Όπως έκανα πέρυσι, έτσι και φέτος την ημέρα των γενεθλίων μου σας έχω συνταγή για μια γλυκιά αμαρτία. Πριν τα γιορτάσω με τους φίλους μου απόψε, σας δείχνω το γλυκό που θα τους κεράσω. Μια εντυπωσιακή και πολύ, πολύ νόστιμη τούρτα με μους λευκής σοκολάτας σε βάση από μπισκότα τζίντερ! Για να γιορτάσετε γενέθλια, ονομαστική εορτή, μια ευχάριστη είδηση, ή ότι άλλο σας κάνει χαρούμενους!
Αυτή η τούρτα ανοίγει και μια σειρά από συνταγές για το εορταστικό τραπέζι των γιορτών, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Μην σκεφτείτε πως είναι νωρίς! Πρέπει να κάνουμε πρόγραμμα! 😉
Η συνταγή μας είναι πολύ απλή και γρήγορη, με εντυπωσιακά λίγα υλικά! Μόνο τα αστεράκια της διακόσμησης ίσως σας δυσκολέψουν λίγο, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Για την βάση της τούρτας χρησιμοποίησα τα μπισκότα τζίντζερ PEPPARKAKA του ΙΚΕΑ, τα οποία θα βρείτε, αυτήν την εποχή, σε μια πολύ όμορφη εορταστική συσκευασία, σε μεταλλικό κουτί. Δίνουν μια υπέροχη γεύση στην τούρτα. Η πιπεράτη γεύση τους ισορροπεί ιδανικά με την γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας.
Όσον αφορά την βάση σερβιρίσματος, επέλεξα την ARV BROLLOP με το καπάκι, από το ΙΚΕΑ, που μου άρεσε πολύ, γιατί ταιριάζει με όλα.
Συνολικός χρόνος: 25 λεπτά (+30 λεπτά περίπου για τα σοκολατένια αστεράκια)
Μερίδες: 12
Υλικά:
- 225 γρ. μπισκότα τζίντζερ PEPPARKAKA του ΙΚΕΑ*
- 80 γρ. βούτυρο
- 700 γρ. λευκή σοκολάτα
- 570 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χωρισμένη στα δύο
- ζάχαρη άχνη και κακάο, για την διακόσμηση
- σοκολατένια αστέρια, για την διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Στρώνετε την βάση μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 22 εκ., με αντικολλητικό χαρτί.
- Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρετε τα σε ένα μπωλ.
- Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνετε στο μπωλ με τα θρυμματισμένα μπισκότα. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μείγμα στην βάση της φόρμας. Βάζετε την φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Σπάστε ή κόψτε με το μαχαίρι την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τη σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με την μισή κρέμα γάλακτος (285 ml).
- Πολύ προσεκτικά, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άλλο μπωλ για να κρυώσει. Αφήστε το περίπου 15 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που.
- Εντωμεταξύ χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα (285 ml) σε σαντιγί. Ρίξτε τη μέσα στη, χλιαρή τώρα πια, σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. **
- Ρίχνετε το μείγμα στην μπισκοτένια βάση και βάζετε την φόρμα ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, αλλά καλύτερα αφήστε τη όλη νύχτα.
- Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε, βγάλτε την τούρτα από την φόρμα, διακοσμήστε με τα σοκολατένια αστέρια, πασπαλίστε τη με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο και σερβίρετέ την παγωμένη.
Σοκολατένια αστέρια:
Λιώστε 500 γρ. λευκής, μαύρης ή σοκολάτα γάλακτος σε μπεν-μαρί μαζί με 50 γρ. βούτυρο. Απλώστε τη σε μια λαμαρίνα ή ένα ταψάκι, το οποίο πριν θα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει. Την ώρα που θα θέλετε να φτιάξετε τα αστέρια, βγάλτε τη από το ψυγείο, αφήστε τη 1-2 λεπτά να ξεπαγώσει και κόψτε τα αστέρια με κουπ-πατ. Φυλάξτε τα σε ένα δοχείο στο ψυγείο, σε στρώσεις, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα.
Αν θέλετε δύο ειδών αστέρια, όπως έκανα εγώ, λιώστε 250 γρ. λευκή σοκολάτα και 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.
