Πεντανόστιμες, γεμιστές ψωμένιες βαρκούλες αυτά τα πεϊνιρλί ολικής με τυριά και αυγό! Είναι ότι πρέπει για να τα ετοιμάσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είτε για πρωινό, για το brunch του Σαββατοκύριακου, είτε για το βραδινό σου.
Αφορμή για αυτά ήταν μία συνταγή για khachapuri που είδα σε ένα περιοδικό. Τα khachapuri είναι παραδοσιακά Γεωργιανά πεϊνιρλί, το οπoία πολύ λιμπίστηκα 😀 Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να φτιάξω τα πεϊνιρλί ολικής που σας ετοίμασα σήμερα.
Τα τυριά που χρησιμοποίησα είναι φέτα, κασέρι και γραβιέρα, αλλά θα του ταιριάζει σίγουρα και ένα διαφορετικός συνδυασμός τυριών. Το αυγουλάκι, απαραίτητο! 😉 Τώρα με το κρύο χρειαζόμαστε θερμίδες, έτσι δεν λένε? 😀 Το πεϊνιρλί ολικής είναι ότι πρέπει!
Πεϊνιρλί Ολικής με Τυριά και Αυγό
Πεντανόστιμες, γεμιστές ψωμένιες βαρκούλες αυτά τα πεϊνιρλί ολικής με τυριά και αυγό.
Ingredients
- για την ζύμη:
- • 200γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- • 250-300ml χλιαρό γάλα
- • 2,5γρ ξηρή μαγιά στιγμής
- • 1 κουταλιά μέλι
- • ½ κουταλάκι αλάτι
- για την γέμιση:
- • 80γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- • 40γρ. τριμμένο κασέρι
- • 40γρ. τριμμένη γραβιέρα
- • 1 αυγό, χτυπημένο
- • 2-3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
- • λίγο αλάτι, πιπέρι
- • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για το άλειμμα των πεϊνιρλί πριν το ψήσιμο
- για το σερβίρισμα:
- • 6 αυγά
- • ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
Instructions
Ετοιμάζουμε την ζύμη αναμειγνύοντας τα αλεύρια, την μαγιά, το μέλι και το ελαιόλαδο σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, όχι όλο μαζί γιατί μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο, και το αλάτι. Ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 – 1 ½ ώρα. Θέλουμε να φουσκώσει κατά το 1/3 τουλάχιστον.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση, αναμειγνύοντας τα τυριά, το αυγό, το γιαούρτι και το αλατοπίπερο σε ένα μπωλ.
Όταν η ζύμη μας φουσκώσει την χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια, τα ανοίγουμε σε οβάλ φύλλα 20εκ περίπου και τους δίνουμε το σχήμα του πεϊνιρλί. Τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, μοιράζουμε την γέμιση στα πεϊνιρλί και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 10-15 λεπτά.
Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C, για 15-20 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και με την ανάποδη ενός κουταλιού δημιουργούμε μία λακκούβα στην γέμιση. Εκεί ρίχνουμε το αυγό και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Τα ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά αν θέλουμε μαλακό τον κρόκο, ή 12-15 αν τον θέλουμε πιο σφιχτό.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Nutrition
-
493 Calories
-
61.1g Carbohydrates
-
218mg Cholesterol
-
18.1g Fat
-
5.3g Fiber
-
23.1g Protein
-
7.1g Saturated fat
-
454mg Sodium
-
6.6g Sugar
-
11g Unsaturated fat
No Comments