Στις 25 Οκτωβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Είπα κι εγώ να την γιορτάσω με μια νέα, πεντανόστιμη συνταγή με ζυμαρικά με κολοκύθα, κεφίρ και φασκόμηλο. Μια συνταγή που, είμαι σίγουρη, θα σας αρέσει πολύ! Εγώ ξετρελάθηκα 😉
Και συνειδητοποιώ, που λέτε, πως έχω πολύ λίγες συνταγές ζυμαρικών στο blog… Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί… Θα επανορθώσω όμως, promise 😉 Ένα καλό βήμα, λοιπόν, είναι η σημερινή συνταγή. Χρησιμοποίησα τα ζυμαρικά Ματσάτα της Misko, από την Χρυσή Σειρά της. Είναι τα μοναδικά ελληνικά ζυμαρικά φτιαγμένα από μονοποικιλιακό σιτάρι Σβέβα, με εξαιρετική γεύση, που ταίριαξαν τέλεια με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, για τέλειο αποτέλεσμα. Πρέπει να την δοκιμάσετε!
Εντυπωσιάστηκα με το πόσο καλά «κράτησαν» τα ζυμαρικά αυτή την πηχτή σάλτσα της κολοκύθας. Την ήθελα πηχτή, ώστε να νιώθεις την κολοκύθα, παρόλο που είναι πολτοποιημένη. Το φασκόμηλο της πάει γάντι (μην σας παραξενέψει η ποσότητα), ενώ το κεφίρ δίνει έξτρα θρεπτική αξία στην συνταγή.
Την συγκεκριμένη συνταγή ζυμαρικά με κολοκύθα, κεφίρ και φασκόμηλο μπορείτε να την φτιάξετε και σε vegan εκδοχή. Χρησιμοποιήστε φυτικό «γάλα» αντί για το κεφίρ και τριμμένο αμύγδαλο αντί για το τυρί. Το δοκίμασα και ήταν πολύ νόστιμο!
Ζυμαρικά με Κολοκύθα, Κεφίρ και Φασκόμηλο
Μια πεντανόστιμη, φθινοπωρινή, θρεπτική συνταγή για ζυμαρικά με κολοκύθα, κεφίρ και φασκόμηλο
Ingredients
- • 1 συσκευασία ζυμαρικά Ματσάτα Misko
- • 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια 2-3 εκ. περίπου
- • 5 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
- • 1 κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
- • 1 κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο, μόνο τα φύλλα ολόκληρα, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- • 125ml κεφίρ*
- • το ξύσμα από 1 λεμόνι
- • 125ml περίπου από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά
- • αλάτι, πιπέρι
- • τριμμένη κεφαλογραβιέρα για το σερβίρισμα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)**
Instructions
Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί, το οποίο το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε πάνω τους τα σκόρδα, ακαθάριστα, και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Το μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τα αποσύρουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπωλ, όπου προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σε αυτό προσθέτουμε τα ολόκληρα φύλλα φασκόμηλου, από το 2ο κλαδάκι. Τα μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αυτά θα είναι για το γαρνίρισμα, εάν το επιθυμούμε.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία και τα σουρώνουμε. Κρατάμε, όμως, περίπου 1 φλυτζάνι από το νερό βρασμού.
Αφού έχουμε βγάλει την κολοκύθα από το φούρνο, την πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το κεφίρ, το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα φασκόμηλου-ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι. Θα χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Διορθώστε την σύσταση προσθέτοντας επιπλέον κεφίρ ή νερό και την γεύση παίζοντας με το ξύσμα και με το αλατοπίπερο, εάν χρειάζεται.
Ρίξτε το μείγμα της κολοκύθας στο τηγάνι, προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί και γαρνίροντας με τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου.
Nutrition
-
276 Calories
-
39g Carbohydrates
-
1mg Cholesterol
-
12.2g Fat
-
2g Fiber
-
7g Protein
-
1.9g Saturated fat
-
348mg Sodium
-
7g Sugar
-
10.3g Unsaturated fat
Notes
*εάν δεν θέλετε κεφίρ, χρησιμοποιήστε γάλα ζωικό ή φυτικό, ή ακόμα και ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό.
**για την vegan εκδοχή της συνταγής δοκιμάστε το τριμμένο αμύγδαλο. Το δοκίμασα και το ταιριάζει τέλεια!
Εάν θέλετε να δείτε κι άλλες συνταγές με κολοκύθα, πατήστε εδώ.
No Comments