Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs – Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

for english scroll down

Τα μυρωδάτα και νόστιμα αυτά κριτσίνια με αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, για το γραφείο, ή, για ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Η μόνη απαίτησή τους είναι χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη.

Η συνταγή που σας δίνω βγάζει 30 περίπου κριτσίνια. Εγώ τα έψησα πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα, ή να τα πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, κλπ) ή άλλους σπόρους (παπαρουνόσπορο π.χ.), ή ακόμη και με αρωματισμένο αλάτι.

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Η ζύμη αυτή περιέχει αρκετό ελαιόλαδο κι έτσι γίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, θα πρέπει να ζυμώσετε την ζύμη με τα χέρια, περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το μέγεθός τους το καθορίζεται εσείς. Όσο για το σχήμα τους, μ’ αρέσει να είναι λίγο ανομοιόμορφα, τα κάνει λίγο πιο ρουστίκ! 🙂

Αυτή η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ταλκ πριν μερικές μέρες. Αυτά τα κριτσίνια είναι άκρως εθιστικά!!

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   15 λεπτά

Μερίδες:   30 κριτσίνια

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (90 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι 
  • 1 φλυτζάνι (110 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλυτζανιού (177 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 φακελάκι (9 γρ.) ξερή μαγιά
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ¾ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μείγμα με ανθό αλατιού και 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου*
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • σουσάμι, μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Στο μπωλ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι ολικής, το νερό το μέλι και την μαγιά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για να ενεργήσει η μαγιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρίσει λιγάκι.
  2. Προσθέστε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών) και ζυμώστε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
  3. Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα καθαρό μπωλ και αλείψτε τη με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί όλη. Σκεπάστε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στρώστε 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Ανοίξτε την ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο.* Φροντίστε ώστε η μία πλευρά του παραλληλόγραμμου να είναι ίση με το μάκρος που επιθυμείτε να έχουν τα κριτσίνια. Εγώ την χώρισα σε 2 μέρη, ώστε να την ανοίξω πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη περιέχει αρκετό λάδι. Αν όμως δείτε πως για κάποιο λόγο σας κολλάει, αλευρώστε την.
  6. Κόψτε με ένα μαχαίρι λωρίδες από την ζύμη με πλάτος 1 εκατοστού περίπου και με τα χέρια σας φτιάξτε τα κριτσίνια, σαν φιδάκια. Τοποθετείστε το κάθε φιδάκι πάνω στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
  7. Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το κάθε κριτσίνι με πολύ λίγο νερό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 15 λεπτά πριν τα ψήσετε. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200o C.
  8. Ψήστε τα κριτσίνια για 7-8 λεπτά στους 200o C, ανοίξτε τον φούρνο, γυρίστε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα και χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 190ο C. Ψήστε άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τα παρακολουθείτε όσην ώρα ψήνονται, γιατί είναι πολύ λεπτά και μπορούν να αρπάξουν εύκολα.
  9. Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως και μετά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

 

Καλή σας απόλαυση!

*Χρησιμοποίησα ένα μείγμα με fleur de sel, κόλιανδρο, σπόρους μουστάρδας, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, γλυκάνισο, σπόρους μάραθου, πιπέρι, ροζ πιπέρι, τζίντζερ, δεντρολίβανο, λουίζα, καρδάμωμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντίστοιχο, ή να φτιάξετε ένα δικό σας με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μυρωδικά αυτά.

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

These fragrant and tasty grissini (Italian bread sticks), made with whole wheat flour is the ideal snack for the school, the office, or on a tray of cheeses and cold cuts. They are very easy to prepare. The just need time to rise.

This recipe yields about 30 grissini. I baked them sprinkled with plain and black sesame. You can also leave them plain, or maybe sprinkle them with chopped fresh herbs (oregano, thyme, etc.) or other seeds (e.g. poppy seeds), or even flavored salt.

This dough contains enough oil so it is very easy to use. If you don’t want to use a stand mixer, you‘ll need to knead the dough by hand, about 10 minutes on a floured surface. Their size is up to you. As for their shape, I like to be a little uneven; they look more rustic this way! 🙂

This recipe was first published in the greek Talc magazine a few days ago. These grissini are highly addictive!!

