Home » Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο – Matcha Iced Tea with Mint

Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο – Matcha Iced Tea with Mint

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

for english scroll down

Σαν να ήρθε νωρίς το καλοκαιράκι… Ζεσταθήκαμε για τα καλά τις τελευταίες εβδομάδες και οι βροχές των τελευταίων ημερών δεν άλλαξαν και ιδιαίτερα την θερμοκρασία, στην Αθήνα τουλάχιστον. Κι έτσι από αρχές Μαΐου αναζητούμε δροσιστικά ποτά, σαν να είναι Ιούλιος 🙂 Η σημερινή συνταγή είναι ακριβώς αυτό: ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό, ευεργετικό παγωμένο τσάι matcha με δυόσμο και λάιμ. Όχι μόνο θα σε δροσίσει, αλλά θα σε φροντίσει κιόλας!

Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram ξέρετε, πλέον, πόσο αγαπάω τον καφέ και η αλήθεια είναι πως πίνω πολύ καφέ όλη μέρα. Όμως, τα συμπτώματα της καφεΐνης δεν μου αρέσουν, και πολλές φορές με ενοχλούν. Μέχρι που άρχισα, δειλά-δειλά είναι η αλήθεια, να τον αντικαθιστώ με τσάι matcha (θα δείτε πιο κάτω γιατί), το οποίο έβλεπα τα τελευταία χρόνια να κυριαρχεί στα social media, όμως δεν του είχα δώσει την απαραίτητη προσοχή. Είχα δοκιμάσει αρκετές  φορές σε κάποιο μαγαζί ή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, αλλά δεν με είχε κερδίσει, παρόλο που πάντα μου άρεσε το πράσινο τσάι και η «χορταρένια» γεύση του δεν με ενοχλεί. Μέχρι που δοκίμασα το Matcha Ninja και αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Κατάλαβα πως πρόκειται για ένα «καθαρό» προϊόν και πως άξιζε παραπάνω προσοχής. Μοιράζομαι μαζί σας, λοιπόν, τα ευρήματα της «έρευνας», η οποία θα διαφωτίσει και όσους δεν το γνωρίζουν.  😉

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Τι είναι το Matcha

Η λέξη Matcha κυριολεκτικά σημαίνει τσάι σε σκόνη. Πρόκειται για ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη, με έντονο πράσινο χρώμα. Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνει κανείς 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές την θρεπτική του αξία. Το matcha έχει τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, που κατατάσσεται στην ειδική κατηγορία των τροφίμων-φαρμάκων.

Παρόλο που προέρχεται από ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, καλλιεργείται διαφορετικά και έχει μοναδικό διατροφικό προφίλ. Οι καλλιεργητές του καλύπτουν με σκούρα πανιά τα φυτά 20-30 ημέρες πριν την σοδειά, ώστε να τους στερήσουν το ηλιακό φως. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή χλωροφύλλης, εκτινάσσοντας την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά και δίνει στο φυτό ένα πιο βαθύ πράσινο χρώμα. Αφού μαζευτούν τα φύλλα του φυτού, τρίβονται για να δημιουργηθεί η σκόνη matcha με το εντυπωσιακό χρώμα.  Εδώ είναι που ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα προϊόντα που αγοράζει. Στην αγορά κυκλοφορεί αλεσμένο πράσινο τσάι που δεν έχει καλλιεργηθεί με αυτό τον τρόπο και σίγουρα δεν έχει την ίδια διατροφική αξία. Η διαφορά αυτή μπορεί να εντοπιστεί και στο χρώμα, καθώς το μάτσα είναι πράσινο, ενώ τα απλά αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού είναι είτε πολύ σκούρο πράσινο είτε σχεδόν κίτρινο.

Ευεργετικές ιδιότητες του Matcha

Το τσάι matcha χρησιμοποιείται εδώ και 900 χρόνια στην Κίνα και στην Ιαπωνία σαν βότανο ιατρικής. Όπως είπα νωρίτερα, καταναλώνοντας matcha παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρου του φύλλου και όχι μόνο ότι καταλήγει  στο εκχύλισμά του.

