Τραπέζι γενεθλίων, συνέχεια… Σήμερα έχει σειρά το δεύτερο ορεκτικό με άγρια μανιτάρια πάνω σε ώριμο τυρί. Ένα εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο και πικάντικο μεζεδάκι, για να συνοδέψει το κρασί σας. Είχατε δει ένα sneak peek στις φωτογραφίες της προηγούμενης ανάρτησης.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).
Από την άλλη μεριά, τα μανιτάρια είναι μια τροφή που αρέσει στους περισσότερους. Αυτός εδώ φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μανιτάρια σοτέ πάνω σε τυρί. Με λίγη φαντασία μπορούμε να στήσουμε πολύ όμορφα και πρωτότυπα πιάτα και να ξαφνιάσουμε ευχάριστα τους καλεσμένους μας.
Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για το συγκεκριμένο τραπέζι , τα τραπεζομάντηλα μέσης, τα πιάτα (μα, δεν είναι τέλεια τα μαύρα?), η βάση σερβιρίσματος με καπάκι και τα κασπό ολοκλήρωσαν στην λιτή, αλλά όμορφη διακόσμηση του τραπεζιού και συνετέλεσαν στην ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμούσα. Το τηγάνι που χρησιμοποίησα στο μαγείρεμα με ενθουσίασε. Βαρύ, μαντεμένιο, διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα και δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πέρα από αυτά όμως, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω και κάποια τρόφιμα από το κατάστημα, που το χαρακτηρίζουν και με τα οποία μπορείς απλά και γρήγορα να φτιάξεις υπέροχα πιάτα. Το OST PRAST είναι ημίσκληρο κίτρινο τυρί που θα βρείτε στα ψυγεία των καταστημάτων τροφίμων του ΙΚΕΑ. Η μεστή του γεύση ταιριάζει με τα πικάντικα μανιτάρια, τα οποία είναι σβησμένα με λευκό κρασί. Αποτελεί την τέλεια βάση για αυτό το ορεκτικό.
Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά
Μερίδες: 10-12
Υλικά:
- 30 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
- 3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 125 ml ξηρό λευκό κρασί
- 80 ml από το νερό που θα ενυδατώσετε τα μανιτάρια
- ¼ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- 1/8- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν ( ανάλογα με το πόσο καυτερά τα θέλετε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. κίτρινο ώριμο τυρί OST PRAST, από το ΙΚΕΑ, ή κάποιο άλλο ώριμο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας.
Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Στραγγίστε τα, αλλά κρατήστε τον ζωμό τους.
- Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε λίγο τα κρεμμυδάκια, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
- Προσθέστε τα στραγγισμένα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και αφήστε τα να σοταριστούν 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Προσθέστε το λευκό κρασί, τον ζωμό των μανιταριών και το πιπέρι καγιέν και αφήστε βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από την φωτιά.
- Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και προσθέστε τον στα μανιτάρια αφού έχουν κρυώσει.
- Κόψτε το τυρί σε τριγωνικές φέτες, βάλτε πάνω σε κάθε φέτα λίγα μανιτάρια και σερβίρετε.
Σημείωση: Τα μανιτάρια μπορούν να μαγειρευτούν από την προηγούμενη και αφού κρυώσουν να διατηρηθούν στο ψυγείο. Τα βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν σερβίρετε.
ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ! 🙂
16 Comments
peps@pepiskitchen
12 Νοεμβρίου, 2015 at 6:18 πμΑααχχχχχ να και το δεύτερο ορεκτικό!!!
Σούπερ τα μανιταράκια πάνω στο τυρί!!!
Βάλε κρασάκι και ξανάρχομαι χαχαχαχα
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!!
Καλημέρα Ευούλα!!!
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:24 μμμετά χαράς!! σε περιμένω! 🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
12 Νοεμβρίου, 2015 at 8:53 πμΚαλημέρα! Τι ωραία τα ορεκτικά που μας προτείνεις! Ο,τι πρέπει για τα γιορτινά τραπέζια που πλησιάζουν. Πολύ ζεστή ατμόσφαιρα δημιούργησες στο τραπέζι σου. Μπράβο!!!
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:26 μμπρέπει να οργανωθούμε για τις γιορτές! οι μέρες τρέχουν! χαχαχα!
άσε που έχουμε και κάτι γενέθλια που πλησιάζουν! 😉
Ξανθή
12 Νοεμβρίου, 2015 at 11:51 πμΤο ένα καλύτερο από το άλλο τα προτεινόμενα μεζεδάκια σου.
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:27 μμ😉
mia maria
12 Νοεμβρίου, 2015 at 1:02 μμΜα τι νόστιμη συνταγή και αυτή!! Και τι όμορφα όλα τα σκεύη και είδη σερβιρίσματος!
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:28 μμευχαριστώ Μαρία μου!!
Αγγελική
12 Νοεμβρίου, 2015 at 2:32 μμΕπειδή το συγκεκριμένο τυράκι το έχω δοκιμάσει, είμαι σίγουρο ότι αποτελεί την τέλεια βάση για τα μανιτάρια! Υπέροχος τρόπος σερβιρίσματος, μπράβο! Σε φιλώ 🙂
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:29 μμπράγματι!
χαίρομαι που σου αρέσει!
ευχαριστώ!
Marion
12 Νοεμβρίου, 2015 at 3:32 μμΠολύ ωραία ορεκτικά.
Μου αρέσει που βάζεις το τυρί σαν βάση.
Και πιάτα πολύ ωραία 😉
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:29 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!!
sp00nstories
12 Νοεμβρίου, 2015 at 11:44 μμΩραία τα σεβίτσια αλλά και τα μεζεδάκια σου όνειρο!! Έλα σέρβιρε και έρχομαι!!
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:30 μμάντε, σε περιμένω! 😉
Χρύσα
13 Νοεμβρίου, 2015 at 8:19 μμΚαταρχήν, τέλεια τα μαύρα πιάτα που διάλεξες!
Κατά δεύτερον, τα μανιτάρια είναι πάντα μια τέλεια ιδέα για τραπέζι ή μπουφέ, γιατί όπως λες κι εσύ, αρέσουν στους περισσότερους!
Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με το τυρί που διάλεξες!
The Healthy Cook
13 Νοεμβρίου, 2015 at 11:32 μμευχαριστώ Χρύσα μου! σε φιλώ!