Σημειώσεις:
*Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο κατάστημα ΙΚΕΑ, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα τζίντζερ με μπισκότα τύπου digestive και να προσθέσετε 1 – 1 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)
**Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην ζεστάνετε την σοκολάτα σε υψηλή θερμοκρασία. Αν συμβεί αυτό η σοκολάτα σας θα γίνει μια πηχτή μάζα. Θα πρέπει να είναι χλιαρή όταν θα ενώσετε τα μείγματα, αλλά χωρίς να έχει αρχίσει να πήζει. Αν η σοκολάτα έχει κρυώσει αρκετά, δεν θα σας ανακατευτεί καλά το μείγμα.
Η αρχική συνταγή έλεγε πως η τούρτα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέσα στην φόρμα, τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη. Αποψύχεται αφαιρώντας την μεμβράνη και τοποθετώντας τη στο ψυγείο όλη νύχτα. Την διακοσμείς λίγο πριν σερβίρεις. Δεν το δοκίμασα, αλλά είναι πρακτικό.
Αρχική συνταγή για την τούρτα λευκής σοκολάτας από το περιοδικό “Good Housekeeping”.
ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ! 🙂
32 Comments
peps@pepiskitchen
5 Νοεμβρίου, 2015 at 7:27 πμΕυούλα μουυυυυυ Χρόνια σου πολλά!!!!!!
Τι έκανες πάλι????????!!!!!!!!
Τι όμορφη που είναι η τούρτα σου!!!
Λαμπερή!!!!
…και για τα Χριστούγεννα ότι πρέπει!!
Καλημέρα όοοολη μέρα!!!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:46 μμναι, είναι πολύ εορταστική!
ευχαριστώ πεπίτα! φιλιά!
stylencritics
5 Νοεμβρίου, 2015 at 8:21 πμΧρόνια Πολλά, πολύχρονη! Πανέμορφη η τούρτα σου.
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:46 μμευχαριστώ πολύ Σόνια μου! ότι καλύτερο και σε σένα! 🙂
Marion
5 Νοεμβρίου, 2015 at 9:13 πμΧρόνια πολλά Ευη 🙂
Να είσαι γερή κι ευτυχισμένη, κι ότι επιθυμείς εύχομαι.
Υπέροχη η τούρτα σου. πολύ γιορτινή.
Φιλιά πολλά 🙂
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:47 μμΣ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον! Ότι επιθυμείς κι εσύ!
σε φιλώ! 🙂
dolmadaki
5 Νοεμβρίου, 2015 at 3:03 μμχρονια πολλα χροναι γλυκα και δημιουργικα!!!!
τι υπεροχη τουρτα!! μεσα στην απλοτητα της φαντασμαγορικη!!!
και οι φωτογραφιες ολα τα λεφτα!! καλοφαγωτη !!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:48 μμντολμαδάκι μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
σε φιλώ!!
createwithheart
5 Νοεμβρίου, 2015 at 3:57 μμΈχω μείνει άφωνη πάλι με τις φανταστικές συνταγές σου και πρέπει να ομολογήσω ότι ξαφνικά έχω μια τρελή λιγούρα!! Να τα χιλιάσεις Ευάκι μου, να’σαι πάντα γερή, χαμογελαστή και να’χεις πολλές επιτυχίες στην ζωή σου! Φιλάκια! 🙂
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:48 μμευχαριστώ πολύ Ελενάκι!
πολλά φιλιά!! :*
neanikon
5 Νοεμβρίου, 2015 at 6:40 μμΕύη καταρχήν να σου ευχηθώ χρόνια πολλά και καλά !!!!!
Τι να πω για το σημερινό σου ποστ;;;!!! Οι φωτογραφίες τα λένε όλα!! Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία λίγο πριν την συνταγή, αυτό το παιχνίδι που κάνει το φως είναι πολύ ξεχωριστό για food photography 😉 Ένα μεγάλο μπράβο!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:50 μμευχαριστώ πολύ Άρη!!
αυτό δεν είναι πάντα καλοδεχούμενο στις φωτογραφίες, αλλά βρήκα πως τις κάνει πολύ γιορτινές και το επεδίωξα. 😉
Ξανθή
5 Νοεμβρίου, 2015 at 9:00 μμΧρόνια Πολλά!!
Εκπληκτική τούρτα.