 • To matcha είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδίως, σε κατεχίνες, τα οποία μειώνουν την φθορά των κυττάρων και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις και τις φλεγμονές. To matcha είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης με 1.537 μονάδες ORAC, 137 φορές περισσότερες από το κανονικό τσάι και 5 φορές από κάθε άλλη υπερτροφή. Περιέχει 130 φορές το ασβέστιο και 172 φορές περισσότερα ποσοστά πρωτεΐνης από κάθε άλλο τσάι. Έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, βάσει ερευνών, με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απλά χωρίς τις παρενέργειες.
 • Η υπερβολικά μεγάλη περιεκτικότητα του σε επιγαλλοκατεχίνες EGCG, ένα είδος κατεχινών με αποδεδειγμένες ισχυρές αντι-καρκινικές ιδιότητες, καθιστούν το matcha σε ένα, εν δυνάμει, σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, το σίγουρο είναι ότι το matcha είναι ένα πολλά υποσχόμενα συστατικό που μελετάται εντατικά αυτές τις μέρες.
 • Έρευνες έχουν δείξει πως το matcha μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών του ήπατος.
 • Έχει βρεθεί πως η κατανάλωση matcha βελτιώνει την προσοχή, την μνήμη και τα αντανακλαστικά. Η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη και L-θεανίνη βοηθά στην βελτίωση διαφόρων πτυχών της λειτουργίας του εγκεφάλου.
 • Σημαντικά είναι και τα οφέλη του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μιας και μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων, όπως και το πράσινο τσάι.
 • Εξίσου σημαντική ιδιότητα του matcha είναι η ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
 • Βοηθάει στην φυσική αποτοξίνωση (detox) του σώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε χλωροφύλλη.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Matcha και καφεΐνη

Ένα γραμμάριο Matcha περιέχει περίπου 20-35mg καφεΐνης όταν ένας απλός στιγμιαίος καφές περιέχει μέχρι και 80-100mg. Το matcha λόγω της καφεΐνης σε συνδυασμό με την L- θεανίνη  μπορεί και προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας, υψηλή συγκέντρωση και  πνευματική διαύγεια και ισορροπία σε αντίθεση με τον καφέ που προκαλεί εκνευρισμό, ταχυκαρδίες και αίσθημα άγχους. Η διαφορά της καφεΐνης του Matcha με του καφέ είναι ότι δίνει την ίδια ώθηση ενέργειας πολύ πιο ομαλά στον οργανισμό για περίπου 6-8 ώρες, σε αντίθεση με τον καφέ που κρατάει πολύ λιγότερο.

Οι ποιότητες Matcha

Για να αγοράσει κανείς matcha και για να μην κλαίει τα χρήματά του αργότερα, καλό θα είναι να είναι ενημερωμένος για τις διαφορετικές ποιότητες. Υπάρχουν 2 ποιότητες, ή αλλιώς “grades” matcha:

 • To Ceremonial grade: παράγεται από τα φύλλα της κορυφής του φυτού (που είναι πιο νεαρά και φρέσκα), τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο η πρώτη σοδειά (αυτή του Μαΐου) και όχι η δεύτερη του Ιουνίου. Το Ceremonial grade matcha θεωρείται το ανώτατης ποιότητας μάτσα, τόσο ατόφιο και καθαρό στη γεύση ώστε να μπορεί να καταναλωθεί σκέτο με νερό, δίχως την χρήση γλυκαντικών ή άλλων ουσιών.
 • To Culinary (ή μαγειρικό) grade: παράγεται από τα κατώτερα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού, συνήθως προέρχεται από τη δεύτερη σοδειά (του Ιουνίου) και έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ (είναι δηλαδή πιο έντονο και πικρό στη γεύση). Ο πιο γνωστός τύπος μαγειρικού μάτσα είναι το Premium, που αφορά την ανάμειξη μαγειρικού και Ceremonial grades για να επιτευχθεί χαμηλότερο κοστολογικά προϊόν.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Γιατί προτιμάω το Matcha Ninja

Σας είπα πως με κέρδισε πολύ γρήγορα και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο! Έχει να κάνει με την ποιότητά του, η οποία αντανακλάται στην διακριτική, γλυκιά γεύση του με τις γήινες και, ελαφρώς, φρουτώδεις νότες, χωρίς καμία πικράδα ή στυφάδα στην επίγευση.