[yumprint-recipe id=’14’]
Share on Social Media
  •   
  •   
  •   
  •   

Δείτε επίσης

19 Σχόλια

  • Απάντηση
    peps@pepiskitchen
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 5:44 πμ

    Μμμμμμ τσακίζω άνετα και τα 30!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:16 μμ

      χαχαχαχα!!! άνετα!

  • Απάντηση
    mia maria
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:49 πμ

    Πολύ ωραία, πολύ λαχταριστά! Και πόσο αρωματικά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:17 μμ

      τους ταιριάζουν πολύ αυτά τα μυρωδικά!
      ευχαριστώ Μαράκι μου!

  • Απάντηση
    Marion
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:53 πμ

    Εννοείται πως είναι εθιστικά 😉
    Πολύ ωραία και νόστιμα.

    Φιλιά 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:18 μμ

      ευχαριστώ Μάριον! φιλιά!

  • Απάντηση
    Magda
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:24 πμ

    Πω πω ομορφιές! Λατρεύω τα κριτσίνια, τα φτιάχνω σχετικά συχνά, και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κι αυτά. Το δίκοκκο σιτάρι τί είναι; Πρώτη φορά τ’ ακούω. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:35 μμ

      το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, όπως λένε οι ειδικοί έχει υψηλότερη διατροφική αξία από τα κοινά αλεύρια.
      κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι η Ζέα ή Ζειά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που το αντικρούει. επίσης υπάρχει διχογνωμία για το εάν περιέχει γλουτένη ή όχι..
      όπως και να έχει είναι πραγματικά πολύ ωραίο αλεύρι και θέλω να το δουλέψω κι άλλο.
      στο εξωτερικό θα το βρεις ως Farro ή Emmer. ελπίζω να σε βοήθησα.
      σ’ ευχαριστώ Μάγδα! φιλιά πολλά!

      • Απάντηση
        Magda
        24 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:46 πμ

        Σ’ ευχαρισώ πολύ Εύη! Θα το ψάξω. Το έχω ακούσει πολλές φορές το αγγλικό όνομα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

  • Απάντηση
    Ξανθή
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:30 μμ

    Θα ήθελα να δοκιμάσω ένα, αν φτιάξω φοβάμαι ότι θα μείνουν πάνω στο τραπέζι για μέρες. Θέλω τη γνώμη σου για το αλεύρι αν το έχεις χρησιμοποιήσει και σε άλλα παρασκευάσματα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:37 μμ

      αν δεν τα είχα εξαφανίσει θα σου φύλαγα…. 🙂
      όχι, το συγκεκριμένο αλεύρι δεν το έχω δουλέψει ακόμα τόσο. σκοπεύω να το κάνω σύντομα γιατί σε αυτή την συνταγή το χάρηκα πολύ.
      σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    19 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:27 μμ

    Αγαπημενο σνακ… αν είναι σπιτικο δεν παίζεται!
    Τι ωραιο που φαινετα το μαυροσούσαμο!

    Καλό Σαββατοκυριακο 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:08 μμ

      αγαπημένο δεν λες τίποτα!
      το μαυροσούσαμο”γράφει” ωραία το άτιμο! 😉
      φιλιά!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    20 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:37 μμ

    Αγαπώ οτιδήποτε κριτσινιστό μπορεί να συνοδεύσει τον δίσκο με τα τυριά! Και τα κριτσίνια σου φαίνονται όντως πολύ εθιστικά! 🙂
    Μου αρέσει επίσης η ιδέα των μυρωδικών, φαντάζομαι θα αποκτούν πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:07 μμ

      ναι, τα μυρωδικά κάνουν την διαφορά!
      ευχαριστώ Ευάκι!

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:21 πμ

    Πόσο όμορφες φωτογραφίες!! Και τι λαχταριστά κριτσινάκια, μια χαψιά τα έκανα!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:02 μμ

      μια χαψιά τα κάναμε κι εμείς!! 😉
      ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    6 Heirloom Grans You Should Try Immediately | Luvo
    16 Αυγούστου, 2016 at 11:08 μμ

    […] Emmer grissini […]

  • Απάντηση
    Υγιεινα Καλοκαιρινα Σνακς για το Δρομο - Stavroula's Healthy Cooking
    30 Οκτωβρίου, 2016 at 11:17 μμ

    […] Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά από το The Healthy Cook […]

  • Αφήστε το σχόλιό σας

    setPostViews(get_the_ID());