημένα στον φούρνο. Μάζεψα λοιπόν διάφορα λαχανικά, πήρα το μαντολίνο μου και άρχισα να κόβω. Νομίζω πως αυτός ο τρόπος που σας προτείνω σήμερα είναι μια πολύ καλή λύση για νόστιμα και υγιεινά τσιπς για να συνοδέψουν το ποτό ή το αναψυκτικό σας.

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

    Ο συνδυασμός των τσιπς με το ζαατάρ δεν είναι δική μου ιδέα, την είδα εδώ και για να είμαι ειλικρινής ενθουσιάστηκα. Το ζαατάρ το είχα γνωρίσει σε κάποια ταξίδια μου στη Μέση Ανατολή. Είχα αγοράσει για το σπίτι και έκανα αρκετούς πειραματισμούς που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, το οποίο πιθανόν να το συναντήσετε και σε παραλλαγές, που στην αραβική κουζίνα το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αρωματίζουν τις πίτες τους, κοτόπουλο, χούμους, κ.α. Ζαατάρ σημαίνει δύο πράγματα: το άγριο θυμάρι (Origanum syriacum) που φύεται στα ορεινά των αραβικών χωρών, αλλά και το μείγμα που σας δίνω σήμερα.  Η δοσολογία των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν το θέλετε πιο λεμονάτο προσθέστε περισσότερο σούμακ, αν σας αρέσει το σουσάμι αυξήστε την ποσότητα.  Όπως σας είπα και πριν, το ζαατάρ ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα. Φτιάξτε το, λαδώστε ελάχιστα μερικές αραβικές πίτες, πασπαλίστε τις με αυτό και ψήστε τις. Κι αν έχετε φτιάξει τις μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού, συνδυάστε τα και θα με θυμηθείτε!

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

    Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι πατάτες, γλυκοπατάτες λευκές και κόκκινες και παντζάρια και τα έκοψα πολύ λεπτά. Το μαντολίνο νομίζω πως είναι απαραίτητο, εκτός αν έχετε γίνει εξπέρ στο μαχαίρι…  😉 Εσείς δοκιμάστε τα με τα λαχανικά που σας αρέσουν. Έχετε υπόψη σας πως το κάθε λαχανικό θέλει διαφορετικό χρόνο ψησίματος, γι αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας στον φούρνο. Οι γλυκοπατάτες ψήθηκαν πιο γρήγορα (χρειάζονται 15-17 λεπτά), οι πατάτες και τα παντζάρια χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο (20-22 λεπτά) με τα παντζάρια 1-2 λεπτά περισσότερο από τις πατάτες. Σε περίπτωση που βγάλετε το ταψί από το φούρνο νομίζοντας πως  τα τσιπς είναι έτοιμα, αλλά τελικά δείτε πως είναι μαλακά, ξαναβάλτε τα στο φούρνο, δεν θα χαλάσουν.

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

    Για τις γλυκοπατάτες δεν έχουμε μιλήσει μέχρι τώρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, η οποία πέρα από την προστασία που μας προσφέρεις από τους ιούς της γρίπης, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο.  Περιέχουν, ακόμη,  βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά του καρκίνου και της γήρανσης. Ακονίστε λοιπόν τα μαχαίρια σας και πάμε να φτιάξουμε τσιπς!

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

    Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

    Υλικά:

    για το ζαατάρ:

    • 2 κουταλάκια ξερό θρούμπι
    • 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
    • 2 κουταλάκια σουσάμι
    • ½ κουταλάκι σούμακ
    • ½ κουταλάκι αλάτι

    για τα τσιπς:

    • 1 γλυκοπατάτα λευκή με τη φλούδα της, πλυμένη
    • 1 γλυκοπατάτα κόκκινη με τη φλούδα της, πλυμένη
    • 1 πατάτα με τη φλούδα της, πλυμένη
    • 1 παντζάρι με τη φλούδα του, πλυμένο
    • ελαιόλαδο