 • To Matcha Ninja είναι 100% Ceremonial grade (δηλαδή ανώτατης ποιότητας) μάτσα. Στην παρασκευή του χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
 • Είναι single-origin matcha: αυτό σημαίνει ότι δεν προέρχεται από διαφορετικούς παραγωγούς, αλλά από μια και μοναδική ιδιόκτητη φάρμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας του matcha.
 • To Matcha Ninja είναι 100% πιστοποιημένο βιολογικό και το μοναδικό στον κόσμο με τριπλή βιολογική πιστοποίηση. Τι σημαίνει αυτό? Όπως είπαμε και πριν, καταναλώνοντας matcha καταναλώνεις ουσιαστικά ολόκληρο το φύλλο του πράσινου τσαγιού σε αντίθεση με το απλό πράσινο τσάι που καταναλώνεις το εκχύλισμα αυτών. Το φυτό από το οποίο προέρχεται (Camelia Sinensis ή αλλιώς καμέλια η σινική) λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας ό,τι βρίσκεται στο περιβάλλον γύρω του. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνει κανείς 100% βιολογικό matcha που καλλιεργείται χωρίς χημικά, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή εντομοκτόνα.
 • Είναι raw (ωμοφαγικό), που σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλότερη των 40 βαθμών κατά τη διαδικασία παραγωγής του.
 • Αλέθεται για περισσότερη ώρα και πιο αργά από το παραδοσιακό μάτσα, σε μια σχεδόν μεταξένια υφή. Έτσι, το Matcha Ninja έχει την υψηλότερη διαλυτότητα (διαλύεται σε ζεστό ή κρύο νερό), δίχως την χρήση αναδευτήρα. Αυτό σημαίνει το Cold-brew matcha που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία.
 • Παρόλο που οι Ιάπωνες φημίζονται για τo ποιοτικό matcha τους, όχι λόγω της γεωγραφικής τους τοποθεσίας (άλλωστε το μάτσα δεν υπόκειται σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), αλλά λόγω της τεχνογνωσίας τους στον τρόπο παραγωγής, το ζήτημα της ραδιενέργειας στο υπέδαφος της Ιαπωνίας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα το 2011 προκαλεί ανησυχία. Το Matcha Ninja διατηρώντας την υψηλή τεχνογνωσία της Ιαπωνίας (όπου και καλλιεργούνταν αρχικά), μεταφέρθηκε πλέον σε μια 100% πιστοποιημένη βιολογική φάρμα στην επαρχία Zhejiang στην Κίνα. Η περιοχή αυτή είναι παγκοσμίως διάσημη για τα αυθεντικά δέντρα τσαγιού Dragon Well, των οποίων το τσάι δημοπρατείται ετησίως υψηλότερα από τον χρυσό! Το υψηλό υψόμετρο, το υποτροπικό κλίμα και οι προβλεπόμενες εποχιακές βροχοπτώσεις αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας των φύλλων tencha που χρησιμοποιούνται στο Matcha Ninja.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Τώρα που σας έκανα matcha experts  😀 πάμε να δούμε και την συνταγή που σας ετοίμασα. Πρόκειται για ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι matcha με δυόσμο (από τον κήπο μου 😉 ) και χυμό λάιμ. Είναι τόσο εύγεστο και δροσιστικό, ιδανικό για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Εγώ δεν χρησιμοποίησα γλυκαντικό. Θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε σκέτο και εάν νομίζετε πως το χρειάζεται προσθέστε το μετά. Το Matcha Ninja δεν χρειάζεται γλυκαντικό.

Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο

Χρόνος προετοιμασίας:    5 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

 • 500ml νερό
 • ½-1 κουταλάκι Matcha Ninja
 • τον χυμό από 1 λάιμ
 • τα φύλλα από 4-5 κλαδάκια δυόσμου
 • παγάκια

προαιρετικά: γλυκαντικό της αρεσκείας σας (στέβια, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, κλπ.)

για το σερβίρισμα: φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

 1. Σε ένα σέικερ, ή σε ένα βάζο με καπάκι, χτυπήστε το νερό με το matcha ninja μέχρι για να διαλυθεί.
 2. Προσθέστε λίγα παγάκια, τον χυμό λάιμ, τα φύλλα δυόσμου (και το γλυκαντικό, εάν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε ξανά.
 3. Σερβίρετε στα ποτήρια με λίγα ακόμα παγάκια, φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου.