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:50 μμευχαριστώ Ξανθή! 🙂
Zitronen und Olivenöl
5 Νοεμβρίου, 2015 at 9:38 μμXronia polla, i tourta einai fantastiki kai… kali tixi!!!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:51 μμευχαριστώ πολύ καλή μου!!
sp00nstories
5 Νοεμβρίου, 2015 at 10:47 μμΤην είδα στο ins και ήρθα να την δω τρέχοντας!!! Πανέμορφη! Χρόνια πολλά κούκλα<3
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:52 μμευχαριστώ Λίλια!! ότι επιθυμείς κι εσύ!
σε φιλώ!
theonewithallthetastes
5 Νοεμβρίου, 2015 at 10:57 μμΝα τα εκατοστήσεις Εύη μου!
Εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο! Να είσαι πάντα χαμογελαστή και χαρούμενη, με υγεία!
Η τούρτα σου εξαιρετική πραγματικά!
Μου αρέσει γιατί είναι απλή στην παρασκευή, αλλά απίστευτα εντυπωσιακή! Ελπίζω να την απολαύσατε.
Και οι φωτογραφίες πολύ ατμοσφαιρικές, μπράβο!
Σε φιλώ!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:53 μμνομίζω πως αυτά τα απλά στην παρασκευή τους και γρήγορα γλυκά μας λύνουν τα χέρια κάποιες φορές.
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! να χαίρεσαι κι εσύ την οικογένειά σου!
σε φιλώ!
Χρυσαυγη
5 Νοεμβρίου, 2015 at 10:57 μμΚι αναρρωτιομουν απο το πρωι πως εχεις φτιαξει τα αστερια!!! Χρονια πολλα θελω να σου ευχηθω!! Καθε χαρα και καθε τυχη για την υπολοιπη χρονια!! Να εισαι παντα καλα να ανταμωνουμε και να διασκεδαζουμε!! Ευη, δεν χρειαζεται να πω ποσο μου αρεσει η τουρτα σου. Ειναι αυτονοητο!!!!!!!! Σε φιλωωω!!!!!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:55 μμχεχεχε! σε κράτησα σε αγωνία!
ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου!! πολλά πολλά φιλιά!
stavroulakriki
6 Νοεμβρίου, 2015 at 10:35 πμΧρονια πολλα!! Να είσαι πάντα καλά και ότι έχεις φανταστεί σου εύχομαι να πραγματοποιηθει με τον πιο ωραίο τρόπο! Υπέροχη παρουσιαση! Φιλιά!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:56 μμευχαριστώ πολύ Σταυρούλα μου!!
φιλιά πολλά!!
Αγγελική
6 Νοεμβρίου, 2015 at 1:31 μμΧρόνια πολλά και διαδικτυακά!!
Η τούρτα σου είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών!! Και είμαι σίγουρη ότι και η γεύση της θα είναι υπέροχη!!
Και του χρόνου Εύη μου, πάντα χαρές και όμορφες δημιουργίες!!
The Healthy Cook
6 Νοεμβρίου, 2015 at 7:57 μμναι, ήταν!! άρεσε πολύ σε όλους!
δεν έμεινε ούτε αστέρι! χαχαχα!!
ευχαριστώ πολύ Αγγελικούλα μου! Χ
Beauty Follower
7 Νοεμβρίου, 2015 at 6:30 μμΠολύχρονη & ευτυχισμένη!!!
Πανεμορφη τουρτα, τα μπισκοτάκια αυτα μου αρεσουν πολύ 😉
ΥΓ
Ελπίζω να πέρασες τελεια την βραδιά των γεννεθλίων σου!
The Healthy Cook
8 Νοεμβρίου, 2015 at 6:30 μμναι, πέρασα πολύ όμορφα!
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! 🙂
tanja@the green mixer
18 Νοεμβρίου, 2015 at 1:35 μμΧρόνια Πολλά, στα λέω και απο δω καθυστερημένα πλεόν ελαφρώς…. Φανταστικό το γλυκό σου, σκίζει από εμφάνιση και είμαι σίγουρη και απο γεύση.
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:49 πμευχαριστώ πολύ! 🙂
Cheesecake με Nutella - The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2020 at 3:32 μμ[…] αλλά δυστυχώς αυτό είναι αδύνατον… Πέρυσι ήταν η τούρτα λευκής σοκολάτας, ένα γλυκό ιδανικό για το εορταστικό τραπέζι και […]
- The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2020 at 3:36 μμ[…] if I could treat you one by one, but unfortunately this is impossible … Last year it was the white chocolate cake, a wonderful dessert for the festive table and the year before that was the chocolate & […]