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίστε το σουσάμι.
    2. Βάλτε το σε ένα μπωλάκι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του ζαατάρ και ανακατέψτε καλά.
    3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
    4. Στρώστε τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
    5. Κόβετε τα λαχανικά στο μαντολίνο, σε πολύ λεπτές φέτες. Κόψτε το παντζάρι τελευταίο για να μην σας χρωματίσει τα υπόλοιπα λαχανικά.
    6. Βάλτε τις φέτες λαχανικών σε ένα μπωλ και λαδώστε τις ελαφρά.
    7. Απλώστε τις πάνω σε ταψί και πασπαλίστε τις με το ζαατάρ.
    8. Ψήστε τα τσιπς μέχρι να γίνουν τραγανά (δείτε πιο πάνω τους χρόνους για κάθε λαχανικό). Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε το ταψί μέσα στο φούρνο για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες πάνω στα τσιπς είναι έτοιμα.
    9. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ίσως χρειαστεί να ξαναψήσετε κάποια που δεν έχουν ψηθεί σωστά.

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

     

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

     

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

     

    Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

     

    Πηγή:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12178

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    34 Comments

  • Απάντηση
    sp00nstories
    31 Αυγούστου, 2015 at 11:37 μμ

    Τα μεγάλα πνεύματα λέω εγώ χαχα…Πριν λίγο έβγαλα τσιπς παντζαριού τηγανιτά! Η συνταγή σου κούκλα είναι τέλεια!Καλό βράδυ<3

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:24 πμ

      ευχαριστώ πολύ!!
      καλό βράδυ!

  • Απάντηση
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:10 πμ

    Τέλεια ιδέα! Πάντα με τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες συνταγές.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:24 πμ

      ω,ω, ευχαριστώ! κοκκινίζω.. 🙂

  • Απάντηση
    stylencritics
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:57 πμ

    Μαντολίνο δεν έχω …εξπέρ στο κόψιμο δεν είμαι αλλά το ζαατάρ θα το φτιάξω!!!Υπέροχα!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:36 μμ

      τέλεια! δοκίμασε το και πες μου!
      ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    craftcooklove
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:46 πμ

    Εύη τέλεια και είχα κάτι παντζάρια που δεν ήξερα τί να τα κάνω!! Τώρα βρήκα!! Μπράβο πολύ υγιεινή και θρεπτική η πρότασή σου για τους λάτρεις των σνακς!! Πολλές καλημέρες φιλιά!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:37 μμ

      είδες? ήρθε μόνη της η λύση! χιχιχι!!
      ευχαριστώ Αθηνούλα! φιλιά

  • Απάντηση
    peps@pepiskitchen
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:14 πμ

    Πω πω!!!!! Τελεια σου εγιναν!!!!!
    Πρεπει να παρω μαντολινοοοοοοοοοο

    ….θα μου φερεις?

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:38 μμ

      τα έφαγα……… 🙂

  • Απάντηση
    Αγγελική
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:08 πμ

    Το ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω αλλά τα υλικά του τα έχω όλα στο μαγικό ντουλάπι μου! Έφερα και άγριο θυμάρι από την Άνδρο οπότε νομίζω ότι θα τον πετύχω τον συνδυασμό. Τέτοια τσιπς μας έκανε ο μπαμπάς μου όταν ήμασταν μικρές και γινόταν πάρτι στο σπίτι..έκτοτε δεν τα έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω μόνη μου. Ήρθε η ώρα τους όμως!! Κρατάνε μέρες ή όχι;
    Καλημέρα και καλό μήνα, σε φιλώ!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:42 μμ

      από τα χεράκια του μπαμπά θα ήταν όνειρο!
      τα έφτιαξα μέρα με αρκετή υγρασία και μου κράτησαν 2 ημέρες. σίγουρα παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες στο πόσο θα σου κρατήσουν.
      φιλιά πολλά Αγγελικούλα! καλό μήνα!