 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Summer is already here in Greece. The last few weeks it was really hot and the rains of the last few days did not change the temperature, at least in Athens. So, from early May we are looking for refreshing drinks, as if it were July. Today’s recipe is exactly this: a refreshing, nutritious iced matcha tea with mint and lime. Not only it will cool you, but it will take care of you!

Those who follow me on Instagram know now how much I love coffee and the truth is that I drink a lot of coffee every day. But I don’t like caffeine symptoms, and sometimes they bother me; until I started, moderately at first, replacing coffee with matcha tea. I’ve been seeing matcha on social media the last few years, but I never gave it the necessary attention. I had tried matcha several times in coffee shops or in food and drink exhibitions, but it rarely earned me, although I always liked green tea and its “earthy” flavor did not bother me.  When I tried Matcha Ninja I realized that I should decided I should look more into this product. I realized it was a “clean” product and it was worth more attention. So I share with you the findings of my “research”, which will enlighten those who are not familiar with it. 😉

What is Matcha?

The word Matcha literally means tea powder. These are whole leaves of green tea (tencha variety) powdered, having a bright, green color. Consuming the entire leaf, and not just its extract, one gets 137 times the antioxidants of green tea and 12 times its nutritional value. Matcha has so many and important benefits, which is ranked in the special category of food-medicine.

Although it comes from the same plant as green tea, it is cultivated differently and has a unique dietary profile. Its growers cover the plants with dark sails 20-30 days before the harvest, so that they cannot get sunlight. This causes greater chlorophyll production, boosting the amino acid and antioxidant content and gives the plant a deeper green color. Once the leaves of the plant are gathered, they are rubbed to create the matcha powder with this impressive color. Here is where the consumer should be very careful with the products he buys. In the market you can find ground green tea that has not been grown in this way and certainly does not have the same nutritional value. This difference can also be spotted in color; matcha is vivid green while the regular ground green tea leaves are either very dark green or yellowish.

Beneficial properties of Matcha

 Tea has been used for 900 years in China and Japan as an herbal medicine. As I said earlier, consuming matcha we get the nutrients of the whole leaf and not just what it ends up in its extract.

 • Matcha is very rich in antioxidants and, in particular, in catechins, which reduce cell damage and prevent chronic diseases and inflammations. Matcha is one of the strongest anti-oxidants of nature with 1,537 ORAC units, 137 times more than regular tea and 5 times more than any other superfood. It contains 130 times more calcium and 172 times more protein than any other tea. It has the same effectiveness, based on research, with some anti-inflammatory drugs,but without the side effects.
 • The excessive content of EGCG epigallochechines, a kind of catechins with proven strong anti-cancer properties, makes matcha a potentially ally in the fight against cancer. Although it is too early to draw conclusions, it is certain that matcha is a promising component that is being studied intensively these days.
 • Research has shown that matcha can reduce the risk of liver disease.
 • It has been found that matcha consumption improves attention, memory and reaction time. The content of caffeine and L-theanine helps improve various aspects of brain function.
 • Its benefits in preventing cardiovascular disease are also important as it reduces levels of “bad” LDL cholesterol and triglycerides, as well as green tea.
 • An equally important benefit of matcha is the enhancement of metabolism and burning of calories, resulting in weight loss.
 • Helps to physically detox the body due to its high chlorophyll content.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Matcha and caffeine

One gram of Matcha contains about 20-35mg of caffeine when a simple instant coffee contains up to 80-100mg. Matcha due to caffeine in combination with L-thetaine can offer high levels of energy, high concentration and spiritual clarity and balance as opposed to coffee that causes irritation, rapid heartbeat and anxiety. The difference of Matcha‘s caffeine with coffee is that it gives the same energy boost, but much more smoothly, for about 6-8 hours, as opposed to coffee that keeps much less.

