Σαλάτα για κυρίως πιάτο? Άραγε πόσοι από εσάς το εφαρμόζετε? Εγώ πολύ συχνά. Έχω έρωτα με τις σαλάτες και κάποιες είναι πραγματικά πολύ χορταστικές. Και για να είναι χορταστικές δεν χρειάζεται να έχουν ένα κιλό dressing, μαγιονέζες, τυριά, κλπ. Όπως αυτή εδώ η σαλάτα με κινόα και μαύρα σταφύλια, για παράδειγμα. Σε χορταίνει όσο ένα κανονικό κυρίως γεύμα και δεν σε γεμίζει με περιττές θερμίδες, ενώ είναι πολύ υγιεινή.
Σερβίρεται χλιαρή ή ζεστή και εάν θέλεις να την δοκιμάσεις εποχή του χρόνου που δεν υπάρχουν σταφύλια, σίγουρα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαύρες σταφίδες, οι οποίες είναι σούπερ θρεπτικές. Εάν πάλι δεν είσαι φίλος της κινόα, δοκίμασε τη με πληγούρι ή κους-κους.
Τα σταφύλια
Τα σταφύλια είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα, με σημαντική αντιγηραντική δράση και προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Τα πιο σκούρα σε χρώμα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση, ένα φυσικό αντιβιωτικό με λίγα λόγια. Τα σταφύλια πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου, ελέγχει το σάκχαρο και μειώνει την χοληστερίνη. Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση χυμού σταφυλιού ή κόκκινου κρασιού. Με μέτρο όμως, ε?
Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια
Υλικά
- 130γρ. λευκή κινόα
- 150γρ. μαύρα σταφύλια (κατά προτίμηση άσπορα)
- 75γρ. αμύγδαλα
- τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (χωρίς γλουτένη, εάν χρειάζεται)
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό (375ml) να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει προσθέτουμε την κινόα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει και 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
2
Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν. Τα αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και περιμένουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Τα χοντροκόβουμε.
3
Κόβουμε τα σταφύλια στα δύο.
4
Βάζουμε σε μια σαλατιέρα την κινόα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την σόγια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
5
Προσθέτουμε τα σταφύλια και τον άνηθο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
6
Ετοιμάζουμε το dressing, ανακατεύοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και περιχύνουμε την σαλάτα.
7
Σερβίρουμε την σαλάτα με κινόα και σταφύλια χλιαρή ή κρύα.
Διατροφικός πίνακας
-
428
Ενέργεια
-
44g
Υδατάνθρακες
-
24.3g
Λίπος
-
7g
Φυτικές ίνες
-
13g
Πρωτεΐνες
-
2.5g
Κορεσμένα λίπη
-
345mg
Νάτριο
-
9g
Σάκχαρα
Σημειώσεις
Διατροφική αξία ανά μερίδα (151g)
Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια
Υλικά
- 130γρ. λευκή κινόα
- 150γρ. μαύρα σταφύλια (κατά προτίμηση άσπορα)
- 75γρ. αμύγδαλα
- τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (χωρίς γλουτένη, εάν χρειάζεται)
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό (375ml) να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει προσθέτουμε την κινόα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει και 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν. Τα αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και περιμένουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Τα χοντροκόβουμε.
Κόβουμε τα σταφύλια στα δύο.
Βάζουμε σε μια σαλατιέρα την κινόα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την σόγια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα σταφύλια και τον άνηθο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ετοιμάζουμε το dressing, ανακατεύοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και περιχύνουμε την σαλάτα.
Σερβίρουμε την σαλάτα με κινόα και σταφύλια χλιαρή ή κρύα.
Διατροφικός πίνακας
-
428 Ενέργεια
-
44g Υδατάνθρακες
-
24.3g Λίπος
-
7g Φυτικές ίνες
-
13g Πρωτεΐνες
-
2.5g Κορεσμένα λίπη
-
345mg Νάτριο
-
9g Σάκχαρα
Σημειώσεις
Διατροφική αξία ανά μερίδα (151g)
H συνταγή για την σαλάτα με κινόα και σταφύλια είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό Elle a Table, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια