Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε. Παραπάνω από κάθε άλλη φορά. Με στεναχωρεί αυτό, γιατί μου αρέσει πολύ αυτή η επικοινωνία μαζί σας, όμως δεν μπορώ να χωρέσω όσα θέλω στις 24 ώρες της ημέρας… 🙁 Ας μην γκρινιάζω όμως. Αυτή την φορά ετοίμασα μια λαγάνα ολικής άλεσης, κάτι που ήθελα χρόνια να κάνω. Είναι μια λαγάνα λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένες. Δεν είναι αλάδωτη, περιέχει ελαιόλαδο και λευκό κρασί.
Πρόκειται για την προσαρμογή μιας συνταγής της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, της οποίας τα βιβλία μελετάω πολύ συχνά, τα έχω σαν θησαυρό. Η συνταγή έχει δημοσιευτεί σε ένα πολύ παλιό τεύχος του Γαστρονόμου. Είναι μια παραδοσιακή λαγάνα της Ζακύνθου, ή οποία στην αρχική συνταγή περιείχε και σταφίδες.
Εγώ, εκτός από την αφαίρεση των σταφίδων, την έφτιαξα με ένα συνδυασμό αλευριού ολικής και κίτρινου. Έφτιαξα δύο λαγάνες με αυτήν την δόση, μια μεγάλη και μία μικρότερη. Τις έκανα ψιλές, γιατί έτσι τις προτιμώ.
Λαγάνα Ολικής Άλεσης
Ingredients
- 750γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 750γρ. αλεύρι κίτρινο
- 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- 300ml χλιαρό νερό (περίπου)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 375ml απαλό, ελαφρύ ελαιόλαδο
- 375ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ½ κουταλάκι γλυκάνισο
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Instructions
1
Σε μια λεκάνη βάζουμε 250γρ. αλεύρι ολικής και 250γρ. αλεύρι κίτρινο, την μαγιά, το μέλι και το γλυκάνισο.
2
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Αφού έχει αρχίσει να γίνεται ζυμάρι προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, λείο ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20-25 λεπτά.
3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
4
Κατόπιν, το ξαναζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο και με την σειρά κρασί, λάδι και αλεύρι, ξανά και ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει ένα απαλό ζυμάρι που δεν κολλάει. Εάν μας βγει σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί και λίγο λάδι. Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
5
Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε μέσα την ζύμη*, πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα, περίπου 1 δάχτυλο σε πάχος, εκτός εάν την θέλετε πιο παχιά.
6
Ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160ο C και την ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί τελείως.
Notes
*Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χωρίσετε το ζυμάρι για να κάνετε δύο ή περισσότερες λαγάνες. Όσο πιο μικρές είναι οι λαγάνες, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν.
Λαγάνα Ολικής Άλεσης
Ingredients
- 750γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 750γρ. αλεύρι κίτρινο
- 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- 300ml χλιαρό νερό (περίπου)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 375ml απαλό, ελαφρύ ελαιόλαδο
- 375ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ½ κουταλάκι γλυκάνισο
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Instructions
Σε μια λεκάνη βάζουμε 250γρ. αλεύρι ολικής και 250γρ. αλεύρι κίτρινο, την μαγιά, το μέλι και το γλυκάνισο.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Αφού έχει αρχίσει να γίνεται ζυμάρι προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, λείο ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20-25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Κατόπιν, το ξαναζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο και με την σειρά κρασί, λάδι και αλεύρι, ξανά και ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει ένα απαλό ζυμάρι που δεν κολλάει. Εάν μας βγει σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί και λίγο λάδι. Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε μέσα την ζύμη*, πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα, περίπου 1 δάχτυλο σε πάχος, εκτός εάν την θέλετε πιο παχιά.
Ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160ο C και την ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί τελείως.
Notes
*Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χωρίσετε το ζυμάρι για να κάνετε δύο ή περισσότερες λαγάνες. Όσο πιο μικρές είναι οι λαγάνες, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν.
Μπορείτε να βάλετε ένα πυρίμαχο σκεύος με νερό μέσα στον φούρνο όσο ψήνεται η λαγάνα για να κάνει καλύτερη κόρα.
1 Comment
Ξανθή
16 Φεβρουαρίου, 2018 at 10:01 πμΗ προσθήκη του κρασιού κάτι μου λέει, λες να φτιάξω αυτή;; Καλή Σαρακοστή.