  • Απάντηση
    Marion
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:26 πμ

    Υπέροχα έγιναν.
    Τα τσιπς παντζαριού τα βλέπω και πολύ θα ήθελα να τα φτιάξω. Και οι γλυκοπατάτες είναι από τις αγαπημένες μου. Τέλειο σνακ και πολύ υγιεινό.
    Το ζαατάρ δεν το ήξερα.

    Καλό μήνα Εύη 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:42 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσουν Μάριον!
      καλό μήνα!!

  • Απάντηση
    Ξανθή
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 πμ

    Διάβαζα κάπου για κάτι με ζαατάρ αλλά από τα πολλά που διαβάζω ούτε που θυμάμαι που.
    Αυτά τα τσιπς είναι φανταστικά, πόσο άραγε διατηρούνται;;

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:44 μμ

      τα δικά μου κράτησαν δύο μέρες περίπου, αλλά τα έφτιαξα μέρα με πολύ υγρασία. νομίζω πως παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες.
      φιλιά Ξανθή μου!!

  • Απάντηση
    Zitronen und Olivenöl
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:08 μμ

    Otan giriso Germania to kano, exo kai Sumak spiti. Tora eimai stin Ellada gia diakopes

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:44 μμ

      τέλεια!!
      να περάσεις όμορφα!
      περιμένω εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις.
      φιλιά!

  • Απάντηση
    Χρύσα
    1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:10 μμ

    Να και κάτι καινούργιο που έμαθα σήμερα! Πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός των μυρωδικών στο ζαατάρ…
    Τα τσιπς λαχανικών είναι πραγματικά τέλεια ιδέα για μασούλημα, ειδικά όταν θα χειμωνιάσει και θα κλειστούμε μέσα για καναπέ και ταινίες!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:28 μμ

      έτσι όπως τα λες Χρύσα μου!
      το ζαατάρ ταιριάζει με όλα. δοκίμασέ το και πες μου.

  • Απάντηση
    aris
    2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:00 πμ

    Υπέροχο post Εύη !!!
    Το ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω…φαντάζομαι πως είναι καλά συνδυασμένο μείγμα μπαχαρικών, ότι πρέπει για τα τσιπς μας 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:29 μμ

      έτσι ακριβώς!! 😉

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:11 πμ

    Φαινονται μουρλια… απο αυτα που δεν μπορείς να σταματήσεις με τίποτα να τσιμπολογάς!
    Αυτό το ζααταρ μου κανει κάτι απο Game of Thrones lol 😉

    Καλό μήνα!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:30 μμ

      ναι, δεν σταματάς!! 🙂

  • Απάντηση
    mia maria
    2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:46 πμ

    Μου αρέσει πολύ η ανάρτηση σου! Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θυμίζει το φθινόπωρο που έρχεται! Τι ωραία τα χρώματα των λαχανικών!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:30 μμ

      ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:55 μμ

    Εχω δοκιμάσει μόνο πατάτες τσιπς, οι οποίες εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα και καιρό τώρα θελω να δοκιμάσω και άλλα λαχανικά αλλα το ξεχνάω συνέχεια. Καλή ευκαιρία να το βαλω μπρος τωρα που μας το θύμισες με αυτες τις ωραιες φωτογραφίες.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:31 μμ

      αν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!

  • Απάντηση
    jasmincookbook
    3 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:25 μμ

    I love baked veggie chips, I made it few times, but lately I kinda forgot about it.
    Thank you, for reminding me, dear Evi…
    And I will definitely add a beetroot among the potatoes definitely!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 μμ

      you do that!!! 😉
      thanks Jasmin!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:02 μμ

    Αυτά τα τσιπς είναι θανατηφόρα! Δεν μπορώ να σταματήσω! Τέλεια!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 μμ

      🙂

  • Απάντηση
    Marcela (tortadellafiglia)
    7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:38 μμ

    wow! Looks amazing! Love the combination of flavors! Healthy snack!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:33 μμ

      thank you!!

    Αφήστε το σχόλιό σας