The qualities of Matcha

To buy matcha and not to give your money in vain, it’s good to be aware of the different qualities. There are 2 qualities, or “grades” for matcha:

 • Ceremonial grade: It is produced from the leaves on the top of the plant (younger and fresher), which are sweeter (naturally) and richer in nutrients. Usually only the first crop (May) and not the second of June are used. Ceremonial grade matcha is considered to be the highest quality, solid and pure in taste that it can be consumed only with water, without the use of sweeteners or other substances.
 • Culinary grade: It is produced from the lower leaves on the base of the plant, usually from the second crop (June) and has a different flavor profile (more intense and bitter in taste). The best known type of culinary matcha is Premium, which involves blending culinary and ceremonial grades to achieve a lower cost product.

Why I prefer Matcha Ninja

I told you I was impressed by the quality and taste right from the first time I tasted it and that’s no accident! It has to do with its premium quality, which is reflected in its discreet, sweet taste with its earthy and slightly fruity notes, without any bitterness or tartness in the aftertaste.

 • Matcha Ninja is a 100% Ceremonial grade (i.e., top quality) matcha. Only fresh leaves from the top of the plant are used in the production, which are sweeter (naturally) and richer in nutrients.
 • It is a single-origin matcha: it means that it does not come from different producers, but from a single proprietary farm. This results in complete control over the quality of matcha.
 • Matcha Ninja is 100% certified organic and the only one worldwide with triple biological certification. What does this mean? As we said before, consuming matcha means consuming the entire green tea leaf, as opposed to the regular green tea. The plant from which it produced (Camelia Sinensis or Camellia or Chinica) acts as a sponge, absorbing what is in the environment around it. It is, therefore, extremely important to consume 100% organic grown matcha without chemicals, heavy metals, pesticides or insecticides.
 • It is raw, meaning it has not undergone a heat treatment of more than 40 degrees in its production process.
 • It is milled for longer and slower than traditional matcha, in an almost silky texture. Thus, Matcha Ninja has the highest solubility (dissolved in hot or cold water), without the use of a whisk. This is what “Cold-brew matcha” on the package means.
 • Although the Japanese are famous for their qualitative matcha, not because of their geographical location (matcha is not subject to a Protected Designation of Origin), but because of their know-how in the mode of production, the question of radioactivity in the underground of Japan after the nuclear accident of Fukosima in 2011, is a cause for concern. Matcha Ninja retaining Japan’s high-tech know-how (where it was originally cultivated) has now been transferred to a 100% certified organic farm in Zhejiang province in China. This area is world famous for the original Dragon Well tea trees, whose tea is auctioned annually higher than gold! High altitude, subtropical climate and predicted seasonal rainfall are the ideal conditions for cultivating tencha leaves used in Matcha Ninja.

Now that I made you matcha experts 😀 let’s go see the recipe I prepared for you. It’s a refreshing iced matcha tea with mint (from my garden 😉 ) and lime juice. It’s so rejuvenating and cooling, perfect for the summer ahead. I did not use any sweetener. I would tell you to try it plain and if you think you need some, add it afterwards. Matcha Ninja does not need a sweetener.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

Iced Matcha Tea with Mint
Prep Time
5 mins
Total Time
5 mins
 
Course: Drinks
Keyword: matcha iced tea, matcha tea
Servings: 2
Author: The Healthy Cook
Ingredients
Ingredients:
 • 500 ml water
 • ½-1 teaspoon Matcha Ninja
 • juice of 1 lime
 • the leaves of 4-5 mint sprigs
 • ice cubes
 • optional: sweetener of your choice stevia, honey, maple syrup, etc.
 • for serving: slices of lime and mint leaves
Instructions
Instructions:
 1. In a bottle, or in a jar with a lid, shake water and matcha ninja until it dissolves.
 2. Add a few ice cubes, lime juice, mint leaves (and the sweetener, if you are using) and shake again.
 3. Serve in glasses with a few more ice cubes, slices of lime and mint leaves.

Πηγές – Sources:

http://time.com/5188377/matcha-tea-benefits/

https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#section7

4 comments

 1. Πω πω!!! Γράφει πολύ στο φακό!!! χαχα Φανταστικές φωτογραφίες και τι χρώμα!!!!
  Πολύ ωραίο άρθρο!!
  Εξαιρετικό τσάι! Το πίνω σκέτο αλλά με τον δυόσμο και το λάιμ θα είναι πολύ δροσιστικό!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.