Τα μυρωδάτα και νόστιμα αυτά κριτσίνια με αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, για το γραφείο, ή, για ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Η μόνη απαίτησή τους είναι χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη.
Η συνταγή που σας δίνω βγάζει 30 περίπου κριτσίνια. Εγώ τα έψησα πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα, ή να τα πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, κλπ) ή άλλους σπόρους (παπαρουνόσπορο π.χ.), ή ακόμη και με αρωματισμένο αλάτι.
Η ζύμη αυτή περιέχει αρκετό ελαιόλαδο κι έτσι γίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, θα πρέπει να ζυμώσετε την ζύμη με τα χέρια, περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το μέγεθός τους το καθορίζεται εσείς. Όσο για το σχήμα τους, μ’ αρέσει να είναι λίγο ανομοιόμορφα, τα κάνει λίγο πιο ρουστίκ! 🙂
Αυτή η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ταλκ πριν μερικές μέρες. Αυτά τα κριτσίνια είναι άκρως εθιστικά!!
Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά
Ingredients
- 1 φλυτζάνι (90 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 φλυτζάνι (110 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλυτζανιού (177 ml) χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 φακελάκι (9 γρ.) ξερή μαγιά
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- ¾ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλιά μείγμα με ανθό αλατιού και 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου*
- λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
- σουσάμι, μαυροσούσαμο (προαιρετικά)
Instructions
Στο μπωλ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι ολικής, το νερό το μέλι και την μαγιά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για να ενεργήσει η μαγιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρίσει λιγάκι.
Προσθέστε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών) και ζυμώστε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα καθαρό μπωλ και αλείψτε τη με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί όλη. Σκεπάστε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στρώστε 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίξτε την ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο.* Φροντίστε ώστε η μία πλευρά του παραλληλόγραμμου να είναι ίση με το μάκρος που επιθυμείτε να έχουν τα κριτσίνια. Εγώ την χώρισα σε 2 μέρη, ώστε να την ανοίξω πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη περιέχει αρκετό λάδι. Αν όμως δείτε πως για κάποιο λόγο σας κολλάει, αλευρώστε την.
Κόψτε με ένα μαχαίρι λωρίδες από την ζύμη με πλάτος 1 εκατοστού περίπου και με τα χέρια σας φτιάξτε τα κριτσίνια, σαν φιδάκια. Τοποθετείστε το κάθε φιδάκι πάνω στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το κάθε κριτσίνι με πολύ λίγο νερό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 15 λεπτά πριν τα ψήσετε. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200o C.
Ψήστε τα κριτσίνια για 7-8 λεπτά στους 200o C, ανοίξτε τον φούρνο, γυρίστε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα και χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 190ο C. Ψήστε άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τα παρακολουθείτε όσην ώρα ψήνονται, γιατί είναι πολύ λεπτά και μπορούν να αρπάξουν εύκολα.
Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως και μετά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Nutrition
-
39 Calories
-
6g Carbohydrates
-
1g Fat
-
1g Protein
-
295mg Sodium
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (15g)
Καλή σας απόλαυση!
*Χρησιμοποίησα ένα μείγμα με fleur de sel, κόλιανδρο, σπόρους μουστάρδας, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, γλυκάνισο, σπόρους μάραθου, πιπέρι, ροζ πιπέρι, τζίντζερ, δεντρολίβανο, λουίζα, καρδάμωμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντίστοιχο, ή να φτιάξετε ένα δικό σας με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μυρωδικά αυτά.
21 Comments
peps@pepiskitchen
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 5:44 πμΜμμμμμ τσακίζω άνετα και τα 30!!!!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:16 μμχαχαχαχα!!! άνετα!
mia maria
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:49 πμΠολύ ωραία, πολύ λαχταριστά! Και πόσο αρωματικά!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:17 μμτους ταιριάζουν πολύ αυτά τα μυρωδικά!
ευχαριστώ Μαράκι μου!
Marion
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:53 πμΕννοείται πως είναι εθιστικά 😉
Πολύ ωραία και νόστιμα.
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:18 μμευχαριστώ Μάριον! φιλιά!
Magda
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:24 πμΠω πω ομορφιές! Λατρεύω τα κριτσίνια, τα φτιάχνω σχετικά συχνά, και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κι αυτά. Το δίκοκκο σιτάρι τί είναι; Πρώτη φορά τ’ ακούω. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:35 μμτο αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, όπως λένε οι ειδικοί έχει υψηλότερη διατροφική αξία από τα κοινά αλεύρια.
κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι η Ζέα ή Ζειά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που το αντικρούει. επίσης υπάρχει διχογνωμία για το εάν περιέχει γλουτένη ή όχι..
όπως και να έχει είναι πραγματικά πολύ ωραίο αλεύρι και θέλω να το δουλέψω κι άλλο.
στο εξωτερικό θα το βρεις ως Farro ή Emmer. ελπίζω να σε βοήθησα.
σ’ ευχαριστώ Μάγδα! φιλιά πολλά!
Magda
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:46 πμΣ’ ευχαρισώ πολύ Εύη! Θα το ψάξω. Το έχω ακούσει πολλές φορές το αγγλικό όνομα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
Ξανθή
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:30 μμΘα ήθελα να δοκιμάσω ένα, αν φτιάξω φοβάμαι ότι θα μείνουν πάνω στο τραπέζι για μέρες. Θέλω τη γνώμη σου για το αλεύρι αν το έχεις χρησιμοποιήσει και σε άλλα παρασκευάσματα.
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:37 μμαν δεν τα είχα εξαφανίσει θα σου φύλαγα…. 🙂
όχι, το συγκεκριμένο αλεύρι δεν το έχω δουλέψει ακόμα τόσο. σκοπεύω να το κάνω σύντομα γιατί σε αυτή την συνταγή το χάρηκα πολύ.
σε φιλώ!
Beauty Follower
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:27 μμΑγαπημενο σνακ… αν είναι σπιτικο δεν παίζεται!
Τι ωραιο που φαινετα το μαυροσούσαμο!
Καλό Σαββατοκυριακο 😉
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:08 μμαγαπημένο δεν λες τίποτα!
το μαυροσούσαμο”γράφει” ωραία το άτιμο! 😉
φιλιά!
Cook Taste Live
20 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:37 μμΑγαπώ οτιδήποτε κριτσινιστό μπορεί να συνοδεύσει τον δίσκο με τα τυριά! Και τα κριτσίνια σου φαίνονται όντως πολύ εθιστικά! 🙂
Μου αρέσει επίσης η ιδέα των μυρωδικών, φαντάζομαι θα αποκτούν πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:07 μμναι, τα μυρωδικά κάνουν την διαφορά!
ευχαριστώ Ευάκι!
Αγγελική | CooKika
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:21 πμΠόσο όμορφες φωτογραφίες!! Και τι λαχταριστά κριτσινάκια, μια χαψιά τα έκανα!!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:02 μμμια χαψιά τα κάναμε κι εμείς!! 😉
ευχαριστώ!
6 Heirloom Grans You Should Try Immediately | Luvo
16 Αυγούστου, 2016 at 11:08 μμ[…] Emmer grissini […]
Υγιεινα Καλοκαιρινα Σνακς για το Δρομο - Stavroula's Healthy Cooking
30 Οκτωβρίου, 2016 at 11:17 μμ[…] Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά από το The Healthy Cook […]
Γλυκά Παξιμαδάκια με Κεράσια και Καρύδια - The Healthy Cook
4 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:08 πμ[…] έχω ξαναπαρουσιάσει και παλαιότερα, στις συνταγές για κριτσίνια ολικής με ελληνικά μυρωδικά και στα σπιτικά μπισκότα digestive, το βιολογικό αλεύρι […]
Walnut and Cherry Biscuits - The Healthy Cook
4 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:11 πμ[…] cherries. Regarding the flour, I used the one I‘ve told several times before, in the recipes for breadsticks with Greek herbs and homemade digestive cookies; it is the organic whole meal emmer flour. You can make these […]